מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בריבית והפרשי הצמדה כהוצאה מוכרת לצרכי מס

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2011 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט הסתמך על דעת הרוב בע''א 438/90 פקיד שומה, חיפה נ' הד הקריות בע''מ, פ''ד נא(5) 668 (1997) (להלן: פרשת הד הקריות), מפי השופטים מ' חשין וגולדברג אשר סברו שאין להתיר ניכוי לצרכי מס של הוצאות ריבית והפרשי הצמדה שנוצרו בגין חוב מס הכנסה נכויים, במצב שבו השומות בשנים הרלוואנטיות ניפתחו והמשיב תיקן והכיר בקרן המס כהוצאה מוכרת בשנים אלו.
...
מאחר שכאמור הגעתי למסקנה כי אין למנוע את ניכוי הוצאות הריבית והפרשי ההצמדה בשל תקנת הציבור, ברי כי חריג תום הלב אף הוא איננו רלוונטי לדיון שבפנינו.
למרות זאת סבורני שקיימת חשיבות רבה יותר למנוע ככל הניתן עיוות מס מהנישום גם במחיר של הפרת השקילות הכלכלית.
לסיכום, לאחר בחינת כלל השיקולים והעקרונות המתנגשים במקרה דנן באתי לכלל מסקנה כי יש להתיר את ניכוי הוצאות הריבית והפרשי ההצמדה לצרכי מס, בין אם מדובר על שומה פתוחה ובין אם מדובר על שומה סגורה, דרך סעיף 17 לפקודה.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אינני מקבל את טענת המשיבות כי כשם שבמכירה מרצון, הקונה לא משלם למוכר את ההוצאות שישלם המוכר ברכישת נכס אחר, כך גם אין לשלמן, במסגרת של הפקעה.
גם בע"א 3471/11 דוויק נ' מע"צ החברה הלאומית לדרכים נדון (בין היתר) ענין זה. בית המשפט (כב' השופט עמית) העלה מספר ראציונלים להכרה בשיפוי הנפקע בגין מס רכישה עבור רכישת נכס חלופי, ואף ציין כי ייתכן שיש מקום להרהר בהלכה הקיימת, אולם חרף זאת קבע בסופו של דבר (וחזר על כך מספר פעמים), כי "הפסיקה לא הכירה בזכות הנפקע של קרקע/בית עסק לשיפוי בגין מס רכישה עבור רכישת קרקע/בית עסק חלופי" (שם, בפסקה 14(ד), בפסקה 20, ובפסקה 27).
הוצאות נילוות (שמאי, תיווך, שכ"ט עו"ד בקשר לרכישת נכס חלופי) בסך 24,000ש"ח, בתוספת מע"מ, ובתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק, מהיום ועד התשלום בפועל.
...
אני סבור כי הלכה זו מחייבת בית משפט זה, ואני קובע, לפיכך, כי המבקש אינו זכאי לפיצוי בגין מס רכישה שיהיה עליו לשלם בגין רכישת נכס חלופי.
לענין הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בקשר לתובענה זו, לא יהיה זה נכון להציג את הדברים כאילו המבקש זכה בסופו של דבר אך בסכום קטן מעבר לסכום שלא היה שנוי במחלוקת (400,000 ש"ח), ומשום כך אינו זכאי לפסיקת הוצאות, ואדרבה, יש אף לחייבו בהוצאותיהן של המשיבות.
אני מעמיד את שכר הטרחה שייפסק על שיעור של 18% מן הסכום הכולל שנפסק, בתוספת מע"מ. ס י כ ו ם לסיכום, אני מחייב את המשיבות לשלם למבקש את הסכומים כלהלן: פיצויי הפקעה בסך 480,000 ש"ח, בתוספת מע"מ, ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום 22/12/18 ועד התשלום בפועל.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מאחר שלטענת המבקש חברי הקבוצה מחזיקים 41% מהון המניות בחברה, הרי שעל המושב להעביר 41% מהדיבידנד המוסווה שנטל (כלומר, 41% מסכום של 35.3 מיליון ש"ח, שהם 14.47 מיליון ש"ח, ובתוספת הפרישי הצמדה וריבית למועד הגשת בקשת האישור - 16.81 מיליון ש"ח) לידי בעלי מניות המיעוט, כדי להסיר את קיפוחם.
בעיניין זה ממילא המבקש לא הראה איזו משמעות יש לסכום המשולם למושב בגין שירותי כוח אדם לעניין סבירות המענק, ומשכך אין בטענה זו כדי לסייע לו. עמדת נציבות מס הכנסה כפי שתואר לעיל, מהביאור שהגיש המבקש עולה כי נציבות מס הכנסה הטילה צוים לפי סעיף 152(ב) לפקודת מס הכנסה בגין שנות המס 2003-1999 והטלת שומה לשנת המס 2003 לפי סעיף 145(א)(ב)(ג) לפקודת מס הכנסה, כאשר עיקר החיוב נובע מאי הכרה בתשלומי דמי הניהול ששולמו בתקופה לגביה נקבעה השומה למושב, כהוצאה לצורכי מס הכנסה.
בהקשר זה יש לציין כי: אין בביאור פירוט בדבר הנימוקים והמידע שעליהם ביססה נציבות מס הכנסה את עמדתה; נראה כי סרובה של נציבות מס הכנסה לסווג את המענק כהוצאה מוכרת לצרכי מס הכנסה התייחסה למענק במלואו, בעוד שלפי גישת המבקש חלק מהמענק הנו סביר ואמיתי, ורק חלקו "המוגזם" מהוה דיבידנד מוסווה; בסופו של יום הצדדים הגיעו לפשרה ועל כן עמדתה של נציבות מס הכנסה לא עמדה לבקורת שיפוטית.
...
משכך, דין בקשת האישור להידחות לגופה.
סוף דבר הבקשה לאישור תובענה ייצוגית - נדחית.
המבקש ישלם למושב הוצאות בסך כולל של 30,000 ש"ח. ניתן היום, כ"ח אייר תשע"ג, 08 מאי 2013, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בסיכומי תשובה מטעם התובעת, טען ב"כ התובעת כי הוגשה חוות דעת רואה חשבון שבדק אילו הוצאות הוכרו ע"י שילטונות המס, אשר העיד שיש מאזן מבוקר "דו"ח חלק" שאושר במס הכנסה ופירט את ההוצאות המוכרות.
כמו כן ישאו הנתבעות 1-2 בהוצאות משפט ובשכר טירחת עורך דין בסך של 80,000 ₪ , בצרוף הפרישי הצמדה וריבית מיום 1.10.05 ועד התשלום המלא בפועל.
...
בנסיבות העניין, סבורני כי התוצאה הרצויה הינה לקבוע באומדן את שיעור הנזק עד ליום 7.11.05.
לאור האמור לעיל, אני קובע כי סכום הפיצויים שהנתבעות ישלמו לתובעת יעמוד על 400,000 ₪.
סוף דבר הנתבעות 1 ו-2 ישלמו לתובעת סך השווה ל 400,000 ₪ אליו יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 1.10.05 ועד ליום התשלום בפועל.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 5/9/11 הוגשה לתיק תעודת עובד ציבור כאמור במסגרתה פורטו החזרי המס שניתנו למנוח החסוי בעסקת יקנעם, בסך כולל של 159,079 ₪ (כולל ריבית והפרשי הצמדה), ואילו באשר לעיסקת שוודיה צוין: "על פי הרישום במחשבי מס הכנסה לא נימצאו נתונים לגבי החזרי מס למנוח ברוור גרשון נחמיה ז"ל בגין עסקת קריית ביאליק (שבדיה) מיום 1/9/91 בנכס הידוע כגוש 11561 חלקה 27". לטעמי משקבע פקיד השומה בירושלים כי לא נתקבלו החזרי מס בגין עסקת שוודיה, היה מקום לקבוע כי החזרי המס שפורטו נוגעים לעיסקת יקנעם ולא לעסקה דידן.
לחלופין היו התובעים זכאים לקבל את החזר הסכומים ששולמו עבור המסים לאור האודיסאה שהעבירה אותם שוודיה, אשר לא הפקידה את הפיקדון, בצרוף ריבית פיגורים ממשית, ואולם סעיף 134 לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], תש"ם - 1980 אליו מפנה סעיף 353 לפקודת החברות (ראו פרופ' ציפורה כהן, פירוק חברות, מהד' תש"ס- 2000, עמ' 706- 709) מגביל את שיעור הריבית וקובע: "(א) הוכר חוב בפשיטת רגל, והוא כולל ריבית או כל תמורה כספית במקום ריבית - הריבית או התמורה ייחשבו, לעניין דיבידנד, בשיעור שאינו עולה על השעור שנקבע לענין סעיף 4 לחוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א - 1961". בנסיבות אלה, אני קובעת כי הסכום שעל שוודיה להשיב למוכרים עבור מסי השבח והרכוש ששולמו על ידם, בנכוי ההחזרים המצויינים לעיל, עומד על סך של 105,998 ₪, (סך של 69,301 ₪ עבור מס שבח, וסך של 36,697 ₪ עבור מס רכוש), זאת, בצרוף הפרישי הצמדה וריבית לפי סעיף 4 הנ"ל, מהמועד בו שולם כל תשלום, ועד למועד התשלום המלא בפועל.
שוודיה תשא בכל הוצאות המוכרים על פי שומה שתוגש לאישורי וכן שכר טירחת עו"ד בסך 30,000 ₪, אשר ישא הפרישי הצמדה וריבית לפי חוק פסיקת ריבית והצמדה מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל.
...
בנסיבות העניין אני רואה להביא דברים בשם אומרם, מפי כב' הש' אנגלרד (בהסכמתם של כב' הש' מצא וריבלין):   "... בשלב הנוכחי, התרופה היחידה העומדת לזכות הנפגע בשל הפרת ההסכם מצד הקבלן היא קבלת פיצויים בעד הנזק שנגרם לו... גם אכיפתו של ההסכם בעניין שטח הדירות אינה עוד אפשרות מעשית, משום שבנייתן הסתיימה זה מכבר. התוצאה ממצב דברים זה היא כי לעת הזאת אין עוד תחולה להוראה המקורית בהסכם שמנעה את השימוש ביפוי הכח עד למילוי כל ההתחייבויות מצד הקבלן. הנימוק הפורמלי למסקנה זו מצוי בעובדה כי בשל אי-האפשרות לבצע את החובה החוזית הראשונית, דהיינו: מסירת דירה בשטח גדול יותר, חובה זו נבלעה בתוך החובה המשנית של תשלום פיצויים על ההפרה. עם החלפתה של החובה הראשונית בחובה משנית, אין המוכרים זכאים עוד למנוע את השימוש ביפוי הכח. יש לזכור כי אי-השימוש ביפוי הכח עשוי לגרום לנזקים ניכרים לקבלן ולצדדים שלישיים. אפשר אף כי מניעת השימוש ביפוי הכח בנסיבות אלה יש בה משום פגיעה בעקרון תום הלב מצד המוכרים. לכן, יש לטעמי לקבל בנקודה זו את ערעורו של הקבלן תוך מתן הצהרה כי יפוי הכח שריר וקיים וכי עו"ד הדס רשאי לעת הזאת לעשות בו שימוש כדי לרשום בית משותף על המגרש, לרשום את זכויות הקבלן בבנין המסחרי, וכן כדי לרשום את זכויות הדיירים בדירות המגורים שרכשו".   יחד עם זאת, כחודשיים לאחר מכן, בהחלטה מיום 29/1/03, דחה בית המשפט העליון בקשה שהגישה שוודיה לפי פקודת בזיון בית משפט, לכפות על המוכרים בקנסות יומיים ובמאסר את ביצוע פסק הדין בערעור לענין השימוש ביפוי הכח (להלן: בקשת הבזיון).
בכפוף לתשלום הסכומים המפורטים בפסק הדין ולאחריו, אני קובעת כי עו"ד הדס יהיה רשאי לעשות שימוש ביפוי הכח לשם רישום הבית המשותף.
אני מורה לכל המבקשים ולמשיבות 3 ו-4 לשתף פעולה עם עו"ד הדס לרישום הבית המשותף.
בהעדר מעורבות של המשיבים 3 ו-4 ו/או המשיבים הפורמליים, נדחית התביעה נגדם ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו