מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הליך משמעתי או פיטורי אי התאמה לתפקיד

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

בעיניין סיווגה של העילה לפיטוריו של התובע במסגרת תיק ע"ע 1117/00 עריית מעלות תרשיחא – שולה בוחבוט, עבודה ארצי, כרך לג(36), 36, חזר בית הדין על הילכות קודמות שנקבעו בעיניין תוך שנקבע כדלקמן: "אבן הבוחן להליך שיינקט כלפי העובד, יהיה הנסיבות לאשורן אשר בעטיין התקבלה החלטת הפיטורים ומה הייתה, הלכה למעשה, הסיבה לפיטורים: האם באו בשל עבירת משמעת או "שהם באו למעשה, באמת ובתום לב, בשל כך שהעובד אינו מתאים לעבודתו ואותה אי – התאמה אינה מוצאת את ביטויה בעבירות המשמעת" כמאמרו של בית דין זה, משכבר הימים, בעיניין חנוכי.
יודגש, כי מקום בו הסיבה להתחלת תהליך הפיטורים הנה עברת משמעת וזו בלבד – אין לנתבעת את הסמכות לבחור בהליך פיטורים במסלול של אי התאמה, אלא עליה להפעיל את ההליך המשמעתי, בו ניתנת לעובד אפשרות אמיתית להיתמודד עם הטענות נגדו ולהוכיח את חפותו בפני גורמים מוסמכים לעשות כן. לאור האמור לעיל ומבלי שנידרש ליתר טענות התובע, ברור שהנתבעת פיטרה את התובע שלא כדין בכך שפעלה בהליך פיטורים מינהלי במקום בהליך המשמעתי ועל כן, דין החלטת הפיטורים מיום 12.9.13, להתבטל והתובע ימשיך לעסוק בתפקידו כפי שהיה ערב פיטוריו באותם תנאי העסקה.
...
סוף דבר - הנתבעת פעלה שלא כדין עת החליטה לפטר את התובע בהליך פיטורים מנהלי בגין אי התאמה בעוד שהסיבה שהביאה את הנתבעת להתחיל בהליך הפיטורים הינה טענה, כי התובע ביצע עבירת משמעת בכך שנעדר בזמן העבודה ללא אישור הגורמים הממונים ומבלי שהחתים כרטיס ביציאתו מהעבודה.
נוכח כל האמור לעיל, אנו קובעים, כי פיטוריו התובע בוצעו בהעדר סמכות לוועדת הפיטורים ועל כן, הפיטורים בטלים והתובע ימשיך להיות מועסק בעבודתו באותם תנאים, כפי שהיו ערב החלטת הפיטורים.
באשר לשאלת ההוצאות – נוכח התנהלות הנתבעת בתיק זה, ברור היה מלכתחילה כי הנתבעת פעלה שלא כדין בבחירת הליך פיטורי התובע, ולא ברור מה הניע את הנתבעת להציב מעקב אחר התובע בזמן עבודתו ולפטר את התובע שעבד 13 שנים במועצה, בהליך מזורז ערב קיומם של בחירות למועצה, אנו פוסקים שהנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 6,000 ₪, אשר ישולם תוך 30 ימים מהיום.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

כבר נפסק, במקרה אחר שבו פוטר סוהר בנימוק של אי-התאמה לפי סעיף 80(ג)(2) לפקודה, כי 'אין [הנציב] מנוע מלהפעיל את סמכות הפיטורין המינהלית בשל כך בלבד שהעובדות, שבעטיין הגיע למסקנה כי סוהר פלוני אינו מתאים לתפקידו, יכלו להוות גם בסיס לאישום משמעתי או פלילי נגד אותו סוהר'" (להלן: "עניין שאדי").
סמכות הפיטורין קבועה בסעיף 110 עא' לפקודה והיא חלה גם במקרה בו זוכה סוהר מהליך משמעתי או פלילי, אם הנציב או מי שהוסמך על ידו סבור שאינו מתאים להמשיך ולשרת ובילבד שסוהר בכיר לא יפוטר אלא באישור השר (לא חל בעניינינו – ו.מ).
...
המסקנה לפיה המשך שרות העותר בשב"ס "עלול להביא לפגיעה במשמעת הארגון ובתדמיתו" מעוגנת היטב ומבססת את ההחלטה, מצביעה על סבירותה ועל הלימה בינה לבין תכליות שב"ס ומטרותיו.
לפיכך, אני מורה על דחיית העתירה.
העותר ישלם למשיב הוצאות בסך 10,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

הכרעת הדין סיווג נוכח האירועים נשוא ההליך- משמעתי או אי התאמה התובע טען כי ארוע ההתכתבות בעל גוון מיני בינו לבין היומנאית, הוא העילה היחידה לזימונו לשימוע לפיטורי אי התאמה.
אמנם ניתן בהחלט לראות בהם הפרת משמעת אולם ניתן לפרשם כאי התאמה לתפקיד על פי הפסיקה נוכח הפרוט וההרחבה לעיל (ע"ע 555/05 אמיר חדיר נגד מדינת ישראל).
...
סוף דבר הוכח כי הרשות נתנה לתובע הזדמנויות רבות להתקדם במקצועו ובתפקידו, נתנה בו אמון והתובע באופן חוזר ונשנה פגע באמון זה, התנהל בשיקול דעת לקוי מתוך אי הבנה מוחלטת להבחין בין טוב לרע.
עם כל ההערכה לפועלו כלוחם אש, התביעה לבטלות הפיטורים והשבתו לעבודה נדחית.
גם התביעה לסעדים ממוניים ולא ממוניים, נדחית לגובה ובשל זניחתם מהטעמים שפורטו לעיל.

בהליך סכסוך קיבוצי (ס"ק) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

יצוין כי במסגרת סיכומי המבקשים הועלתה טענה חדשה ולפיה הטענות שהועלו כלפי גיא הן במישור המשמעתי ולפיכך, לא ניתן היה לפטרו במסגרת הליך פיטורי אי התאמה.
ככל שנפל רבב בהתנהגותו, העובד חשוף להליכים משמעתיים או כאלו שיביאו לסיום עבודתו ותפקידו כחבר ועד לא ישמש כחליפת מגן מפני כך. על בית הדין לקבוע בכל מקרה לגופו, בנסיבותיו, על יסוד העדויות והראיות בפניו, אם החלטת המעסיק התקבלה משיקולים מקצועיים ועניינים או בשל מעורבות העובד בפעילות ההתארגנות[footnoteRef:7].
...
בענייננו, לא מצאנו כי יש הצדקה להתערבות בהחלטת נציב שירות המדינה.
בנסיבות הענין ובהתחשב בכל האמור לעיל, לא מצאנו שהחלטת נציב שירות המדינה לדחות את הערר ולאשר את החלטת הפיטורים חורגת ממתחם הסבירות.
על יסוד כל האמור לעיל, לא מצאנו הצדקה להתערבות בהחלטת הפיטורים ולפיכך, דין הבקשה להידחות.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, במקרים בהם כנגד העובד "יש צבר של תלונות אשר חלקן מהוה עבירת משמעת וחלקן מצביע על אי התאמה לתפקיד או שיש בהן גם מזה וגם מזה" (שם, בפיסקה 11), יש צורך בבירור מרכז הכובד של המניע לפיטורים: "במצב דברים שכזה, אין לשלול על הסף נקיטת פיטורים מינהליים, אלא יש לבדוק לאן נוטה משקלם המכריע של כלל הראיות והנסיבות הנוגעות לעובד: האם לצד המשמעתי או לצד המנהלי. כאשר היתנהגותו של העובד מצביעה בבירור על חוסר התאמתו לתפקידו או לשירות, ניתן לנקוט הליך של פיטורים מינהליים, אף אם יש במרכיבים מסוימים של היתנהגותו משום סממנים משמעתיים" (שם).
...
קיווינו שבנסיבות אלו, לאור התמונה המשפטית שעלתה מן המסמכים ומן העדויות, ניתן יהיה להגיע להסכמות לטובת כלל המעורבים, אך לצערנו לא הצלחנו לגשר על הפערים על אף מאמצים רבים שהושקעו לצורך כך. לפיכך, בנסיבות העניין, לאור הפגמים המהותיים שנפלו בהליך הפיטורים, אנו קובעים כי יש להורות על השבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו בבית הספר שמיר.
[2: נספח 5 לנספח 10 לתצהיר גב' מזרחי] לאור כל אלו ולאור קביעתו כאמור לעיל וכמפורט להלן, אנו מבקשים כי העירייה ונציגיה יפעלו בנסיבות אלו, באחריות הנדרשת ובטוחים כי יפעלו כן. בהקשר זה נבקש להביא מעט מהעקרונות העולים מן החוזר ללמידה משמעותית, אליו הפנתה העירייה: "מערכת החינוך מעוניינת לחנך את תלמידיה לשיקול דעת ערכי, לתודעה ציבורית פוליטית, למעורבות חברתית ופוליטית ולנקיטת עמדה, ועל כן היא מבקשת לעודד את השיח הערכי והביקורתי ואת ריבוי העמדות בכיתה במסגרת חינוך אזרחי משותף לכל מגזרי החברה, לצד חיזוק המכנה המשותף לכולם. קיים מתח מובנה בין חינוך אידיאולוגי, או חינוך להשקפת עולם או לערכים מסוימים, לבין חינוך לביקורתיות. מתח זה בא לידי ביטוי לעתים גם במערכת החינוך בישראל. בתוך המתח הזה מצופה מהמורים לחשוף את תלמידיהם לסוגיות הנמצאות על סדר היום הציבורי ולהציג ולהבין את הדעות השונות לגבי סוגיות אלו ואת הנימוקים לכל אחת מהן, וזאת במטרה לאפשר לתלמידים לנהל שיח ביקורתי ולגבש את זהותם ואת עמדתם האישית באופן מבוסס, מתוך היכרות עם מגוון רחב של דעות. מדיניות הלמידה המשמעותית והשינויים שחלו בעקבותיה בתכניות הלימודים ובתפיסה החינוכית מפנים זמן ללמידה חווייתית, מעמיקה ומשמעותית, ומעודדים קיום שיח, לרבות שיח בנושאים שנויים במחלוקת, בכיתה ותרבות של חקר והעמקה לעידוד חשיבה ולגיבוש עמדות".[footnoteRef:3] [3: התכנית הלאומית ללמידה משמעותית – השיח החינוכי על נושאים השנויים במחלוקת ] בשולי הדברים נוסיף, כי לאור הזמן הקצר שנקצב לנו לכתיבת פסק הדין, ומאחר שמצאנו כי בנסיבות פסק הדין אנו נדרשים לגעת ברוב טענות הצדדים ולהסביר את עמדתנו, המבוססת על המסמכים והעדויות, אין מדובר בפסק דין קצר.
אנו מורים כי על העירייה לפעול להשבתו של ד"ר ברוכין לעבודתו באופן פרונטלי, בהקדם האפשרי.
על מנת לאפשר לבית הספר להתארגן, לאור חופשת הפסח הקרבה, אנו קובעים כי על העירייה לפעול בהתאם, בשים לב להלך הרוחות בבית הספר לאחר ההחלטה בסעד הזמני - על מנת שד"ר ברוכין יוכל לשוב ללמד בכיתות באופן פרונטלי, לא יאוחר מהיום בו שבים התלמידים לבית הספר לאחר חופשת הפסח, דהיינו, יום שלישי 30.4.2024.
התביעה כנגד משרד החינוך נדחית, בהיותה מוקדמת, לאור הצהרתה לעיל, בתצהיריה ובסיכומיה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו