המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב -יפו
תנ"ג 26267-07-23 עמית גנסין חברת עורכי דין נ' נטו מלינדה סחר בע"מ
מספר בקשה:2
לפני
כבוד השופטת חנה פלינר
מבקשת
(המשיבה בבקשת הגילוי)
נטו מלינדה סחר בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד אמיר דולב ו/או עדי אשר ואח', משרד מיתר ושות'
משיבה
(המבקשת בבקשת הגילוי)
עמית גנסין חברת עורכי דין
ע"י ב"כ עו"ד יעקב סבר ו/או אהוד רוזן ו/או נתן שוורצמן, משרד קלעי רוזן ושות'
פסק דין
ביום 12.7.23 הגישה המשיבה כנגד החברה בקשה לגילוי מסמכים מכח סעיף 198א לחוק החברות, (להלן: "הבקשה לגילוי מסמכים"), במסגרתה ביקשה המשיבה לקבל לידיה, בין היתר, הסכמים שנחתמו בין החברה לבין קמעונאי המזון הגדולים, ובכלל זה הסכמים, מיסמכי בקשות התחרות אשר התקבלו אצל החברה, לרבות מסמכים בדבר כוונת הממונה על התחרות להטיל עיצומים כספיים, רשימת נושאי המשרה אשר עסקו בהתקשרות בהסכמים בין החברה לבין קמעונאי המזון הגדולים ועוד (אלו ייקראו להלן: "המסמכים").
כידוע, מנגנון התביעה הנגזרת, ככלל, נועד לממש תכליות חשובות בדיני התאגידים ובחברה בכללותה, כדוגמת הרתעה, פיצוי וקידום טובת הציבור כאשר ביסודו הוא משמש ככלי לאכיפה פרטית של דיני התאגידים (ראו לעניין זה: ויסמן, חמדני וקסטיאל, התביעה הנגזרת בישראל, סיכום ביניים ומבט לעתיד, משפט ועסקים כד, תשפ"ו, עמ' 807-808).
יצוין כי בסעיף 7 לטיוטת תקנות החברות (הוראות לעניין תביעה נגזרת והגנה נגזרת התשפ"ג – 2023 (פורסם באתר משרד המשפטים, ביום 14.8.23 – להלן: "תקנות התביעה הנגזרת") אומץ הסדר דומה להסדר אשר נקבע בתובענות ייצוגיות – כאשר ההסדר האמור מקנה עדיפות לתביעות נגזרות או בקשות לאישור הגשת תביעה נגזרת או בקשות לגילוי מסמכים טרם הגשת בקשה לאישור תביעה נגזרת – אשר הוגשו קודמות בזמן, תוך מתן שיקול דעת רחב לבית המשפט בקביעת המותב אשר יידון בהליך.
...
הבקשה לגילוי מסמכים הועברה לטיפולי, ובהחלטה הראשונית מיום 8.8.23 קבעתי כדלקמן:
"מעיון בה (בבקשה) עולה כי הבקשה הוגשה יום לאחר הדיווח המיידי בדבר הכוונה להטיל עיצום כספי ע"י רשות התחרות. דומה כי עיצום זה טרם הוטל וכן נרשם כי החברה טוענת כי פעלה כשורה. במצב דברים זה עולה השאלה האם ראוי לברר את הבקשה כבר בשלב זה או שמא יש להשהות את בירורה ולעכב את ההליך עד שתתבהר התמונה... לפיכך, ובטרם תועבר הבקשה לתגובה, דבר אשר מן הסתם עלול להסב נזק לחברה, וכן ליצור עלויות וודאיות – תודיע המבקשת האם עומדת היא על בירורה".
למרות החלטתי הנ"ל וחרף העובדה כי נדרשה הבהרה בטרם העברת בקשת הגילוי לתגובה, הגישה החברה ביום 9.8.23 את הבקשה שבפניי, במסגרתה טענה כי יש לסלק את הבקשה לגילוי מסמכים על הסף, וזאת נוכח היותה בקשה מקדימה את זמנה ותיאורטית גרידא, כפי שיפורט להלן.
כלל זה עלול להוביל למצב בו מוגשת בקשה לגילוי מסמכים שאינה בשלה, והגעתי למסקנה כי זהו המקרה שלפנינו.
במקרים הנכללים בקטגוריה הראשונה, יש לתת עדיפות מכרעת לתובע "הראשון בזמן" שהוא כאמור זה שחשף את הפרשה, ואין לאפשר לגורמים אחרים "לרכוב" על ההליך שהגיש התובע הראשון.
מכל הטעמים הללו, מורה אני על סילוק הבקשה על הסף.