מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה ברופא שיניים עצמאי כעובד של קופת חולים לאומית

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2014 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בד בבד עם כך, עבדה המשיבה בקופות חולים מכבי ולאומית, במעמד של רופאה שכירה.
ביום 24.1.12, הגישה המשיבה את תביעתה מושא בקשה זו לבית הדין האיזורי, במסגרתה עתרה להכיר בה כעובדת של המבקשת בכל הנוגע לזכויות הנובעות מתקופת עבודתה כ"רופאה עצמאית" ולשלם לה פצויי פיטורים ודמי הבראה, שכן לטענתה היא השתלבה בקופה; השרות אותו העניקה לקופה היה חלק מהפעילות הרגילה והשוטפת שלה, כחלק מהמערך האירגוני שלה ולא כגורם חצוני.
מעבר להפניה להלכה הכללית בסוגיה זו הפנה בית הדין האיזורי גם לפסקי הדין בעיניין ד"ר טורבטי [ע"ע (ארצי) 1392/02 ד"ר טורבטי – שירות בריאות כללית, פד"ע מ' 49) ועניין ד"ר פרידלנד [ע"ע (ארצי) 615/05 ד"ר שמואל פרידלנד – שרותי בריאות כללית (3.8.06)], שדנו במעמדו של "רופא עצמאי" המטפל במרפאתו במבוטחי קופות חולים בהתאם להסכם שנכרת בין הצדדים, ולפיהם נקבע כי לא היתקיימו יחסי עובד ומעביד בין הרופא לקופה.
באשר לסכויי העירעור, טוענת המשיבה כי סכויי העירעור שהגישה המבקשת קלושים, שכן פסק הדין מנומק ומבוסס על סמך הראיות והעדויות אשר נשמעו בתיק וברוח הפסיקה וההלכה הקיימת אם בעיניין סרוסי ואם בעיניין ציפורה בשן; כי מסקנת בית הדין האיזורי אינה חורגת מן ההלכה הפסוקה ונובעת ישירות מהחומר אשר הונח בפניו; לא זו אף זו, דוקא בפסק דין סופיה קוצ'יק אליו הפניתה המבקשת, קבע בית הדין הארצי כי הגם שלא היתקיימו יחסי עובד ומעביד בין הצדדים באותו מקרה, עדיין פסק הוא לזכות התובעת שם, זכויות מכוח חקיקת המגן ובכלל זה לפי חוק פצויי פיטורים, שכן לנוכח התלות הקיימת יש לראות במשיבה כמי שהנה עובדת לטובת חוק זה, והדברים נכונים לגבי המשיבה בעניינינו שיעבדה מעל 30 שנים בקופה ופרשה לפנסיה ללא כל; מכאן שבית הדין האיזורי לא חרג מההלכות המשפטיות הקיימות; יתרה מכך, בית הדין האיזורי הגיע למסקנה אליה הגיע גם על יסוד קביעותיו העובדתיות והתרשמותו מן העדויות שבאו בפניו, ואלו עניינים שערכאת העירעור אינה נוטה להתערב בהן; משכך, פסק הדין ניתן ברוח ההלכה הפסוקה הקובעת כי ניתן להעניק זכויות מתחום משפט העבודה המגן והביטוח הסוצאלי, גם למי שאינו עונה על הגדרת "עובד" במובנה הקלסי; מכל מקום, בית הדין האיזורי בחן את הראיות שהובאו בפניו, לרבות דו"חות מס הכנסה והחשבונות שצורפו לתצהירה של המשיבה, וקבע כממצא עובדתי, שהמשיבה הוכיחה שהיתה תלויה כלכלית במבקשת משך למעלה משלושים שנה, וכי עיקר הכנסתה כבעלת עסק עצמאי נבע מקשריה עם המבקשת, וכתוצאה מכך נוצרה לה תלות כלכלית במבקשת; כמו כן הוכח שהשכר אותו קיבלה המשיבה לא עלה על השכר אותו היתה מקבלת לו היתה עובדת שכירה; כי בנסיבות חריגות אלה, כך לטענת המשיבה, גם אם היתה בעלת עסק עצמאי, היה מקום לחרוג מן ההלכות הקיימות בעיניין רופאים עצמאיים ולפסוק לזכותה פצויי פיטורים; בנגוד לפסקי הדין בעיניין פרידלנד וטורבטי, הקשר שבין המשיבה למבקשת נמשך על פני 33 שנה, להבדיל מתקופות ההיתקשרות הקצרות באופן משמעותי בפסקי הדין הנ"ל, פרידלנד (רק שנתיים) וטורבטי (כ-12 שנים); אין ליחס להקשר התעשייתי משקל רב בעיניינה של המשיבה, כך שפסקי הדין בעיניין פרידלנד וטורבטי בסוגיית העסקתם של רופאים עצמאיים אינם יכולים להטיל צל על עניינה של השיבה בפרט כך לאור תקופת ההיתקשרות הממושכת שבין הצדדים.
...
דיון הכרעה: לאחר שנתתי דעתי לכלל נסיבות המקרה, לפסק דינו של בית הדין האזורי ולטענות הצדדים בבקשה, הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל באופן חלקי תוך הקדמת מועד הדיון בערעור, ואבאר טעמי להלן.
בנסיבות אלה, ולאחר שנתתי דעתי לנימוקים כמבואר לעיל המטים את הכף לעבר קבלת הבקשה, כמו גם לאלו המטים את הכף לעבר דחייתה – הגעתי למסקנה כי האיזון הראוי בין האינטרסים השונים של הצדדים, הוא בעיכוב תשלום מחצית סכומי פסק הדין, בכפוף לכך שהמבקשת תפקיד בקופת בית הדין את אותו סכום במזומן או בערבות בנקאית.
סוף דבר – אשר על כן, הבקשה מתקבלת באופן חלקי, ואני מורה כי מסכום פסק הדין מיום 2.1.14, יעוכב הסך של 165,000₪ (פיצויי פיטורים) בצירוף ריבית והפרשי הצמדה כחוק מיום 1.7.07 ועד למועד ההפקדה בקופת בית הדין וכן הסך של 25,000₪ (הוצאות) בצירוף ריבית והפרשי הצמדה כחוק מיום 2.1.14 ועד למועד ההפקדה בקופת בית הדין (להלן ביחד – "הסכום המעוכב"), וזאת בכפוף לכך שבתוך 21 ימים מהיום תפקיד המבקשת את גובה "הסכום המעוכב" בקופת בית הדין במזומן או בערבות בנקאית.

בהליך חוק ביטוח בריאות ממלכתי (חב"ר) שהוגש בשנת 2014 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו חב"ר 680-10-13 בפני: כב' השופט שמואל טננבוים, סגן נשיא 08 מאי 2014 התובע יהודה יהלומי טויטו ע"י ב"כ עוה"ד דליה ומשה וילנקו הנתבעים 1. קופת חולים לאומית ע"י ב"כ עו"ד מיכל נצר 2. המוסד לביטוח לאומי ע"י ב"כ עו"ד משה אהרון פסק דין
המוסד הכיר בפגיעות בשיניים "13,14,23,24". בהתאם להסכם שבין הקופה לבין המוסד, מימנה הקופה לתובע טפולי שיניים שונים , אשר אותם ביצע במרפאת " ניין שן קליניק" אליה הופנה על ידי הקופה.
בעיניין עורקבי נקבע, כי הרופא המכריע הוא "רופא בלתי תלוי (...) שאינו משמש כרופא מטעם המוסד או קופת חולים" והוא "בעל שיקול דעת מקצועי עצמאי, הוא אינו 'כפוף' או 'מחויב' להחלטותיהם של הרופא המוסמך או רופא השרות, ויש לצאת מנקודת הנחה שהוא יכריע בעיניין על יסוד שיקולים עינייניים ומתוך אחריות ויושרה מקצועית". החלטת הרופא המכריע מחייבת את קופת החולים ואת המוסד לביטוח לאומי, והחלטתם בעיניינו של נפגע העבודה ניתנת על יסוד חוות דעתו של הרופא השלישי".
אלא שעיון בחוות הדעת מגלה שאין המדובר בחוות דעת מפורטת ומנומקת אלא בתשובה אינפורמאטיבית קצרה, כדלקמן : "בתשובה לפנייתך לבדוק את עמדת הקופה בנוגע לטפול שיניים שקומי לתובע, עיינתי בחומר שצרפת ובתשובת הקופה ומצאתי אותה הולמת את נכותו המוכרת בעקבות הפגיעה בשיניו הקדמיות העליונות ב- 1991". סוף דבר עניינו של התובע יוחזר לדיון בפני הקופה ו/או המוסד אשר יפעלו ליישום ה"מנגנון הרפואי" הקבוע בתקנות ומינוי "רופא שלישי מכריע", בעיניינו של התובע.
...
בית הדין הארצי קבע כי: "אנו סבורים, כי על המוסד, ביחד עם נותני השירות הרפואי עמם התקשר בהסכם, לגבש נוהל בו יוסדר אופן יישום תקנה 3 במקרה של חילוקי דעות בין השירות הרפואי לבין המוסד או ביניהם או מי מהם לבין הנפגע, ובכלל זה – על מי האחריות לפעול למינוי רופא שלישי; אופן מינוי רופא שלישי; קביעת לוח זמנים ליישום תקנה 3 ועוד". יוער עוד, כי לתשובת המוסד מיום 9.1.13 צורפה חוות דעת רופא המוסד.
אלא שעיון בחוות הדעת מגלה שאין המדובר בחוות דעת מפורטת ומנומקת אלא בתשובה אינפורמטיבית קצרה, כדלקמן : "בתשובה לפנייתך לבדוק את עמדת הקופה בנוגע לטיפול שיניים שיקומי לתובע, עיינתי בחומר שצרפת ובתשובת הקופה ומצאתי אותה הולמת את נכותו המוכרת בעקבות הפגיעה בשיניו הקדמיות העליונות ב- 1991". סוף דבר עניינו של התובע יוחזר לדיון בפני הקופה ו/או המוסד אשר יפעלו ליישום ה"מנגנון הרפואי" הקבוע בתקנות ומינוי "רופא שלישי מכריע", בעניינו של התובע.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2013 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

בקשת התובעת להכיר בתאונה שארעה לה ביום הנ"ל כתאונת עבודה ולשלם לה דמי פגיעה נדחתה בהתאם להודעת פקיד התביעות מיום 20.12.12, מהנימוק שהתאונה אירעה תוך כדי הליכתך מעבודתה לרכבה בכוונה לצאת לקופת החולים, ולא בדרך מהעבודה למעונה כדרישת סעיף 80 (1) לחוק הביטוח הלאומי התשנ"ה – 1995 (להלן: "החוק").
בכתב התביעה שהוגש לבית הדין נטען כי "ביום 2/08/12, התובעת הלכה בסמוך לשעה 12:40, בדרך לרכבה מעדה בחניון, נפלה ונפגעה בכף רגל שמאל". מטעם ב"כ הנתבע הוגש כתב הגנה, בגדריו חזרה בעיקר על האמור בהודעת פקיד התביעות הנ"ל. לכתב ההגנה צורף מכתבה של התובעת מיום 02.12.12, ובו נרשמו הדברים שדלקמן: "ביום 02.08.2012 סיימתי את יום עבודתי בשעה 12.41, פניי היו מועדות לקופת חולים "לאומית", סניף נצרת עלית, למטרת ביקור אצל רופא המשפחה – שנקבע לשעה 12.46.
סעיף 81 לחוק מתייחס לתאונות שמתרחשות "בדרך" על פי פסקות שונות של סעיף 80 לחוק, וקובע כללים בעיניין הפסקות בדרך וסטיות ממנה, וזו לשונו – "(א) תאונה שארעה תוך כדי נסיעה או הליכה בנסיבות האמורות בפסקות (1), (4), (5) או (7) של סעיף 80 אין רואים אותה כתאונה בעבודה אם חלה בנסיעה או בהליכה הפסקה או סטייה של ממש מהדרך המקובלת, כשההפסקה או הסטייה לא היו למטרה הכרוכה במילוי חובותיו של המבוטח כלפי מעבידו, או, לעניין פסקה (1) האמורה, בעיסוקו במשלח ידו כעובד עצמאי, או אם יש לייחס את התאונה בעיקר לרשלנותו הפושעת של המבוטח ולא נגרם על-ידיה אי-כושר עבודה לארבעה שבועות לפחות, נכות או מוות." סעיף 83 לחוק קובע חזקת הסיבתיות כדלקמן – "תאונה שארעה לעובד תוך כדי עבודה רואים אותה כתאונה שארעה גם עקב העבודה, אם לא הוכח ההיפך; ואולם תאונה שאינה תוצאה של גורמים חצוניים הנראים לעין, בין שארעה לעובד ובין לעובד עצמאי, אין רואים אותה כתאונת עבודה אם הוכח כי השפעת העבודה על ארוע התאונה היתה פחותה הרבה מהשפעת גורמים אחרים.". התובעת מבקשת לטעון כאמור, כי התאונה בה נפגעה, התרחשה במקום עבודתה, וזאת כתוצאה ממפגע שבשטח החניון טרם הגיעה לרכבה, כאשר לולא אותו מפגע שהיה במסלול הליכתה לא הייתה נגרמת התאונה, ועל כן ומכוח הוראות ס' 80 (3) לחוק, יש לראותה כ"תאונת עבודה".
הוראת החוק מכוונת למקרה של חבלה בידי אחר כשאין כל קשר בינה לבין העבודה, אך הפוגע השתמש בחפצים כאמור באותו סעיף, ובכך תרמה העבודה לחבלה (דב"ע לא/0-31 יצחק גוטמן – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע ב' 292; דב"ע שן/0-208 אילן כהן – המוסד לביטוח לאומי, פד"ע כב' 438, 440).
...
בהקשר זה סבורים אנו שאין להבחין בין מקרה בו, למשל, התובעת התכוונה לפנות לרופא ונפלה כאשר קמה מכיסאה ליד שולחן העבודה שלה, לבין המקרה דנן בו הנפילה התרחשה כאשר כבר הייתה בחניון.
סיכומו של דבר: לאור כל האמור לעיל אנו מקבלים את התביעה במובן זה שאנו קובעים שמעידת התובעת תוך כדי עבודתה בחניון נגרמה עקב העבודה מכח החזקה הקבועה בסעיף 83 לחוק, ובהתאם מורים לנתבע לשלם לתובעת דמי פגיעה בהתאם להוראות הדין.
הנתבע ישלם לתובעת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 3,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

עקב נפיחות ברגליים וכאבים וכן תלונה על ירידה בתחושה בבוהן כף רגל ימין, התובע פנה לקופת חולים ביום 7.2.08, הוא נשלח לבצע צלום אשר הראה שבר במסרק שני עם תזוזה קלה, והתובע נשלח לאישפוז בעקבות הממצאים.
מטבע הדברים, בעבודות בהקף כזה, יש עליות וירידות וכך ניתן לראות, לאורך השנים מאז התובע הפך לעצמאי, רואים העידר עקביות הן בהקף הכנסות והן בהקף העסקת העובדים ומדובר בתנודתיות ברורה, אך הממוצע של כל ההכנסות שלו לאחר התאונה, מלמדים על הכנסה גבוהה מזו שהייתה לפני התאונה והירידה שחלה בשנים האחרונות ובפרט משנת 2011 ועד היום, כנובעת מירידה בהקף העבודות, נובעת ממצבו הרפואי הכללי של התובע, שאינו נובע מהתאונה וגם קשור במידה כזו או אחרת, גם למגבלותיו שנובעות מהתאונה.
התקנות הרלוואנטיות הינן תקנות הביטוח הלאומי (מתן טפול רפואי לנפגעי עבודה), תשכ"ח-1968, אשר מגדירות "טפול רפואי" לו זכאי המבוטח בכפוף לאישור הרופא המטפל, כך [תקנה 1]: "ריפוי, לרבות בדיקות מעבדה, ריפוי פיסיקלי, בדיקות וריפוי ברנטגן, ריפוי רדיום, כולל ריפוי באיזוטופים ובחומרים דומים, בדיקות רופאים מקצועיים, טפול פסיכואנליטי ופסיכותרפיסטים, אישפוז, תרופות, החלמה, שקום רפואי, אספקת מכשירים אורתופדיים ותירפויטים כולל פרותזות מסוגים שונים, שיניים תותבות, מכשירי שמיעה, משקפיים, נעליים אורתופדיות ואבזרים אישיים אחרים שאושרו על ידי רופא השרות." ההסכם בין המוסד לביטוח הלאומי לבין נותן הגימלאות קובע כי על נותן הגימלאות לספק את הטיפול הרפואי כמפורט בתקנות ולשאת בעלותו, ובכלל זה גם "אישפוז... או טפול סיעודי (מורכב ואף שאינו מורכב) הניתן בבית בו שוהה מקבל השרות... מתחייבת בזה הקופה לשאת בהוצאות שיידרשו לשם ביצוע מתן השירותים הרפואיים" [ראו הסכמים משנת 2003 בין המוסד לביטוח לאומי לבין קופת חולים מאוחדת ולבין קופת חולים לאומית, פסקה 3(ב)(1) ופסקה 6].
המסקנה היא שעקב הכרתו של התובע כנפגע עבודה על-ידי המוסד לביטוח לאומי, הוא זכאי לטפול רפואי נרחב ביותר במימון המוסד או נותני השירותים מטעמו [ראו גם ע"א 2801/96 אל-על נתיבי אויר לישראל בע"מ נ' אלברט יפרח (18.9.1998), פסקות 5-6].
...
על שום כך, אני דוחה את התביעה לפיצוי נפרד בגין הפסדי פנסיה וזכויות סוציאליות.
סכום זה הנני מורה על הפחתתו מהפיצוי שזכאי לו התובע.
לסיכום הנזק; לאור כל המפורט לעיל, נזקיו של התובע מסתכמים כדלקמן: הפסד שכר לעבר 130,000 ₪ הפסד שכר לעתיד 300,000 ₪ עזרת צד ג' לעבר ולעתיד 30,000 ₪ הוצאות רפואיות ונסיעות 25,000 ₪ כאב וסבל 18,065 ₪ _________________________________________________________________ סך הכל: 503,065 ₪ מסכום זה יש לנכות את תקבולי המל"ל בסך 58,000 בצירוף הפרשי ריבית והצמדה כחוק מיום התשלום התוצאה; הנני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובע סך 445,065 ₪ בצירוף החזר אגרה ששולמה ושכ"ט עו"ד בשיעור 13% בתוספת מע"מ כחוק.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

התובע עובד כרופא שיניים מזה כ- 31 שנים.
חלק מהמטופלים קשורים לחברות ביטוח אשר מכסות חלק מטיפולי השיניים באמצעות פוליסת ביטוח שיניים, וחלק הופנו למרפאה ע"י קופת חולים לאומית.
תאונת עבודה מוגדרת בחוק כך: "תאונה שארעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי – תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו". ההלכה המשפטית באשר להכרה באוטם שריר הלב כ"תאונת עבודה", נסקרה בעב"ל (ארצי) 42970-06-13 זבדה – המוסד לביטוח לאומי, (15.5.14) בהאי לישנא: "לפי הפסיקה, 'על מנת שאוטם שריר הלב יוכר כתאונת עבודה, מן ההכרח לקבוע קודם כל קיומו של ארוע חריג בחיי עבודת המבוטח המצדיק מינוי מומחה רפואי' (עב"ל 24285-02-12) אגבריה מוחמד חוסין – המוסד לביטוח לאומי, מיום 5.11.13).
הגרסה שמסרה גב' פרידמן בהודעתה בפני החוקר (נ/5), לפיה, הדרישה של התובע לתשלום כ- 30,000 ₪ הנה משונה; כמו גם הגרסה שמסרה במסגרת חקירתה הנגדית לפיה, מעולם בעבר לא עלו דרישות לתשלום של 30,000 ₪ (עמ' 15 לפרוטוקול, ש' 29-30), וכמובן הגרסה שמסרה בנ/7 בדבר תשובתה לתובע שהוא זה שחייב לה כספים ותגובתו של התובע אשר היה מרוגז מאוד, כולם מצביעים על כך שהתקיימה שיחת טלפון ושהיו בה דרישות שהן לא שגרתיות למערכת היחסים בין התובע לבין הגב' פרידמן, המצביעות על חריגות הארוע.
...
על רקע ההלכה הפסוקה, כמתואר לעיל, ובהתאם לחומר הראיות בתיק, שוכנענו כי האירוע שתיאר התובע היה אירוע חריג, ויש למנות מומחה לבחינת הקשר הסיבתי, ונפרט.
חרף המצויין בסיכום האשפוז, סבורים אנו שאין בהם כדי לשמוט את הקרקע תחת טענות התובע באשר לאירוע החריג שקדם לאוטם.
לאור האמור לעיל, אני קובע כי התובע הוכיח קרות אירוע חריג בעבודה ביום 27.3.15.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו