מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בפגיעה נפשית כפגימה בעבודה עקב אירוע מיוחד

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובענה השלישית היא בגין ארוע מיוחד בעבודה שגרם (פגימה בתחום הנפשי).
על פי ההלכה הפסוקה מתח או לחץ מתמשך לא יוכרו כפגיעה בעבודה וכי נידרשת הוכחת ארוע חריג (או מיוחד - במקרה של פגימה נפשית) במקום העבודה, שבעקבותיו לקה העובד בבריאותו.
...
למסקנה זו הגענו גם לאור התיאור שבתצהיר התובע, כפי שהובא לעיל וגם מתשובות התובע בחקירתו הנגדית.
לאור כל האמור לעיל, לא שוכנענו כי ביום 7.11.12 אירע אירוע מיוחד או חריג בעבודתו של התובע, אך הוכח קיומו של לחץ מתמשך בעבודה, שאינו מוכר על פי הפסיקה כמצדיק מינוי מומחה / יועץ רפואי בתחום הנפשי.
סוף דבר - התובענות נדחות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

התובעת, מורה במקצועה, מבקשת בהליך זה כי פגימה נפשית תוכר כפגיעה בעבודה (סדרת אירועים חריגים בעבודה).
הנתבע הדגיש כי התובענה הוגשה בגין ארוע חריג אחד, מיום 10.7.12 ולכן היה על התובעת להוכיח קיומו של קשר סיבתי לארוע זה בלבד.
המומחה היה ער לאבחנה בין הארוע החריג/ המיוחד בעבודה שהוכר על ידי בית הדין ועל שורת האירועים לאחריו, שלא הוכרו.
...
בסופו של דבר, לאחר שהתובעת נבדקה על ידי המומחה והוצג בפניו חומר רפואי רב יותר מזה שהוצג מלכתחילה, המומחה הגיע למסקנה כי "סביר לדעתי שהאירוע הנדון והאירועים הנוספים בחודש אוגוסט-ספטמבר החמירו את הדחק, אי-ביטחונה ופגיעותה." משהמומחה קבע קשר סיבתי של החמרה, דין התביעה להתקבל.
לא מצאנו לקבל את טיעונו של הנתבע, כאילו המומחה התייחס למכלול אירועים על רצף זמן כאל אירועים בעבודה שתרמו להחמרה במצבה הנפשי של התובעת.
סוף דבר – התביעה מתקבלת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

וכך אמר בית הדין הארצי בעב"ל (ארצי) 14177-01-17 תומר אלעד – המוסד מיום 24/7/18: "בהתאם לפסיקה, על מנת להכיר בפגיעה נפשית כפגיעה בעבודה יש צורך בשלב ראשון להצביע על ארוע מיוחד בעבודה. על מהותו של אותו "ארוע מיוחד" ודרך הוכחתו נקבעו בהלכה הפסוקה הדברים הבאים: 'סווג הארוע כ"ארוע מיוחד" בשלב הראשוני, מצריך קיומם של שני תנאים מצטברים כמותיים באופיים: האחד - בעל אופי אובייקטיבי, המחייב קיומה של חריגה ולו במידה מסויימת משגרת העבודה הרגילה במקום העבודה ואילו השני - בעל אופי סובייקטיבי, המחייב קיומה של השפעה נפשית אפשרית של הארוע על המבוטח הספציפי (אף היא לפחות במידה מסויימת.
בעניינינו הוגשה התביעה למוסד ולבית הדין האיזורי בהתייחס לפגימה נפשית ולא לבעיות שינה (גם אם אחד הסימפטומים של הבעיה הנפשית לפי המסמכים הרפואיים הוא הפרעות בשינה.
...
משכך, ובהתאם להלכה הפסוקה לפיה אין להכיר בפגיעה נפשית לפי תורת המיקרוטראומה, אין מנוס מדחיית הערעור.
אשר לטענה כי בתיקים אחרים מונה מומחה רפואי בנסיבות דומות של עבודה במשמרות, וניתנה אפשרות להתייחס לכל משמרת לילה כתשתית אפשרית לפגיעה חוזרת ונשנית - נציין כי בפסק הדין של בית הדין הארצי אליו הפנה המערער (עב"ל (ארצי) 61668-10-10 גרמן שגבייב - המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (22.5.12)) הסכים המוסד להחזרת הדיון לבית הדין האזורי על מנת שישמע ראיות בדבר היקף העבודה של המבוטח במשמרות לילה ויבחן האם ניתן לראות בכך בנסיבות העניין תשתית עובדתית מספקת, בהתחשב בין היתר בכך שאותו מבוטח הועסק רק בלילה בניגוד להוראות החוק; לא מצאנו בכך משום שינוי של ההלכה העקבית שפורטה לעיל, הקובעת כי אין להכיר במיקרוטראומה נפשית.
מכל האמור לעיל – לא מצאתי כי יש להחריג את עניינה של התובעת בעניין מיקרוטראומה הנפשית, ולפיכך לא ניתן – עם כל הצער – לקבוע כי יש להכיר בה כנפגעת בעבודה ע"פ תורת המיקרוטראומה, ואף אין מקום להעביר את עניינה של התובעת למומחה רפואי, ודין התביעה להידחות כבר בשלב זה. סוף דבר: התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוסר היגיון נוסף עלה מדבריה של התובעת לפיהם עת הסיטה את הגה רכבה היא ניחבלה בצד ימין מדלת הרכב בעוד שהיא נוהגת וחגורה בחגורת בטיחות.
המסגרת הנורמאטיבית: סעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב] התשנ"ה-1995 (להלן: "החוק") מגדיר תאונת עבודה כדלקמן: "תאונה שארעה תוך כדי עבודתו ועקב עבודתו אצל מעבידו או מטעמו, ובעובד עצמאי - תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו". על מנת שתאונה תוכר כ"תאונת עבודה" כהגדרתה בסעיף 79 לחוק נדרשים להתקיים מספר תנאים: ראשית, יש צורך להצביע על קיומה של תאונה.
לעניין הכרה בפגיעה נפשית כ'תאונת עבודה' נקבע בעבל (ארצי) 24888-10-18 ציון אהרון – המוסד לביטוח לאומי, 10.7.19, כדלקמן: "....על מנת שתוכר פגיעה נפשית כ"תאונת עבודה" כמשמעה בחוק על המבוטח להוכיח תחילה כי היתרחש ארוע אובייקטיבי מיוחד בעבודתו "הקשור לעבודה שניתן לאיתור בזמן ובמקום"; כי מדובר בארוע מיוחד לגביו של דחק נפשי בלתי רגיל, אשר נגרם לו בשל אותו ארוע וכי הקשר הסיבתי שבין הארוע לבין הדחק הנפשי האמור מוערך "בסבירות העולה על 50%" (ר' עב"ל (ארצי) 201/10 לוי – המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (7.3.11);עב"ל (ארצי) 50/09 סידה - המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (21.10.10)).
...
מן הכלל אל הפרט: נקדים ונציין, כי מצאנו לדחות את טענת התובעת לפגיעה בצד ימין של הגוף כפגיעה בעבודה ולהעביר לבחינת המומחה הרפואי, ולו מחמת הספק, את טענתה של התובעת לפגיעה נפשית.
ההיבט הסובייקטיבי: (1) לאחר שבחנו את ההיבט האובייקטיבי, יש לבחון האם הייתה לאירוע השפעה נפשית על התובעת ולו במידה מסוימת.
סוף דבר: בנסיבות אלו אנו קובעים כי האירוע מיום 19.7.20 היה אירוע מיוחד.
לנוכח כל האמור, יש מקום למינוי מומחה רפואי לבחינת הקשר הסיבתי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובעת עבדה בבית החולים במהלך השנים במחלקה פנימית א', ובעבודתה ביצעה, בין היתר, את המשימות הבאות: רחצת מטופלים; הזזת ושינויי תנוחה של מטופלים; ניקיון בהיגיינת פה ופצעי לחץ של המטופלים; ניקיון סביבת מטופל; דאגה לחמצן ולציוד רפואי במחלקה; סידור ציוד בעגלה ובמחסנים ייעודיים; חלוקת אוכל והאכלת מטופלים.
התשתית הנורמאטיבית פגיעה בעבודה - רקע וכללי יסוד – סעיף 79 לחוק מגדיר "פגיעה בעבודה" במילים הבאות: "תאונה שאירעה תוך כדי ועקב עבודתו אצל מעבידו, ובעובד עצמאי – תוך כדי עסוקו במשלח ידו ועקב עסוקו במשלח ידו". סעיף 83 לחוק ממשיך וקובע, כך: "תאונה שארעה לעובד תוך כדי עבודה רואים אותה כתאונה שארעה גם עקב העבודה, אם לא הוכח ההיפך; ואולם תאונה שאינה תוצאה של גורמים חצוניים הנראים לעין, בין שארעה לעובד ובין לעובד עצמאי, אין רואים אותה כתאונת עבודה אם הוכח כי השפעת העבודה על ארוע התאונה היתה פחותה הרבה מהשפעת גורמים אחרים." בפסק הדין בעיניין לוי סיכם בית הדין הארצי לעבודה את ההלכה באשר לנטל ההוכחה בתאונה, שאינה כתוצאה של גורמים חצוניים הנראים לעין, וציין כדלקמן[footnoteRef:1]: [1: עב"ל (ארצי) 201/10 לוי – המוסד לביטוח לאומי (ניתן ביום 7.3.2011), פסקה 15 לפסק הדין.
] "בהתאם לפסיקה, על מנת להכיר בפגיעה נפשית כפגיעה בעבודה יש צורך בשלב ראשון להצביע על ארוע מיוחד בעבודה. על מהותו של אותו "ארוע מיוחד" ודרך הוכחתו נקבעו בהלכה הפסוקה הדברים הבאים: "סווג הארוע כ -"ארוע מיוחד" בשלב הראשוני, מצריך קיומם של שני תנאים מצטברים כמותיים באופיים: האחד - בעל אופי אובייקטיבי, המחייב קיומה של חריגה (ולו במידה מסויימת) משגרת העבודה הרגילה במקום העבודה ואילו השני - בעל אופי סובייקטיבי, המחייב קיומה של השפעה נפשית אפשרית של הארוע על המבוטח הספציפי (אף היא לפחות במידה מסויימת).
...
טענות הנתבע – הנתבע טוען, כדלקמן: - לתובעת לא אירע אירוע תאונתי כלשהו בעבודה ביום 17.12.2020, וגם לא אירעה לה תאונת עבודה כמשמעה בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן: "החוק"); - אין קשר סיבתי בין הליקויים להם טוענת התובעת לבין האירוע מיום 17.12.2020, והליקויים של התובעת התפתחו עקב תחלואה טבעית; - לחילופין, השפעת העבודה – אם בכלל, היות שהדבר מוכחש – היתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים, לרבות מצבה הבריאותי של התובעת; - לאור כלל אלה יש לדחות את התביעה בכללותה.
בהתאם לכך, טענה זאת נדחית במלואה.
] "... אותה אני חולמת הכי הרבה. הכי הרבה. כי אני הרגשתי, שלא עשיתי בשבילה מספיק, כאילו יכולתי לבוא, אולי להרים לה את הראש של המיטה, אולי לתת לה כן מים, אולי כאילו כן לשמוע אותה, כן להבין מה המצוקה שלה. אותה אני חולמת מלא, מלא, מלא. היא כאילו הכי, הכי, הכי הרבה, אבל לא יודעת למה. כאילו, אני באמת הייתי מנסה לעזור, אני כאילו אני חולמת שדווקא היא מנסה לחנוק אותי, כאילו עשיתי לה משהו רע". גם כאן, עדות התובעת נתמכת בסיכום השיחה עם עינת, שם נכתב כי "בפנימית א' ממשיכה לחוות קשיים, שיתפה אותי באירועים שגרמו לה לנזק נפשי נוסף – מתמודדת עם זיכרונות של מטופלת שנפטרה". התובעת אף הדגישה כי באותה העת, היא הרגישה שהיא נמצאת ב'סוף העולם': "... אתה מרגיש שאתה בסוף העולם, אתה מרגיש שזה קץ העולם, זה לא משנה מי, כאילו ממש כל הזמן אתה הבא בתור, כאילו אין מנוס, כולם, כולם...". כפי שכבר צוין דלעיל, מדובר באירועים שהיו סמוכים לקריסה הנפשית שהובילה להפסקת העבודה בפועל של התובעת.
] סוף דבר לסיכום – בית הדין ימנה מומחה רפואי בתחום בריאות הנפש על מנת שידון וישקול את הקשר הסיבתי בין מצבה הנפשי של התובעת לבין התשתית העובדתית הבאה: התובעת נחשפה בעבודתה לתנאי עבודה קשים מאוד, במסגרת פעילות של טיפול והצלת חיי אדם, ובמהלך עבודתה כסייעת בבית החולים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו