בית משפט השלום בתל אביב - יפו
תא"ק 59511-05-16 א. המאירי מסוי ערוני בע"מ נ' חייקה בע"מ
לפני
כבוד השופט יאיר חסדיאל
התובעת:
א. המאירי מסוי ערוני בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד בן ציון אדורם
הנתבעת:
חייקה בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד ענת לוי זליכה
פסק דין
בד בבד חתמה הנתבעת גם על "ייפוי כוח לנושא ארנונה" לטובת עורכת הדין חגית המאירי, להיות באת כוחה בעיניין "הפחתת חיובי מים, ו/או ביוב, ו/או ארנונה, ו/או השבת כספי ארנונה, שנגבו ביתר, ו/או כל אגרות ו/או היטל", והמסמיך אותה לבצע פעולות של ייצוג משפטי לצורך כך, לרבות הגשת "השגה". אין חולק כי מתן ייפוי כוח זה לא לווה בחתימת הסכם שכר טירחה מול עו"ד המאירי.
הנתבעת מצידה טענה כי יש לסלק את התביעה לנוכח הוראת סעיף 98 לחוק לישכת עורכי הדין, ובהעדר יריבות מול התובעת, אשר אינה החברה מולה נחתמה ההזמנה, וכי כך או אחרת, השירותים אשר הוזמנו אז, התייחסו לנכס ברחוב שלמה המלך 38, פינת רחוב ירושלים 39, בקריית אונו, בו החזיקה הנתבעת באותה העת [להלן: הנכס הישן"], ואילו פעולות התובעת אשר נטען כי הביאו להפחתה בחיובי הארנונה נעשו ביחס לנכס אחר בו מחזיקה הנתבעת עתה ברחוב ירמיהו 25 באותו יישוב [להלן – "הנכס החדש"], זאת כאשר מעולם לא ניתנה הרשאה לייצוג לגבי נכס זה.
על המשמר
משטר הרשוי המוסדר בחוק לישכת עורכי הדין נועד ליצור מנגנון של פקוח ובקרה מקצועיים על השרות המשפטי הניתן לציבור, וההוראות בו הנוגעות לייחוד המיקצוע תכליתן, בין היתר, להבטיח כי מי שאינו כפוף לכללים אתיים דוגמאת חובת נאמנות, חובת סודיות, האיסור להמצא בנגוד עניינים וכיוצא באלה לא יגרום נזק לציבור.
אשר על כן, מייחד סעיף 20 לחוק לישכת עורכי הדין ביצוע פעולות של ייצוג, ייעוץ וטפול משפטי, לעורכי דין לבדם, כאשר על מנת לגדור פירצות הקוראות למסיגי גבול, נקבעו בחוק לישכת עורכי הדין שתי סנקציות, הראשונה פלילית [סעיף 96 לחוק] והשנייה אזרחית, בסעיף 98(א) לחוק שלשונו היא: "לא יזדקק בית משפט לתביעת שכר בעד שירות שנתן מי שאינו עורך דין במידה שהיה בו שירות שנתייחד לפי חוק זה לעורכי דין."
ודוק, המדובר בהוראה רובסטית וייעודית, אשר לנוכח הכלל הקבוע בסעיף 61(ב) לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 לפיו הוראות חוק זה "יחולו כשאין בחוק אחר הוראות מיוחדות לענין הנידון", דעת לנבון נקל כי מקום בו מוגשת לבית המשפט תביעה המחללת את הערך המוגן על ידי הוראה זו, אין תחולה לסעיף 31 לחוק החוזים בדבר תרופות בגין בטלותו של חוזה שכריתתו, תכנו או מטרתו הם בלתי חוקיים, בלתי מוסריים או סותרים את תקנת הציבור.
ראשית, בתצהיר העדות הראשית עליו חתמה עבור התובעת, עומדת עו"ד זקבך כאמור על כך שמשרדה טיפל בהשגת הפחתות במסים ערוניים "עבור הנתבעת", ואזי ממשיכה וחושפת דברים ומסמכים שהוחלפו בין משרדה לבין הנתבעת במסגרת טפול זה, וזאת במטרה לתמוך בגירסת התובעת.
...
ודוק, עדותה של הנתבעת כי הופנתה על ידי התובעת לאחר חתימת הזמנת העבודה לחתום על ייפוי כוח לטובת עו"ד המאירי דרך הפקסימיליה, וזאת מבלי שפגשה אותה כלל, לא נסתרה ואף לא הוכחשה, כאשר המסקנה המסתברת ממשקל העדויות אשר נשמעו בפני, וממשקל אלו שלא הושמעו, ולא בכדי, הינה כי אף עורך דין שייצג את הנתבעת מטעם התובעת, לא טרח להיפגש עמה ולו פעם אחת.
במכלול הדברים המפורט לעיל באתי אפוא לכלל מסקנה כי לפני תביעת שכר בעד שירות שנתן מי שאינו עורך דין, בגין שירות שנתייחד לעורכי דין, ואין להזדקק לה [וראו בנסיבות דומות פסק הדין בת"א (רמ') 29940-10-11 מוניציפל בע"מ נ' ועד עובדים עיריית לוד (2014)].
תוצאת הדברים:
חרף התעשרותה של הנתבעת כתוצאה מפעולות עורכי הדין שהעסיקה התובעת, התביעה נדחית מכוחו העדיף של סעיף 98 לחוק לשכת עורכי הדין.