מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

המרצת פתיחה להצהרת בעלות בזכות חכירה לדורות והפרת הסכם מכר

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המרצת פתיחה המבקשת להצהיר על כך שהמבקשת היא בעלת זכות החכירה לדורות בתת חלקה 7, בחלקה 94 בגוש 30186 (להלן: הנכס), על כך שהמשיבה הפרה את הסכם המכר, וכן מבקשת להורות למשיבה למסור לרוכשת את כל המסמכים הדרושים לשם העברת הזכויות בנכס על שם המבקשת.
...
לא חלה התיישנות על טענת ההגנה של המוכרת המסקנה בדבר דחיית התביעה נובעת גם מכך שהתנאת הרישום בתשלום, להבדיל מהזכות לתבוע את החיוב בתביעה כספית לא התיישנה.
התביעה לסעד הצהרתי לפיו המשיבה הפרה את הסכם המכר – נדחית.
התביעה להורות למשיבה למסור למבקשת את כל המסמכים הדרושים לשם העברת הזכויות בנכס על שם המבקשת וכן התביעה החלופית למינוי כונס נכסים על זכויות המשיבה בנכס לשם חתימה על המסמכים – נדחית.
בשים לב לכך שמרבית רכיבי התביעה נדחו וכי עמדתה העקרונית של המשיבה התקבלה, המבקשת תשלם למשיבה שכר טרחת עורך דין בסכום של 23,400 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

סעיף 51 (א)(3) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984 תוחם את סמכותו של בית משפט שלום בעינייני מקרקעין לסוגי התביעות הבאות: "תביעות בדבר חזקה או שימוש במקרקעין או בדבר חלוקתם או חלוקת השמוש בהם, לרבות תביעות הכרוכות בהן שענינן חזקה או שימוש במיטלטלין, יהיה שוויו של נושא התביעה אשר יהיה; אך בית משפט שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ובתביעות אחרות הנוגעות למקרקעין". סמכותו של בית המשפט המחוזי היא 'סמכות שיורית' ומכאן שבית המשפט המחוזי הוא המוסמך לידון ב"תביעות אחרות הנוגעות למקרקעין".
כאמור, נשוא כתב התביעה העיקרית הוא הסכם שכותרו "הסכם מכר חנות" מיום 9.1.18, שלפיו מכר הנתבע לתובע את החנות, זאת לאחר שהצהיר כי הוא הבעלים הרשום, המחזיק הבלעדי ובעל זכויות החזקה הבלעדי בחנות הנמצאת בכתובת שלעיל והרשומה בלישכת רישום המקרקעין בהתאם לנסח טאבו שצורף להסכם.
בהנתן האמור, במצב בו הסעד העקרי שהתבקש במסגרת המרצת הפתיחה בתביעה העיקרית מטעם הקונה הוא סעד הצהרתי ולפיו יורה בית המשפט על אכיפת ההסכם וההצהרה שהוא בתוקף, הרי מדובר בסעד המצוי בסמכותו הייחודית של בית המשפט המחוזי (עניין נבון שלעיל; כב' השופט הבכיר שאהר אטרש ב-ה"פ (מחוזי- נצ') 2000-11-17 ש.ג.ו.מ. מסחר והשקעות בע"מ נ' משק כהן משה ובניו בע"מ (החלטה מיום 22.2.18), וההפניות שם).
הסעדים הכספיים להם עתר התובע שכנגד הנם פועל יוצא מההכרעה בשאלה האם הסכם המכר הופר, על ידי מי הופר, האם יש מקום להורות על אכיפתו או על ביטולו (בהתאם), והאם מגיעים לתובע שכנגד פיצויים בעקבות ההפרה המיוחסת לקונה, אם לאו.
...
הוא הדין ביחס לתביעה שכנגד, ככל שהיא מתייחסת לסעד ההצהרתי ולפיו יורה ביהמ"ש על ביטול הסכם המכר הנ"ל. לאור המסקנה האמורה, אדרש גם לשאלה מה דינם של הסעדים הכספיים להם עתר התובע שכנגד במסגרת התביעה שכנגד.
בהתאם לפסיקה כיום, עת עותר צד לחוזה לסעדים כספיים לצד סעד הצהרתי, צריך לבחון האם זה המקום להורות על פיצול הדיון ובעניין זה קובעת הפסיקה, כי אף בתביעה לאכיפת הסכם מכר מקרקעין, אשר לצידה סעדים כספיים בסכום שנופל תחת סמכותו העניינית של בימ"ש השלום, אין מנוס מפיצול הדיון, כך שהתביעה לסעד הצהרתי לביטול הסכם תועבר לביהמ"ש המחוזי ואילו התביעה לסעדים כספיים תתברר בבית משפט זה. משכך- בכל הנוגע לסעדים הכספיים להם עותר המוכר-התובע שכנגד, דומה כי לא יהא מנוס מפיצול התביעה שכנגד, על אף אי הנוחות הכרוכה בכך (ראה לעניין זה – ע"א 5639/13 סגל נ' ורמז, (14.8.14); ה"פ 29358-11-17 הרינג נ' בן יהודה (החלטה מיום 7.6.18)).
סוף דבר נוכח העובדה, כי התביעה שכנגד הוגשה כתביעה לסעד הצהרתי וכוללת סעדים כספיים, אני מורה על העברת התביעה העיקרית והעברת התביעה שכנגד לבית המשפט המחוזי בנצרת, תוך מחיקת הסעדים הכספיים מהתביעה שכנגד.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כתב התביעה המבקשת בהמרצת הפתיחה (אשר תכונה להלן ולמען הנוחות : ריאליטי) הגישה את התביעה הנדונה במסגרתה התבקש בית המשפט ליתן צו הצהרתי לפיו בית ארלוזורוב הפרה את הסכם המכר שנחתם בינה לבין ריאלטי הפרה יסודית; צו עשה המורה לבית ארלוזורוב לפעול לאלתר לרכישת הבעלות במקרקעין מרמ"י, לרישום בית ארלוזורוב כבעלים של המקרקעין, ולשלם כל סכום לצורך רכישת הבעלות; ליתן צו לפיצול סעדים באופן שתביעותיה הכספית של ריאליטי נגד בית ארלוזורוב יוגשו בהליכים נפרדים.
בנגוד לטענות בית ארלוזורוב, בתביעה הנדונה אין מחלוקת שנחתם הסכם בין ריאלטי לבין בית ארלוזורוב שתמורת הסך של 16,050,000 ₪ בתוספת מע"מ נירכשו מקרקעין, שלבית ארלוזורוב הייתה בם זכות חכירה לדורות מהוונת, כך אין מחלוקת על נוסח ההסכם.
עוד אין מחלוקת שבהסכם הצהירה בית ארלוזורוב שטרם חתימתו היא הגישה לרמ"י בקשה לרכוש את הנכס; שבסעיף 2.2 להסכם התחייבה בית ארלוזורוב לרכוש את זכות הבעלות בנכס מאת רמ"י ולרשום את הבעלות על שם ריאלטי; ושבסייפא סעיף 2.2 להסכם התחייבה בית ארלוזורוב "לשלם את התשלום שיידרש על ידי רמ"י לשם רכישת הבעלות ולפעול כמיטב היכולת וכך שרכישת הבעלות תושלם בהקדם האפשרי". עוד אין מחלוקת, שריאלטי שילמה את מלוא התמורה כבר בחודש ינואר 2020, וקיבלה את החזקה בנכס; שבית ארלוזורוב קיבלה שומה מרמ"י על התשלום הנידרש לצורך העברת הבעלות כבר באפריל 2020, אך עד עתה לא שילמה לרמ"י על רכישת הבעלות בנכס, ולא השלימה את רכישתו כך שהוא טרם נרשם על שמה של ריאליטי.
מעיון בתשובה להמרצת הפתיחה עולה כי המחלוקת העיקרית של הצדדים היא ביחס לפרשנות סעיף 2.2 להסכם המכר הקובע : "המוכר ירכוש את זכות הבעלות בנכס מאת רמ"י וירשום את הבעלות בנכס על שם המוכר בלישכת רישום המקרקעין, וזאת בהתאם להודעת רמ"י מיום 04.11.2019 לפיה ניתן לרכוש את הבעלות בנכס (להלן: "הודעת רמ"י). המוכר הגיש את הבקשה לרכישת הבעלות טרם חתימת הסכם זה ומתחייב לשלם את התשלום שיידרש על ידי רמ"י לשם רכישת הבעלות ולפעול כמיטב יכולתו וכך שרכישת הבעלות תושלם בהקדם האפשרי". ריאליטי טוענת כאמור כי פרשנות סעיף 2.2 להסכם צריכה להיות כזאת לפיה מעת שרמ"י הנפיקה לבית ארלוזורוב דרישת תשלום היה על בית ארלוזורוב להסדירו באופן מיידי, בעוד שלשיטת בית ארלוזורוב משמעות הסעיף היא כי רק במועד בו יהיה הסכום סופי וחלוט יתגבש המועד לזאת באותו תשלום ולהעביר לריאליטי את אישור הבעלות.
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטענות הצדדים, אני קובעת כי דין הבקשה להידחות.
עוד אוסיף, כי בהתאם לסמכותי, וככל שאסבור בהמשך ההליך כי הוא אינו מתאים לניהול בדרך של המרצת פתיחה, אוכל לתת הוראות מתאימות לעניין זה, כמו גם לאפשר למי מהצדדים הגשת תצהירים נוספים ככל שיהיה בכך צורך, ובכפוף לתנאים שנקבעו בפסיקה לעניין זה. סוף דבר הבקשה נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

לטענתם, עובר לחתימה על ההסכם הם איפשרו לרז לקבל כל מידע באשר למצב הנכס, הן בהיבט התיכנוני של הנכס בערייה, והן בהיבט של הזכויות הרשומות ברמ"י. לטענתם, המשיב 1 אף התלווה לפגישות של רז או מי מטעמו הן בערייה והן במשרדי רמ"י. לטענת בן דוד לפגישה ברמ"י הגיעה מתמחה ממשרד בא כוחו של רז, ובן דוד, כבעל הזכויות בנכס, ביקש מנציגת רמ"י למסור למתמחה את כל המידע הקיים ברמ"י באשר לנכס.
תקנה זו מורה כדלקמן: "מוכר או קונה של מקרקעין זכאי בכל עת לבקש, בהמרצת פתיחה, החלטה בכל שאלה המתעוררת עקב דרישה או היתנגדות או תביעת פיצויים, או בכל שאלה אחרת הנובעת מתוך חוזה המכר או הכרוכה בו, ואינה נוגעת לקיומו או לתוקפו של החוזה". התקנה פורשה בהרחבה, ככזו שמאפשרת לברר בדרך מהירה שאלה הנוגעת לעיסקת מכר מקרקעין.
בבחירתו לנקוט בהליך של המרצת פתיחה היה על רז לקחת בחשבון גם את ההלכה הקובעת כי: "יש לזכור כי ההליך בו נקטה המשיבה בבית משפט קמא הוא המרצת פתיחה. בגדר מושכלות יסוד סעד הצהרתי יינתן בכפוף לעקרונות היושר והצדק... בית המשפט אינו חייב לתת סעד הצהרתי, אפילו קיימת הזכות או מיתקיים המצב, שלכאורה מצדיקים מתן הצהרה, שכן – נקודת המוצא היא, כי הדבר נתון לשיקול דעת בית המשפט, הרשאי לתת דעתו, בגדר שיקוליו, לכללים שנקלטו עם השנים מעקרונות של יושר וצדק..." ע"א 2464/04 עיריית תל אביב יפו נ' חברת שיכון אזרחי בע"מ. במקרה שבפני התרשמותי היא שרז לא הגיע לבית המשפט בידיים נקיות.
ברור איפה שלא ניתן לקבל את טענתו של רז, שטען כי: "הוא זכאי לקבלת הסעדים המבוקשים לאחר שמילא אחר כל חיוביו לפי הסכם המכר ולאחר שהנתבעים הפרו הסכם המכר הפרה יסודית, בכך שהסתירו כי קיימת מניעה להעברת הזכויות בנכס..." (סעיף 29 לתובענה).
."בימ"ש שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ובתביעות אחרות הנוגעות למקרקעין". סיכום התוצאה מכל האמור היא, שאני דוחה את עתירתו של רז, כפי שפורטה בסעיף 10(ו)(1) לסיכומיו, להצהרה שלפיה הוא זכאי למסירת החזקה.
...
."בימ"ש שלום לא ידון בתביעות בדבר חכירה לדורות ובתביעות אחרות הנוגעות למקרקעין". סיכום התוצאה מכל האמור היא, שאני דוחה את עתירתו של רז, כפי שפורטה בסעיף 10(ו)(1) לסיכומיו, להצהרה שלפיה הוא זכאי למסירת החזקה.
אשר להצהרה המבוקשת להפסקת העבודות בנכס, לצד הצווים המבוקשים בסעיף 10 ו' (1) (2), (4) לסיכומים – אני דוחה את הבקשה בעניין זה. זאת, הן משום שמדובר בסעדים שאינם מתאימים להליך של המרצת פתיחה, והן משום שסעדים אלה סותרים זה את זה. רז מבקש גם לאסור ביצוע עבודות, וגם לחייב את בן דוד לבצע כל פעולה שתידרש על ידי רמ"י על מנת להסיר את החריגות.
התוצאה מכל האמור, היא שהתביעה כפי שהוגשה כנגד בן דוד נדחית.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ההיתקשרות החוזית בין פז לממן החלה דרכה ביום 7.9.1976, אז נחתם בין פז לבין אליהו הסכם מסגרת שהסדיר התחייבויות שונות של הצדדים, בהן בין היתר: התחייבות של אליהו להחכרת מקרקעי התחנה בחכירת משנה לפז לאחר שיקבל מבעלי המקרקעין זכויות חכירה לדורות; התחייבות פז להקים תחנת דלק על מקרקעי התחנה; מינוי של אליהו לשמש כקמעונאי של פז ועוד (להלן: הסכם המסגרת).
ממן הגישו כתב תביעה שכנגד בו התבקש בית המשפט המחוזי להצהיר שתקופת חכירת המשנה של מקרקעי התחנה, הנתונה לפז, תסתיים ביום 1.11.2025 וכי זו עומדת על 49 שנים בלבד, ללא אופציה להארכתה (להלן: התביעה שכנגד).
פז מוסיפה וטוענת בהקשר זה, כי בית המשפט המחוזי שגה עת היתעלם, ולמצער לא נתן את המשקל הראוי, לעובדה שהסכם 2010 מפר ומבזה שורה של החלטות וצוים שפוטיים שניתנו ברבות השנים, ובעיקרם צו המניעה הקבוע שניתן בהמרצת הפתיחה.
כזכור, על יסוד המערכת ההסכמית האמורה, נעתר בית המשפט המחוזי בחיפה לבקשתה של פז בהמרצת הפתיחה, שבאה על רקע הסכם 2009 בין ממן וברעד, והורה על "מתן צו מניעה קבוע האוסר על המשיבים 1 ו-2 [ממן] או מי מטעמם לבצע כל פעולה הקשורה לתחנת התידלוק או למקרקעיה העומדת בנגוד להוראות מערכת ההסכמים, לרבות, למכור, להשכיר או להעביר לצד שלישי, בין במישרין ובין בעקיפין, ללא הסכמה מראש ובכתב של פז, כל חלק מתחנת התידלוק או ממקרקעיה [...]". עיון בהסכם 2010 מעלה שורה של חיובים שממן נטלו על עצמם המלמדים על כינון שותפות של ממן עם ברעד העומדת, לכאורה, בסתירה להתחייבויות שנטלו ממן על עצמם במערכת ההסכמית עם פז. ראשית לכל, ההסכם נושא, כזכור, את הכותרת "הסכם שותפות". על פי האמור בהסכם "ברעד מתקשרת בזאת עם ממן בהסכם שותפות" (סעיף 2 להסכם ת/35), ולפיו תשקיע ברעד סך של 3.5 מיליון ₪ בתמורה ל"זכויות שותפות" ב-20% מכל "הכנסות הנכס", לאמור: "כל ההכנסות, תקבולים, דמי שכירות, טובות הנאה, פרמיות, ובכלל כל זכות אשר תגיע לממן והנובעת מן הנכס", וזאת "למשך כל שנות היותו של ממן ו/או יורשיו בעלי זכויות בנכס (שנת 2075)" או עד למכירת זכויות ממן בנכס, בהסכמת ברעד (סעיפים 2 ו-13 להסכם).
...
אכן, בסיכומים שהגיש אליהו במסגרת ההליך המאוחד, סויגו האמירות והטענות האמורות והוחלפו בגרסה אחרת, לפיה בסעיף 4(ח) להסכמי החכירה "נתנה עירית חיפה את הסכמתה כי ממן יחכיר את התחנה בחכירת משנה לפז (מתחת לזכות חכירת המשנה שלו) לתקופת החכירה הראשונית, כשלממן ניתנה אופצית חכירה ל-49 שנים נוספות, מבלי שאופציה דומה ניתנה לפז (ראו: נ/26 בסעיף 76 לנספח ב'), אולם אין בדברים אלה כדי לשנות מן האמירות הברורות שהועלו בכתבי טענותיו ובתצהירו של אליהו. משזו המסקנה שאליה הגעתי, ממילא מתייתר הצורך לדון בטענת פז לקיומה של 'הודאת בעל דין' או למעשה בית דין.
לסיכום פרק זה, אומד דעתם המשותף של הצדדים, כפי שהוא נלמד מלשון המערכת ההסכמית, הרקע לכריתתה כעולה מדו"ח ועדת צ'חנובר, והפרשנות שניתנה לה על-ידי אליהו, מובילים למסקנה שאליהו התחייב בהסכם המסגרת להעניק לפז חכירת משנה לתקופה מקבילה לתקופת החכירה שהוענקה לו, לאמור: תקופת חכירה ראשונית של 49 שנים, ועוד תקופת אופציה של 49 שנים נוספות.
מטעם זה, ועל מנת להבטיח את זכויותיה של פז, ניתן לפז ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר המסמיך את באי-כוחה של פז להחכיר את מקרקעי התחנה בחכירת משנה לפז "לתקופה בתנאים ובהוראות כפי שמיופי הכח או מיופה הכוח ימצאו לנכון". סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אציע לחבריי כי נקבל את הערעור באופן חלקי, באופן שערעורה של פז על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתביעה שכנגד יתקבל, וייקבע כי לפז נתונה אופציה להארכת חכירת המשנה במקרקעי התחנה לתקופה של 49 שנים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו