מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הסכם בוררות בהסכמה בעל פה האם תקף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

השנייה - בהנחה שאין מדובר בהליך בורות, האם חוות הדעת מהוה הכרעה סופית בסוגית לו"ז בנוגע להסכם הראשון? אשר לשאלה הראשונה - סעיף 1 לחוק הבוררות, התשכ"ח-1968, דורש כי הסכם בוררות ייעשה בכתב בקבעו, כי הסכם בוררות הוא "הסכם בכתב למסור לבוררות סיכסוך שנתגלע בין צדדים להסכם או שעשוי להתגלע ביניהם בעתיד, בין שנקוב בהסכם שמו של בורר ובין אם לאו". הפסיקה קבעה, כי מדובר בדרישה קונסטיטוטיבית ולכן, הסכמה בעל פה איננה מוכרת בחוק הבוררות, אם כי היא מוכרת לפי דיני החוזים.
בהימשכות הליך הבוררות במשך שנתיים ויותר, אין כדי לפגוע בתוקפו של פסק הבוררות.
...
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי חוות דעתו של מר נווה מהווה הכרעה סופית בסוגית הלו"ז בנוגע לפרויקט אולם הספורט רוממה, וכי לרר מנועה ומושתקת מלהעלות ענין זה, שוב, בתביעתה, רק משום שהחלטתו של מר נווה איננה נושאת חן בעיניה.
סיכומו של דבר אני קובעת, אפוא, כי חוות דעתו של מר נווה מהווה פסק בוררות ולחילופין - מהווה היא הכרעה במחלוקת שבין הצדדים בנוגע ללו"ז, הכרעה המחייבת את שני הצדדים.
לפיכך, אני מורה על מחיקה על הסף, של טענות לרר בכתב התביעה, ככל שהן מתייחסות לנושא שנדון והוכרע על ידי מר נווה.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הצדדים הסכימו על מינויו של שיח' משהור כמגשר ולא כבורר, לא נחתם ביניהם הסכם בוררות, ואף לא הוסכם בעל פה על קיומו של הליך בוררות; דרישת הכתב המעוגנת בסעיף 1 לחוק הבוררות - הקובעת כי על מנת שהסכם בוררות יחייב את בעלי הדין, עליו להערך בכתב - היא דרישה חיונית וקונסטיטוטיבית, בנגוד לטענת המבקשת, ומשלא היתקיימה בעניינינו, הרי שאין מדובר בהסכם בוררות, ולמעשה לא ניתן להגיש בקשה לאישורו לפי סעיף 23 לחוק הבוררות.
לשיטתה, בהתאם לסעיף 24(2) לחוק הבוררות, הפסק כביכול ניתן על ידי בורר שלא נתמנה כדין, משהמשיבה לא הסמכה אותו להכריע בסכסוך בינה לבין המבקשת, לא נערך כל הסכם בנידון, והסכמת מנהל המשיבה כי שיח' משהור יגשר בין הצדדים, תקפה, כאמור, לאותם צדדים, ולא למבקשת ולמשיבה.
...
סבורני גם כי פעולה העומדת בניגוד לסעיף י' לתוספת לחוק הבוררות ולכללי הצדק הטבעי עולה כדי פעולה בחוסר סמכות, כאמור בסעיף 24(3) לחוק הבוררות.
בנסיבות העניין, סבורני כי אין ביעילות שתצמח בהיכרותו של זחאלקה את הצדדים – כנטען על ידי המשיבה - כדי לרפא את החשש הממשי למשוא פנים וניגוד עניינים העלולים לפגוע בהליך הבוררות, ובאמון הניתן בבורר על ידי המבקשת, ללא קשר למקצועיות ולהגינות הבסיסית הנטענת של מר זחאלקה.
לסיכום, נוכח כל האמור לעיל, אין מקום למנות את המהנדס זחאלקה כבורר בין הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

כמו כן הסכמות בעל פה במסגרת הליך בוררות עשיות להחשב כתקפות בהתאם לסעיף 39 לחוק הבוררות המורה כי "אין בהוראות חוק זה כדי למנוע הגשת תובענה לבית המשפט על פי הזכויות והחיובים שנקבעו בפסק בוררות לפי חוק זה או בהכרעה שניתנה על יסוד הסכם בעל-פה". עוד נקבע כי "במקרה של ספק יש לפרש את הסכם הבוררות בצורה רחבה, וזאת על מנת ליתן תוקף לכוונת הצדדים לברר את הסכסוכים ביניהם באמצעות בוררות" (רע"א 8747/07 אפלבוים נ' **** (4.2.2008)).
...
אמנם, העדת בורר ככלל הינה חריג, בהתאם להחלטתי מיום 11.5.2022, ואולם בנסיבות אלו אני סבורה כי יש בהתנגדותו של מר תשובה לבקשה זו כדי להקים חזקה, לפיה הבאתו של הבורר או צירוף תצהיר מטעמו היו פועלים לחובתו.
קביעות אלה מחזקות את מסקנתי לפיה מחלוקות שעלו בין הצדדים בעל פה במהלך הדיון אף הן הוכרעו בהסכמת הצדדים על ידו ובכלל זה המחלוקת לעניין דמי השכירות, כפי שכאמור הוקנתה לבורר סמכות בהסכם הבוררות.
אני מקבלת את הטענה לפיה מאחר ששני פסקי הדין ניתנו על ידי הבורר בסמיכות, יש לפרש את פסק הדין בהקשר כך שסעיף העדר תביעות אינו מייתר את ההכרעה לענין פסק הדין הראשון.
סיכום בשים לב למסקנה אליה הגעתי, לא מצאתי כי קיימת עילה לביטול פסק הבוררות בנסיבות אלו.
סוף דבר לאור האמור לעיל, מורה על אישור פסק הבוררות הראשון תוך שאני דוחה את בקשת הביטול.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

כך, למשל, מה דינה של טענה לשינוי בהתנהגות או בעל-פה של הוראות הסכם אשר תנאי לתוקפו הוא דרישה מהותית - צורנית - דרישת הכתב?! האם מקום בו דרישת הכתב היא מהותית, ניתן לשנות מהוראות ותנאי הסכם כאמור בעל פה או בהתנהגות?! ברע"א 4928/92 עזיז עזרא האג' ואח' נ' המועצה המקומית תל-מונד, פ"ד מז(5) 94, דן בית המשפט העליון בשאלה, האם קיימת מניעות מלהעלות טענות כנגד שינוי מכללא בעל-פה של הסכם בוררות אשר דרישת הכתב בו הנה דרישה סטאטוטורית.
ללמדך, את החשיבות שראו בעיניין, ואת הצורך לנקוט בעניינינו גישה דווקנית יותר לדרישה הצורנית לשינוי ההסכם בעל פה. שלישית, טענת הנתבעים לפיה מדובר בהסכמות בעל פה ו/או בהתנהגות מעוררות קושי גם בשים לב לזכויות הנדונות ולהשלכות של הליך ההפקעה בפועל.
...
כך, בעמוד 245 לפסק דינו מציין כבוד השופט טריקל: "אם ימצא בית-המשפט שנזקו של הפוגע בזכות גדול מהתועלת שיפיק בעל הזכות מהסרתה של הפגיעה, יהיה רשאי לאשר את הפגיעה וכך לשלול מן הבעלים את זכותו. משמעות הדבר היא הפקעה של זכות הקניין מכוח שיקולים הזרים למהותה. אין זה מתקבל על הדעת. עוד ייאמר, כי המצדדים בעריכת מאזן של נזק מול תועלת מתייחסים לרוב לתועלת הכלכלית, הנמדדת בערכים כספיים. אולם גם תחושת הביטחון של בעל נכס – הנובעת מן הידיעה שקניינו מוגן וכי מי שינסה לפלוש לנכסיו יסולק – היא בגדר תועלת חשובה, אפילו אינה נשקלת בכסף." באותו עניין עמד כבוד השופט חשין בעמוד 259 לפסק הדין על הדברים כדלהלן: "כשאני לעצמי, מתקשה אני לצרף את דעתי לדעתו של חברי השופט אנגלרד. הנחת-היסוד לענייננו היא, שהנתבע פגע שלא-כדין בזכותו של התובע, וכי התובע מבקש לחזור אל-שלו, להחזיר את מצבו לכשהיה קודם הפגיעה. הנטל מוטל הוא אפוא על הנתבע, והנטל הוא לשכנע את בית-המשפט על-שום מה ולמה לא יחזיר לתובע את שלו; מדוע ולמה יש לראות את תביעת התובע כתביעה שלא בתום-לב ושלא בדרך המקובלת; כיצד זה ומדוע משולה היא תביעתו של התובע לשימוש לרעה בהליכי בית-משפט. מדברי חברי השופט אנגלרד ניתן ללמוד כי ראוי לנו לשקול באורח אובייקטיבי את האינטרסים ההדדיים של בעלי-הדין – על רקע כל נסיבות המקרה – וכי שיקול זה ילמדנו אם פעל התובע בתום-לב. אני מתקשה להסכים למבחן זה, שכן מטיל הוא על בית-המשפט מעין-הכרעה בחלוקת העושר בין התובע לבין הנתבע. כאילו אמורים אנו להכריע – מלכתחילה – כיצד ראוי לחלק את הרכוש העומד לחלוקה ונעשה צדק גם לתובע גם לנתבע. ואולם חלוקת העושר נעשתה זה מכבר, ולא עלינו להחליט אם חלוקה זו הייתה כדין, אם לאו. נהפוך הוא: על יסוד הנחה שהנתבע גזל מן התובע מקצת רכושו, השאלה היא אם הוריה על החזרת הרכוש תהא כה בלתי צודקת, כה בלתי ראויה, עד שנימנע מהורות כן. האם עמידתו של התובע על זכותו ניתן לראותה כשימוש לרעה בהליכי בית-המשפט? הנחת-היסוד היא, כזכור, שהתובע הוא בעלים נגזל (ולוּ נגזל באורח "אובייקטיבי"), ולא עליו הנטל להסביר מדוע מבקש הוא החזרת הגזל לידו.
לסיכומו של דבר, המקרים שבהם תוכר הפגיעה בזכות הקניין על סמך הלכת רוקר וינתן סעד של פיצוי במקום הריסה, הם מקרים נדירים ומצומצמים, ולא מצאתי כי מקרה זה, על נסיבותיו, נמנה על המקרים המצדיקים פגיעה בזכות הקניינית של התובעים.
סוף דבר נוכח כל האמור, אני קובע כדלקמן: ניתן בזאת צו המורה על הריסת הקיר המשותף שנבנה על ידי הנתבעים, וזאת בהתאם לחוות דעת המומחה ועל פי התשריט שערך המומחה, וכן לסלק ידם של הנתבעים מהחלק האמור והעברתו בהתאם להסכם החכירה לחזקתם של התובעים.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בימ"ש קמא ציין בפסק דינו כי הבורר בחן ובירר את טענות הצדדים ואת התחייבות המשיב לעניין החשמל וכן בחן את השאלה האם המשיב הסכים בעל פה לאפשר נקודת יציאה למבקשים במידה שלא יעלה בידו להסדיר חיבור חשמל חוקי למושכר.
נטען כי המבקשים מושתקים מלטעון טענות אלה כאשר הסכימו באמצעות בא כוחם הקודם להעביר את הסיכסוך לבוררות ורק לאחר תוצאת פסק הבוררות הם מעלים טענות נגד תוקף הסכם הבוררות.
...
דיון והכרעה: לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, את פסק הבורר ואת פסק דינו של בימ"ש קמא הגעתי למסקנה כי יש לדחות את בקשת רשות הערעור.
לאור האמור, סבורני כי מדובר בפסק דין העולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי להגן על מוסד הבוררות ולא להכשילו או לגרוע מתכליתו ומיעדיו כמנגנון חלופי יעיל לפתרון סכסוכים [ראו: רע"א 2723/14 הנ"ל; רע"א 6233/02 אקסטל בע"מ נ' קאלמא ווי תעשיה, שיווק אלומיניום זכוכית ופרזול בע"מ ואח', פ"ד נח(2) 634 (2004)].
על כן, הבקשה למתן רשות הערעור נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו