מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בתאונת דרכים עם יעה אופני מחפרון

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2020 בעליון נפסק כדקלמן:

השאלה העומדת במוקד בקשת רשות העירעור דנן היא האם יעה אופני זעיר המכונה "בובקאט" (להלן: בובקאט) בא בגדר המונח "רכב מנועי" כהגדרתו בסעיף 1 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן: חוק הפיצויים או החוק).
מכאן, שקבוצת כלי העבודה הממונעים על צורותיהם השונות שאינם משמשים כלי עבודה לחקלאות וייעודם המרכזי אינו נשיאת מטען, אלא משמשים ככלי עבודה לצורך ביצוע עבודות בניה, חפירת עפר, הריסת ובניית תשתיות, לא הוכרו כ"טרקטור" לעניין חוק הפיצויים (לעניין מחפר ראו: ע"א 5757/97 אליהו, חברה לביטוח בע"מ נ' חמאדה, פ"ד נג(5) 849, 858 (1999); לעניין "קומביין" (Combine) ראו: ע"א 2455/06 חראנבה נ' בדארנה, פסקה 20 (19.3.2008); לעניין שופל ראו: ע"א (מחוזי מר') 49999-03-12 עיזבון המנוח ג.ב. ז"ל נ' א.ג., פסקה 13 (1.4.2015)).
וכפי שציין לעניין זה א' ריבלין בספרו תאונת הדרכים (מהדורה רביעית, 2011): "אין להרחיב את גבולותיה של הגדרת טרקטור באופן מלאכותי כדי להביא כלים אחרים אל תוך תחולת החוק. הטרקטור הוא כלי עבודה ממונע המתאפיין בנשיאה ובגרירה של מטענים המשמשים בדרך כלל בחקלאות. המונח טרקטור אינו משמש כשם כולל למשפחה מורחבת של כלי עבודה, זהו כלי המשמש בין השאר לגרירת משא ולבצוע עבודות חקלאיות בעזרת מנוע הטרקטור. דחפור ומחפרון לא יחשבו כטרקטור." (שם, עמ' 124).
...
עוד לטענתם, סיווג המלגזה בעניין נחום כ"רכב מנועי" מחייב את המסקנה כי אף הבובקט בא בגדר הגדרה זו. דין הטענות להידחות, שכן הקביעות העובדתיות של הערכאות קמא לגבי מאפייניו של הבובקט מעלות תמונה שונה מזו אשר עולה ממאפייני המלגזה המתוארים בעניין נחום, ומכאן ההצדקה למסקנה השונה לגבי סיווגם של כלים אלה.
בהתאם, נקבע כי המלגזה אשר נדונה בעניין נחום (ואשר תמונתה הוגדרה כת/1) אכן "נועדה לפעול בין מקומות גאוגרפיים שונים" (שם, בעמוד 668), וכי "תחבורה יבשתית" היא ייעודה העיקרי של מלגזה זו. לצד האמור, הודגש כדלקמן: "כדי למנוע אי-הבנות, נחזור ונדגיש שעוסקים אנו במלגזה אשר תמונה שלה הוצגה בפנינו (ת/1)... זוהי מלגזה אשר כדוגמתה קיימות מלגזות רבות שנעשה בהן שימוש להובלת מטענים ממקום גאוגרפי אחד למשנהו. מכאן, שמסקנתנו במקרה הנוכחי אינה מסקנה כללית, המתייחסת לכל 'מלגזה' באשר היא. בכל מקרה ומקרה, יש לבחון אם המלגזה שבה מדובר, על-פי טיבה ועל-פי סוגה, אוצרת בחובה סיכון תחבורתי שהוא הסיכון הדומיננטי בפעולתה" (שם, בעמוד 670).
סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אציע לחבריי לדחות את הערעור.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

התובע תיאר את נסיבות התאונה בכתב התביעה (המתוקן) כדלקמן: "ביום 195.2010 נהג התובע במסגרת עבודתו במחפרון מסוג יעה אופני מ.ר. 594040 (להלן: "המחפרון").
ייאמר כבר כאן, כי אחד מהמבחנים הדרושים להכרה בתיקון דרך כתאונת דרכים הוא מבחן המקום והזמן המחייב קשר בין פעולת הטיפול ברכב לבין הנסיעה בו. "טפול דרך הוא טפול שנועד למנוע או להקטין את הסיכון התעבורתי, והוא נעשה אגב הנסיעה או לצורך המשכתה המיידית" (ע"א 4469/95 דראושה נ' אארט, פ"ד נ (3) 475).
...
אשר על כן, אני סבורה כי התובע לא הוכיח נסיבות התאונה במידה הנדרשת במשפט אזרחי, דהיינו בשיעור של לפחות 51% במאזן ההסתברויות.
מכאן, לא הוכח כי התקיים התנאי הנוסף, ולפיו מדובר בתקלה שגרתית שנוהגים לתקנה בדרך ואין נזקקים לאיש מקצוע לשם כך. סוף דבר כל הטעמים שפורטו לעיל מביאים לדחיית התביעה.
התובע ישלם לנתבעת הוצאות משפט ובנוסף שכ"ט עו"ד בסך של 6,000 ₪, וזאת בתוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין, שאם לא כן, יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד מועד התשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע 3 (להלן: "נחום" או "הנהג"), היה במועדים הרלבאנטיים הבעלים והנהג של רכב יעה אופני מסוג מחפרון JCB (להלן: "המחפרון").
ההודעות לצד ג' של ביטוח חקלאי כנגד כלל - "חבות אחרת" ביטוח חקלאי טענה בגדר ההודעות לצד ג' כנגד כלל, כי גם אם התאונה אינה מוגדרת כתאונת דרכים על פי חוק הפיצויים, כפי שנקבע לעיל, הרי שיש לחייב את כלל, כמבטחת המחפרון בביטוח חובה, לשאת בכל פיצוי שיוטל על נחום, בהיותו הבעלים והנהג של המחפרון, בגין התרשלותו בגרימת התאונה.
המל"ל הכיר בתאונה כתאונת עבודה ובתום ההליכים בעניינינו של התובע, קבע כי לתובע נותרה כתוצאה מהתאונה נכות רפואית משוקללת צמיתה בשיעור של 28%, כלהלן: 15% נכות אורתופדית בגין הפגיעה באגודל יד ימין; 10% נכות פלאסטית בגין צלקות; 5% נכות נפשית.
...
אני מחייב את ביטוח חקלאי לשלם לכלל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪.
ההודעות לצד ג' ששיגרה ביטוח חקלאי כנגד הראל בשתי התביעות - נדחות.
אני מחייב את ביטוח חקלאי לשלם להראל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2010 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לאור מחלוקת בין הצדדים בשאלת סיווגה של התאונה, האם עסקינן בתאונת דרכים כמשמעותה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה-1975 (להלן – "חוק הפיצויים"), הוריתי על פיצול הדיון שכך תחילה תדון שאלת סיווגה של התאונה, ואחריותה של קרנית.
לשם כך, נרתם גליל הברזל ליעה הקדמי של המחפרון, כאשר במהלך נסיעה לאחור לאורך התעלה, תוך הנפת הגליל באויר, התנתק לפתע גליל הברזל מהכף ופגע בתובע.
כך, ברע"א 9284/09 הראל חברה לביטוח בע"מ נ' נ.צ.ע.מ פרוייקטים בע"מ, (15.9.10) הכיר בית המשפט כב'תאונת דרכים' במקרה בו מעקה המשמש להפרדה בין מסלולים נקשר בשרשרת לכף של מחפרון JCB ותוך כדי גרירתו של המעקה, נפגע אדם.
בתאור המחפרון נכתב, בין השאר, כי "בניגוד לכלי צמ"ה כבדים יותר, כגון: דחפורים ומחפרים, התלויים בסמיטריילרים להעברתם, המחפרון יכול להתנייד בכוחות עצמו גם בדרכי עפר וגם בכבישים עירוניים. הוא נע על גלגלים עטויי צמיגים, לא גורם נזק לכביש עליו הוא נוסע, ומסוגל לנסוע במהירות של כ-30 קמ"ש למרחקים גדולים". בהמשך הערך, הדן ב"יעה אופני" נמצא מפרט טכני וביצועים של ארבעה מחפרונים, ובכללם מחפרון מסוג JCB מידגם מסויים, תוך ציון המהירות המאקסימאלית שלו שהנה 36.3 קמ"ש. אך האם די "במראה עיניים" של המחפרון, כעולה מן התמונה נ/1 ובעדותו של התובע כי למחפרון גלגלים והוא "נסע רגיל", כדי להרים את נטל ההוכחה המוטל על התובע להוכיח כי מדובר ב"כלי רכב מנועי"? האם ניתן להעזר בהגדרת המחפרון באתר ויקפדיה, על הפרטים הכלולים בו לעניין מהירותו המאקסימאלית של המחפרון המסויים המוצג בו, כדי להוות ראיה מספקת להוכחת הכשירות הנורמאטיבית של המחפרון נשוא התביעה, לנוע בכבישים? וצודק ב"כ הנתבעת 1 בסיכומי התגובה בציינו, כי הכלי המצולם בתמונה נ/1, הנו אחד מהכלים ההנדסיים הנפוצים ביותר והמוכרים לכל נהג בכביש.
...
סוף דבר עסקינן ב'תאונת דרכים' כמשמעה בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
דין התביעה נגד הנתבעים 1-4 להידחות.
לאור המחלוקת שנפלה בין הנתבעים לגבי סיווג התאונה, הנני מורה כי בהוצאות הנתבעים 1-4 בסך 5,000 ₪ כל אחד, תישא הנתבעת 5.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו