מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

הכרה בהתאבדות כתאונת עבודה בביטוח לאומי

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך נקבע על ידי בית הדין הארצי לעבודה בתיק עבל (ארצי) 1434/04 עדה זהבית נ' המוסד לביטוח לאומי (ובהקשר זה ראה גם עבל (ארצי) 1003/02 לוזיאנה בנשטרית נ' המוסד לביטוח לאומי): " אשר לקשר בין התפתחות מחלת נפש לבין העבודה - מחלת נפש מתפתחת לאורך זמן ומקורותיה נעוצים בגורמים שונים, שרובם אם לא כולם אינם קשורים לעבודה. מחלות כאלה הוגדרו כ- multi-casual diseases. מחלות אחרות מסוג זה, הן: מחלות לב, מחלות גב, מחלות שמיעה. דוגמאות לגורמים, שאינם קשורים לעבודה ועלולים להוביל להתאבדות, הם: המבנה הגנטי של האדם; קשריו עם אנשים מחוץ למקום העבודה ואירועים חריגים המתרחשים מחוץ לעבודה (non work related stress). אכן, יש מקרים בהם מתח בעבודה תורם להתפתחות מחלת נפש והפסיכיאטריה בודקת כיצד לטפל במתח בעבודה, אולם אין ביכולתה להפריד בין השפעת העבודה על התפתחות המחלה לבין השפעתם של הגורמים האחרים. בחיי היום יום של עובדים רבים מאוד יש אירועים של מתח והתרגזות, אולם הדבר נכון גם לגבי החיים של העובד מחוץ לעבודה. הדבר טבעי ונובע מעצם החיים בחברה והקשרים עם אנשים אחרים. אין אפשרות להבחין בין המתח שמחוץ לעבודה לבין מתחים מתמשכים בעבודה. על כן, לא הוכרה המקרוטראומה הפסיכיאטרית כתאונת עבודה למעט במקרה של כרם אשר לימים, נהפך בבית המשפט העליון. לאמור – אין לקשור בין אירועים זעירים חוזרים ונשנים בעבודה לבין התפתחות מחלה נפשית שבסופו של דבר מובילה להתאבדות. הלכה זו תואמת את הנוהג ברוב מדינות העולם.
...
[footnoteRef:2] [2: עדות עוזי אהרון עמ' 8 שורה 33 עד עמ' 9 שורה 4] על רקע האמור לעיל יש מקום לציין כי מר אופיר נחום, אשר בעדותו לפנינו הגדיר עצמו כחבר נפש של המנוח, כלל לא ידע כי התובע הועסק בעבודה משפטית ללא שכר במשרדו של עו"ד אהרון וכל שידע להעיד הוא שידוע לו שעו"ד אהרון הוא פוליטיקאי.
על רקע האמור נבהיר, כי אנו מקבלים את עדויותיהם של התובעת ושל חבריו של המנוח על כך שחשו בהתדרדרות במצבו הנפשי של המנוח במהלך השנה שלאחר פיטוריו, אך אנו מתקשים לקבל את הטענה של התובעת לפיה ההתדרדרות במצב הנפשי קרתה ביום בו המנוח שב הביתה עם הודעת הפיטורים מ"מעריב".
לנוכח האמור, ובשים לב לריחוק הזמנים בין אירוע הפיטורים לבין ההתאבדות, בהתאם להלכה הקיימת, למרבה הצער, לא ניתן להכיר בהתאבדות של המנוח כפגיעה בעבודה, ולפיכך התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הוא אף מעד בעבודה וכשהגיע הביתה היא ראתה שיש לו המון שטפי דם. עיקר טענות התובעת בסיכומים מטעמה – התביעה להכיר בהתאבדות המנוח כתאונת עבודה מבוססת על שני אדנים – המרכיב הראשון הוא המצב הנפשי שבו היה שרוי המנוח בעקבות התאונה – כפי שניתן לראות מהמסמכים הרפואיים ומתלונות המנוח; המרכיב השני – הוא המצב הנפשי אליו נקלע המנוח בעקבות ההתנהלות של הועדות הרפואיות שבדקו אותו בעקבות התאונה המוכרת מיום 20.1.2013.
[4: עבל (ארצי) 1003/02 לוזיאנה נ' בנשיטרית] בדעת הרוב נפסק:- ישנה הצדקה להכיר במחלת נפש, לרבות במקרה של היתאבדות, כבתאונת עבודה, רק כאשר הוכח ארוע כאמור בעבודה אותו ניתן לקשור להתפרצות המחלה הקיימת ואם ההיתאבדות אירעה בסמיכות זמנים מידית וקצרה ביותר לארוע בעבודה" ((עב"ל 1434/04 זהבית עדה - המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 14.3.2006; להלן: עניין עדה).
...
מכל המפורט לעיל – לא התקיימו התנאים, בין עובדתיים ובין משפטיים, להכיר בטענות התובעת כי המנוח התאבד בשל תאונת עבודה אורתופדית שארעה לו 3 שנים לפני כן ועל כן דין התביעה להידחות.
עם זאת, מעניין גונן אנו למדים שההחלטה להכיר בתשתית העובדתית ולמנות מומחה שיבחן קשר רפואי בין תאונה בעבודה לבין התאבדות ניתנה עובר לפסקי הדין בעניין זהבית ובנשיטרית, ועל כן, אנו סבורים, כי ההלכה המנחה היום לעניין הסמיכות הזמנים הנדרשת בין תאונת עבודה לבין התאבדות היא לפי פסקי הדין המאוחרים ולא כפי שנקבע בעניין גונן.
[6: עבל (ארצי) 654/05 בטי גונן נ' המל"ל] סוף דבר התביעה נדחית ללא צו להוצאות.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי על פי הפסיקה, על מנת שמעשה היתאבדות יוכר כתאונת עבודה, תנאי הוא כי ההיתאבדות אירעה בסמיכות זמנים מיידית וקצרה ביותר לארוע בעבודה, בעוד שבמקרה של המנוח, חלפה כשנה ממועד הפיטורים ועד המועד בו שם קץ לחייו.
דיון והכרעה בית הדין הארצי דן בסוגייה של הכרה בתביעה לקיצבת תלויים עקב התאבדותו של אבי המשפחה בעב"ל (ארצי) 66854-11-20 פלונית – המוסד לביטוח לאומי, 29.6.21; עתירה לבג"צ נדחתה: בג"צ 5736/21, מיום 13.9.21, וקבע כך (ההדגשה הוספה – ד.ו.): "למעט מקרים חריגים, מקרים בהם הוכרה היתאבדות כפגיעה בעבודה היו מקרים בהם הוכח כי ההיתאבדות היתה בסמיכות לארוע בעבודה." עוד נפסק כי – "... התאבדותו המנוח התרחשה כשנה וחודש לאחר פיטוריו. מבלי להדרש לטענת המוסד הנסמכת על הפסיקה, שלפיה די בהיעדר סמיכות הזמנים בין הפיטורים לבין ההיתאבדות כדי לשלול הכרה בהתאבדות כפגיעה בעבודה, הרי שבעניינו מגירסת התביעה, הנתמכת בתצהירי אלמנתו וחבריו של המנוח, עולה כי מאז ארוע הפיטורים פעלו אצל המנוח גורמים רבים שהובילו להתדרדרות הדרגתית במצבו של המנוח, ובעיקרם העידר הצלחה לשוב למעגל העבודה, עת נחל אכזבות רבות במהלך התקופה שבין הפיטורים לבין ההיתאבדות. לטעמנו, אירועים אלה כמו גם שיחות הטלפון שהיו הטריגר המיידי להתאבדות מנתקים בהיבט המשפטי את הקשר הסיבתי בין הפיטורים לבין ההיתאבדות, גם אם נניח כי ארוע הפיטורים גרם דחק נפשי מסוים במועד הפיטורים, או בסמך לאחר מכן. נבהיר, כי מבחינה משפטית, אין לראות במצב נפשי הנובע מהיעדר הצלחה להישתלב במקום עבודה לאחר פיטורים, חלק מהארוע המיוחד של הפיטורים, הקשור לעבודה. מדובר בנזק מרוחק, שאינו נובע ישירות מהפיטורים אלא מגורמים חצוניים למקום העבודה ולפיטורים, כמו מצב השוק וכישוריו של המפוטר." מן האמור לעיל עולה כי בעוד שככלל, נידרש שתהיה סמיכות זמנים בין ההיתאבדות ובין הארוע בעבודה (בעניינינו - פיטוריו של המנוח), בית הדין הארצי לא שלל אפשרות לחריגה מהכלל, במקרים המתאימים.
...
דיון והכרעה בית הדין הארצי דן בסוגייה של הכרה בתביעה לקצבת תלויים עקב התאבדותו של אבי המשפחה בעב"ל (ארצי) 66854-11-20 פלונית – המוסד לביטוח לאומי, 29.6.21; עתירה לבג"צ נדחתה: בג"צ 5736/21, מיום 13.9.21, וקבע כך (ההדגשה הוספה – ד.ו.): "למעט מקרים חריגים, מקרים בהם הוכרה התאבדות כפגיעה בעבודה היו מקרים בהם הוכח כי ההתאבדות היתה בסמיכות לאירוע בעבודה." עוד נפסק כי – "... התאבדותו המנוח התרחשה כשנה וחודש לאחר פיטוריו. מבלי להידרש לטענת המוסד הנסמכת על הפסיקה, שלפיה די בהעדר סמיכות הזמנים בין הפיטורים לבין ההתאבדות כדי לשלול הכרה בהתאבדות כפגיעה בעבודה, הרי שבעניינו מגרסת התביעה, הנתמכת בתצהירי אלמנתו וחבריו של המנוח, עולה כי מאז אירוע הפיטורים פעלו אצל המנוח גורמים רבים שהובילו להתדרדרות הדרגתית במצבו של המנוח, ובעיקרם העדר הצלחה לשוב למעגל העבודה, עת נחל אכזבות רבות במהלך התקופה שבין הפיטורים לבין ההתאבדות. לטעמנו, אירועים אלה כמו גם שיחות הטלפון שהיו הטריגר המיידי להתאבדות מנתקים בהיבט המשפטי את הקשר הסיבתי בין הפיטורים לבין ההתאבדות, גם אם נניח כי אירוע הפיטורים גרם דחק נפשי מסוים במועד הפיטורים, או בסמך לאחר מכן. נבהיר, כי מבחינה משפטית, אין לראות במצב נפשי הנובע מהעדר הצלחה להשתלב במקום עבודה לאחר פיטורים, חלק מהאירוע המיוחד של הפיטורים, הקשור לעבודה. מדובר בנזק מרוחק, שאינו נובע ישירות מהפיטורים אלא מגורמים חיצוניים למקום העבודה ולפיטורים, כמו מצב השוק וכישוריו של המפוטר." מן האמור לעיל עולה כי בעוד שככלל, נדרש שתהיה סמיכות זמנים בין ההתאבדות ובין האירוע בעבודה (בענייננו - פיטוריו של המנוח), בית הדין הארצי לא שלל אפשרות לחריגה מהכלל, במקרים המתאימים.
הנימוקים למסקנה זו יפורטו בסעיפים הבאים.
בשונה מטיעוני הנתבע כי קביעות המומחית מנוגדות לאסכולה המקובלת שהוצגה לה, לא מצאנו כי כך הם פני הדברים.
לאור כל האמור לעיל, לא מצאנו כי מסקנת המומחית המפורטת בחוות הדעת ובתשובותיה לשאלות ההבהרה, עומדת בסתירה לאסכולה המקובלת.
אשר על כן, דין התביעה להתקבל.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק בג"ץ 5736/21 לפני: כבוד השופט ד' מינץ כבוד השופט ע' גרוסקופף כבוד השופט א' שטיין העותרים: 1. דורית מססה 2. אסתר מססה 3. מור מססה 4. מאי מססה נ ג ד המשיב: המוסד לביטוח לאומי עתירה למתן צו על תנאי בשם העותרים: עו"ד אבי גלאור; עו"ד קובי קפלנסקי ][]פסק-דין
לאור כך טוענים העותרים כי יש להכיר בהתאבדות המנוח כתאונת עבודה בהתאם לסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995 (להלן: החוק), באופן שיזכה אותם בקיצבת שאירים, בהתאם לסעיף 131 לחוק.
...
יחד עם זאת, נקבע כי יש לדחות את התביעה בעקבות פער הזמנים בין אירוע הפיטורים לקרות ההתאבדות.
פסק דינו של בית הדין הארצי אישר את החלטת בית הדין האזורי בקבעו כדלקמן: "אשר לאירוע הפיטורים עצמו: כאמור, התאבדות המנוח התרחשה כשנה וחודש לאחר פיטוריו. מבלי להידרש לטענת המוסד הנסמכת על הפסיקה, שלפיה די בהעדר סמיכות הזמנים בין הפיטורים לבין ההתאבדות כדי לשלול הכרה בהתאבדות כפגיעה בעבודה, הרי שבענייננו מגרסת התביעה, הנתמכת בתצהירי אלמנתו וחבריו של המנוח, עולה כי מאז אירוע הפיטורים פעלו אצל המנוח גורמים רבים שהובילו להתדרדרות הדרגתית במצבו הנפשי של המנוח, ובעיקרם העדר הצלחה לשוב למעגל העבודה, עת נחל אכזבות רבות במהלך התקופה שבין הפיטורים לבין ההתאבדות. לטעמנו אירועים אלה [...] מנתקים בהיבט המשפטי את הקשר הסיבתי בין הפיטורים לבין ההתאבדות, גם אם נניח כי אירוע הפיטורים גרם לדחק נפשי מסוים במועד הפיטורים, או בסמוך לאחר מכן. נבהיר כי מבחינה משפטית, אין לראות במצב נפשי הנובע מהעדר הצלחה להשתלב במקום עבודה לאחר פיטורים, חלק מהאירוע המיוחד של הפיטורים, הקשור לעבודה. מדובר בנזק מרוחק, שאינו נובע ישירות מהפיטורים אלא מגורמים חיצוניים למקום העבודה ולפיטורים, כמו מצב השוק וכישוריו של המפוטר". מכאן העתירה שלפנינו.
לאחר שעיינתי בעתירה על נספחיה הגעתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להידחות על הסף וזאת אף מבלי לבקש את תגובת המשיבים.
העתירה נדחית אפוא בזאת.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בעב"ל (עבודה ארצי) 1003/02 לוזיאנה בנשטרית - המוסד לביטוח לאומי (נבו 29.03.2006)‏‏ סיכם בית הדין הארצי את ההלכה בעיניין הכרה בהתאבדות כפגיעה בעבודה באומרו: "פגיעה בעבודה, כהגדרתה בסעיף 79 לחוק, היא "תאונת עבודה או מחלת מיקצוע". כבר נפסק, ולאחרונה מפי חברי הנשיא אדלר, כי "מחלת נפש אינה מוכרת כמחלת מיקצוע וזאת כתוצאה מהיעדרה של הוכחה הקושרת בין התפתחותן של מחלות נפש לבין העבודה לא הוכללו מחלות אלה ברשימת מחלות המיקצוע. כמו כן, מחלת נפש אינה מוכרת מכוח תורת המקרוטראומה. האפשרות הנשארת להכיר בהתאבדות כפגיעה בעבודה היא להכיר בה כתאונת עבודה. ישנה הצדקה להכיר במחלת נפש, לרבות במקרה של היתאבדות, כתאונת עבודה, רק כאשר הוכח ארוע כאמור בעבודה אותו ניתן לקשור להתפרצות המחלה הקיימת ואם ההיתאבדות אירעה בסמיכות זמנים מיידית וקצרה ביותר לארוע בעבודה" ((עב"ל 1434/04 זהבית עדה - המוסד לביטוח לאומי, ניתן ביום 14.3.2006; להלן: עניין עדה").
...
אלא שכאמור, ולאור כל האמור לעיל – לא הוכח קשר סיבתי בין מעשה ההתאבדות לחקירתו במע"מ. סוף דבר לאור האמור לעיל – לא הוכח קשר סיבתית בין חקירת המנוח במשרדי המע"מ להתאבדותו , ולפיכך אין מנוס מדחיית התביעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו