לפניי תובענה למתן פסק-דין הצהרתי הקובע כי המבקשות רשאיות למכור מוצרי מזון למיניהם, שתייה וסיגריות בחנויות שבבעלותן ב"בית הגשר" באילת; וכן לקבוע כי המשיבה 1 העלימה מידע מהותי ו/או הטעיתה את המבקשות ולא הייתה רשאית לתן למשיבים 2-7 בלעדיות לממכר מזון בבית הגשר, ועל כן יש לבטל את הסכם הניהול שנחתם בין המבקשות לבין המשיבה 1.
נטען כי בהסכם המכר מיום 23.03.1992 שנחתם בין המשיבה 1 לבין הבעלים הקודמים של החנויות, אשר המבקשות ניכנסו בנעליהם, נרשם כי: "הקונה מתחייב בזאת לנהל בממכר עסק של משרד למתן שירותי שיט וטיולים לתיירים וניהול אטרקציות תיירותיות, ולא לשנות מטרת השמוש בממכר אלא לאחר קבלת הסכמה בכתב או מראש של המוכר. המוכר לא יסרב לתן הסכמה כאמור אלא מנימוקים סבירים וענייניים" (סעיף ט' להמרצת הפתיחה).
בהסכם זה צוין כי המשיבים 2-7 מעוניינים לנהל ולהפעיל במקום בית קפה ו/או מסעדה, והצדדים התחייבו, זה כלפי זה, כדלקמן:
"הקונה (המשיבים 2-7 - י.ט.) מתחייב בזאת לנהל בממכר עסק של בית קפה ו/או מסעדה ולא לשנות מטרת השמוש בממכר אלא לאחר קבלת הסכמה בכתב ומראש של המוכר (החברה לפיתוח חוף אילת בע"מ, המשיבה 1 - י.ט). המוכר מתחייב שלא לאפשר לגורם אחר כלשהוא לנהל בחלקים האחרים במרכז עסק של מכירת מזון, משקאות וסיגריות.
...
וכן ראו ה"פ (ת"א) 589/03 בוריס שילמן נ' האגודה הישראלית לכירופרקטיקה (ניתן ביום 10.11.2003):
"ככלל, יש להקפיד על קיומה של התחייבות בדבר הגבלת עיסוק, ככל התחייבות חוזית, הן בשל היותה זכות יסוד חוקתית (ד"נ 22/82 בית יולס בע"מ נ' רביב ושות' בע"מ, פ"ד מג (1) 441; ע"ע 353/99 נגב פרוייקטים הנדסה ופיתוח נ' גדעון סמו (טרם פורסם); דב"ע נו/161-3 חיפה כימיקלים בע"מ ואח' - אלברט בן סימון, פד"ע כט 440, 451; וכן ע"א 6601/96 AES SYSTEM INC ואח' נ' סער ואח', פ"ד נד(3) 850, 861-862), והן מכח תקנת הציבור, שכן 'תקנתו של הציבור היא, בראש ובראשונה, שהצדדים יקיימו התחייבויות, שנטלו על עצמם מרצונם החופשי והברור... ולא זו אף זו, נראה לי שלאור הכנסת עיקרון תום הלב במערכת המשפט הישראלי, יש לצמצם בצמצום יתר אפשרות ביטולו של חוזה משום שסותר הוא את תקנת הציבור, דבר שיש בו משום פגיעה בעיקרון חופש החוזים, כאשר הדבר יכול לבוא על תיקונו על ידי ישום עיקרון תום הלב תוך שמירה על תוקפן המשפטי של הוראות החוזה.' (השופט אלון בע"א 148/77 רוט נ' ישופה (בניה) בע"מ, פ"ד לג (1) 617, 638. לעניין החשיבות שבקיום התחייבויות חוזיות ראה גם את דברי הנשיא ברק בע"א 6601/96 הנ"ל). את חופש החוזים יש לאזן, כאמור, מול אינטרסים אחרים הראויים להגנה ובדרך זו לבחון האם ההתחייבות החוזית עומדת בסתירה לתקנת הציבור שבסעיף 30 לחוק החוזים".
בע"א 618/85 מעיינות הגליל המערבי בע"מ נ' תבורי – ביח"ר למשקאות קלים בע"מ (ניתן ביום 11.11.1986) נאמר:
"עקרון חופש ההתקשרות בחוזים מזה ועקרון חופש העיסוק מזה. העיקרון הראשון שואף לתת הכרה נרחבת לחוזים שנכרתו כדת וכדין ולאכיפתן של ההתחייבויות הכלולות בהם. ... עקרון חופש העיסוק, לעומת זאת, שואף לשמור על חופש הבחירה של כל אדם כראות עיניו במה יעסוק, כל עוד אין עיסוק זה נוגד את החוק. השאלה היא, אימתי פוסלים התחייבות חוזית, שנטל על עצמו אדם מרצונו החופשי, שלא לעסוק בפעילות מתחרה (לזו של הצד האחר לחוזה) במשך תקופה מוגדרת. בע"א 4/74, אומר כבוד השופט ברנזון בעמ' 722-723, את הדברים הבאים: 'חופש ההתחרות עד גבול מסויים הוא עקרון חשוב ובתי-המשפט מצווים לקיימו ולעודדו עד כמה שאפשר. אבל, עם כל חשיבותו של עקרון זה, אין הוא יכול לעמוד בפני התחייבות מפורשת שלא להתחרות, שניתנה באורח חפשי ובתמורה מלאה ובהיקפה - מבחינת המקום והזמן - אינה חורגת מההגנה הנדרשת באורח סביר לצד השני. וכבר נאמר, שרק לעתים רחוקות תוכל להיחשב הגבלה על חופש העיסוק כנוגדת את האינטרס הציבורי, אם היא סבירה והוגנת כלפי הצדדים'".
עוד טענו המבקשות כי סעיף 16 להסכם הניהול, המגביל אותן לנהל עסק של מתן שירותי שיט, טיולים ואטרקציות תיירותיות, אלא אם קיבלו הסכמה כתובה מראש מהמשיבה 1 לשינוי יעוד השימוש בחנויות הינו הסדר כובל, ועל כן יש לבטלו.
סוף דבר
לאור המקובץ, נדחית בזה תביעתן של המבקשות, לרבות דרישתן לסעד הצהרתי כי הן רשאיות למכור בחנויות מוצרי מזון, שתיה וסיגריות, כמו גם סעד הצהרתי בדבר הטעייתן או העלמת מידע מהותי מצד המשיבה 1.
התביעה נגד המשיבים 2-7 נדחית, ואף לא היה מקום להגישה מלכתחילה.