רקע
בתמצית: ההליך הנוכחי הוא המשך, בהיפוך תפקידים של בעלי הדין, של הליך קודם, שיזם הבנק, ועודנו תלוי ועומד (ת"א 21366-07-20; להלן: תביעת הבנק), תביעה שהוגשה בסדר דין מקוצר עת כזה היתקיים.
העולה מן התביעה וטענות הצדדים שם, בתמצית, הוא כי המבקשים, בני זוג, מנהלים חשבון בסניף בני ברק של הבנק.
עוד טרם חלוף התקופה, ועקב מה שהבנק הגדיר כגילוי עיקול שהוטל על דירת המגורים של המבקשים, הגיש הבנק ביום 9.7.2020 תביעה כספית נגד המבקשים, כ-228 אלף ₪ סכומה, עיקר סכום זה ההלוואות שהבנק לשיטתו העמיד בעצם תביעתו לפרעון מיידי (בלא שביצע רישום של העמדת ההלוואה בחשבון העו"ש), בעוד שיתרת הפיגורים בגין ההלוואות עמדה על כ-17 אלף ₪ באותו מועד.
צוים ניתנו, המבקשים עתרו לביטול, הצדדים הגיעו בדיון מיום 3.8.2020 להסדר דיוני: יתרת החוב בסך כ-18 אלף ₪ (חוב הפיגורים, ניתן להבין) תסולק, יוצג רשיון רכב שבו ניתן לראות את השיעבוד, תוצג פוליסת ביטוח לרכב המשועבדת לבנק.
סעיף 2(א) לחוק הבנקאות אינו בסיס לחיוב בנק לתת שירות שמהותו מתן אשראי ללקוח, או שירותים כלשהם כאשר החשבון אינו ביתרת זכות, וזהו לכאורה המצב בעניינינו, גם אם המבקשים חולקים על כך.
כאן ראוי להעיר על היחס שבין מתן הרשות להיתגונן בתביעת הבנק שלפיה יש חוב, ואי-מתן הסעד הזמני המבוקש המאפשר למבקשים לפעול בחופשיות בחשבונם כאילו אין חוב.
...
בית המשפט (כב' השופטת הבכירה ד' קוברסקי) ראה בתום הדיון ביום 30.11.2020 ליתן את הרשות כאשר היא מותנית בהפקדת ערובה; המבקשים השיגו על ההחלטה (רע"א 67466-12-20; להלן: הערעור בעניין הבר"ל), ובית המשפט המחוזי הנכבד בתל אביב (כב' סגנית הנשיא, השופטת א' כהן), הציע לבנק עוד טרם תשובה כי הבר"ע תתקבל, בקובעו בלב החלטתו:
"המחלוקת במהותה היא בשאלה: האם הבנק היה רשאי להעמיד את ההלוואות לפירעון מיידי למרות שלטענת המבקש אין כלל יתרת חוב פיגורים. ההכרעה תהיה תלויה גם בבירור עובדתי בשאלה מתי התקבל מכתב ההתראה והאם חוב הפיגורים שולם בתוך 21 ימי עסקים מקבלת מכתב ההתראה. אני סבורה כי בנסיבות אלו; סיכוייה הלכאוריים של בקשת רשות הערעור להתקבל אינם נמוכים כלל ועיקר".
הבנק נעתר, הערעור התקבל, והרשות להתגונן ניתנה אפוא ביום 5.1.2021.
דין הבקשה בנדבך זה להדחות.
אלו אינם צדדים שיש לחייב את הבנק להמשיך את הקשר ביניהם; היעדר כל פירוט בענייני מאזן הנוחות, אך מחזק מסקנה זו. גם דין רכיב זה של הבקשה להדחות.
סוף דבר
נוכח כל האמור לעיל: הבקשה לסעד זמני נדחית בחלקה (לעניין העתירה לאסור על הבנק להעמיד את ההלוואות לפירעון מיידי, לחייב את הבנק לכבד חיובים שיוצגו, ולמנוע את חסימת החשבון), ומתקבל בחלקו (לעניין עיכוב הליכי המשכון בתיק ההוצל"פ 500319-12-20 בקשר עם רכבו של המבקש), זאת בנתון לתנאים הנקובים בפסקה 20 שלעיל.