בשנת 2006 ניכנס לתוקפו חוק פינוי ובינוי (עדוד מיזמי פינוי ובינוי), התשס"ו-2006 (להלן: "חוק פינוי-בינוי"), שמטרתו להסדיר עיסקאות פינוי בינוי, שהגדרתה בחוק לפי נוסחו היום כ-"'עסקת פינוי ובינוי' – חוזה בין יזם לבין בעל דירה בבית משותף, אשר על פיו מתחייב בעל הדירה בבית המשותף למכור את זכויותיו בו, כולן או מקצתן, לצורך הריסת הבית המשותף והקמת בית משותף חדש במקומו בהתאם לתכנית לפינוי ובינוי, שמצורף לו ייפוי כוח מבעל הדירה ליזם או לעורך דין מטעמו לבצוע הפעולות הנדרשות למימוש החוזה, ושכולל, בין השאר, את כל אלה..... (1) העקרונות לקביעת התמורה שיקבל כל בעל דירה לפי החוזה". החוק, בנוסחו הנוכחי, קובע כללים לגבי ביצוע עסקת פינוי-בינוי בבית משותף, לרבות הליך הודעה על חתימת עסקת פינוי ובינוי ראשונה בבניין והודעה עליה ליתר הדיירים (סעיף 1ב לחוק), הצורך ברוב מיוחס כהגדרתו בחוק, לשם קבלת סעדים כנגד דיירים שאינם מסכימים לעסקה מטעמים בלתי סבירים (סעיף 2 לחוק), ומה ייחשב לסרוב סביר (שם).
על-פי המסמך שכונה על-ידי הרשות "עמדת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בנושא תחשיב התמורות לדיירים במיזמי פינוי בינוי במסגרת הליכי אישור תכניות", נקבע כי:
א) בפרק הנחות בסיס נקבע: "...עניינו של מיסמך זה הוא תחשיב התמורות המתבצע במסגרת הליך התיכנון במטרה לקבוע הקף זכויות בנייה שיאפשר מימוש התכנית. התמורות בפועל יעוגנו בהסכם בין בעלי הדירות ליזם, וככל שניתן לצופף את הפרויקט באופן משמעותי, תוך שמירה על איכות תכנונית ראויה, כך שהרווחיות ליזם הנה מעבר למינימום הקבוע בתקן 21, מצופה שהתמורות בפועל לבעלי הדירות יהיו גדולות) "חלוקת העושר")".
· לגבי יוזמות תכנוניות להתחדשות עירונית, הנמצאות בשלב קידום בו נחתמו עד למועד הקובע הסכמים סופיים בין יזם לבין בעלי הדירות, לפיהם יינתנו תמורה העולה על 12.5 מ"ר לבעלי הדירות והומצאו לועדה הסכמים המעידים, כי מעל 40% מבעלי הדירות חתמו על הסכמים, יומלץ כי לא תחולנה הוראות אלה על המיזם ובילבד ששטח התוספת בכל דירה לא יעלה על 25 מ"ר.
· יוזמות להתחדשות עירונית "האוחזות בהמלצה להחלטה מיקדמית תקפה להכרזה" וכן אישור לקידום תיכנון מיו"ר הוועדה, או מיו"ר ועדת המשנה או ממהנדס העיר, "ניתן יהיה לאשר בחריגה ממדיניות זו, ותתקבל לגביהן החלטה".
· "על כל שאר היוזמות תחול המדיניות החדשה".
ביום 15.03.2020 פורסם באתר עריית חיפה מיסמך ההבהרה חתום על-ידי יו"ר ועדת המשנה לתיכנון ובנייה ומהנדס העיר.
...
אני שב ומבהיר, כי קביעת כללים, היא דבר מבורך, ואיני שולל כי לאחר דיון תגיע הועדה המקומית לאותה מסקנה, לפיה יש לקבוע "תמורה אחידה", אולם ראוי כי הדבר ייעשה לאחר קבלת נתונים ועריכת דיון אם המלצות הועדה להתחדשות עירונית הולמות התחדשות עירונית בעיר חיפה.
מסקנה:
המסקנה היא שדין העתירה להתקבל.
בהתאם, אני מורה על ביטול החלטת הועדה המקומית מיום 04.02.2020 המאשרת את מסמך המדיניות, וכפועל יוצא מכך, על ביטול מסמך המדיניות שפורסם בעקבות אותה החלטה.