העתירה
לפניי עתירה מינהלית המופנית נגד החלטת ועדת הערר, על-פי החוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן –חוק עדוד השקעות הון או החוק), מיום 28.3.17, שבגדרה נדחה ערר שהגישה העותרת, ונקבע כי "נוהל שחיקת מחזור בסיס לחברות עתירות מו"פ וכוח אדם מיומן" (להלן – נוהל השחיקה או הנוהל), שהותווה בשנת 1998 אגב החלה רטרואקטיבית משנת המס 1996, יחול רק על תכניות ש"שנת ההפעלה" שלהן הייתה מ-1996 ואילך, וכי מטעם זה לא ייושם הנוהל על תכנית שאושרה לעותרת בשנת 1993 ושנת הפעלתה קדמה ל-1996.
הנוהל בא להיטיב עם חברות היי-טק שמאופיינות במחזור טכנולוגי גבוה, והיה פרי מדיניות שהותוותה על-ידי משרד המסחר והתעשייה ומשרד האוצר, אגב ההכרה בפגיעה בהכנסות המדינה מתשלומי המס.
בדברי המבוא לחוזר הנ"ל צוין: "החוק לעידוד השקעות הון אשר נחקק ב-1959 והתיקונים שנוספו לו לאורך השנים, עוצבו לפרופיל התעשיות שהיו לנגד המחוקק באותו מועד. הכללים שנקבעו בחוק, בכל הקשור לאופן חישוב הטבת המס במקרה של תכניות הרחבה (סעיף 74 לחוק) מעוררים קושי רב ביישומן באוכלוסיית מפעלי ההי-טק, וזאת לאור שורה של הנחות אשר מניח החוק לגבי המפעל התעשייתי ואשר אינן עומדות במבחן המציאות כאשר מדובר במפעלי ההיי-טק. בנסיבות אלו, יש חשיבות רבה בהתאמת הקריטריונים במסגרת החוק הקיים, באופן אשר יבטיח מינימום עיוותים. לאור זאת בשנת 1998 אושר, על-ידי שר האוצר ושר המסחר והתעשייה, נוהל שחיקת מחזור בסיס לחברות עתירות מו"פ וכוח אדם מיומן המתאפיינות במחזוריות טכנולוגית גבוהה".
מדיניות מתן האישורים על-ידי מרכז ההשקעות עברה שינוי בשנת 2001.
...
לאחר בחינת מכלול טיעוני הצדדים הגעתי לכלל מסקנה, כי דין העתירה להתקבל אף מבלי להכריע במחלוקת בשאלה, האם נפל פגם מינהלי בשינוי המדיניות אודות פרשנות הנוהל; זאת ולוּ מן הטעם שאף אם לא נפל פגם בשינוי המדיניות הפרשנית, הרי שנפל פגם של עיכוב ממושך, בלתי מוצדק ולא סביר, בטיפול מרכז ההשקעות בבקשתה של העותרת להחלת נוהל השחיקה בעניין תכנית 539, אשר הוגשה בתחילת שנת 2001, כ-10 חודשים לפני שינוי המדיניות הפרשנית של הנוהל, דהיינו בתקופה שבה יישום הנוהל ופרשנות הנוהל, אף לשיטת המשיבים, היו אמורים להביא לאישור הבקשה, כפי שאושרו בקשות דומות של חברות אחרות בתקופה זו.
כאמור, ביום 8.2.01 הגישה העותרת את בקשתה להחלת נוהל השחיקה בעניין שלוש מתכניותיה – תכניות 530, 116 ו-539 – כאשר התכנית הרלבנטית, מס' 539, אושרה בשנת 1993 והופעלה בשנת 1994.
התוצאה
על-יסוד האמור לעיל, ובשל העיכוב הממושך, הלא מוצדק והבלתי סביר, בטיפול מרכז ההשקעות בבקשה שהגישה העותרת להחלת נוהל שחיקת מחזור בסיס לגבי תכנית 539 החל משנת המס 1996 – עיכוב מתחילת חודש פברואר 2001 ועד לשינוי המדיניות הפרשנית לקראת סוף שנת 2001 – מתקבלת העתירה, במובן זה שמרכז ההשקעות יאשר את שחיקת מחזור הבסיס החל משנת המס 1996, זאת בהתאם לדרך שבה נהג לפרש את הנוהל וליישם אותו בתקופת הגשת הבקשה ובתקופה שהייתה תלויה ועומדת עד לשינוי המדיניות הפרשנית; והכל, בכפוף לכך שהתכנית עמדה ביתר תנאי הנוהל (בחינה שטרם נעשתה לגופו של עניין על-ידי מרכז ההשקעות).
המשיבים ישלמו לעותרת שכר טרחת עורך-דין בסכום כולל של 20,000 ש"ח (כערכו של סכום זה היום), וכן ישלמו לה את האגרה ששולמה על ידה (בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום תשלום האגרה).