מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הליך משפטי לגבי הסדרי שהות מתבגרים

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

influence outcomes", Research and Statics Division, Department of Justice, 2017( מזה מספר שנים כעת, שברובם המכריע של ההליכים המשפטיים כיום בישראל בעיניין ילדים, נטיית בתי המשפט היא להמנע משימוש בכותרות חלולות או "מנכסות" את הילד משל היה אובייקט, כגון "משמורת" ו"החזקת ילדים" ולעבור לידון ולהכריע בסכסוכי הורות תוך שימוש במושגים של זמני/הסדרי שהות ואחריות הורית משותפת (ראו: עמ"ש (מחוזי - מרכז) - 11- 29 , 20 פלונית נ' פלוני ( 23/5/2021 נבו) ; עמ"ש (מחוזי - ת"א) - 02- 21 א.ק.נ' מ.ע.ק. ( 18/5/2021 , נבו) ; יואב מאז"ה " "משמורת ילדים" : מושג מהותי או כותרת חלולה", מחקרי משפט כח (התשע"ג - 207 )).
במקרה שלפניי שני הצדדים מתגוררים באותה עיר שממילא היא קטנה והמרחק אינו רב ביניהם, כך שזמני השהות צריכים ויכולים לשמש המכנה הבסיסי המשותף להסדר מימוש האחריות ההורית אך מנגד וכיוון שהצדדים גרים באותה עיר והילדים מתבגרים עם צרכים ורצונות והעדפות שונות משלהם חשוב לאפשר שינויים בהסדרי שהות מעת לעת ו/או להמנע מקביעות קשיחות שלא מתיישבות עם רצונם.
...
כך למשל קבעה השופט גאולה לוין בעמ"ש (מחוזי באר שבע) - 10- 31 : 18 י.ר. נ' ש.ר. ( 2/9/2019 , נבו) בפסקה "באשר למחלוקת עצמה, אני סבורה כי יש לאמץ את המלצות התסקיר
עם האם מדובר בחיי שגרה ופנאי גם בהקשר זה אציין כי איני מקבל טענת האב שהדבר תלוי מקום/מבנה/בית ולא תלוי הורה.
הילדים עצמם יודעים להביע עצמם ורצונם בפני אביהם כשאינם רוצים ללון אצלו והוא מגיב באופן מותאם, לא כועס על מי מהם ולא מאלצם לעשות כן. בסיכומו של דבר, סבורני כי טובת הילדים מצדיקה קביעת זמני שהות ברורים מצד אחד עם חיוב של ההורים לפעול על פיהם תוך הימנעות שיפוטית מכוונת מתיוג או הכתרה של הורה אחד כעדיף בהורותו או "משמורתו" על פני האחר.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בתום קדם המשפט ובהסכמת ב"כ הצדדים, נרשמו לפרוטוקול שתי הצעות חלופיות לסיום הסיכסוך המשפטי כולו, אשר התייחסו גם לשינוי בהסדרי השהות של הקטינה וגם לשינוי בדמי המזונות כפועל יוצא מכך, זאת בשים לב לעמדת התובע בעיניין הצורך בשינוי המזונות וחרף העובדה כי באותו שלב טרם הגיש התובע תביעה להפחתת מזונות (עמ' 2, ש' 23-20 לפרוטוקול הדיון).
(30.12.19 ,29.12.19 , הוגשו ב- 27.12.19 על מנת לחסוך לצדדים את המשך ההליכים, במסגרת שתי תובענות שונות, הוצע לצדדים בהחלטה מיום 30.12.19 , כי ביהמ"ש יכריע בעיניין זמני השהות ודמי המזונות, על דרך הפשרה מכח הוראת סעיף 79 א לחוק ביהמ"ש. הנתבעת הסכימה להצעה בכפוף לתנאים ואילו התובע סרב ובקש לנהל הליך בעיניין המזונות ולאמץ את המלצות התסקיר בעיניין .
לפיכך, עתר התובע בכתב התביעה למשמורת משותפת על הקטינה, לקביעת זמני שהות שוויוניים ולחיוב הנתבעת בהוצאות משפט.
56.4 פגשתי קטינה שהיא למעשה נערה מתבגרת, דעתנית, עם דיעה עצמאית, שכמובן יכול ומושפעת במידה מסוימת מהוריה, אך התרשמתי כי פיה וליבה שוים, וכן כי נימוקיה, ללינה נוספת בבית האב הינם אותנטיים, עצמאיים ובלתי תלויים בדעת מי מהוריה.
...
רצונה הברור של הקטינה נתמך כאמור הן בדיווח העו"ס לסדרי דין, הן בדיווחי האפוטרופוסא לדין והן בהתרשמות הישירה מהקטינה של העו"ס מיחידת הסיוע ושל מותב זה. לאור כל אלה איני מקבלת את טענות האם כי לקטינה אין רצון עצמאי משלה בהרחבת זמני השהייה, כי היא מוסתת על ידי האב וכי הרחבה של זמני השהות תעצים את אותה הסתה.
בהצטבר כל השיקולים דלעיל, אני נעתרת לתובענה ומורה כדלקמן: 69.1 .
כאמור - מוטב היה לו האם היתה נעתרת לרצון בתה, כפי שהשתקף גם מדיווחי הגורמים האובייקטיביים השונים וזאת לא רק במטרה לחסוך בהוצאות ההליך המשפטי אלא גם במטרה להעביר מסר לקטינה שהאם מכירה ברצונותיה, מכבדת אותם ונכונה לסייע במימושם ולו בהדרגה כזו או אחרת.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הפעם, תביעתו של האב לקיום זמני שהות עם בנו, נער כבן 13 בעת הגשת התביעה ונער כבן 15 עתה, עם סיומה.
בין היתר, ציינתי בהחלטתי עם תום הדיון, שבה נתתי שהות לאב להדרש לתוחלת נהולו של ההליך, כי "... תכליתו של הליך זה נועדה לצפות פני העתיד, ולא לצפות פני העבר, וטוב ייעשה גם האב לו ייתן דעתו לכך..." (עמ' 12 לפרוטוקול).
האם אף טענה כי חרף שיקוף רצונו של הקטין לאב לפיה ינסה לחדש עימו באופן מדורג וספונטאני את הקשר בהודעות ומסרונים, ולא בהליך משפטי, לא עשה כן האב באופן אשר לדבריה מבהיר את תכליתה האמיתית של התובענה.
כך מצינו, בין היתר עוד בתסקיר: "... כפי שהובא בתסקיר לעיל, מה- 14.8.11 נעשים נסיונות לביסוס קשר בין האב לבן, י'. התהליך כולל קשר – נתק – קשר – נתק וחוזר חלילה. אין ספק שתהליך זה, הנסיונות החוזרים ונשנים, המפגש עם עו"ס סדרי דין, צוות מרכז קשר מתחלף ועוד אינם מיטיבים עם הבן, י'. לפיכך החלטתי בתסקיר זה לא להפגש עם הבן, י' ושוב לטלטל את עולמו. בתביעה, האב משליך את האחריות לכישלון הקשר בינו לבין הבן, י' על האם. בעבר הוא טען כי גם למערכת הרווחה אחריות לכך. מתוך כל תאור התהליך שהובא לעיל נראה כי אחריותו של האב לחוסר הצלחת התהליך הנה רבה. הבן, י', התגייס בכל הנסיונות לחידוש הקשר עם אביו. לא מצאתי תימוכין לטענת האב כי האם מחבלת או מסיתה כנגד הקשר של הבן, י' עימו. י' הביא בשיחה עימי את עמדתו הברורה והנחרצת כי אינו רוצה להמשיך ולהיפגש עם אביו. להערכתי, לאחר כל הנסיונות שנעשו, עלינו לכבד את עמדתו. אני ממליצה כי האב יפנה להליך טפולי שיסייע בידו לעבר את משקעי העבר ולהשאירם מאחוריו. כמו כן, לקחת אחריות לגבי היתנהלותו מול המערכות השונות וחבלתו בנסיון שלהם לסייע לו. הבן י' בן 13+, הנו כבר נער בגיל ההתבגרות. נער, שע"פ הדיווח הנו מצליח בכל המישורים. אין ספק כי הקשר אב – בן הנו חשוב. יחד עם זאת, אם האב לא יעשה שינוי ויקח אחריות על חלקו בניתוק הקשר, הדבר לא יצליח. עקב גילו של הבן, י', יוכל האב לפנות אליו בקשר של מכתבים, חבילות ונסיון לטלפון. אינני ממליצה על פניה חוזרת למרכז הקשר או חיוב הבן, י' בקשר עם אביו. אני חושבת שחובת ההוכחה כיום הנה על האב..." (שם ; הדגשה במקור – ב.ש).
לא למותר להזכיר, כי גם לפני האפוטרופא לדין מצא האב לציין, כי לדעתו על בית המשפט לחייב את בנו בהליך טפולי, מבלי להכיר די הצורך בכך שעסקינן בנער מתבגר (על כל המשתמע מכך), למוד אכזבות, שגם לו רצונות וצרכים משלו ומבלי להכיר בפוטנציאל הנזק המשמעותי גם לאפשרות חידוש קשר בעתיד בינו ובין הקטין כתוצאה ממהלך כופה שכזה.
...
כך מצינו, בין היתר עוד בתסקיר: "... כפי שהובא בתסקיר לעיל, מה- 14.8.11 נעשים נסיונות לביסוס קשר בין האב לבן, י'. התהליך כולל קשר – נתק – קשר – נתק וחוזר חלילה. אין ספק שתהליך זה, הנסיונות החוזרים ונשנים, המפגש עם עו"ס סדרי דין, צוות מרכז קשר מתחלף ועוד אינם מיטיבים עם הבן, י'. לפיכך החלטתי בתסקיר זה לא להיפגש עם הבן, י' ושוב לטלטל את עולמו. בתביעה, האב משליך את האחריות לכשלון הקשר בינו לבין הבן, י' על האם. בעבר הוא טען כי גם למערכת הרווחה אחריות לכך. מתוך כל תיאור התהליך שהובא לעיל נראה כי אחריותו של האב לחוסר הצלחת התהליך הינה רבה. הבן, י', התגייס בכל הנסיונות לחידוש הקשר עם אביו. לא מצאתי תימוכין לטענת האב כי האם מחבלת או מסיתה כנגד הקשר של הבן, י' עימו. י' הביא בשיחה עימי את עמדתו הברורה והנחרצת כי אינו רוצה להמשיך ולהיפגש עם אביו. להערכתי, לאחר כל הנסיונות שנעשו, עלינו לכבד את עמדתו. אני ממליצה כי האב יפנה להליך טיפולי שיסייע בידו לעבר את משקעי העבר ולהשאירם מאחוריו. כמו כן, לקחת אחריות לגבי התנהלותו מול המערכות השונות וחבלתו בנסיון שלהם לסייע לו. הבן י' בן 13+, הינו כבר נער בגיל ההתבגרות. נער, שע"פ הדיווח הינו מצליח בכל המישורים. אין ספק כי הקשר אב – בן הינו חשוב. יחד עם זאת, אם האב לא יעשה שינוי ויקח אחריות על חלקו בניתוק הקשר, הדבר לא יצליח. עקב גילו של הבן, י', יוכל האב לפנות אליו בקשר של מכתבים, חבילות ונסיון לטלפון. אינני ממליצה על פניה חוזרת למרכז הקשר או חיוב הבן, י' בקשר עם אביו. אני חושבת שחובת ההוכחה כיום הינה על האב..." (שם ; הדגשה במקור – ב.ש).
לא בכדי גם האפוטרופא לדין ביקשה להיעתר לרצונו של הקטין ולדרך בה הביע אותו - הן במפגש עמה והן במפגש עמי.
בקביעה זו אני מורה על מיצוי ההליך שלפני.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

הדין הישראלי מכיר סיבות נוספות לניתוק קשר, שאינן קשורות בניכור הורי, למשל: רצונותיהם של קטינים מתבגרים להשתחרר ממטלות ומשימת גבולות על-ידי קיום הורות פסיבית; למשל קשר אשר ניתק בשל היתרחקות גיאוגרפית ועוד.
