מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הלכת אל עמי: היטל סלילת כבישים

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

הילכת אל עמי והטעמים לשנות ממנה בפרשת אל עמי נדונה חוקיותו של היטל סלילה שהוטל בגין כביש ששבעים אחוזים מעלות הקמתו מומנו בידי משרד התחבורה והיתר בידי עריית ירושלים.
...
טרם חתימה נציין כי לא מצאנו ממש בטענותיה הנוספות של המשיבה, ובהן הטענה המכוונת להסתייעות העירייה בחברת א.ר.א.ב בונוס בע"מ בגביית היטלי הפיתוח (טענה שלא הועלתה בעתירה לבית המשפט קמא).
סוף דבר העולה מן האמור הוא שהלכת אל עמי – אשר קבעה כי רשות מקומית מנועה מלגבות היטלי פיתוח שהוטלו בחלוף זמן סביר ממועד ביצוע עבודות הבנייה שהיוו עילה להטלת ההיטל הראשוני – בטלה.
בנתון להטמעת האמור, שמובטחני כי הוא מקובל על חבריי להרכב, מקובלת עלי חוות דעת חברי השופט פוגלמן.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

סעיף 8 לחוק העזר ההיטלי, שכותרתו: "פטור מהיטל סלילה", קובע: "בלי לגרוע מהאמור בסעיף 9, בעל נכס גובל ששולמו בעד נכסו דמי הישתתפות במלואם או שסלל כביש או מדרכה, לפי דרישת העיריה, על פי חוק העזר הקודם או חוק עזר שקדם לו, לא יחויב בתשלום היטל סלילת כביש מקומי או מדרכה, בהתאמה, לפי חוק עזר זה". סעיף 9 לחוק העזר ההיטלי, שכותרתו: "היתחשבות בתשלומים קודמים", קובע: "(א) על אף האמור בכל מקום אחר בחוק עזר זה –
הילכת אל עמי בוטלה, בפסק דינו של בית המשפט העליון, בעיניין אשבד (עע"מ 2314/10 עריית ראש העין נ' אשבד נכסים בע"מ (24.6.12)), שבו נקבע, כי הרחוב הגובל, תוצר עבודות הסלילה, הוא המקים את זיקת ההנאה הנדרשת לגיבושו של החיוב בהיטל סלילת רחובות, וממועד סלילתו מתקיימת זיקה זו ברציפות, ואינה צריכה חידוש, בדמות עבודת סלילה נוספת בו או ברחוב גובל אחר: "נוכח מאפייניה של שיטת ההיטל, החיוב בתשלום בגין תוספת בניה הוא חיוב משלים במהותו. בתור שכזה, אין הוא נידרש לקיים זיקת הנאה 'חדשה' לנכס, מאחר שהזיקה המתחייבת כבר קיימת: היא נוצרה בעבר, עם ביצוען של עבודות התשתית שהקימו את עילת החיוב הראשונית בגין השטח הבנוי, והיא נותרה בעינה גם ביחס לחיוב המשלים, מאחר שהנכס ממשיך כל העת להשתמש בתשתית הקיימת ולהנות ממנה. זיקת ההנאה אינה מותנית איפוא בהקמת תשתיות נוספות, והחיוב המישני בהיטל אינו אלא המשכו והשלמתו של החיוב הראשוני. במילים אחרות: החיוב המישני הוא חלק בלתי-נפרד מהיטל אחד שמועד החיוב בו אך פוצל לחיוב ראשוני ולחיובים עתידיים-נדחים" [בס' 24 לחוו"ד כב' הש' פוגלמן.
...
נראה כי מסקנה אחרת תוביל לתוצאה שיש בה בעייתיות, שכן היה נוצר מצב בו היתרי הבנייה שניתנו לחברה היו מאפשרים לה תוספת נכבדה למקרקעין, אשר היתה מוסיפה ומעמיסה על התשתית הציבורית הקיימת, מבלי שהמשיבה היתה נושאת בהוצאות.
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם הקביעה בעניין אשבד: "כל עוד בעליו של נכס טרם מימש את זכויות הבניה, התשתיות העירוניות ממומנות בידי שאר תושבי הרשות המקומית. עם מימוש הזכויות מתחיל בעל הנכס להשתמש בתשתיות וליהנות מהן, ולכן מוצדק לחייבו לשאת בחלקו היחסי בנטל מימונן. כל בניה באשר היא – בין אם נערכה בגדר ניצול ראשוני של זכויות בניה ובין אם במסגרת תוספת בניה מאוחרת – מעמיסה עול נוסף על מערך התשתיות הקיימות והצטברות השימוש בהן עלולה להצריך שדרוגן או החלפתן. כל בניה מגדילה אפוא הן את ההנאה מן התשתיות הן את הנטל שבו נושאות התשתיות הקיימות, ועל תוספת הנאה זו ותוספת הנטל מוצדק וראוי לגבות תשלום מבעל הנכס, לפי חלקו היחסי בעוגת מימון התשתיות. אי לכך, קביעה שבעל הנכס שבנה במועד מאוחר לביצוע עבודות התשתית אינו חייב בהיטל, גורמת לחלוקת נטל בלתי הוגנת בין בעלי הנכסים. אין הצדקה שבעל נכס הבונה בסמוך לביצוע עבודות התשתית ישא בהיטל מלא, ואילו בעל נכס הבונה בשלב מאוחר לביצוע עבודות התשתית לא ישלם היטל כלל. ברי כי מועד ניצול זכויות הבנייה אינו טעם ענייני להבחין בין בעלי נכסים לעניין עצם החיוב בהיטל" (בס' 28 לפסק דינו של כב' השופט ע' פוגלמן).
בס"ק 2(ג) לחוק העזר משנת 2013 צוין מפורשות: "היטל שעילתו אישור בקשה להיתר בנייה בעבור בנייה חדשה או בנייה חורגת, ישולם גם אם הרחוב הגובל בנכס, נסלל לפני תחילתו של חוק עזר זה". סבורני אפוא, כי אין מקום לחייב את העירייה בהשבה, באשר חוק העזר מאפשר לחייב את המשיבה בהיטל סלילה, בגין חלקה היחסי בתשתיות הסלילה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

עד לאחרונה בתי המשפט קבעו כי חלוף הזמן יכול לנתק את הזיקה הנדרשת בין עבודות הסלילה לבין הנכס ומכאן ההלכה היתה כי רשות מקומית שלא גבתה היטל פיתוח תוך זמן סביר ממועד ביצוע עבודות התשתית המקימות חבות בהיטל, מנועה מלעשות כן. זאת, משום שחלוף הזמן בלא גביית ההיטל ניתק את הזיקה הנדרשת בין העבודות לבין הנכס והשמיט את הבסיס לחיוב (ע"א 889/01 עריית ירושלים נ' אל עמי ייזום השקעות ובנייה בע"מ, פ"ד נז (1) 8889).
ב"שובר קבלת שיקים דחויים" שהנפיקה התובעת בשנת 1997 (נספח 6 לתצהירי הנתבע) המתעד מסירת 3 שיקים ע"ס של 6,580 ₪ לתובעת, נכתב בכתב יד : "בשכונה הדרומית עבור החלקה שהייתה לידקור כמאל ג'ורג' בגוש 18403 חלקה 28 סלילת כבישים מים וביוב עבור הקרקע". מר אנדראוס, גזבר התובעת והעד מטעמה, העיד כי ההיטל עבור "מרכיב הקרקע" שולם הרבה לפני מתן היתר הבנייה בשנת 2001.
...
לסיכום, אני סבורה כי גם ביחס להיטל ביוב, התביעה התיישנה.
על כל פנים, קיומה של התכתבות בין הצדדים אינה מעידה כשלעצמה על הודאה בחוב או בקיום הזכות ובהעדר פנייה מפורשת מטעם הנתבע המלמדת על הודאה בפועל בחוב, לא ניתן לקבל את טענת התובעת בכגון דא. כידוע "הודאה שיש בה כדי לעצור את תקופת ההתיישנות, חייבת להיות מפורשת ומלאה. נדרש לצורך כך, כי הנתבע יודה לא רק בקיום העובדות הנדרשות, אלא גם בקיום הזכות של התובע". בע"א 9413/03 אילן אלנקווה נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה, ירושלים, ס"ב (4) 525: מאותם טעמים, איני מקבלת את טענת התובעת כי "שתיקת" הנתבע ואי תקיפת העיקולים שהוטלו לכאורה, עונים על "הודאה" בזכות, כמשמעותה בחוק ההתיישנות.
היא אף הגדילה את סכום התביעה מסך של 136,460 ₪, שהיה נכון ליום 24.3.09 לפי מצורפי התביעה הראשונה, לסך של 190,290 ₪ בתביעה הנוכחית מבלי להבהיר את אופן שערוך הסכומים (והוראות חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה) תש"ם – 1980 לא נעלמו מעיני), זאת על אף שעפ"י הנטען בסע' 4 לתביעה הראשונה, סכום החוב כלל גם ארנונה, מה שלא נכלל בתביעה הנוכחית ! סוף דבר לאור המקובץ, אני מורה על דחיית התביעה בשל התיישנותה.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

נקבע כי על פי הילכת אל עמי (ע"א 889/01 עירית ירושלים נ' אל עמי ייזום השקעות ובניה בע"מ, פ"ד נז (1), 340 - להלן : הילכת אל עמי)) לא ניתן לגבות היטל סלילת כבישים שנים כה רבות לאחר שסלילת הכביש הסתיימה רק בשל העובדה שהוקם ביניין חדש.
...
הבקשה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לאחר הגשת העתירה, הודיעה העיריה לעותרת ולבית המשפט כי היא חוזרת בה מהדרישה לתשלום היטל סלילה (כבישים ומדרכות) בסך של 1.268,758 ₪.
מעבר לצורך אוסיף כי גם אם יחול שינוי בשיטת החיוב או בפסיקה, אין להניח כי בנסיבות מקרה כמו המקרה שבפנינו יהיה שינוי ואין לי אלא להפנות לדברי בית המשפט העליון בענין אשבד: "חלוקת הנטל הבלתי צודקת מתחדדת עוד יותר מקום שהחיוב בהיטל מתגלה בשלב מאוחר יותר מהטעם שבעל הנכס ביצע את הבניה הנוספת ללא היתר. במצב כזה הילכת אל עמי עלולה לגרום לכך שבבוא בעל הנכס להכשיר את הבניה בדיעבד יהא זה מאוחר מדי לחייבו בהיטל, ולפיכך יצא החוטא נשכר. אין לקבל פרשנות שמצבו של בעל נכס הפועל שלא כחוק יהיה טוב מזה של בעל נכס שפעל כחוק (סעיף 29 לפסק הדין).
...
דין הטענה להידחות.
לאור האמור הטענה נדחית.
סיכום סוף דבר אני מקבלת את העתירה ומורה כי דרישות התשלום שנשלחו על ידי העירייה לעותרת בטלות משום שהעירייה לא המציאה לעותרת את התחשיב עליהם מבוססים תעריפי ההיטלים ואף לא הוכיחה את סבירותו של התחשיב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו