" (ההדגשה הוּספה)
האם העבודות שבוצעו הסבו נזק לנכס או למבנה בכללותו?
סעיף 131(3) לחוק הגנת הדייר קובע כאחת מעילות הפינוי מצב שבו "המושכר ניזוק נזק ניכר במעשה זדון מצד הדייר, בין שעשה את המעשה בעצמו או על ידי אחרים". סעיף זה פורש בפסיקה כמקים עילת פינוי, בין היתר, במצבים שבהם הדייר עורך שינויים משמעותיים בנכס ללא הסכמת הבעלים – ואף מבלי שהוכח בהכרח כי השינויים גרמו לנזק ניכר למושכר.
המומחה כפיר העיד כי צורת הבנייה הייחודית של המבנה מחייבת הצבת חומרי מילוי בין האבנים, וכי: "מדובר על מבנה מאוד ישן. אין פה מלט בבנין. זה בנין שהשתמשו בטכנולוגיות ישנות והיו חומרי[ם] מסורתיים, עם אבנים קטנות, עם סיד והמערכות הן של קשתות שביניהם יושב המילוי. שילוב של אבנים ובוץ ביניהם. מדובר על חומרי מליטה...כשבנו קשתות בירושלים לא היה כסף להשקיע ולכן עשו קשתות מאבנים מבולגנות והמערכת של המליטה שבין האבנים היא חלק מהמערכת שמשתתפת בכוחות הלחיצה ולכן יש הבדל מאוד גדול בין חומרי המליטה שנמצאים בין האבנים שזה חלק ממערכת הקשת לבין חומרי המליטה שהן איזה שהוא ציפוי...". המומחה כפיר הסביר כי עבודה אחת שבוצעה על ידי הנתבעים היא קילוף הטיח החצוני, שהוא הטיח הקוסמטי, ועבודה שנייה היא קילוף עמוק של החומר שהוא חלק מהמערכת המבנית של הקשת (עמ' 50 לפרוטוקול, בשורות 15-1).
הלכה למעשה, בתעודת עובד הציבור נכתב כי "הפיקוח באתר בוצע בתוך מבנה קדום, שהעבודות בו חשפו ראשי קירות עתיקים שלחלקם אין יסוד". עוד נכתב כי: "למיטב זכרוני לא נעשתה פגיעה בעתיקות באתר בעת עבודות הבניה. שני הקירות העתיקים שנתגלו בזמן העבודה תועדו וכוסו ללא פגיעה בהם, על פי הנחיות ארכיאולוג הנפה וארכיאולוג המחוז. יחד עם זאת, ייתכן שעצם החפירה בצמוד לקירות המבנה שלחלקם אין יסוד, אפשר שיש בה בכדי לגרום נזק עתידי למבנה, באם לא יטופלו בהתאם להנחיית מהנדס" (ההדגשה הוּספה).
שהרי, אם לא נידרשת הסכמת הבעלים, מדוע צריך העניין להופיע מידי שנה בכל חידוש של הסכם השכירות? זאת במיוחד בשים לב לעובדה שהמנוח או הנתבעים לא טענו שהם ביצעו שיפוצים אחרים לאורך השנים ולא ביקשו את הסכמת התובעת או אבו סנינה (שהיה בעל הבית לפני התובעת).
...
בנסיבות אלה, ספק בעיניי אם דיון והכרעה בעילה זו היו מובילים למסקנה לפיה מתקיימת עילת פינוי נוספת.
במקרים שבהם דובר בהפרה יחידה לאחר עשרות שנות שכירות, בית המשפט נטה להיעתר לבקשה למתן סעד מן הצדק (ראו, למשל, ע"א (מחוזי ירושלים) 2761-10-13 עמוס נ' זפט (25.8.2014); בקשת רשות ערעור נדחתה: רע"א 6509/14 זפט נ' יעקב (3.11.2014); ע"א (מחוזי ירושלים) 36209-04-11 לוי נ' מרקוביץ (2.11.2011), שם נקבע כי מדובר בתביעה ראשונה בעשרות שנות שכירות, ובשכירות שמבוססת על תשלום דמי מפתח); בקשת רשות ערעור נדחתה (רע"א 8952/11 מרקוביץ נ' לוי (18.1.2012)).
סוף דבר, התביעה מתקבלת בכפוף להוראות לעניין סעד מן הצדק כאמור בפסקה 46 לעיל.