מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסכם בחירות מושחת בין מועמדים לראשות עיר

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום צפת נפסק כדקלמן:

עסקינן בתביעה מכוח חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965, על סך 800,000 ₪, בגין 58 פרסומים ברשת החברתית "פייסבוק", אשר פורסמו מטעם הנתבע, מועמד מתחרה לראשות העיר טבריה דאז, נגד התובע, שכיהן בתפקיד ראש עריית טבריה.
הנתבע טען כי הצליח לחשוף שחיתויות ומנהל בלתי תקין כגון: · הישתלטות חרדים המקורבים לסיעת ש"ס על בית ספר ממלכתי; מרכז לא חוקי על אדמות יוקרה שבוטל בפסק דין בעתירה שהגיש בעת"מ 6685-08-17, בו נקבע כי יפורסם מיכרז חדש במקום; · שכירת שירותים משפטיים חצוניים בסכום מופרז במקום לערוך מרכז כדין לתפקיד יועמ"ש; · הקמת מתנ"ס חרדי על אדמות אשר לא שייכות לעיר טבריה שניסה התובע להכשיר בנגוד לחוק תוך הטעיית המועצה כי מדובר בכיתות לימוד בביה"ס אורליך, החלטה שבוטלה בפסק דין בעת"מ 2376-04-17; · מתן הטבות ליזם בשכונת אקליפטוס שמספר בכירים בערייה ומקורביהם מחזיקים שם בקרקעות; · הקצאת שטח לחסידי קרלין על שפת הים לצורך הקמת אוהלים ואירועים המוניים ללא אישורים; · שינוי תב"ע בשכונת נוף פוריה להקצאת 1,500 יחידות דיור במקום 500; · מבני ציבור שנתנו ללא ועדת הקצאות כמו מבנה צבורי שנועד להריסה ולפתע הפך לישיבה; · חוגי בית בבתי עובדים והפעלת עובדי ערייה בקמפיין הבחירות בנגוד לחוק; · מינוי עוה"ד רביבו מהמחלקה המשפטית ליועץ המשפטי של הוועדה לתיכנון ובניה בנגוד לחוק הרשויות המקומיות, תשל"ו – 1975, הקובע כי יועצה המשפטי של הרשות הוא יועצה המשפטי של הוועדה לתיכנון ובניה והוא יזומן לכל ישיבותיה; · איומים על חברי מועצה על מנת להעביר החלטות; · קניית סיקור אוהד מקופת העיר כדוגמת ההסכם עם חיים חילווה ושרותי רדיו כל רגע ששולם להם 125,000 ₪ כאשר הממוצע השנתי של העיריה עם הרדיו עמד על 30,000 ₪; · עצימת עיניים על העברת עפר במקום הטמנתו ובכך חסכון 200,000,000 לקבלן; · הפעלה של לול תרנגולות מסחרי בתוך שכונת מגורים בנגוד לחוק; · היותו של מבקר הערייה חברו האישי של התובע; ועוד.
...
מכאן, מסקנתי היא כי לא עומדת לנתבע הגנת תום הלב לגבי הפרסומים בקטגוריה הראשונה והשנייה.
לא מצאתי מקום לדון בטענות אלו הנוגעות לפיצויים, מקום שפסק הדין נוגע אך לשאלת האחריות ולא לשאלת הנזק בשלב זה. סוף דבר: הפרסומים בקטגוריה הראשונה: בדבר הגשת תלונות במשטרה, חקירות ומעצרים; ובקטגוריה השנייה:בדבר שחיתות, הונאה, שוחד ומעשים פלילים- מהווים לשון הרע על פי הגדרתם בחוק איסור לשון הרע.
כך גם לגבי הפרסומים בקטגוריה הרביעית: הכוללים גידופים כלפי התובע, לא מצאתי שהם עולים לכדי לשון הרע, חרף הלשון הרדודה והמצערת שלא ראוי שאיש ציבור במעמד הנתבע ינקוט בה. אשר על כן, אני מקבלת את התביעה ביחס לפרסומים בקטגוריה הראשונה ובקטגוריה השניה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2020 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

קיומם של הסכמים בין מועמדים לראשות המועצה לבין חברי סיעות או אנשים פרטיים – ללא שהסכמים אלה שקופים ופתוחים לעיני ציבור הבוחרים – עלולים לעוות את תוצאות הבחירות, להביא לכך שרצון הבוחר ובחירתו האמיתית לא יוגשמו באופן אמיתי וחמור מכך – עלולים להשחית את השרות הצבורי בכללותו.
על פי העובדות, פרומר והירש התמודדו לראשות עריית נהריה ובמהלך תקופת הבחירות ערך פרומר עם הירש שני הסכמים, ושני הסכמים נוספים עם מוסא, על מנת שיסירו מועמדותם לראשות העיר ויחברו אליו.
בת"פ (שלום חיפה) 1135/07 מדינת ישראל נ' מחמד ח'יר (2.6.08) נדון עניינו של הנאשם, ראש מועצת פקיעין, אשר הורשע בשתי עבירות של שחיתות בבחירות, בכך שבעת בחירות לרשות המועצה המקומית הבטיח הנאשם למועמד אחר לראשות המועצה המקומית שעם היבחרו יפעל למנותו למנהל מתנ"ס ביישוב או לתפקיד אחר, וזאת על מנת להשפיע עליו ועל בוחרים אחרים הנתונים להשפעתו שיצביעו עבורו בבחירות; באישום נוסף הורשע הנאשם בכך שחתם על הסכם אם אחר, במסגרתו התחייב שעם הבחרו לראשות המועצה יפעל למנות את האחר לתפקיד עוזר ונהג לראש המועצה.
...
בשים לב לנסיבות ביצוע העבירה, כמפורט לעיל, מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים ובהתחשב בעקרון ההלימה ובמדיניות הענישה הנוהגת, אני קובע כי מתחם העונש ההולם נע בין מספר חודשי מאסר לריצוי בעבודות שרות ל-10 חודשי מאסר.
עוד שוכנעתי כי הטלת עונש מאסר לריצוי בעבודות שרות לתקופה קצרה לא תביא לפגיעה בלתי מידתית בפרנסת משפחתו של הנאשם או חלילה לניתוקו ממעגל העבודה.
לאור האמור לעיל, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים: חודשיים מאסר שירוצו בעבודות שרות, וזאת בהסכמת הנאשם ובהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השרות מיום 3.12.19.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הטענה היא כי קולות רבים מאוד לטובת המשיב הושגו שלא כחוק, היינו, בנגוד לסעיף 88 לחוק הבחירות, הקובע עבירה, שכותרתה "שחיתות ואיום", וזו לשונה: "(1) הנותן או המציע שוחד על מנת להשפיע על בוחר להצביע או להמנע מהצביע בכלל או בעד רשימת מועמדים מסוימת;
המערער צירף לכתב העירעור הוראה נוספת (ר' דף 72 לערעור) אשר לפיה "הערייה לא תחתום, כבעלת נכס, על בקשה להיתר בנייה, אלא לאחר השלמת כל הליך ההקצאה ואישור ההסכם על ידי משרד הפנים". במקרה שלפניי לא ניתן אישור משרד הפנים כמתחייב, אך היתר בנייה ניתן, והבנייה אף החלה בפועל.
בעוד שבעבר היה כאמור קרע עמוק בין הפלג הירושלמי לבין המשיב, הרי בעקבות האמור לעיל, פורסמה באתר "כיכר השבת" ביום 21.10.18 ידיעה, שכותרתה: רבני הפלג הירושלמי תומכים בפרוש: "אפשר לדבר איתו". בידיעה נאמר כי במהלך כנוס בחירות בביתו של הגר"צ פרידמן, הביע הגר"א דויטש תמיכה במועמדותו של המשיב לראשות העיר, וחשף את בקשת הסליחה של המשיב בקבר הגר"ש אוירבך.
אולם, כב' השופט הנדל מדגיש (בפסקה 21): "כי כימות כלשהוא- בין כתוצאה מחישוב אריתמטי ובין בדרך של אומדנה – הכרחי הוא .......... יש להעמיד את מספר הקולות הפסולים – בין המספר המדויק, ובין הערכה שלו – אל מול הפער בין המתמודדים. רק כך תתאפשר הכרעה האם הליקויים עלולים היו להשפיע על תוצאות הבחירות ולשנותן, כדרישת התנאי השני ...... ודוק, הדברים נכונים ונכוחים לכל ליקוי – בין אם מדובר באי סדרים בקלפיות, בין אם מדובר בשוחד בחירות ....... הקושי בכימות אינו יכול לייתר את הצורך, ולו בהערכה, של מספר הקולות שהושפעו מהליקויים. שאם לא כן, כיצד ניתן לומר כי הליקוי עלול היה להשפיע על תוצאות הבחירות, כלשון החוק? לשון אחר, על מנת להכריע האם היתקיים הקשר הנידרש בין הליקויים לבין תוצאות הבחירות שהושגו בפועל (תהא אשר תהא דרגת ההסתברות הנדרשת), מתחייבת בחינה מספרית – גם אם לא מדויקת בצורה מובהקת, וגם אם בדרך של הערכה או אומדנה". בכל המקרים, שנתקלתי בהם, שדנו בשוחד בחירות, הפער בין המועמדים היה קטן (עשרות, לעיתים מאות קולות).
...
לסיכום, וכפי שנאמר בפס"ד יוסי בכר (בפיסקה 52) "הממצאים העובדתיים אינם מבססים כדבעי את האפשרות שתוצאות הבחירות היו משתנות אלמלא הליקויים – אפילו אם מביאים בחשבון את השפעתם המצטברת". ודברי כב' השופט זילברטל באותה פרשה: "אין די בסלידה מצדו של בית המשפט מהתמונה המתגלה לו בגדרו של הליך משפטי שמטרתו היא שינוי תוצאת בחירות. ההתמודדות עם תופעות לא רצויות אגב ניהול מערכת בחירות נעשית, בעיקרה, באמצעות מכשירים משפטיים אחרים, כשהסעד הקיצוני והחריג של התערבות בתוצאה שמור למקרים בהם ניתן להוכיח קיומו של ליקוי שבכוחו להשפיע על תוצאות הבחירות. בשל הרגישות העצומה הנדרשת בבוא בית המשפט להתערב בתוצאתה של מערכת בחירות, חובה עליו לאחוז באמות מידה קשיחות ומובהקות הן לצורך המסקנה שמדובר בליקוי בהליך הבחירות והן לצורך המסקנה כי הליקוי עלול היה להשפיע על תוצאות הבחירות. בנדון דידן אין הכמות הופכת בהכרח לאיכות ואין די בהנחות והשערות בדבר פוטנציאל השפעה על תוצאות הבחירות או בדבר היקף הקולות הנגועים עד כדי שראוי יהיה לגרוע אותם מקולות המצביעים". סיכומו של דבר, כדי לבטל בחירות, צריך ביהמ"ש להשתכנע גם, כהוראת סעיף 73(ב)(1) לחוק, שהליקוי המשמש עילה לערעור עלול היה להשפיע על התוצאות.
במקרה שלפניי, לא עלה בידי המערער להוכיח, שהליקויים שהוכחו עלולים היו להשפיע על תוצאות הבחירות, ועל כן, דין הערעור להידחות.
ד. הערעור נדחה חרף העובדה שהוכח שוחד בחירות, דבר שללא כל ספק מהווה ליקוי היורד לשורשו של עניין.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2005 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחן שלושה הסכמים חתומים אשר הוצגו בפניו בין המערער לבין מועמדים לראשות עריית נהריה: הסכם עם מר דני הירש, הסכם עם מר חיים מוסה, והסכם עם מר אושרי שלוש.
" בדומה, מתחייב המערער בהסכם עליו חתם עם חיים מוסה כלהלן: "צד ב' [המערער] מתחייב כי ימנה את אנשי אמונו של צד א' [מוסה], במידה ונבחר לראש העיר, לתפקידים הבאים:
לפיכך, היה הליך הבחירות לראשות עריית נהריה נגוע בשחיתות ובאי-חוקיות.
כך, ההסכם בין המערער לבין הירש מצהיר: "והואיל והצדדים הגיעו לכלל מסקנה והחלטה כי על מנת להבטיח או לשפר בצורה מכרעת את הסיכוי של נצחונו של המועמד המוביל מבין שניהם ... ראוי ורצוי לשתף פעולה ולחבור יחדיו...". ואילו ההסכם בין המערער לבין מוסה קובע: "הואיל והצדדים סבורים שיש למנוע פיצול קולות בוחריהם, יחברו הצדדים יחדיו לצורך הגברת סכוייהם לזכות ברוב שיאפשר להם זכייה בבחירות". ישנה חשיבות בהקשר זה גם למספרן הגדול של המשרות וטובות ההנאה שהבטיח המערער למועמדים האחרים.
...
שאלה זו אינה צריכה הכרעה במקרה שלפנינו שכן החלטנו לדון בבקשה כאילו ניתנה רשות ערעור, וכאילו הוגש ערעור על-פי הרשות שניתנה.
סיכומו של דבר, אינני רואה כל פגם או קושי בקביעותיו של בית המשפט המחוזי בדבר הפסול שנפל בסעיפים האמורים, ובהסכמים כולם, פסול המהווה "ליקוי" כמשמעותו של ביטוי זה בסעיף 73(ב)(1) לחוק הבחירות.
כך, ההסכם בין המערער לבין הירש מצהיר: "והואיל והצדדים הגיעו לכלל מסקנה והחלטה כי על מנת להבטיח או לשפר בצורה מכרעת את הסיכוי של ניצחונו של המועמד המוביל מבין שניהם ... ראוי ורצוי לשתף פעולה ולחבור יחדיו...". ואילו ההסכם בין המערער לבין מוסה קובע: "הואיל והצדדים סבורים שיש למנוע פיצול קולות בוחריהם, יחברו הצדדים יחדיו לצורך הגברת סיכוייהם לזכות ברוב שיאפשר להם זכייה בבחירות". ישנה חשיבות בהקשר זה גם למספרן הגדול של המשרות וטובות ההנאה שהבטיח המערער למועמדים האחרים.
הערעור נדחה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2007 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת אותו הסכם קואליציוני, הובטחו לחברי "הקבוצה התימנית" דרישות ציבוריות ותפקידים שונים, כגון: ראשות המועצה הדתית או תפקיד מקביל, מנהל אגף הרכש, מנהל אגף התברואה, מנהל אגף החינוך, מנהל מחסנים, סגני מנהלים במחלקות תברואה, גבייה, כספים, ויו"ר מועצת המנהלים של המתנ"ס. מנגד התחייבו חברי הקבוצה התימנית לתמוך במועמדות מר פרומר לראשות העיר נהריה.
לדבריו, הציר המרכזי של כתב האישום נע סביב הסכמים מושחתים, שנחתמו במהלך מערכת הבחירות לראשות עיריית נהריה.
בנוגע לנאשם 2 נטען, שכל שעשה היה מתן סיוע בניסוח ההסכמים נשוא כתב האישום, והוסיף שנאשם זה היה עד מרכזי במשפט שהתנהל בבית המשפט המחוזי, בנוגע לבחירות לראשות העיר, וכי הוא קיבל ציון לשבח על אמינותו.
...
סוף דבר 49.
לאחר ששקלתי את מכלול הנתונים והנסיבות הנני מחליט כדלקמן: על הנאשם 1, שהורשע בעבירה שיוחסה לו, הנני מטיל עונשים אלה: 3 חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בעבודות שירות ב"מרכז יום נווה אשר" בקבוץ עין המפרץ, או ב"מעון עתידות" בעכו.
6 חודשי מאסר על תנאי אשר יופעלו אם יעברו הנאשם תוך 3 שנים מהיום עבירה בה הורשע בתיק זה. הנני קובע כי מעשי הנאשם 1 נגועים בקלון, על כן אינו יכול לכהן עוד כחבר במועצת העיר נהריה, ואינו יכול לכהן בתפקיד ראש העיר או בכל תפקיד ציבורי אחר, וזאת לתקופה של 7 שנים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו