הוראות דין אלו, המקנות לאזרחים ותיקים הנחה בדמי הנסיעה בתחבורה הציבורית, מטילות, לטענתו, חובה על המשיבות לעדכן את פרופיל הנוסע בכרטיס הרב קו לפרופיל "אזרח ותיק" באופן יזום ואוטומטי עם הגיע הנוסע לגיל הזכאות, ללא צורך בפנייתו של הנוסע או בהתייצבותו באחד ממרכזי השרות.
הקבוצה אותה חפץ המבקש לייצג היא: "כל הנוסעים שהגיעו לגיל הזכאות לקבלת 'הנחת אזרח ותיק' (נשים - 60, גברים - 65) במשך 7 השנים שקדמו להגשת התובענה, ואשר שילמו לנתבעות דמי נסיעה באמצעות כרטיס רב קו וחויבו במחיר מלא חרף ההנחה לה הם זכאים על פי הדין".
הסעדים המבוקשים בתובענה הם: להורות למשיבות לעדכן את פרופיל הרב-קו של נוסעים המגיעים לגיל הזכאות באופן אוטומאטי וללא צורך בהתייצבותם האישית באחד ממרכזי השרות, לפצות את חברי הקבוצה בשיעור ההנחות להם היו זכאים כאזרחים ותיקים ממועד הגיעם לגיל הזכאות ועד למועד בו עודכן פרופיל הרב-קו שלהם לפרופיל "אזרח ותיק", וכן לפצותם בגין נזק לא ממוני שניגרם להם בשל היתנהלות המשיבות.
...
וכלשונו של בית המשפט העליון:
"...כוונת הסעיף היא, אם כן, שההנחה הניתנת לאזרחים ותיקים תינתן להם עבור כל סוג של הסדר נסיעה שנמכר לציבור. מסקנה זו נתמכת בכמה נימוקים: ראשית, אף שהסעיף מעניק זכות הנחה עבור 'כל סוגי הכרטיסים' ברי שהמשיבים רשאים לפקח על כך שההנחה תינתן רק למי שזכאי לה. כך אכן נקבע בחקיקת המשנה הרלבנטית: באשר לרכבת ישראל, נקבע בתקנה 10 לתקנות מסילות הברזל (דמי נסיעה), התשס"ה-2004, כי אזרח ותיק 'זכאי להנחה בשיעור הקבוע בסעיף 10 לחוק האזרחים הותיקים, התש"ן-1990, בתנאי שהציג תעודת זהות או כרטיס אזרח ותיק'; דרישה דומה קיימת בנוגע לרכבת הקלה (סעיף 7 לתוספת הראשונה לצו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים (מחירי נסיעה בקווי השירות באוטובוסים ומחירי נסיעה ברכבת מקומית), התשס"ג-2003). והנה, כיום נמכרים כרטיסי נסיעה גם במכונות אוטומטיות, שאינן מזהות תעודת זהות או כרטיס אזרח ותיק. האם קיימת חובה חוקית להתקין במכונות אלו אמצעי זיהוי מתאימים? אילו מכונות אלו היו האמצעי היחיד לרכישת כרטיסי נסיעה, יתכן שהתשובה לכך הייתה חיובית; אך לא כך הדבר. מכיוון שניתן לרכוש אותם כרטיסים גם באמצעים אחרים (כגון, ברכבת ישראל, בקופה, ולחלופין – והחשוב לענייננו – באמצעות ה'רב-קו'), הרי שהמשיבים ממלאים אחר החובה למכור לאזרח ותיק את 'כל סוגי הכרטיסים' בהנחה. החובה המוטלת על המשיבים היא, אם כן, לאפשר לאזרחים הוותיקים לרכוש את כל הסדרי הנסיעה הנמכרים, בהנחה; אופן הסדרת המכירה, באופן שיבטיח זיהוי של הרוכש כאזרח ותיק, נתון לשיקול דעת המשיבים – ובכלל זאת האפשרות כי חלק מאופני הנפקת הכרטיס לא יאפשרו מתן הנחה...
מדובר בטענה חדשה שהועלתה רק בסיכומי המבקש, שלא ניתנה למשיבות הזדמנות להשיב לה, וממילא אין מקום להידרש לה.
לסיכום, המבקש לא הוכיח כי המשיבות הפרו את הוראות הדין ולא הניח תשתית עובדתית או משפטית ראויה לקיומה של עילת תביעה אישית או ייצוגית.
סוף דבר
אני מורה, אפוא, על דחיית בקשת האישור.