טוב תעשה האם, אם לא תימנה בין הבודדים אשר מצאו עצמם נאבקים בסיטואציה כגון דא. אליבא דאמת, כולל כתב התביעה תאור של מקצת ההליכים המשפטיים אשר ננקטו בין הצדדים, וכל כולם נעוצים בניסיונה של האם למנוע קשר בין האב לבין הקטינה, או לפחות להקטינם ככל האפשר.
כאשר משמשת האם בית עקרי לקטינה והאב זוכה בזמני שהות רחבים, קיימת לגבי האם אחריות לוודא קשר טוב ומיטיב עם האב, גם אם אינה מחבבת אותו, או חרדה מטיפולו בקטינה.
...
האפוטרופא לדין לקטינה לא כך המליצה לעת הזו, וסבורני אף אני כי מוקדם מדי לכך.
סבור אני כי בסופו של יום, לכשתתברר התנהגות כל אחד מיחידי ההורים, יכול גם יכול וזמני השהות ישתנו מן הקצה אל הקצה, ודי לחכימא.
אני מתיר פרסום החלטתי זו, ללא פרט מזהה כלשהו אודות הצדדים.

בהליך תלה"מ 60192023-07-19 שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

החל משנת XX מנהלים הצדדים הליכים משפטיים רבים בעצימות גבוהה: מזונות זמניים, מזונות, משמורת וזמני שהות, הרחבת זמני שהות, פירוק שתוף ואיזון משאבים, וכן תביעה לדמי שימוש.
החלטות מהותיות שנתנו בעיניין הסדרי ראיה ביום 18.7.20 נתנה החלטה מפורטת המחזיקה כ-18 עמודים אשר הרחיבה את זמני השהות של האב עם הקטינים (פסקה 83): " לפיכך, נוכח רצון הקטינים, עמדת האפוטרופא לדין ומכלל התרשמותי מעמדת הצדדים לרבות אשר הוצג בפני בדיון מיום 14.7.2020, מצאתי לנכון להרחיב את זמני השהות של ייתר הקטינים עם האב כדלקמן:
ככל שנידרש מעת לעת, ובפרט משמדובר בשתי קטינות מתבגרות מצופה כי ההורים יגלו גמישות ויטו אוזן לבקשות הקטינים ולצרכיהם.
...
הכלל לגבי פסיקת דמי שימוש נקבע עוד על ידי כב' רובינשטיין בבע"מ 5357/06 פלוני נ' פלוני (פורסם בנבו, 22.10.06),: "לסיכום: ביחס לתקופה שאחרי הגירושין הכלל הוא פסיקת דמי שימוש, והחריג הוא פטור - שיינתן רק בנסיבות של ויתור מפורש", כאשר "כלל זה מהווה גם תמריץ לבן הזוג הגר בדירת המגורים לפעול לפירוק השיתוף" (פסקה י"א)].
לנוכח כל האמור מצאתי לקבוע כי מיום הגירושין ביום XXועד ליום חתימת הסכם המכר ביום XX תשלם האם לאב דמי שימוש מגורים בסך של 25% מדמי השימוש הראויים, בהתאם לחוו"ד השמאי המומחה דמי השימוש יחושבו כדלקמן: שנת 2021 – 2.5 חודשים * 5,500 ₪ דמ"ש = 13,750 ₪ *25% =3,438 ₪ שנת 2022 – 12 חודשים * 5,500 ₪ שמ"ש = 66,000 ₪ * 25% = 16,500 ₪ שנת 2023 - מן המפורסמות שגובה השכירות עלה ולכן החיוב יבוצע בהתאם לדמ"ש בסך 6,000 ₪, חודשיים ו- 22 ימים שהם 16,200 ₪ *25% = 4,050 ₪.
סוף דבר שהות הקטינים עם מי מהוריהם כאמור בסעיף 47 לעיל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו