מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

המרצת פתיחה: דוגמה לבעלות על רכב

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

" לא הונח בפני כל הסבר מספק מדוע לא הובאה עדותו של עו"ד בן שמחון, בפרט נוכח עדותו של עו"ד ששו ונוכח הערות בית המשפט, ולא כל שכן נוכח הנטל המוטל על הנתבעים בהקשר זה. עדותו של עו"ד בן שמחון נדרשה, לכל הפחות, על מנת לשפוך אור בדבר נסיבות החתימה על הסכם הפשרה, ובעיקר על מהות ההסכמות אליהם הגיעו הצדדים במסגרת המרצת הפתיחה.
אני ברגע שאני אוריד את הקיר הזה, אני לא מדבר על ההוצאות שלו, השוכר שלי הוא עובד על מכוניות כבדות, הוא עובד במשרד הבטחון.
על היחס בין שיקולים אלה עמד בית המשפט כדלהלן (עניין רוקר, 241-242): "לעניין שיקולים אלה, תיראה, לדוגמה, זכות בעלות במקרקעין כבעלת עוצמה גדולה מזכות שכירות; פגיעה בזכות על-ידי תפיסה של שטח גדול תיראה גדולה מפגיעה על-ידי תפיסת שטח זעיר; פגיעה על-ידי תפיסה דרך קבע, או לזמן ארוך, תיראה גדולה מפגיעה על-ידי תפיסה דרך אירעי. ככל שעוצמת הזכות שנפגעה גדולה יותר, ככל שעוצמת הפגיעה גדולה יותר, יצטמצם וילך שיקול-דעתו של בית-המשפט, עד בלי השאיר לו שריד." הפתח להפעלת שיקול דעת השולל מהבעלים את זכות הקניין הוא פתח צר מאוד.
...
כך, בעמוד 245 לפסק דינו מציין כבוד השופט טריקל: "אם ימצא בית-המשפט שנזקו של הפוגע בזכות גדול מהתועלת שיפיק בעל הזכות מהסרתה של הפגיעה, יהיה רשאי לאשר את הפגיעה וכך לשלול מן הבעלים את זכותו. משמעות הדבר היא הפקעה של זכות הקניין מכוח שיקולים הזרים למהותה. אין זה מתקבל על הדעת. עוד ייאמר, כי המצדדים בעריכת מאזן של נזק מול תועלת מתייחסים לרוב לתועלת הכלכלית, הנמדדת בערכים כספיים. אולם גם תחושת הביטחון של בעל נכס – הנובעת מן הידיעה שקניינו מוגן וכי מי שינסה לפלוש לנכסיו יסולק – היא בגדר תועלת חשובה, אפילו אינה נשקלת בכסף." באותו עניין עמד כבוד השופט חשין בעמוד 259 לפסק הדין על הדברים כדלהלן: "כשאני לעצמי, מתקשה אני לצרף את דעתי לדעתו של חברי השופט אנגלרד. הנחת-היסוד לענייננו היא, שהנתבע פגע שלא-כדין בזכותו של התובע, וכי התובע מבקש לחזור אל-שלו, להחזיר את מצבו לכשהיה קודם הפגיעה. הנטל מוטל הוא אפוא על הנתבע, והנטל הוא לשכנע את בית-המשפט על-שום מה ולמה לא יחזיר לתובע את שלו; מדוע ולמה יש לראות את תביעת התובע כתביעה שלא בתום-לב ושלא בדרך המקובלת; כיצד זה ומדוע משולה היא תביעתו של התובע לשימוש לרעה בהליכי בית-משפט. מדברי חברי השופט אנגלרד ניתן ללמוד כי ראוי לנו לשקול באורח אובייקטיבי את האינטרסים ההדדיים של בעלי-הדין – על רקע כל נסיבות המקרה – וכי שיקול זה ילמדנו אם פעל התובע בתום-לב. אני מתקשה להסכים למבחן זה, שכן מטיל הוא על בית-המשפט מעין-הכרעה בחלוקת העושר בין התובע לבין הנתבע. כאילו אמורים אנו להכריע – מלכתחילה – כיצד ראוי לחלק את הרכוש העומד לחלוקה ונעשה צדק גם לתובע גם לנתבע. ואולם חלוקת העושר נעשתה זה מכבר, ולא עלינו להחליט אם חלוקה זו הייתה כדין, אם לאו. נהפוך הוא: על יסוד הנחה שהנתבע גזל מן התובע מקצת רכושו, השאלה היא אם הוריה על החזרת הרכוש תהא כה בלתי צודקת, כה בלתי ראויה, עד שנימנע מהורות כן. האם עמידתו של התובע על זכותו ניתן לראותה כשימוש לרעה בהליכי בית-המשפט? הנחת-היסוד היא, כזכור, שהתובע הוא בעלים נגזל (ולוּ נגזל באורח "אובייקטיבי"), ולא עליו הנטל להסביר מדוע מבקש הוא החזרת הגזל לידו.
לסיכומו של דבר, המקרים שבהם תוכר הפגיעה בזכות הקניין על סמך הלכת רוקר וינתן סעד של פיצוי במקום הריסה, הם מקרים נדירים ומצומצמים, ולא מצאתי כי מקרה זה, על נסיבותיו, נמנה על המקרים המצדיקים פגיעה בזכות הקניינית של התובעים.
סוף דבר נוכח כל האמור, אני קובע כדלקמן: ניתן בזאת צו המורה על הריסת הקיר המשותף שנבנה על ידי הנתבעים, וזאת בהתאם לחוות דעת המומחה ועל פי התשריט שערך המומחה, וכן לסלק ידם של הנתבעים מהחלק האמור והעברתו בהתאם להסכם החכירה לחזקתם של התובעים.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עסקינן בהמרצת פתיחה בה מתבקש בית המשפט להצהיר כי הזכויות ברכב מסוג טויוטה, מ"ר 15-665-63 (להלן – הרכב) הנן בבעלות המשיבים מס' 1-2 בחלקים שוים.
רישום בעלות על רכב במשרד התחבורה הנה דקלראטיבי בלבד ואינו נהנה ממעמד ראייתי כמו מירשם המקרקעין לדוגמה (רע"א 5379/95 סהר חברה לביטוח בע"מ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, פ"ד נא(4) 464, 473-472 (1997).
...
המבקש טוען כי הרכב נרכש במסגרת מאמציהם המשותפים של המשיבים ולכן חלה חזקת השיתוף בענייננו ולפיה יש לקבל את הבקשה.
דיון והכרעה לאחר שבחנתי את ראיות הצדדים וטענותיהם, המסקנה היא כי יש לקבל המרצת פתיחה זו. בפתח הדברים יצוין כי רישיון הרכב לא הוצג בפניי, אולם נראה כי אין מחלוקת כי הרכב רשום על שם המשיבה בלבד.
סוף דבר, התביעה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

בשנת 2006 היתנהל בין הוריהם המנוחים של גבאי לבין מנהל מקרקעי ישראל, גב' בלני ומסגריית יהוד הליך משפטי בעיניין רישום הזכויות (להלן: המרצת הפתיחה), בעקבותיו, בשנת 2007 חתמו הצדדים על הסכם מכר מול מנהל מקרקעי ישראל, אשר מסר להם אישור לרשם המקרקעין המאשר את העברת הבעלות על שם הצדדים (ה"ה גבאי עובדיה ויפה, גב' בלני ומסגריית יהוד), ואף נחתם שטר מכר ובין הצדדים אף נחתם הסכם לפיו יירשם הנכס על שם הצדדים על פי חלקיהם כמפורט בהסכם (הוריהם המנוחים של גבאי 202/1826 מ"ר יחד (בחלקים שוים ביניהם); מסגריית יהוד 666/1826 וגב' בלני 958/1826 (עמ' 82-90 ועמ' 139 בתיק המוצגים מטעם גבאי).
בהקשר זה ראו, רק לשם הדוגמא: עמ' 309 לתיק המוצגים של גבאי, מתוך כתב ההגנה שהוגש מטעם מסגריית יהוד בתא 38424-01-11; עמ' 197-198 ו– 366-367 בתיק המוצגים של גבאי, מתוך כתב התביעה שכנגד שהגישה מסגריית יהוד באותו הליך; ועמ' 497 ו-500 בתיק המוצגים של גבאי מתוך עדות מר בלני באותו הליך.
כן ראו עדות מר בלני באותו הליך, בעמ' 382 לתיק המוצגים של גבאי, שם הבהיר, בין היתר, ביחס לגבאי (ההדגשה הוספה): ".. מעבר חופשי מבחינתנו הוא מעבר לכניסת רכבים גדולים להעמסות אז צריך להשאיר אזשהו מרווח כדי שיכנסו רכבים דרך המעבר. יש מיפעל בקצה הדרך שלא שייך לנו... זה בבעלותו של מישהו אחר, ואנחנו מחוייבים לתת לו מעבר חופשי, ואת הזכויות האלה אנו הצהרנו" (שם, ש' 28-24).
...
במצב דברים זה לא מצאתי כי עלה בידי מסגריית יהוד להוכיח כי היא זכאית לסעד כלשהו במסגרת התביעה שכנגד, ולפיכך דינה להידחות.
סוף דבר התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה כמפורט לעיל, ובהתאמה אני קובעת כי כפוף להותרת רצועה ברוחב כמטר אחד בצמוד לקיר המזרחי של המבנה התעשייתי המוחזק ע"י הנתבעות, לאורך שביל המעבר (השטח הלא מקורה), ועד לגבול בין המבנה התעשייתי המוחזק ע"י הנתבעות לבין עסקם של התובעים – שבו ובו בלבד יהיו הנתבעות או מי מטעמן רשאיות לאחסן ציוד כאוות נפשן – ייוותר שביל המעבר (השטח הלא מקורה) פנוי לחלוטין למעבר כלי רכב ואף אחד מן הצדדים לא יהיה רשאי לחנות בו או להעמיד עליו דרך קבע חפצים אלו או אחרים.
כמו כן אני דוחה את התביעה שכנגד.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 3.2.2022 הגיש המשיב את התביעה וזאת בדרך של המרצת פתיחה, בתביעה עתר המשיב למתן פסק דין הצהרתי, שמשמעותו בפועל היא שהמשיב פטור מתשלום אגרה ממועד מסירת הרכבים לפירוק, וכל חוב קיים בגין רכבים אלו בטל, מפני ש: מכיוון שהרכבים פורקו ואינם נוסעים על הכביש, אין לחייב את המשיב בתשלום אגרה ממועד הפסקת השמוש בהם.
משכך אין משרד התחבורה יכול כעת, משתם המבצע, לקבל מחייבים דוגמאת המשיב טפסי הצהרה רטרואקטיביים בגין אי שימוש ברכבם, וזאת כשנה לאחר מועד סיום המבצע.
זאת מכיוון שלמדינה זכות וסמכות לנקוט בפעולות להסדרת חובות עבר, לרבות להכריז על מבצעים במסגרתם יינתנו פטורים מתשלום אגרה, ואין במבצעים כאלו כדי להשפיע על פרשנות תקנות התעבורה, ולחייב, באופן גורף, מתן פטור רטרואקטיבי לכל בעלי הרכבים, כולל אלו שלא עמדו בתנאי המבצע ולא הישתתפו בו. גם אם היה מקום להחיל את תנאי המבצע על המשיב, המשיב בתביעתו מבקש פטור רטרואקטיבי ממועד הפסקת השמוש ברכב על פי הצהרתו, ואינו מסתפק בהטבה שניתנה במבצע, המעניקה פטור ממועד אחר.
...
לאור על האמור לעיל, מצאתי כי דין הערעור להתקבל, וזאת מבלי שיהיה צורך לדון גם בשאלה האם המשיב הוכיח כנדרש את מועד הפסקת השימוש ברכב.
לעניין זה מדובר בקביעה עובדתית מנומקת של בית המשפט קמא שאין להתערב בה. לסיכום לאור האמור לעיל, הערעור מתקבל.
המשיב ישלם למערערים הוצאות משפט בסך 2,500 ₪ בתום 30 יום ממועד המצאת החלטה זו, אחרת יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית ממועד מתן ההחלטה ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

ראשיתה של תובענה זו בהמרצת פתיחה, בה עתרה התובעת להצהרה כי הרכבים בבעלותה.
לטענת התובעת הנתבעת לא ביצעה את הבדיקות הנדרשות לפני תפיסת הרכבים ולא ידוע אם בדקה את הבעלות בהם במשרד הרשוי עובר לתפיסתם, במיוחד כאשר הלוגו של התובעת מוטבע על הרכבים.
לאור זאת, ביקשה הנתבעת להפנות למספר דוגמאות בסעיפי חוזי השכירות מהם ניתן ללמוד כי "לא מן הנמנע שמדובר דוקא בעיסקות מכר ולא בעיסקאות שכירות" (ס' 53 לכתב ההגנה).
...
מקובלת עלי גם טענת הנתבעת כי שאלת רישום הבעלות במשרד הרישוי אין בה כדי להכריע שכן, כידוע רישום זה אינו קונסטיטוטיבי כי אם דקלרטיבי בלבד, הגם שאין להמעיט בחשיבותו (ר' למשל ע"א 492/64 לוי נ' וייס).
לאחר שעיינתי בהסכמים וביתר המסמכים שהוגשו, שמעתי את העדים מטעם הצדדים ושקלתי את טענותיהם הגעתי למסקנה כי הכף בענייננו נוטה שלא לסווג את ההסכמים כהסכמי מכר.
יש לזכור שבסופו של דבר הנתבעת גם הסכימה לשחרר את הרכבים לתובעת, כבעלים ולמעשה לא עמדה על כך שהם דווקא בבעלות אגם תיור החייבת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו