מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הליך הפקעת קרקע במקרה של סירוב בעל הקרקע לתפיסה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2017 בעליון נפסק כדקלמן:

המערער טען מנגד כי נפלו מספר פגמים בהליך ההפקעה ואופן פירסומו וכי הוא הבעלים של המקרקעין בהם הוא מחזיק ומתגורר עם משפחתו.
בית המשפט קמא קיבל את התובענה וקבע כי היתקיימו כל ארבעת התנאים שנקבעו ברע"א 3092/01 קיסר נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה תל אביב-יפו, פ"ד נז(1) 313 (2002) (להלן: עניין קיסר) המבססים את זכותה של הרשות לקנות חזקה במקרקעין מכוח צו על פי סעיף 8 לפקודת הקרקעות: (א) פירסום הודעה ברשומות על הכוונה להפקיע את המקרקעין לפי סעיף 5 לפקודה; (ב) פירסום הודעה ברשומות על מסירת החזקה במקרקעין לפי סעיף 7(1) לפקודה; (ג) הגיע מועד תפיסת החזקה הקבוע בהודעה שניתנה לפי סעיף 7(1) לפקודת הקרקעות; (ד) סרוב מצד הבעלים או המחזיקים למסור את החזקה במקרקעין שהופקעו.
הועדה מצידה סומכת ידיה על מסקנותיו של בית משפט קמא בדבר התקיימות התנאים שנקבעו בעיניין קיסר בנסיבות המקרה דנן וטוענת כי אין זה מקום לשמוע במסגרת הליך זה טענות כנגד ההפקעה עצמה.
...
לבסוף מציין האפוטרופוס כי לא הגיעה לידיו הודעה על הפקעת הנכס, אך ככל שמטרת ההפקעה הינה לצרכי ציבור ראויים אין הוא מתנגד לה. דיון דין הערעור להידחות.
טענות המערער בכל הנוגע להליך ההפקעה דינן, אפוא, להידחות.
בשל כל הטעמים המפורטים לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור אך לנוכח השלב המאוחר שבו התבררה עובדת בעלותו של האפוטרופוס במקרקעין אוסיף ואציע שלא ייעשה צו להוצאות.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בסיכומיה חזרה המבקשת על עקרי הבקשה תוך שהדגישה, ובתמצית הדברים, כי בהליך לפי סעיף 8 לחוק, על בית-המשפט לבחון אך ורק האם היתקיימו התנאים למסירה החזקה במקרקעין, ומבלי להדרש לחוקיות ההפקעה, אשר מצויה בסמכותם העניינית של ועדות התיכנון והבניה ובית-המשפט לעניינים מינהליים.
על המבקש לקבל את החזקה בקרקע להוכיח ארבעה תנאים: כי פורסמה הודעה ברשומות על הכוונה להפקיע את המקרקעין; כי פורסמה ברשומות הודעה למסירת החזקה במקרקעין; כי הגיע מועד שנקבע בהודעה; וכי הבעלים או המחזיקים מסרבים להרשות לרשות המפקיעה לתפוס את החזקה (ע"א 8824/07 רונית מטרסו נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה תל אביב [פורסם בנבו] (18.2.2010); רע"א 3092/01 קיסר נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, תל אביב-יפו, פ"ד נז(1) 313 (2002)).
...
סוף דבר, משהתקיימו התנאים שנקבעו בסעיף 8 לחוק למסירת החזקה, משלא הובא טעם מבורר לסתור, הנני קובע כי המבקשת הוכיחה במידה הדרושה את זכותה לקבלת החזקה במקרקעין.
לפיכך, הנני מורה למשיבים למסור את החזקה במקרקעין למבקשת על-פי התשריט בתוך 30 יום, זאת, בכפוף לכל החלטה אחרת של בית-המשפט לעניינים מנהליים ככל שתוגש עתירה מתאימה.
בנסיבות העניין, בשים לב למהות התובענה ומיעוט ההליכים, הנני מחייב את המשיב בהוצאות המבקשת, בסכום מתון של 5,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ג שבט תשפ"א, 05 פברואר 2021, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בפני תביעה שהוגשה ביום 28.6.22 לסילוק ידה של הנתבעת מהמקרקעין, לרבות המבנים המצויים בהם, הידועים כגוש 10223 חלקות 10-11 (להלן: "המקרקעין"), לאחר שהושלמו והוסדרו הליכי הפקעה ביחס אליהם, במסגרתם הועברו המקרקעין לבעלות התובעת ונרשמו על שמה בלישכת רישום המקרקעין.
נסיבות המקרה אין מחלוקת בין הצדדים כי הליכי הפקעת המקרקעין הסתיימו וכי המקרקעין נרשמו בלישכת רישום המקרקעין על שם התובעת.
למרות זאת, הנתבעת מסרבת למסור לתובעת את החזקה במקרקעין שהופקעו ומכאן התביעה.
בכתב ההגנה שהגישה הנתבעת בהליך אשר לפני מעלה הנתבעת טענות שהן רובן ככולן מכוונות כנגד חוקיות הליך ההפקעה שהושלם ואף מעלה טענות חמורות לפיהן, לשיטתה, פסקי הדין בהליך בזק ובהליך דואר ישראל, שניתנו בבית המשפט לעניינים מינהליים, ואף פסק הדין של בית המשפט העליון, הושגו "במירמה", תוך הטעיית בית המשפט על ידי התובעת ותוך שהתובעת מבצעת "קנונייה" "ביחד עם מוסדות התיכנון". עוד נטען בכתב ההגנה כי לתובעת אין מעמד חוקי לתפיסת החזקה במקרקעין "שכן היא אינה מוסד תיכנון, אלא לועדה המקומית לתיכנון ובנייה בלבד". על אף ריבוי הטיעון בכתב ההגנה ואף בבקשה לסילוק על הסף שהגישה הנתבעת, שתי הטענות שלעיל הן טענות ההגנה היחידות שמעלה הנתבעת בפני התביעה.
...
לאור כל האמור והמפורט לעיל, אני מוצאת כי בנסיבות העניין מתקיימות הנסיבות החריגות המצדיקות מתן פסק דין כבר בשלב קדם המשפט, משמצאתי כי כתב ההגנה איננו מגלה הגנה כלל.
משכך ובהתאם לסמכות המוקנית לבית המשפט לפי סעיף 63(ב)(16) לתקנות, אני נעתרת לסעדים המתבקשים בתביעה, ומורה כדלקמן: ניתן בזה צו לסילוק ידה של הנתבעת מהמקרקעין הידועים כגוש 10223 חלקות 10-11, לרבות מהמבנים המצויים בהם, בתוך 60 יום מהיום.
הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות ההליך בסך של 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בניה"ז יונה ביקשו להיכלל בתכנית זו ולקבל זכויות בניה במסגרתה, כדלקמן: "8. רק לאחרונה בעקבת פסק דין שניתן בהליכים המשפטיים ... הוסרה היתנגדות הועדה המחוזית לתיכנון מחדש של שטחים אלו, וכן לאור תכנית המתאר החדשה לרעננה רע/3000 תוכל מרשתי להתחיל בתכנון מחודש לשטחים הנ"ל. בתכנית החדשה למקרקעין לאור שינוי יעוד המתוכנן ... ניתן יהיה להקצות גם למרשיך זכויות לבניה תוך שיחזור זכויותיו במקרקעין שהיו בבעלותו ואשר הופקעו ...
בשל סרובה של גב' יונה לפנות את המקרקעין, הגישה נתיבי ישראל בקשה בהתאם לפקודת בזיון בית המשפט לבית משפט השלום בפתח תקווה.
עובר לתפיסת החזקה בפועל שילמה נתיבי ישראל לגב' יונה פצויי הפקעה בסך 912,613 ₪ (מעוגל) בגין רכיב המחוברים אשר במקרקעין [נספחים 22 ו-26 ל-נ/2].
עם זאת, לטענתה, מתן פצויי ההפקעה במקרה דנן צריך להעשות תוך היתחשבות בשניים: ראשית, עיון בנסחי הרישום של המקרקעין מעלה כי המנוח איננו רשום כבעל זכויות בחלקה 119 בגוש 6587 (להלן – חלקה 119).
...
עוד אני מחייב את נתיבי ישראל לשאת בשכר טרחת ב"כ התובעים בסך 280,000 ₪.
התביעה נגד העירייה והוועדה המקומית נדחית.
בהתאם, ההודעה לצד שלישי שננקטה נגד נתיבי ישראל נדחית אף היא בלא צו להוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הסיבה בגינה פורסמה ההודעה היתה כדי לסייע למע"צ בתפיסת הקרקע שכן בעלי החלקות סירבו למסור את החזקה ועל ידי כך עכבו את העבודות לסלילת כביש 42 שהיו בעיצומן.
שתי טענות עיקריות טוענת נת"י: ראשונה, התובעים או חלקם לא היו בעלי זכויות במועדים הקובעים (מועד פירסום צוי ההפקעה), חלקם אף רכשו זכויות לאחר מועדי תפיסת החזקה במקרקעין.
וכך כותב אהרון נמדר בספרו (אהרן נמדר, הפקעת מקרקעין, (2011): "העולה מן האמור לעיל כי זכויות שביושר שהוכרו על ידי חוקים אחרים תקפים גם לאחר חקיקת חוק המקרקעין. חוקי ההפקעות הן דוגמא בולטת לחוקים שקדמו לחוק המקרקעין המכירים בזכות שביושר .... כך או כך, העובדה שדיני ההפקעות קדמו לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969, מובילה למסקנה כי יש לפצות גם את הבעלים שביושר בגין הפגיעה בזכותו. בעלים שביושר שכזה יהיה בדרך כלל רוכש של מקרקעין שזכותו עדיין לא נרשמה בספרי האחוזה, למרות שהוא בעל הערת אזהרה ואפילו מחזיק בפועל של המקרקעין... לפיכך, אדם שרכש קרקע ועדיין לא רשם אותה על שמו, או אדם שרכש חכירה וטרם רשם אותה על שמו, יהיו זכאים לפצויי הפקעה במקרה של שלילת זכותם על ידי הרשות המפקיעה" (בעמ' 449).
התובעים מפנים לערכים שנקבעו (בהסכמה) בהליך אחר, אולם אין מקום לקבוע בהליך זה את שווי המקרקעין, על יסוד הערכות מוסכמות בהליך אחר.
...
תוצאה התביעה נגד נתבעת 3 – הוועדה המקומית נדחית בהעדר יריבות.
התביעה נגד נתבע 1 – שר התחבורה נדחית, שכן לא נמצא כל פגם בהחלטתו.
בשולי סיכומיה ביקשה נת"י לאפשר השלמת טיעון בעניין ההוצאות, לא ראיתי להיעתר לכך, וההוצאות יקבעו על ידי על פי שיקול דעתי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו