ביום 31.8.2020 ניפתחה תיבת המכרזים ולאחריה הוכרזה חברת אומגה המכון להוראה מודרנית בע"מ (להלן: "אומגה") כזוכה במיכרז, בהנתן הצעתה הזולה ביותר (עלות של 45 ₪ לבדיקה) וכמי שלדעת ועדת המכרזים עמדה בתנאי הסף שנקבעו.
בהתאם לפסק הדין של בית המשפט העליון, קיימה ועדת המכרזים דיון חוזר ובדיון שהתקיים ביום 27.4.21 נדרשו חברי הועדה לשאלה האם לבטל את המיכרז ולהוציא תחתיו מיכרז חדש או להכריז על פנגיה כזוכה בהיות הצעתה רלבאנטית כמי שדורגה במקום השני לאחר הצעת אומגה.
קובע בית המשפט שם באלו המילים:
"משפקעה הערבות בתום התקופה שנקבעה בתנאי המיכרז, כל שניתן לטעון נגד המערערת הוא שהיה עליה לדאוג לחידוש הערבות, אולם משהסתיימה תקופת הערבות כפי שנקבעה בתנאי המיכרז, אין מוטלת על המציעים חובה אוטומאטית להאריך את תקופת הערבות. ועדת המכרזים אמנם רשאית לידרוש מהמציעים להאריך את תקופת הערבות (סעיף 12.4 לתנאי המיכרז), ומשדרשה זאת, על המציעים להענות לדרישה. לאור פסק-הדין בעיניין משה"ב [10], שלפיו כל עוד הליכי המיכרז נתונים לבחינה בפני ערכאה שיפוטית, אין לראות בהם כסופיים, וועדת המכרזים רשאית להפעיל סמכותה מכוח הוראות המיכרז, אני מוכן להניח שועדת המכרזים רשאית לידרוש גם היום, לפחות מהמערערת ומכל צד אחר שיחפוץ להמשיך וליטול חלק במיכרז, להאריך את תוקף ערבותם. אולם משהוועדה לא דרשה זאת עד כה, לא ניתן לומר שמציע שלא ביקש להאריך את הערבות מיוזמתו דינו כדין מי שויתר על הזכייה במיכרז. גם האנלוגיה לדיני החוזים שהדריכה את דעת הרוב בפרשת טמג"ש [9] אינה מביאה לתוצאה כזאת במקרה של אי-חידוש הערבות, שהרי אי-הארכת הערבות אין דינה כדין השבה. על אלה נוסיף שבמקרה זה ביקשה המערערת להפקיד בידי המדינה ערבות חדשה, אלא שהאחרונה סירבה לקבלה."
(הדגשה שלי ר.ב)
בהתבסס על האמור לעיל, ניתן לומר כי מקום בו לא דרשה ועדת המכרזים את חידוש הערבות הרי שכשם שאין למנוע, בשל כך, מהעותרת לתקוף את החלטת ועדת המכרזים ואף לטעון לזכייתה (אף שלא עשתה כן), כך גם אין לקבוע כי היעדרה של ערבות בנקאית בת תוקף גוררת קביעה בדבר פסלות ההצעה בשל אי עמידה בתנאי סף.
על רציונל זה חזר בית המשפט העליון בעע"מ 8409/09 חופרי השרון בע"מ נ' א.י.ל סלע (1991) בע"מ (ניתן ביום 24.5.2010) בקבעו (מפי השופט א. רובינשטיין) אלו הדברים:
".... סבורני, כי יש מקום להבחנה בין מקרה שבו ביקש המציע מיוזמתו את השבת הערבות, לבין מקרה בו הושבה לו זו באורח חד צדדי. כאשר מושבת למציע הערבות שלא מיוזמתו, לא ניתן לומר כי גילה דעתו בדרך זו או אחרת שאין בכוונתו לתקוף את החלטת הוועדה. המלומד דקל מגיע למסקנה זו בהתבסס על הנמקתה של דעת הרוב בפרשת טמג"ש, לפיה מציע הדורש להחזיר לו את כתב הערבות מגלה את דעתו כי השלים עם תוצאת המיכרז, עובדה היוצרת הסתמכות על ועדת המכרזים; נהיר שלא כך כאשר הערבות מושבת למציע באורח חד צדדי. כן מציין דקל שכל פרשנות אחרת תוביל לתוצאה אבסורדית, לפיה תוכל הרשות להשתיק את המציעים המפסידים מטענה לזכייתם במיכרז, על ידי כך שתשלח להם את כתב הערבות חזרה (דקל ב', 382)); לשיטתו, מציע התוקף את תוצאות המיכרז אינו חייב להותיר את ערבותו בידי עורך המיכרז, ואף אינו חייב להמציא לידי עורך המיכרז כתב ערבות חדש, כל עוד מיתנהלת תביעה וטרם התקבלה הכרעה. לגישתו, משדחה בית המשפט את העתירה ואישר את החלטתה של ועדת המכרזים, ממילא הסתיים העניין והמצאת הערבות אינה רלבאנטית; ועל כן, אם קיבל בית המשפט את העתירה, רשאית ועדת המכרזים לבקש מהמציע כי ימציא לה ערבות כתנאי להמשך ההליכים (דקל ב', 384)."
דברים אלו יפים לענייננו ורק אוסיף ואומר, כי משלא ביקשה ועדת המכרזים כי המציע ימציא לה ערבות כתנאי להמשך הליכים בועדת המכרזים, אין לזקוף זאת לחובת המציע, כאשר אין חולק כי מלכתחילה במסגרת הצעתו במיכרז עמד הוא בכל תנאי הסף הנדרשים לרבות הדרישה להפקדת ערבות בנקאית.
...
סיכום
לסיכום ולאור כל האמור לעיל, אינני סבורה כי יש להורות על ביטול המכרז.
המהות החוזית נשארה אותה מהות והוזלת מחיר השירות בעקבות המו"מ שנוהל עם פנגיה מחזק המסקנה כי החלטת ועדת המכרזים התקבלה בזהירות בהקפדה ובסבירות שאין בנמצא כל בסיס להתערב בה.
בעניין זה, אין לי אלא לחזור על ההלכה המנחה שעמדה לנגד עיני והיא, כי בית המשפט ימנע מלהתערב בהחלטת ועדת המכרזים אלא אם נפל פגם מהותי בתהליך קבלת ההחלטה ו/או אם נגועה ההחלטה בחוסר סבירות קיצוני.
משהגעתי למסקנה האמורה על דרך של בחינת הטענות לגופו של עניין אינני נדרש עוד לטענות הסף שהעלו המשיבות לעניין יושרה של העותרת כמו גם השיהוי בהגשת העתירה.