סעיף 10 (א) לחוק שיקים ללא כסוי, תשמ"א – 1981 (להלן: "החוק"), קובע את העילות לגריעת שיקים ממניין השיקים המסורבים:
(א) לקוח מוגבל או לקוח מוגבל חמור, רשאים לבקש מבית משפט השלום שיבטל הבאת שיק במנין השיקים שסורבו בהתקיים אחת מאלה:
(1) הבנק סרב לפרוע את השיק מחמת טעות;
(2) הבנק סרב לפרוע את השיק מחמת עיקול שהוטל על החשבון והתקיימו שנים אלה: השיק נמשך לפני שהבנק קיבל את הודעת העיקול ולא ניתן היה לפרעו במשך ששים הימים האמורים בסעיף 2א;
(3) ללקוח היה יסוד סביר להניח שהיתה חובה על הבנק לפרוע את השיק, אם בשל כך שהיתה יתרה מספקת בחשבון, או שהבנק היה חייב לפרעו מכוח הסכם אתו;
(4) נבצר מהלקוח לטפל בענייניו מחמת פגיעה, בו או ברכושו, בפעולת איבה, ובשל כך סורב השיק;
(5) הלקוח הוא תושב של שטח שהוכרזה לגביו שעת חרום כאמור בפסקות (1) ו-(2) להגדרה "הכרזה על שעת חרום", ובין המועד שבו נמשך השיק ובין המועד שבו הוצג לפרעון חלה הרעה משמעותית בהכנסותיו של הלקוח עקב שעת החרום, ובשל כך סורב השיק.
עם זאת, כבר במאמריו שפורסם לפני כשני עשורים (חוק שיקים ללא כסוי, התשמ"א – 1981, הפרקליט מד(ג), 449), עמד כב' השופט יצחק עמית (אז שופט בית משפט השלום בעכו), על הקושי בקיומה של רשימת עילות סגורה, אשר אינה מותירה שיקול דעת לבית המשפט לעשיית צדק והגעה לתוצאה הוגנת במקרים קשים.
מכל מקום, ברי, כי יש להקפיד, כי הפתח שניפתח בפסיקה להכרה בשקול דעתו של בית המשפט לגריעת שיקים גם במקרים שבהם אין מתקיימת אף אחת מן העילות המנויות בסעיף 10 לחוק, לא יורחב לפתחו של אולם, וייעשה בו שימוש אכן רק באותם מקרים חריגים בהם ראוי לעשות כן.
בעניינינו, אינני סבורה כי מתקיימות נסיבות חריגות אשר מצדיקות חריגה מעילות הגריעה הקבועות בחוק וגריעת השיקים במסגרת שיקול הדעת המסור לבית המשפט לעשיית צדק במקרים חריגים.
...
ואכן, בנתיב זה שסלל כב' השופט עמית במאמרו הנ"ל, הלכו בתי המשפט במקרים חריגים, שבהם מצאו כי מידת הצדק מחייבת גריעת שיקים שסורבו, וזאת, בין היתר, מחמת הסתמכות על מעשה או מחדל של צד ג', או בנסיבות אחרות בהן נקבע כי משיקולי צדק יש לקבל את הערעור, חרף העובדה שלא הוכחה כל טעות מצד הבנק, וחרף העובדה שביחסים שבין הבנק ללקוחו לא הוכח כי היה ללקוח יסוד סביר להניח כי הבנק חייב לכבד את השיקים.
במצב דברים זה, אין בידי לקבל את טענת המערערת כי מדובר במקרה חריג בו גוברים שיקולי הצדק על האינטרס הציבורי העומד בבסיס החוק.
לאור האמור, אני דוחה את הערעור.