אשר לפן "המימוני" של ההסכם (זה הנוגע להיות התובעת מלווה), ניכר היה שהתובעת התייחסה אליו, אם בכלל, באופן שולי, וספק רב אם היא עמדה עד תום על מעמדה כמלווה.
מרכיב נוסף בו נתקלה החברה בקשיים בכל הנוגע להוצאתו אל פועל של הפרויקט, ואשר היה ידוע לנתבע נכון לשלהי 2012, נגע למחלוקות שהתגלעו בין החברה לבין צדדים שלישיים, הן מצד בעלי זכויות במקרקעין מהם תיכננה החברה לרכוש זכויות, והן אחרים שהתקשרו עמה בהסכמי מימון.
חובות אלה כללו מתן הסבר נאות ומספק אודות מהות העסקה מושא ההסכם; העמדת התובעת על סיכונים שיכולים להיות כרוכים בהסכם; גילוי מידע רלוואנטי אשר נמצא ו/או צריך להמצא ברשותו; ומתן יעוץ נאות לגבי מנגנונים סבירים להבטחת השבת כספי התובעת, לרבות הכנסת מנגנונים מסוג זה לגדר ההסכם שנכרת עם התובעת.
במסגרת סעיף 9(א) להודעה בדבר הסדר נושים, נימסר כי אחד מעיקרי ההסכם הוא "תשלום דיבידנד לנושים הלא מובטחים של החברה, ובכללם לנושים שהעמידו לחברה כספים על פי הסכמי מימון ושלזכותם נרשמו הערות אזהרה בדבר הימנעות מבצוע עסקה על זכויות החברה במקרקעין, בסך של 50%."
הסדר זה אושר במסגרת פסק דין מיום 26.7.19, בו ניתנה למנהל המיוחד הסמיכה להיתקשר עם חברה אחרת לצורך מכירת זכויות החברה במקרקעין, כאשר הנושים הלא מובטחים (כדוגמת התובעת) עתידים לקבל דיבידנד בשיעור של 50% מהשנייה בחרה, "כפוף להוצאות ההליך" (סעיף 4 לפסק הדין).
...
דווקא פסק הדין אליו הפנה הנתבע בסיכומיו (ר"ע 29/84 דונקלמן נ' אריאלי), והדברים המצוטטים שם, מביאים למסקנה זו.
וכך נאמר באותו עניין:
" הפטרת חייב מחיובו (לפי סעיף 55(ג) לחוק החוזים – א.ס) פירושה הפקעת החוב ושחרור החייב מאחריות. לא כך הוא כאשר ניתן פסק-דין, בו נקבעה אחריות החייבים השונים, ובהסתמך על קביעת אחריות זו מגיע הנושה להסדר עם אחד החייבים בדבר אופן ביצוע החיוב, שהוטל על אותו חייב, או בדבר דרך גבייתו של חיוב זה. הסדר מעין זה אין בו משום הפטר של החייב מאחריותו, כפי שנקבעה בפסק הדין, אלא יש בו משום שלילת זכות תביעה או גבייה של הנושה כלפי אותו חייב בלבד, מבלי שייהנו מכך שאר החייבים. על הסכם כגון זה אין סעיף 55 חל. לשון אחר, סעיף 55 חל, כאשר "מופטר" אחד החייבים מאחריותו, שכן אז גוררת עמה הפקעת האחריות את הפקעת החיוב, ומכך, כמובן, נהנים גם שאר החייבים, החבים עמו יחד ולחוד באותו החיוב.
סוף דבר
לאור כל המפורט לעיל, אני מחייב את הנתבע מס' 2 לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
סך של 600,000 ₪ (החזר הסכום ששילמה התובעת לחברה במסגרת הסכם המימון) בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 10.12.12 ועד היום;
סך של 18,000 ₪ (החזר שכ"ט ששילמה התובעת לנתבע), בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 23.10.12 ועד היום;
סך של 30,000 ₪ (נזק לא ממוני).
בנסיבות אלה, אני מחייב את הנתבע לשלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסך כולל של 45,000 ₪, וכן בהוצאות משפט בסך 25,000 ₪ (בין היתר בשים לב לאגרות בהן נשאה התובעת במסגרת ההליך).