בטלותו החלקית של החוזה, בהתאם לרצונם של הצדדים, כפי שמובע בשורת ההסכמים שביניהם, מביאה דוקא לקיומו של חלק החוזה בדבר מכירת הקרקע (ראה סעיפי ה"הואיל" להסכם מיום 19.2.00 וכן סעיפי ה"הואיל" בהסכם מיום 26.5.00 מהם עולה כי המנוח ראה את מכירת הקרקע כאחת ממטרותיה המשמעותיות של מסכת ההסכמים שבין הצדדים).
מאידך גיסא, דעתה של ב"כ הנתבע הייתה כי בהסכם זה הבינו הצדדים כי הם אינם מצליחים בשלב זה להקים את הפרויקט, ועל אף זאת חתמו על הסכם, שכותרתו "הסכם מכירה ורכישת נכס", בו התחייב שוב המנוח על מכירת אותם 600 מטרים מרובעים, אשר כבר נמכרו לנתבע, ואילו הנתבע מצדו התחייב על תשלום סכום של 70,000 דולר בתמורה לזכויות ההגנה של הדירה בה מתגורר הדייר המוגן - המנוח.
כמו כן, הדבר נובע מניסוח הסעיף, אשר מחייב את המנוח למסור את הדירות כשהן ריקות ולא רק "לפעול להוצאתם של הדיירים המוגנים".
השאלה האם הופר או לא הופר החוזה, ביחס לחיוב מסוים זה, תלויה בהכרעה העובדתית, האם בפועל פונו הדיירים המוגנים במועד בו התחייב המנוח לעשות זאת, או שלא פונו.
כך הבהיר זאת הנתבע עצמו, בסעיף 19 לתצהירו, מיום 14.1.13:
"משנוכחתי כי אין למנוח כל כוונה למלא חלקו בהסכם ולפנות את הדיירים בחנויות ואף לא להשיב את הכסף ששולם לו כדי שיבצע את הפינוי, וכי עלי בלית ברירה לבצע את הפינוי בכוחות עצמי ועל חשבוני, קבלתי מהמנוח ביום 15.7.00 ייפוי כח המסמיך אותי לבצע הפינוי ולקבל החזקה בהם לידי. כן נחתם ביום 15.8.00 הסכם המסמיך אותי כבעלים של 39/88 חלקים מהמקרקעין לרכוש את זכויות ההגנה מהדירים המוגנים בשכירות מוגנת כחוק, כאשר זכויות הדיירות המוגנת הועברו אליי".
וכך הבהיר את עצמו הנתבע, ביחס לפינוי המנוח עצמו מדירת מגוריו, בסעיף 23 לתצהירו הנזכר:
" למרות כל האמור לעיל, סרב המנוח להתפנות מדירתו, והודיע לי, כי הוא יתפנה מהדירה, רק אם ישולמו לו 70,000$ נוספים על 265,000$ שכבר שולמו לו תמורת הקרקע ופינוי הדיירים המוגנים ממנה.
...
התשלום של 70,000$ ששילם הנתבע 363-388
יב.היקף הזכויות של המנוח בנכס 389-417
יג.סוף דבר 418-423
כללי
בפניי תביעה חוזית, אשר מושא עניינה הוא הנכס הידוע כחלקה 70 גוש 30551 הנמצא בשכונת שועפט בירושלים (להלן - "הנכס").
העתירה של הנתבע (התובע שכנגד) לאשר את פסק הבוררות כפסק בוררות - נדחית.
מכלל התביעות הכספיות של הנתבע (התובע שכנגד), אני מחייב את הנתבעים לשלם לתובע שכנגד, סאלח דיב ג'אבר, סך 20,000$ כשיעורו בש"ח, על פי השער היציג ביום פסק הדין, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ממועד זה ועד לתשלום בפועל (זו הסכמת הצדדים ביחס לחיוב שיהיה , ככל שנכתב בדולרים;ראה: עמ' 72, שורות 15-16 לפרוטוקול).
התובעים ישלמו לנתבע שכנגד את מלוא הוצאותיו (אגרות ששילם, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, ביחס לכל תשלום, על פי מועד התשלום המופיע בקבלות של מזכירות בית המשפט) וכן תשלום לעדים, ובנוסף לכך שכ"ט עו"ד בסך של 40,000 ₪ (ארבעים אלף שקלים חדשים).