מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרעת דין: מתן שוחד לבעל תפקיד ציבורי

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

כתב האישום אחז 5 אישומים ובמסגרתו נטען כי שמעוני לקח – באמצעות עופר ופונטה – שוחד מדוידי, ממגנזי וממילר, בסך מאות אלפי ש"ח. הכרעת הדין ניתנה ביום 11.11.2019 וביום 24.1.2021 נגזר דינם של המעורבים בפרשה (להרחבה בדבר הכרעת הדין ראו את פסק דיננו החלקי מיום 31.3.2021, פסקות 3-2).
דיון והכרעה השאלה שניצבת לפנינו היא איפוא אם בנסיבות שבהן אדם בתפקיד צבורי קיבל טובת הנאה מגורם בעל אינטרסים משמעותיים שקשורים לתפקידו, אף מבלי שהתגבש אינטרס ממשי-מידי בפעולתו של עובד הציבור נעברה עבירת שוחד או שמא עבירת הפרת אמונים.
שוחד עניינו ביצירה מכוונת של ניגוד עניינים, וכפי שמציינות שפניץ ולוסטהויז במאמרן, "מטרת מתן השוחד היא לגרום לכך שבעת ביצוע התפקיד הצבורי יעמדו לנגד עיניו של עובד ציבור אינטרס של אדם שאת טובתו הוא מבקש ואשר אינו עולה בקנה אחד עם האנטרס הצבורי עליו הוא מופקד" (טנה שפניץ וורדה לוסטהויז "ניגוד עניינים בשירות הצבורי" ספר אורי ידין 315, 347 (אהרן ברק וטנה שפניץ עורכים, 1990); כן ראו עניין בר, פסקה 81 לפסק דינו של השופט נ' סולברג באישום השני; עניין בן עטר, בעמ' 713).
...
במקרה דנן, כאמור, אין המדינה טוענת עוד כי כספי השוחד ניתנו עבור פעולה מסוימת מצד שמעוני (טענת התמורה הקונקרטית שתוארה לעיל) אלא שהמתת שהועברה ממגנזי לשמעוני (בתיווך פונטה) נועדה כדי להטות למשוא פנים בדרך כלל, בבחינת "שלח לחמך על פני המים כי ברבות הימים תמצאנו" (קהלת יא 1).
עם זאת, קבע בית המשפט המחוזי שגם לאחר ששקל את החלת החזקות שנקבעו בעניין בן עטר לא מתחייבת המסקנה כי טובת ההנאה נלקחה בעד פעולה שקשורה בתפקידו של שמעוני.
בהינתן המסגרת המשפטית שתיארתי לעיל ובהתבסס על קביעותיו העובדתיות של בית המשפט המחוזי, אני סבור – כפי שכבר ציינו במסגרת פסקי הדין החלקיים – כי במקרה דנן יש להרשיע את שמעוני ופונטה בעבירות שוחד, חלף הרשעתם בעבירות הפרת אמונים.
סוף דבר: משאלה הם פני הדברים, ומקום שבו קבענו כי הכסף שהועבר ממגנזי לפונטה עבור שמעוני ניתן כדי להטות למשוא פנים בדרך כלל וכי שמעוני היה מודע לכך, הרי ששמעוני ביצע עבירת לקיחת שוחד לפי סעיף 290 לחוק העונשין.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי הנטען באישום השלישי, לבקשת פונטה, מילר, שהיה בעל אינטרסים עיסקיים בעיר אשקלון, נתן ביום 24.8.2015 לשמעוני, באמצעות פונטה, סך של 75,000 ₪ בקשר עם תפקידו הצבורי של שמעוני כראש העיר ובעד פעולות הקשורות בתפקיד זה. הכסף שימש את שמעוני לתשלום עבור הסכמי הפצוי.
(ד) התמורה - אשר לתמורה שניתנה טרם קבלת כספי השוחד, נקבע בהכרעת הדין כי מעורבותו האישית של שמעוני בנושא החתימה על ההיתר בסילו בינואר 2015, וכן היתנהלותו בכל הנוגע לפניית דוידי אליו ביחס לבקשה להיתר בפאר לעיבוי עמודים בפברואר 2015, מהוה התגייסות של שמעוני לקידום עינייני דוידי, בידיעת דוידי ובהבנתו, תוך יצירת מחוייבות מצד דוידי ומחוייבות מצד שמעוני, העולה כדי תמורה שיש לה זיקה למתת שניתנה על ידי דוידי חודשים ספורים לאחר מכן, בחודש מאי 2015 (סעיף 364 להכרעת הדין).
...
הקביעות המזכות בהכרעת הדין שזורות לאורך כל טיעוני ההגנה לצורך הדגשת הפער בין מה שיוחס לנאשם בכתב האישום לבין העבירות, האירועים והסכומים בהם בסופו של דבר הורשע.
כזכור, התביעה עתרה לקביעת שני מתחמי ענישה נפרדים אולם בהינתן האמור לעיל, אין בידי לקבל עמדה זו שכן עסקינן במובהק באירוע אחד לצורך קביעת מתחם העונש ההולם.
גם אם ניקח עמדה זו כנקודת מוצא מקובלת וראויה, ברור כי הגדלת סכום הגיוס הפסול ב- 100,000 ₪, אינה יכולה להצדיק קפיצת מדרגה משמעותית בחלק התחתון של המתחם, ודומה כי הצדדים לא חלקו על כך. עמדתי על האופן בו יש להתייחס לעמדת התביעה ביחס לרף התחתון של מתחם העונש ההולם, שכן אני נכון להסכים עם מרבית טיעוניה ביחס לשיקולים המחייבים עמדה מעין זו, ואם אמרתי זאת - אמרתי כי אין בידי לקבל את עמדת ב"כ נאשם 4 לפיה יש להעמיד את תחתית המתחם על מאסר צופה פני עתיד.
מסקנה זו מתיישבת גם עם ההבחנה המתחייבת בשלב גזירת הדין בין עובד ציבור המבצע עבירה של הפרת אמונים לבין אזרח שאינו עובד ציבור המורשע בעבירה של הפרת אמונים מכוח דיני השותפות, ואסביר: העבירה הקבועה בסעיף 284 לחוק העונשין מכוונת, בעיקרה, לעובד הציבור, ומטילה עליו חובה להימנע מעשיית מעשים שיש בהם משום מרמה או הפרת אמונים הפוגעים בציבור.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כספי השוחד שימשו למימון טובות הנאה אישיות ולחיזוק מעמד הנאשמת במפלגה בהכרעת הדין נקבע שהנאשמת כרתה הסכמי שוחד, מפורשים או מוסווים, עם שלל גורמים להם העניקה מטובה ביד אחת, בעודה נוטלת מכיסם בידה האחרת.
נסיבות החומרה הקונקרטיות חומרת ארוע זה מצויה, בראש וראשונה, בניצול הציני של הנאשמת את תנועת הנוער עזרא, ואת תלותה בנאשמת ובמפלגה כפי שתואר בהרחבה בהכרעת הדין, ליצירת "קופה אישית" ששמשה אותה לטובות הנאה אישיות בעלות אופי חומרי ומושחת במיוחד.
מאפייני החומרה בארוע הם ניצול תפקידה הצבורי של הנאשמת לקבלת טובות הנאה אישיות (יוטעם כי ראשית מעשי העבירה בתקופה שהנאשמת הייתה מנכ"לית המפלגה וטרם היבחרה לכהונת חברת כנסת); סך כספי השוחד – למעלה מ-76,000 ₪, שחלקו ניתן לנאשמת במזומן; וריבוי מקרי לקיחת השוחד – 15 פעמים, לכל הפחות.
...
סוף דבר קשה וכואבת היא מלאכת גזירת הדין.
לאחר ששקלתי את מכלול השיקולים הרלוונטיים, כפי שפורט בהרחבה לעיל, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים: הנאשמת 10 (עשר) שנות מאסר לריצוי בפועל.
חילוט לאור כל האמור לעיל אני מורה כדלקמן: נאשמת – חילוט בסך 1,000,000 ₪ מכלל הנכסים שנתפסו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

רכיב "המתת": בהיעדר מחלוקת על כך שהנאשם 2 כחבר מועצה הינו עובד ציבור, הכרעת הדין תיתמקד בשאלת קיומו של רכיב המתת וזיקתה לתפקידו הצבורי של הנאשם 2 באותה עת. המתת הנטענת באישום זה כפולה: העסקת חתנו של נאשם 2, אלי זהבי, על ידי הרצל שמריז; הנחה במחירי הדירות שרכשו זהבי ואישתו אביבית (בתו של נאשם 2), ואלירן (בנו של נאשם 2).
אליבא ההגנה "היתעניינות, 'נידנוד' או בקשת מידע מחברים בערייה – אינם לא עבירה ולא מהוה ניצול לרעה של התפקיד הצבורי". בראשית הדברים, יובהר כי העבירה של לקיחת שוחד "אינה מונה בין יסודותיה מתן 'תמורה' לשוחד; ואין נפקא מינה לענייניה, אם לשוחד ניתנה תמורה אם לאו. במצב דברים זה קיומו של קשר בין השוחד לבין 'התמורה'... מהוה אך אמצעי להוכחתה של עבירת השוחד" (י.קדמי "על סדר הדין בפלילים", עמ' 1731, פסקה 4).
גם אם הנאשם 2 באמת ובתמים לא מבין את הפסול במעשיו, וכאמור אין זו תמונת הדברים, נקבע בפסיקה: "אשר לכוונה הפלילית של המקבל, הלכה פסוקה היא כי עובד ציבור היודע שטובת הנאה שהוא מקבל ניתנה לו בעד פעולה הקשורה בתפקידו, הוא בעל הכוונה הפלילית הדרושה בעבירת לקיחת שוחד. גם אם הוא חושב לתומו שאין במעשהו כל עבירה" (ע"פ 763/77 בריגה נ' מדינת ישראל, פד"י לב(2)824).
...
בשל כל המפורט לעיל, שוכנעתי כי העסקתו של זהבי בפרויקט מהווה מתת.
. הרצל: בסוף מתי אני מקבל היתר? יצחק: אתה בא, עכשיו, לשתות קפה אצלי בבית.
סוף דבר: מכל המקובץ לעיל, הוכח בפניי מעבר לכל ספק סביר כי הנאשמים 3-1 ביצעו את המיוחס להם ועל כן הנני להרשיע אותם בכל המיוחס להם בכתב האישום.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ת עירעורו של המערער רמי כהן (ע"פ 5405/21) וערעור המדינה (ע"פ 6049/21): השופט א' שטיין: לפנינו ערעורים על פסק דינו של בית המשפט המחוזי תל אביב-יפו (השופט י' לוי) אשר ניתן ביום 25.3.2021 (הכרעת דין) וביום 14.7.2021 (גזר דין) בת"פ (מחוזי ת"א) 16512-08-17 (להלן: פסק הדין).
המערער נתן את השוחד למערערת כשהוא מודע ליכולתה להטיב עמו ועם עסקיו באמצעות תפקידה הצבורי, וכן בעד טובת הנאה שנתנה לו המערערת, בפועלה כבעלת שררה, בדמות הפנייתו לראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, לצורך היתקשרות עסקית של המערער עמו.
...
לאחר עיון בכתובים ולאחר שמיעת הצדדים לפנינו, הגעתי למסקנה כי במקרה דכאן ישנם טעמים מיוחדים מוצקים אשר מצדיקים הקלה בעונש שנגזר על המערער חלף מיצוי הדין – זאת, מבלי להתעלם מחומרתן היתרה של העבירות שהלה ביצע.
בשים לב לכך, סבורני כי נכון יהיה אם המערער ירצה את מאסרו מאחורי סורג ובריח ואין מקום לדבר על המרת המאסר בעבודות שירות כפי שנתבקש.
כפועל יוצא מהשיקולים שמניתי – דינו של ערעור המדינה, על כל חלקיו, להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו