רקע עובדתי רלוואנטי
כעולה מנסחי רישום מקרקעין מתקופות שונות שהוגשו כמוצגים בתיק, אין מחלוקת על כך שהמערער היה רשום במועדים הרלוואנטיים כבעלים של 75% מזכויות הבעלות בנכס ואילו המשיב 3 אהוד פסטרנק (להלן: "פסטרנק") היה רשום כבעלים של 25% מזכויות הבעלות בנכס, והבעלות המשותפת של הצדדים הייתה במושאע (בחלקים בלתי מסוימים), ומבלי שהיה הסכם שתוף בין הצדדים.
במבוא להסכם המכירה של פסטרנק ל**** צוין כי פסטרנק הנו הבעלים של 1/4 חלקים מחלקה 270, וכי בהתאם לפסק הדין החלקים האמורים מבטאים זכות בעלות של פסטרנק בשתי יחידות בקומת הקרקע של הנכס, "ללא כל זכויות בנייה קיימות או עתידיות".
אין חולק על כך כי ביום 22.10.2012 ניתן אישור של עריית חדרה והוועדה המקומית המופנה לרשם המקרקעין ולפיו בגין הזכויות שנמכרו על ידי פסטרנק שולמו מלוא החובות וכי לא קיים חוב גם בהיטל השבחה (מוצג ו' במוצגי ****).
בהמשך ביקשה **** להוציא היתר בנייה בנכס ובשלב זה, ולטענת הועדה המקומית התברר כי קיים חוסר בתשלומי היטל השבחה בשיעור של 25% מסכום החיוב בגין ההיטל,ולפיכך נשלחה על ידה דרישת התשלום למערער שבה צוין כי הובא לידיעת הועדה המקומית בעת בקשה להיתר של הרוכשים דבר קיומו של פסק הדין שלפיו המערער החזיק ב-100% מזכויות הבנייה בנכס, ובהתאם נידרש המערער להשלמת תשלום בגין 25% מזכויות הבנייה הנותרות בנכס שלא שולמו על ידי המערער,בסך של 100,998 ₪ המבוסס על חוות דעתו של השמאי אפרים מרגלית מיום 27.8.2015 (מוצג ב' למוצגי המערער).
בנוסף נטען, כי המערער קיבל במסגרת הליך פירוק השתוף, שהנו העברה על פי דין שאיננה בגדר "מימוש זכויות", את חלקו בנכס הכולל את מלוא זכויות הבנייה ובכך ניכנס בנעליו של פסטרנק, כמי שחייב לשאת בתשלום היטל ההשבחה.
...
סמכות ועדת הערר והיקף הדיון בפניה
בנוסף לכל האמור לעיל ,אני סבור כי נפל פגם בהחלטת הועדה המקומית וועדת הערר בכך שהן ראו עצמן מוסמכות לדון ולהכריע בשאלה פרשנית-משפטית, הנוגעת ליחסים המשפטיים שבין המערער ובין פסטרנק והיא השאלה, על מי יחול החיוב בהיטל השבחה שהתגבש לפני מועד פסק הדין.
גם אם אניח כי לועדה המקומית ובעקבותיה לועדת הערר היו הסמכויות הנדרשות לדון בשאלת החיוב בהיטל שהתגבש לפני מועד פסק הדין ,אני סבור כי בניגוד לקביעות החד משמעיות של ועדת הערר, כאילו ברור מפסק הדין ומנסיבות העניין שחיוב היטל ההשבחה שהתגבש על חלקו של פסטרנק בנכס צריך לעבור למערער, הרי שלעמדתי התשתית העובדתית שהונחה בפני הוועדה המקומית או ועדת הערר, אינה כה חד משמעית.
סיכומו של דבר, אני קובע כי יש לבטל את החלטת ועדת הערר מיום 20.3.2017 ובהתאם, יש לבטל את דרישת התשלום שנשלחה ביום 9.11.2015 למערער על ידי הוועדה המקומית, בגין יתרת 25% מהנכס וככל שהמערער שילם חיוב זה, הוא זכאי להשבתו בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, ממועד התשלום ועד מועד השבתו בפועל לידיו.