מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

המתה בנסיבות של אחריות מופחתת ושיבוש מהלכי משפט

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בית המשפט הרשיע את הנאשמים על פי הודייתם בעבירות שיוחסו להם בכתב האישום המתוקן: נאשם 1: רצח, לפי סעיף 300(א) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: "החוק העונשין"); המבקש: המתה בנסיבות של אחריות מופחתת (ביצוע בצוותא), לפי סעיף 301ב(ג) ביחד עם סעיף 34א(א)(1) לחוק העונשין.
שני הנאשמים: קשירת קשר לבצוע פשע לפי סעיף 499(1) לחוק העונשין; ניסיון לשוד מזוין בצוותא, לפי סעיף 403 סיפה ביחד עם סעיף 29 לחוק העונשין, ושיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 יחד עם סעיף 29 לחוק העונשין.
...
לסיכום: הטענה בדבר כשל בייצוג נדחית.
אנו קובעים שהודייתו של המבקש בכתב האישום המתוקן הייתה לאחר שהדברים הוסברו לו הן על ידי עו"ד פריג' והן על ידי בית המשפט, הוא הבינם והודה מרצונו הטוב והחופשי.
סוף דבר, הבקשה נדחית.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

נאשם 2: המתה בנסיבות של אחריות מופחתת, לפי סעיף 301ב(ג) לחוק ביחד עם סעיף 34א(א)(1) לחוק, קשירת קשר לבצוע פשע לפי סעיף 499(1) לחוק; ניסיון שוד מזוין בצוותא, לפי סעיף 403 סיפה לחוק יחד עם סעיף 29 לחוק; ושיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 לחוק יחד עם סעיף 29 לחוק.
...
לא נקבע בהסדר הטיעון כי הנאשמים יהיו רשאים להעלות טענות בעניין זה בשלב הטיעונים לעונש, וודאי שאין לאפשר להם לעשות זאת על יסוד ראיות חדשות, שמטרתן לבסס עובדות שאינן מופיעות בכתב האישום המתוקן.
דינה של טענה זו להידחות.
לאור כל האמור לעיל, בקשתו של נאשם 1 להגיש ראיות בעניין הטיפול הרפואי במנוח נדחית, ובקשת המאשימה להוצאת חוות הדעת הרפואית מהתיק מתקבלת.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

העונשים הנלווים והחלטתו של בית המשפט המחוזי לזכות את המערער מעבירת שבוש מהלכי משפט לפי סעיף 244 לחוק העונשין הושארו מחוץ למסגרת העירעור.
עבירת הריגה לפי סעיף 298 לחוק העונשין גוררת אחריה עונש מאסר של עשרים שנה, הזהה לעונש אשר מוטל בגין מעשה המתה בנסיבות של אחריות מופחתת המתוארות בסעיף 301ב(ב)(1) לחוק העונשין – וביניהן אלו של מעשה המתה אשר "בוצע בתכוף לאחר היתגרות כלפי הנאשם ובתגובה לאותה היתגרות". אשר על כן, הדין שלפני תיקון 137, אשר עמד בתוקף בשעת המעשה, הוא זה שחל בעיניינו של המערער וחורץ את גורלו; ועל כך עוד ארחיב את הדיבור בסוף פסק דיני.
העונש של 20 שנות מאסר שהושתו על המערער בבית משפט קמא, יאה לאחרון העבריינים המורשע בעבירת הריגה, והמערער שלפנינו והמקרה שלפנינו, רחוקים לטעמי מעונש המאסר המכסימלי בעבירת ההריגה הישנה (או בעבירה של המתה באחריות מופחתת על פי ההסדר החדש).
...
בנסיבות אלו, סבורני כי חובה עלינו לבחון את טענת המערער כי פעל מתוך קנטור; וזאת אעשה כעת.
בנסיבות אלה, סבורני כי תקיפת המערער על ידי המנוח, אשר התרחשה, כפי שהתרחשה, בחניית המועצה, עולה כדי התגרות המקימה את היסוד הסובייקטיבי של הגנת הקנטור יחד עם היסוד האובייקטיבי שלה.
לנוכח מכלול נסיבות האירוע, אני סבור כי המערער ראוי להתחשבות של ממש בעונש שהושת עליו.
העונש של 20 שנות מאסר שהושתו על המערער בבית משפט קמא, יאה לאחרון העבריינים המורשע בעבירת הריגה, והמערער שלפנינו והמקרה שלפנינו, רחוקים לטעמי מעונש המאסר המכסימלי בעבירת ההריגה הישנה (או בעבירה של המתה באחריות מופחתת על פי ההסדר החדש).
אך ורק בשל כך, אני סבור כי יש מקום להחמיר עם המערער ביחס לדוגמאות שהובאו לעיל, ואני מצטרף אפוא לתוצאה אליה הגיע חברי ולפיה יש להעמיד את עונשו של המערער על 14 שנות מאסר בפועל, חלף 20 השנים שהושתו עליו בבית משפט קמא.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

שני הנאשמים: קשירת קשר לבצוע פשע לפי סעיף 499(1) לחוק; ניסיון שוד מזוין בצוותא, לפי סעיף 403 סיפה לחוק יחד עם סעיף 29 לחוק; ושיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 לחוק יחד עם סעיף 29 לחוק.
בית המשפט העליון קבע שנראה כי בית המשפט המחוזי לא נתן את המשקל הראוי והרצוי לשינוי שחל בתיקון 137 במסגרת הרפורמה, וכי "על בתי המשפט הגוזרים את דינם של הממיתים באדישות לשקף את השינוי שבתיקון, ולצקת לתוכו תוכן באמצעות רמת ענישה הולמת וגבוהה באופן משמעותי מרמת הענישה שהייתה נוהגת בטרם התיקון, ביחס לעבירת ההריגה". נוסף על כך נקבע כי "עוסקים אנו בעבירה חדשה, אשר ראשיתה בתיקון 137, והמבטאת את החומרה המובהקת שבמעשה ההמתה ואת הפגיעה המגונה כלפי הערך של חיי אדם". אומנם בעניינינו לא הורשע נאשם 2 בעבירת הרצח הבסיסית (באדישות) שבה הורשע הנאשם שם, אלא בעבירה של המתה בנסיבות של אחריות מופחתת, אך היסוד הנפשי של שתי העבירות זהה – אדישות, ובית המשפט העליון היתייחס למגמת ההחמרה בענישה בגין עבירות המתה שבוצעו באדישות.
...
דין טענותיו של ב"כ נאשם 1 בעניין גובה הפיצוי להידחות.
במקרה דנן סבורים אנו שבהתחשב בכלל נסיבות המקרה, הפיצוי שאותו ראוי להטיל על נאשם 1 הוא 200,000 ₪ והפיצוי שאותו ראוי להטיל על נאשם 2 הוא 150,000 ₪.
סוף דבר אנו גוזרים על הנאשמים את העונשים הבאים: נאשם 1 מאסר בפועל למשך 20 שנים, החל מיום מעצרו: 25.12.18.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הצדדים עמדו נכוחה על מדיניות הענישה הנוהגת מאז כניסתה לתוקף של הרפורמה בעבירות ההמתה, בכל הנוגע להמתה בנסיבות אחריות מופחתת בנגוד לסעיף 301ב(ב)(2) לחוק, [נצביע על אלו בקצרה פעם נוספת: תפ"ח 47906-03-21 (מחוזי חיפה) מ"י נ' פלוני, במסגרתו הושתו 12 שנות מאסר בגין דקירת אם הנאשם למוות בשנתה בידי הנאשם שהיה חולה סכיזו-אפקטיבי מוכר, שאושפז פעמים רבות; תפ"ח 33085-08-19 (מחוזי תל-אביב) מדינת ישראל נ' פלוני, שבמסגרתו הושתו 14 שנות מאסר על מי שדקר את אמו למוות בנסיבות של אחריות מופחתת, ע"פ 5629/22 פלוני נ' מ"י (ניתן ביום 20.3.23); תפ"ח 33993-01-19 (מחוזי חיפה) מדינת ישראל נ' לבאבידי, שבמסגרתו הושתו 19 שנות מאסר על מי שרצח את רעייתו בנסיבות כאמור, וכן עבר שורה של עבירות נילוות שעניינן שבוש מהלכי משפט, בגינן הוטלו עוד 2 שנות מאסר במצטבר] לצידם של פסקי דין אלו, נדגיש כי במסגרתה של פרשת פלוני שהובאה לעיל קיבל בית המשפט העליון את ערעור המדינה על קולת העונש, כך שהשית על המשיב 12 שנות מאסר לריצוי בפועל (חלף 10 שנות מאסר שגזר עליו בית המשפט המחוזי מרכז- לוד).
...
דומה שמתבקשת מכאן המסקנה שעוצמת "ההפרעה הנפשית החמורה" ומידת השפעתה על יכולתו של הנאשם להבין את הפסול במעשיו או להימנע מלבצעם הם תבחינים משמעותיים עת קובעים מהו העונש הראוי לו, למורשע במעשה המתה בנסיבות של אחריות מופחתת.
עם זאת, לטעמנו יש להתייחס למכלול כאל אירוע אחד שלו ייגזר מתחם ענישה אחד (סעיף 40יג לחוק).
לטעמנו, מתחם העונש ההולם הראוי למקרה זה אכן נע, כפי שטענה המאשימה, בין 16 לבין 20 שנות מאסר לריצוי בפועל.
מצאנו, כי ראוי שעונשה ייגזר במחצית העליונה של מתחם העונש ההולם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו