ארחיב: אמנם, התובעות לא הביאו לראיה חוו"ד של מומחה מטעמן הקובע כי שני האירועים מקורם בתקלות בצנרת הבית המשותף, אולם, כפי שניתן ללמוד מעדויות הצדדים, אין למעשה מחלוקת שההצפה הראשונה נגרמה בעקבות סתימות בצנרת הביוב של הבניין.
לראיה שהנציגות הכירה באחריותה לארוע הראשון, ניתן להצביע על הפקת הלקחים של חברי המציגות, שהחלו לבצע פעמיים בשנה, החל מאותו ארוע בדיקות תקינות לצנרת המשותפת.
אב הבית אהרון כגן, שאינו עובד עוד בבניין, ועדותו כעד נייטראלי הייתה מהימנה עליי, סיפר שבעקבות תלונות התובעות הוזמן למקום שרברב, אשר בדק את הרעשים שנבעו מכיור המטבח וכן את שוחת הביוב בחצר הדירה, ושלל כשל בצנרת המשותפת.
בסירטון נצפים בעלי המיקצוע בעת הטיפול בבור הביוב שבחצר הדירה.
ברע"א 3608/17 הנסון (ישראל) בע"מ נ' אל סייד ספאלדין (10.9.2017, פורסם בנבו) נקבע:
"על פניו פסיקה על בסיס אומדן במקרה הנידון, על אף שהמשיב לא עמד בנטל להוכיח את שיעור הנזק שניגרם לו בפועל, מהוה סטייה מההלכה הפסוקה. כפי שנפסק, כשם שעל הנפגע להוכיח את הנזק שניגרם לו, כן מוטלת עליו החובה להוכיח את הנתונים העובדתיים שמהם ניתן להסיק את הפצוי, דהיינו, את הערך הכספי של החזרת המצב לקדמותו. אין להשאיר עניין אחרון זה לאומדנו של השופט. ודוק, כל שנידרש הוא כי הנפגע-התובע יוכיח את ניזקו ואת הפצוי המגיע לו במידת ודאות סבירה, כלומר, באותה מידת ודאות המתבקשת מנסיבות העניין. באותם המקרים בהם לאור טבעו ואופיו של הנזק ניתן להביא נתונים מדויקים, על הנפגע-התובע לעשות כן, ומשנכשל בנטל זה, לא ייפסק לו פיצוי".
בהתאם להלכה האמורה, ובהעדר נתונים מהם ניתן לדלות את שווי הפצוי המגיע, ככל ומגיע, בנוגע לתכולה שניזוקה – אני מוצאת לדחות התביעה ברכיב נזק זה.
לכל היותר, נוכח האמור לעיל, זכאיות התובעות לפצוי לפי שיקול דעתו של בית המשפט, בשל אבדן ההנאה מהדירה ועגמת נפש בלבד.
...
לפיכך, אני סבורה שבין אם מחמת אי תחולת הפוליסה על נזקי התובעות שעניינם באבדן ההנאה מהרכוש ועגמת נפש, ובין אם מחמת אי מסירת הודעה למבטחת על האירוע בזמן אמת, דין ההודעה לצד ג' להידחות.
לסיכום
אני מחייבת את הנציגות לשלם לתובעות 4,500 ₪, נושאים הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
ההודעה לצד ג' נדחית.