הרקע למחלוקת
כ-14 שנים קודם להגשת התביעה, היתקשרה שירותי בריאות כללית בהסכם עם חב' מטיילי א. אילת בע"מ (להלן: "מטיילי אילת"), שבבעלות בעלי התובעת, למתן שירותי הסעות לחולים/מטופלים באמצעות אמבולנסים, מבית החולים יוספטל שבאילת למרכזים רפואיים בבאר שבע או במרכז/צפון הארץ.
ביום 17.2.2011 שלח אלקסלסי מכתב לד"ר גולדברג (סומן נ/59), ובו כתב לו בין היתר, את הדברים הבאים: "כפי שהיה בעבר כך יהיה בעתיד, אחריותנו ועצם קיומנו הוא לתת שירות לביה"ח בנושא פינוי באמבולנסים". בהמשך כתב: "איני מתחייב ל-3 העברות מקבילות שכן ממוצע ההעברות החודשי עומד על 29 העברות (נט"ן אט"ן) וזה ממוצע של העברה ביום. חברתנו עשתה ועושה הכל כדי לתת שירות מקצועי, איכותי, זמין ואחראי לביה"ח צוות רפואי מקצועי רופאים פארמדיקים ונהגים, וכל זאת מבלי לדעת על הכנסתנו הקבועה, דבר אשר גרם לנו להפסדים כבדים בתקופות שונות, כאשר ההכנסה הייתה קטנה. אין מושג כזה לקזז עקב חוסר זמינות... אני מצרף מחירון חדש אשר יפחית את רמת הסיכון שלנו להפסדים, ובמקביל אתן הנחה, תרומה או שווי לביה"ח יוספטל בתום השנה אם העסק יהיה כלכלי". אלקסלסי חתם מכתבו באלו המילים: "מכתב זה נכתב בלב כבד ... מצד אחד ההשקעה שלנו היא אסטרונומית ומצד שני אין ערובה להכנסה שתכסה את ההוצאות".
ביום 1.3.2011 שלח מנהל ביה"ח, ד"ר גולדברג, מכתב לאלקסלסי (סומן ת/18), ובו כתב, בין היתר, כך: "אנו מברכים על העסקתם של שני רופאים ופרמדיק בחברתך ובטוחים כי הדבר ישפר את זמינות השרות ואת איכותו. אנו גם מודעים לעלויות הנוספות הנגרמות לך עקב תוספת זו, ונהיה מוכנים לעדכן את התעריפים המשולמים ובתנאי שתישמר רמת השרות שאנו מקבלים...".
ביום 13.3.2011 שלח מנהל ביה"ח, ד"ר גולדברג, מכתב לאלקסלסי (סומן ת/19), ובו כתב, בין היתר, כך: "בחודש פברואר 2011 עלו תעריפי ההעברה בכ- 40%. תוקף השינוי מוגבל בשלב זה לשלושה חודשים (פברואר, מרץ אפריל) וייבדק מחדש בתום התקופה. אנו מחויבים להעלאה זו כל עוד אתה מוסיף להעסיק בחברתך שני רופאים ופראמדיק אחד...".
הינה כי כן, נחה דעתי כי חליפת מכתבים אלו משקפת גיבוש הסכמות לאחר משא ומתן בין צדדים הקשורים בהסכם ארוך טווח, בשעה שנידרש לערוך בו שינויים מעת לעת, נוכח עלויות ונסיבות משתנות.
יששכר נידרש לסוגיה זו בעדותו, וכך העיד: "החל משנת 2005 הכללית וה-JCI זה ארגון האקרדיטציה הגדול בעולם של בתי חולים. המשמעות היא מתן תו תקן בנלאומי לבית חולים. במסגרת המבדק הזה הבוחנים שמגיעים מחו"ל בודקים את רמת איכות השירותים הרפואיים שניתנים בבית החולים. בבית חולים יוספטל המבדק של אקרדיטציה היה בשנת 2014 וכל זה כי משרד הבריאות מתנה את הרישיון לבתי חולים במעבר המבדק.
...
אכן, מקובלת עלי טענת התובעת כי היא נאלצה למכור רכבי אמבולנס וציוד רפואי יקר, למצער אלו ששימשו לצורך מתן השירותים לבית החולים, וכל זאת בתוך פרק זמן קצר, על מנת לצמצם את הוצאותיה לאחר אבדן לקוח שצרך כ-80% מפעילותה; ואף נכון אני להניח כי מחירי המכירה של הרכבים והציוד היה נמוך משווים המקובל בשוק.
ברם, סבורני כי היעתרות לדרישת התובעת לפיצוי בהקשר זה תביא לפיצוי עודף, בהינתן יתר רכיבי הפיצוי שנפסקו לה.
כפי שצוין לעיל, נקבעה בפסיקה החזקה הפרשנית המקובלת באשר לתקופת חייו של חוזה, לפיה הוא אינו נערך לצמיתות ואף אי הכללתה של תניה בדבר סיום החוזה אינה שוללת אפשרות לסיום החוזה, לאחר מתן הודעה על כך זמן סביר מראש.
סוף דבר
אני מחייב את הנתבעת לפצות את התובעת בסכום של 1,265,000 ₪, בצירוף ריבית והצמדה כדין, שיחושבו ממועד הגשת כתב התביעה ועד למועד התשלום בפועל.