השאלה העיקרית השנויה במחלוקת בהליך זה היא האם יש לראות בחברת סופר פארם (ישראל) בע"מ "מעסיקה" של הרוקחים העובדים ברשת הנושאת את שמה, והמופעלת באמצעות חברות זכיינות, לעניין חוק הסכמים קבוציים תשי"ז- 1957.
הרוקחים עובדים במשמרות כיתר העובדים, כל התהליכים הקשורים בהם נעשים על ידי הזכיין בדיוק באותו אופן שהם נעשים ביחס לכלל העובדים.
שאלת זהות המעסיק
"הסכם קבוצי הוא הסכם בין מעסיק או ארגון מעבידים לבין ארגון עובדים שנעשה והוגש לרישום לפי חוק זה, בעניני קבלת אדם לעבודה או סיום עבודתו, תנאי עבודה, יחסי עבודה, זכויות וחובות של הארגונים בעלי ההסכם, או בחלק מענינים אלה".
סעיף 1 לחוק הסכמים קבוציים
(ההדגשות, כאן ולהבא, אינן במקור)
המחלוקת העיקרית בין הצדדים, בשלב זה של הדיון, היא האם יש לראות את המשיבה 1 כ"מעסיק" לצורך חוק הסכמים קבוציים.
המבקשת עצמה, בהסכמים קבוציים שנחתמו בעבר ברשתות אחרות, הפרידה מפורשות בין עובדים המועסקים ישירות על ידי הרשת המזכה, לעובדי חברות זכיינות.
...
לאור כל האמור, לא שוכנענו כי מערכת היחסים שבין הרשת לזכייניה היא כזו המצדיקה לחייב את הרשת לנהל משא ומתן קיבוצי על זכויות עובדי החברות הזכייניות.
למעלה מן הצורך, לא שוכנענו מעמדת המבקשת אף בעניין זה.
ככלל, בהתאם להלכה הפסוקה יש להעדיף התאגדות ביחידת מיקוח מפעלית, על פני התאגדות על בסיס מקצועי.
בהקשר זה עולה החשש שהובע בעס"ק (ארצי) 26445-09-13 הסתדרות העובדים הכללית החדשה - מדינת ישראל (26.03.14), בכל הנוגע לפיצול יחידת מיקוח, כדלקמן:
"בפסק דין אלקטרה נקבע, לאחר שנסקרה הפסיקה הרלבנטית לגבי קביעת גבולות יחידת המיקוח, כזאת: 'על פי הגישה המשתקפת מפסקי הדין האמורים, פיצול של יחידת מיקוח קיימת עלול להחליש את כוחם של כלל העובדים מול המעסיק, ליצור מעמדות במקום העבודה כך שקבוצות עובדים חזקות יותר ישיגו תנאים טובים בהשוואה לקבוצות עובדים אחרות, ולגרום לחוסר יציבות במקום העבודה ולסכסוכי עבודה המבוססים על תחרות בין שני ארגונים יציגים באותו מפעל. עם זאת, איזון האינטרסים מאפשר קיומה של יחידת מיקוח נפרדת, כאשר מדובר בקבוצת עובדים שיש לה אינטרס מיוחד, כאשר הייחוד משתנה בהתאם לנסיבות ולהקשר התעשייתי'".
סיכום
לאור כל האמור נדחית הבקשה.