לא מצאתי לקבל את גירסתם כפי שנשמעה בעדותם, הן משום שלא נשמע כל הסבר לסתירה בינן לבין הנכתב בכתב ההגנה מטעם הנתבעת והן בשל העובדה כי הלכה למעשה, הנתבעת אישרה כי במהלך התקופה הרלוואנטית לתביעה, 98% מהעבירות מטופלים שנדרשו לבית החולים בוצעו באמצעות התובעת, ולא בכדי נדרשה התובעת לפצות את בית החולים, לפי תעריפון מוסכם, ככל שמסיבה כלשהיא לא היה ביכולתה לספק את השרות, באופן שאילץ את בית החולים לפנות לספק אחר.
בהקשר זה, בהיתחשב כי תוצאות המיכרז לא היו ידועות, היות ולא אושר פטור ל"ספק יחיד", הרי שלא הייתה כל מניעה לכלול תניה בהסכם נשוא המיכרז, באופן שבו יובהר כי במידה והצעתה של התובעת לא תזכה, אזי הזוכה יחל באספקת השירותים לבית החולים, בחלוף "פרק הזמן הסביר", הנידרש לצורך מסירת הודעה מוקדמת לתובעת על סיום ההיתקשרות, או לחלופין לפצות את התובעת בשל הפסקת ההיתקשרות עימה ללא מתן הודעה מוקדמת.
השופטת נתניהו (עימה הסכים הנשיא שמגר) חיוותה דעתה כך: "...סבירות ההודעה נבחנת בשניים: האחד - פרק הזמן הסביר מתחילת הקשר ועד לביטול. השני - פרק הזמן שנקצב בהודעה, לביטול. הראשון נועד לתת לצד שכנגד שהות מספקת להפיק רווח סביר מהעסקה ולכסות את השקעותיו בזמן ובעמל, וכן את ההוצאות שהוציא לשם ביצועה. ... השני, נועד לתת לצד שכנגד זמן מספיק להתארגן מבחינה עסקית לקראת סיום הקשר ולמצוא מקורות אחרים להפקת רווח. כשההודעה אינה סבירה מבחינת אחת משתי התקופות הנ"ל (או שתיהן), מחייבים את הצד המבטל לפצות את הצד שכנגד על הנזק שניגרם לו עקב כך".
ואילו השופט (כתוארו אז) ברק (עמו הסכימו השופטים בייסקי ואור)) סבר כך: "כיצד נקבעת סבירותה של התקופה ממתן ההודעה ועד לסיום החוזה? לדעתי, סבירות הזמן נקבעת על-פי המטרה העומדת ביסודה. כאשר ההודעה ניתנת על-ידי היצרן, מטרתה היא לאפשר למפיץ להנות מפרי השקעתו בזמן, בכסף ובעבודה ולאפשר לו לקבל את הרווח, שבגינו בנה שוק ועיצב לקוחות ... איני סבור, כי הזמן הסביר נועד אך לאפשר למפיץ לכסות את הוצאותיו, להפיק רווח סביר מהעסקה ולהתארגן לסיום ההסכם תוך חפוש עסק אחר תחתיו. הזמן הסביר נועד בנוסף לאלה גם לאפשר למפיץ לקטוף את פרי מאמציו בביסוס שוק, ולמצות מאמצים אלה".
על כך הוסיפה השופטת נתניהו: "פיתרונו של השופט ברק הוא אולי בגדר הדין הרצוי, אך, כפי שמראות הפסיקה האנגלית, הישראלית והאמריקנית, אינו בגדר הדין המצוי. הוא מותח את התרופה בעילה החוזית כדי להעניק למפיץ פיצוי על אובדן שוק הלקוחות שבנה. פתרוני שלי רק מיישם, בנסיבות המתאימות, את עילת ההתעשרות לפי החוק, למתן סעד השבה על טובת ההנאה שהיצרן מפיק מאותו שוק. הוא בא בנוסף על ההודעה הסבירה, או הפצוי הניתן בהעדרה, בעילה החוזית למטרות המוגבלות על פי הפסיקה שלנו שאימצה הפסיקה האנגלית".
יש לציין גם את דבריו אלה של השופט אור: "אורכה של התקופה הסבירה תלוי בנסיבותיו של כל מקרה. בין השיקולים לקביעת אורכה של התקופה יש לקחת בחשבון גורמים שונים ... בין שיקולים אלה יש להזכיר את השיקולים הבאים: את טיבו של המוצר והתקופה הנדרשת לצורך חדירתו לשוק; סכומי ההוצאות וההשקעות שנדרשו כדי להפיצו; שיעור הרווח הצפוי לעומת ההוצאות וההשקעות שנדרשו מצד המפיץ; הסיכוי של הפצת המוצר על-ידי היצרן גם לאחר תום ההסכם, אף ללא פעולות הפצה על-ידי המפיץ או, במלים אחרות, מידת הקשר והתלות בין הלקוחות לבין המפיץ".
לציין, למען שלמות התמונה, כי על-אף חילוקי הדיעות התורתיים, הסכימו הכול, כי בנסיבות אותו עניין שנידון, פיצוי בגין שנה אחת הנו הפצוי הראוי וההוגן (או: הודעה של שנה מראש יש לראותה כהודעה סבירה).
...
אכן, מקובלת עלי טענת התובעת כי היא נאלצה למכור רכבי אמבולנס וציוד רפואי יקר, למצער אלו ששימשו לצורך מתן השירותים לבית החולים, וכל זאת בתוך פרק זמן קצר, על מנת לצמצם את הוצאותיה לאחר אבדן לקוח שצרך כ-80% מפעילותה; ואף נכון אני להניח כי מחירי המכירה של הרכבים והציוד היה נמוך משווים המקובל בשוק.
ברם, סבורני כי היעתרות לדרישת התובעת לפיצוי בהקשר זה תביא לפיצוי עודף, בהינתן יתר רכיבי הפיצוי שנפסקו לה.
כפי שצוין לעיל, נקבעה בפסיקה החזקה הפרשנית המקובלת באשר לתקופת חייו של חוזה, לפיה הוא אינו נערך לצמיתות ואף אי הכללתה של תניה בדבר סיום החוזה אינה שוללת אפשרות לסיום החוזה, לאחר מתן הודעה על כך זמן סביר מראש.
סוף דבר
אני מחייב את הנתבעת לפצות את התובעת בסכום של 1,265,000 ₪, בצירוף ריבית והצמדה כדין, שיחושבו ממועד הגשת כתב התביעה ועד למועד התשלום בפועל.