במצב דברים זה, דרישתה של החייבת למתן ההפטר, מבלי שהיא מסכימה לשלם לקופת פשיטת הרגל כספים בסכומים ההולמים את גובה תביעות החוב המאושרות ואת שווי נכסיה העתידיים, בין לפני מתן ההפטר ובין לאחר קבלת ההפטר, עולה כדי חוסר תום לב.
החייבת נאחזת בהוראות הצוואה, על מנת להגיע למצב דברים בו היא תקבל הפטר מחובות בסך כולל של כ- 1.2 מיליון ₪, והיא תותיר בידיה כספים ונכסים אותם תקבל מיד לאחר מתן ההפטר בשווי העולה על מיליון ₪.
מסקנה זו עולה בקנה אחד עם בחינת התכליות העומדות ביסוד הליך פשיטת הרגל, הכוללות מתן אפשרות למי שנקלע בתום לב לחובות לפתוח דף חדש בחייו; הגנה על זכויות הקניין של הנושים וחלוקה יעילה ושוויונית של נכסי החייב; והאנטרס הצבורי בעיקר בנוגע לשמירה על יחסי מסחר תקינים (טובת הציבור).
עדיין ניתן ללמוד מתוך העקרונות שנקבעו בעיניין משקל, לגבי סוגיית צרופו של נכס למסת הנכסים של החייבת והשפעתו על ההליך, כאשר בקשר לכך נקבעו ארבעה קריטריונים: א. היתנהלות החייב, ב. אינטרס החייב (הסתמכות וצפייה), ג. אחוז החובות שנפרעו בהליך חידלות הפרעון, ד. מהותיות הסכום שנוסף (פסקה 6 לפסק דינו של כב' השופט גרוסקופף).
חובת תום הלב המוטלת על החייבת בבואה לבקש הפטר מחובותיה, שלובה בחובה נוספת המוטלת על החייבת בהליך, לפי סעיף 56 לפקודה, לפיו "הוכרז החייב פושט רגל, יעזור ככל יכולתו למימוש נכסיו ובחלוקת דמיהם בין נושיו". הפקודה מטילה על החייבת לשתף פעולה עם הנאמן לעניין מימוש זכויות, לרבות עתידיות/מותנות, ולא בכדי ציין בית המשפט העליון בהחלטתו בתיק רע"א 3407/20 כאמור, כי רצוי לקבוע מתוה לקידום ההליך לצורך סיומו "בהנחה שיזכה לשיתוף פעולה מצד המבקשת".
במסגרת הדיון שנערך, נעשה ניסיון להביא הצדדים להסכמה לגבי הסכום אותו תשלם החייבת, על רקע זכויותיה העתידיות, לצורך מתן הפטר חלוט שאינו מותנה בתנאים.
...
במקרה שבו זוכה חייב לירושה קודם למתן הפטר, התוצאה היא ברורה, בהעברת הנכסים המתקבלים בירושה לקופת פשיטת הרגל שכן "ככל שאין בידי החייב להשיב את החובות, הנושים לא יעצרו בעדו מלזכות בהפטר, אך מרגע שהגיעו לידיו נכסים בהיקף נכבד, הכתובת המתאימה היא קופת פשיטת הרגל ולא טובתו האישית של החייב, אשר טרם זכה להפטר חלוט" (ע"א 8488/18 זמירה משקל נ' עו"ד רונן בצלאל, נאמן (מיום 17.6.19), סעיף 11 לפסק דינו של כב' השופט י' עמית).
לפי השיקול של מהותיות הנכס שנוסף: לשוויו של הנכס הנוסף יש משמעות וכאשר מדובר בנכס ששוויו רב, מתחזקת המסקנה לגבי הצורך בהעברתו לטובת קופת פשיטת הרגל.
לסיכום, בקשתה של החייבת למתן הפטר נגועה בחוסר תום לב ועל כן היא נדחית.