ביום 10.10.2021 השיבה אפריקה ישראל ליעקב, כי היא מסרבת להענות לדרישותיו, מנימוקים שונים, שאינם מענייננו בשלב זה. ביום 10.11.2021, נוכח תשובה זו, הגיש יעקב לבית משפט השלום "בקשה למתן צו עשה לגילוי מסמכים ספציפיים לאפריקה ישראל", וביום 16.11.2021 הגישה אפריקה ישראל תגובה מטעמה, שבה טענה כי יש להורות על מחיקת בקשתו של יעקב, באשר זו הוגשה בנגוד לסדרי הדין שנקבעו בתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018 (להלן: התקנות החדשות).
ביום 20.12.2021 ניתנה החלטה נוספת על-ידי בית משפט השלום: "עיינתי בבקשתה של [אפריקה ישראל] ומצאתי שדינה להיתקבל. [יעקב] יגיש את בקשתו למתן צו לגילוי מסמכים ספציפיים, ערוכה לפי תקנה 50(5) [לתקנות החדשות]. כמו כן יש להקפיד על רווח ושוליים סבירים". אדגיש, כי בהחלטה לא נקבע מועד להגשת הבקשה מחדש.
תחילה צוין, כי "אין חולק שניהולו של יעקב את התיק, הוא מכביד באופן בלתי סביר, וללא שיש לכך הצדקה". בהמשך היתייחס בית המשפט המחוזי לגופם של דברים: "לאחר שעברתי על הבקשה סברתי תחילה כי ייתכן שנכון יהיה לאפשר [ליעקב] לקבל החלטה לגופה של בקשה להמצאת גילוי מסמכים ספציפי. זאת מאחר והחלטת בית משפט קמא מיום 20.12.21 לא נקבה בתאריך שעד אליו נידרש המבקש להגיש את הבקשה המתוקנת לגילוי מסמכים ספציפיים ואילו ההחלטה שדחתה את הבקשה לגילוי ספציפי מיום 19.1.22 לא דנה לגופה של בקשה אלא דחתה אותה מחמת שתם המועד להגשתה. משכך פניתי למשיבים בבקשה לקבל עמדתם. המשיבים הגישו תגובתם והבהירו מדוע לא ניתן להעתר לבקשה. לאחר מחשבה שנייה ומעבר על מלוא הבקשות לאחר אותה בקשה לקבלת גילוי ספציפי, הגעתי למסקנה כי הדין עם המשיבים ובדין ניתנה החלטת בית משפט קמא". בהקשר זה צוין, כי "אכן [יעקב] קיבל היתר מבית משפט זה, במסגרת [הבר"ע הראשונה], להגיש רשימה מצומצמת של מסמכים שהוא מבקש בהם גילוי ספציפי. אלא [שיעקב] התמהמה עם הבקשה וכשהגישה סוף כל סוף היא לא עמדה בדרישות התקנות. על כך באה החלטת בית משפט קמא כי ככל שהוא מבקש להגיש בקשה זו יעשה כן בהתאם לתקנות". מעבר לכך, "מאז אותה החלטה לא עשה [יעקב] דבר. נהפוך הוא. מתוך היתנהלותו ניתן ללמוד שזנח את הבקשה. תחת להגיש את הבקשה בהקדם האפשרי בחר להגיש בקשות לשיחרור מייצוג, בקשות לאורכות להגשת ראיותיו בשל מצבו הרפואי ועוד. הוא לא הגיש כל בקשה לגילוי ספציפי. בקשה זו הוגשה אחרי שבית משפט קמא כבר דן בבקשות אחרות שלו. כאמור, עיון בתיק קמא מלמד שאכן היתנהלות [יעקב] מכבידה על ניהול ההליך ואסתכן ואומר שהרבה מעבר לצורך. [...] כך גם עיון בבקשת [יעקב] לקבל גילוי ספציפי של מסמכים מלמד כי חלקם אכן נמצאים מחוץ למחלוקת שבה עוסקות התביעה והתביעה שכנגד בהליך קמא. עוד יש לומר כי הבקשה הגיעה לאחר שבית משפט קמא כבר נתן הוראות מספר להגשת הראיות [ויעקב] לא עמד בהן. כלומר מדובר בשלב מיתקדם במשפט שבו [אפריקה ישראל] כבר הגישה ראיותיה ואי הגשת הראיות על ידי [יעקב] מונעת את ההתקדמות בניהול ההליך". נוכח כל זאת, קבע בית המשפט המחוזי כך: "בסופו של יום באתי לידי מסקנה כי החלטת בית משפט קמא ניתנה בדין והיא סבירה והגיונית בנסיבות הליך זה. יתרה מכך ההחלטה מתיישבת גם עם עקרונות היסוד [שבתקנות החדשות] ומאזנת בין האינטרסים של הצדדים ואף מביאה בחשבון את האנטרס הצבורי של ניהול הליך יעיל".
מכאן בקשת הרשות לערער שלפנַי.
...
בין היתר נקבע, כי אמנם "הבקשה לגילוי מסמכים אכן מרחיבה יתר על המידה", אך "עם זאת, צודק המבקש בטענתו העובדתית, ולפיה כלל לא הוגשו תצהירי גילוי מסמכים ספציפיים מטעם המשיבות; התצהירים אינם מתייחסים למסמכים שהתבקשו בדרישה לגילוי מסמכים ספציפיים. לא ניתן להשלים את הדרישה באמצעות תכתובת. אין מקום אפוא לקבוע כי הדרישה לגילוי ספציפי מולאה רק כיון שהדרישה היתה מכבידה. בנסיבות אלו אני סבורה כי יש מקום להורות על צמצום הדרישה לגילוי ספציפי [...]". נפסק אפוא, כדברים האלה: "אני מתירה [ליעקב] להעביר [למשיבים] תוך 7 ימים מקבלת החלטה זו, דרישה לגילוי מסמכים ספציפיים מצומצמת, שתכלול 25 סעיפים (ללא תתי סעיפים). [המשיבים] ישיבו לדרישה תוך 20 ימים לאחר מכן, הליך העיון יושלם 14 ימים לאחר מכן".
המשך ההליכים בבית משפט השלום
ביום 29.9.2021, בהתאם לאמור בפסק הדין, פנה יעקב למשיבים, בדרישה לגילוי מסמכים ספציפיים.
תחילה צוין, כי "אין חולק שניהולו של יעקב את התיק, הוא מכביד באופן בלתי סביר, וללא שיש לכך הצדקה". בהמשך התייחס בית המשפט המחוזי לגופם של דברים: "לאחר שעברתי על הבקשה סברתי תחילה כי ייתכן שנכון יהיה לאפשר [ליעקב] לקבל החלטה לגופה של בקשה להמצאת גילוי מסמכים ספציפי. זאת מאחר והחלטת בית משפט קמא מיום 20.12.21 לא נקבה בתאריך שעד אליו נדרש המבקש להגיש את הבקשה המתוקנת לגילוי מסמכים ספציפיים ואילו ההחלטה שדחתה את הבקשה לגילוי ספציפי מיום 19.1.22 לא דנה לגופה של בקשה אלא דחתה אותה מחמת שתם המועד להגשתה. משכך פניתי למשיבים בבקשה לקבל עמדתם. המשיבים הגישו תגובתם והבהירו מדוע לא ניתן להיעתר לבקשה. לאחר מחשבה שנייה ומעבר על מלוא הבקשות לאחר אותה בקשה לקבלת גילוי ספציפי, הגעתי למסקנה כי הדין עם המשיבים ובדין ניתנה החלטת בית משפט קמא". בהקשר זה צוין, כי "אכן [יעקב] קיבל היתר מבית משפט זה, במסגרת [הבר"ע הראשונה], להגיש רשימה מצומצמת של מסמכים שהוא מבקש בהם גילוי ספציפי. אלא [שיעקב] התמהמה עם הבקשה וכשהגישה סוף כל סוף היא לא עמדה בדרישות התקנות. על כך באה החלטת בית משפט קמא כי ככל שהוא מבקש להגיש בקשה זו יעשה כן בהתאם לתקנות". מעבר לכך, "מאז אותה החלטה לא עשה [יעקב] דבר. נהפוך הוא. מתוך התנהלותו ניתן ללמוד שזנח את הבקשה. תחת להגיש את הבקשה בהקדם האפשרי בחר להגיש בקשות לשחרור מייצוג, בקשות לאורכות להגשת ראיותיו בשל מצבו הרפואי ועוד. הוא לא הגיש כל בקשה לגילוי ספציפי. בקשה זו הוגשה אחרי שבית משפט קמא כבר דן בבקשות אחרות שלו. כאמור, עיון בתיק קמא מלמד שאכן התנהלות [יעקב] מכבידה על ניהול ההליך ואסתכן ואומר שהרבה מעבר לצורך. [...] כך גם עיון בבקשת [יעקב] לקבל גילוי ספציפי של מסמכים מלמד כי חלקם אכן נמצאים מחוץ למחלוקת שבה עוסקות התביעה והתביעה שכנגד בהליך קמא. עוד יש לומר כי הבקשה הגיעה לאחר שבית משפט קמא כבר נתן הוראות מספר להגשת הראיות [ויעקב] לא עמד בהן. כלומר מדובר בשלב מתקדם במשפט שבו [אפריקה ישראל] כבר הגישה ראיותיה ואי הגשת הראיות על ידי [יעקב] מונעת את ההתקדמות בניהול ההליך". נוכח כל זאת, קבע בית המשפט המחוזי כך: "בסופו של יום באתי לידי מסקנה כי החלטת בית משפט קמא ניתנה בדין והיא סבירה והגיונית בנסיבות הליך זה. יתרה מכך ההחלטה מתיישבת גם עם עקרונות היסוד [שבתקנות החדשות] ומאזנת בין האינטרסים של הצדדים ואף מביאה בחשבון את האינטרס הציבורי של ניהול הליך יעיל".
מכאן בקשת הרשות לערער שלפנַי.
תמצית טענות הצדדים
יעקב טוען, כי בקשתו "נוגעת לרכיב אחד מההחלטה [...] בגדרה בית משפט קמא נקט בצעד קיצוני ביותר ולא מידתי בעליל, של שלילה מוחלטת של זכותו של [יעקב] לדרישת גילוי מסמכים ספציפיים בהליך"; וכי "קביעות בית משפט קמא בעניין הימשכות ההליכים המקדמיים, אינן באשמת [יעקב], אינן רלבנטיות, ומתארות תמונה שגויה שאינה משקפת בצורה נכונה [...] את עובדות המקרה".
אפריקה ישראל טוענת מנגד, כי יש לדחות את בקשת הרשות לערער.
בית המשפט המחוזי ביקש 'ללמד זכות' על החלטתו הלקונית של בית משפט השלום, וציין כי "מתוך התנהלותו ניתן ללמוד שזנח את הבקשה. תחת להגיש את הבקשה בהקדם האפשרי בחר להגיש בקשות לשחרור מייצוג, בקשות לאורכות להגשת ראיותיו בשל מצבו הרפואי ועוד. הוא לא הגיש כל בקשה לגילוי ספציפי". דא עקא, סבורני, כי בכך בא בית המשפט המחוזי לכלל טעות.
אחזור שוב על דברים שאמרתי לאחרונה, לגבי זכות הגילוי והעיון במסמכים: "לזכות זו – חשיבות רבה. כך, בתקנה 60(א) לתקנות החדשות, הדגיש מתקין התקנות כי 'הליכי גילוי ועיון נאותים מהווים תנאי בסיסי לקיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן'. חשיבותם הרבה של הליכי הגילוי והעיון, הביאה אף להטלת סנקציות מיוחדות על בעל דין, שנמצא כי הפר את הוראות התקנות בעניינים אלו (ראו תקנה 60(א) ותקנה 60(ג) לתקנות החדשות). משטוען בעל-דין כי נפגעה זכותו לעיין במסמכים, אין הצדקה ל'ישיבה על הגדר'. אין מנוס מהכרעה פוזיטיבית בטענות הצדדים. אמנם, בית המשפט המחוזי סמך עצמו על שיקולי יעילות, שעוגנו בתקנה 5 לתקנות החדשות, אך בכך לא סגי. כפי שציינתי לאחרונה, 'הרצון לקדם את יעילות הדיון – רצוי ומבורך. ואולם, לא כל האמצעים כשרים. לא ניתן להקריב את זכויותיו המהותיות והדיוניות של אחד מבעלי-הדין על מזבח היעילות'" (רע"א 7276/21 ש.י.ב. תשתיות בע"מ נ' מניב ראשון בע"מ, פסקה 9 (17.11.2021)).
אשר על כן, הערעור מתקבל בזאת.