מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היתר פיטורין בדיעבד לפי חוק עבודת נשים

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך נלמד מהוראת סעיף 9ב(1) לחוק עבודת נשים הקובע כי הממונה רשאית לתת היתר פיטורים למועד שקדם ליום מתן ההחלטה אם המעסיק לא ידע על ההיריון בזמן הפיטורים או הפגיעה בהקף המשרה ולא יהיה זה צודק לתת את ההיתר רק מיום מתן ההחלטה בבקשה להיתר.
אף אם הפיטורים נעשו ללא ידיעה שהאשה בהיריון ובלי קשר להיריון, על המעסיק לפנות בדיעבד לממונה על עבודת נשים לקבל היתר לפיטורים, ככל שהוא עומד על כך. הממונה רשאית מצידה לאשר את הפיטורים רטרואקטיבית כשהנסיבות מצדיקות זאת.
] יצוין כי על פי תחשיב התובעת צריך היה לשלם לה עבור כל החודשים ממועד פיטוריה את השכר, בתוספת 50% פיצוי לפי חוק עבודת נשים, בסך כולל של 75,653 ₪, ולהפחית מסכום זה הודעה מוקדמת בסך 2,400 ₪ ודמי אבטלה בסך 6,471 ₪.
...
אלא שלטענת התובעת השותפה ביקשה ממנה לא להודיע למר בבילה וגב' כהן על האיחור עד חזרתם לישראל כדי "לא להציק להם".[footnoteRef:35] ממכלול הדברים והתרשמותנו מעדויות הצדדים אנו מקבלים את עיקרי הגרסה שהציג מר בבילה, על אף הקשיים הכרוכים בה והיותה גרסה כבושה, שכן היא מתיישבת עם עדותה הכבושה של התובעת בעניין.
] לאור כל האמור, התביעה לפיצוי עקב אי עריכת שימוע כדין נדחית.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת בתוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין את הסכומים הבאים: הפסדי השתכרות בסך 32,715 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 25.4.18 ניתנה החלטת הממונה על חוק עבודת נשים, היא המשיבה בעירעור המאוחד, לפיה לא הותרו פיטורי התובעת (נספח נ/15 לתצהיר הנתבעת 1), מן הנימוקים הבאים: "22. בבחינת כלל הנסיבות בתיק, גם אם תיתקבל טענת קבלן כוח האדם, כי דבר הריונה של העובדת הגיע לידיעתו לראשונה כשלושה שבועות לאחר סיום העסקתה, וכי אישור ההיריון היתקבל בחודש מאי 2017, ככל שהיה סבור כי הנו מעסיקה של העובדת, היה עליו לפנות לקבלת היתר לפיטוריה במועד זה (חודש מאי 2017) לכל המאוחר, ואין הצדקה למתן היתר בדיעבד, כאשר הבקשה מוגשת בעיכוב של שבעה חודשים לכל הפחות.
העירעור על החלטת הממונה לפי חוק עבודת נשים הבסיס הנורמאטיבי לסמכותו של הממונה, כמו גם אופן הפעלת הסמכות, נסקרה בע"ע (ארצי) 1633/04 אופטיק דורון - מזל זכאי (6.6.06), בזו הלשון: "הבסיס הנורמאטיבי להכרעה בעניינינו מצוי בסעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, התשי"ד-1954 (להלן: חוק עבודת נשים או החוק), המורה: "לא יפטר מעביד עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון". בסעיף 22 לחוק הואצלו סמכויות השר לממונה על חוק עבודת נשים.
...
הנתבעת 1 הייתה רשאית להעסיק עובדים עד ליום 7.4.17, לאחר שהגישה ערעור על ההחלטה והערעור נדחה (נספחים נ/4, נ/5 לתצהיר הנתבעת 1).
התביעה לפיצוי בגין הליכי הפיטורים נדחית.
התובעת לא טענה, אף לא הוכיחה, כי נגרם לה נזק ומשכך התביעה בהקשר זה נדחית.
סיכום התביעה מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבעת 2 תשלם לתובעת את התשלומים הבאים: פיצוי חלף שכר בתקופה המוגנת בסך 17,986 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

זה המקום לחזור ולהדגיש כי, בהחלטת הממונה נקבע גם, כי מעיון בחומר הראיות לא שוכנעה הממונה כי נסיבות המקרה לא אפשר את המשך העסקת התובעת עד לקבלת החלטה בעיניינה, לכן בקשת הנתבעת לקבל היתר לפיטורי התובעת רטרואקטיבית נדחתה.
סעיף 9(ה) (1) לחוק עבודת נשים קובע כדלקמן: "(1)לא יפטר מעסיק עובדת העוברת טפולי הפריה חוץ גופית או עובד או עובדת העוברים טפולי פוריות בימי היעדרם מעבודה לפי סעיף 7(ג)(4) או (ג1), לפי העניין, או במשך תקופה של 150 ימים לאחר תום ימי ההעדרות כאמור, אלא בהיתר מאת שר התעשייה המסחר והתעסוקה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר עם העדרות כאמור או עם טיפולים כאמור; ...
פיצוי לא ממוני מכוח חוק עבודת נשים התובעת עתרה גם לפצוי לא ממוני מכוח סעיף 13א(א)(1) לחוק עבודת נשים, בסך של 50,000 ₪ נוכח הפרה גסה של החוק והפרות חוזרות ונישנות של חוק זה. סעיף 13א לחוק עבודת נשים קובע: "(א)  לבית הדין האיזורי לעבודה תהא סמכות ייחודית לידון בהליך אזרחי בשל הפרת הוראות לפי חוק זה, והוא רשאי –
...
כאשר מדובר בתשלום חלף הודעה מוקדמת ובמצב בו לא התקיימו יחסי עבודה בין הצדדים בתקופת ההודעה המוקדמת, אין מקום לתשלום תנאים סוציאליים בגין תקופה זו. לפיכך גם טענה זו של התובעת דינה להידחות.
לסיכום: אשר על כן ולאור כל האמור לעיל במצטבר, אנו קובעים כי על הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים שלהלן: פיצוי בגין פגיעה בהכנסה בתקופה המוגנת בסך של 15,216 ₪ פיצוי בגין הפרת חוק עבודת נשים כלפי התובעת, בסך של 26,666 ₪ הפרש פיצויי פיטורים בסך של 9,623 ₪ חלף הודעה מוקדמת בסך של 13,333 ₪ פיצויי הלנה בסך של 15,000 ₪ על הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הנ"ל, תוך 30 ימים, שאם לא כן ישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מיום 15.4.18 ועד למועד התשלום המלא בפועל.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובעת הוצאות משפט בסך של 1,500 ₪ וכן שכ"ט עו"ד בסך של 5,000 ₪ בתוספת מע"מ, אשר ישולמו תוך 30 ימים מהיום, שאם לא כן יישאו הסכומים הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד למועד התשלום המלא בפועל.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

ראו לעניין זה סעיף 9(א) לחוק עבודת נשים, הקובע כדלקמן: "לא יפטר מעביד עובדת שהיא בהריון וטרם יצאה לחופשת לידה אלא בהיתר מאת שר העבודה והרווחה, ולא יתיר השר פיטורים כאמור אם הפיטורים הם, לדעתו, בקשר להריון; הוראות סעיף קטן זה יחולו הן על עובדת קבועה והן על עובדת ארעית או זמנית ובילבד שהעובדת עבדה אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ששה חדשים לפחות." קיימות הגבלות נוספות מכוח סעיף 9(ג) לחוק עבודת נשים, ופיטורים בלא היתר של הממונה על עבודת נשים נאסרו, בין היתר, גם בהעדרה של עובדת מעבודה עקב מצבה הרפואי לרגל הריון, וכן גם לאחר חופשת הלידה ולמשך 60 ימים.
נפסק, בזו הלשון, כך: "טענה זו – לאו טענה היא, שכן החוק מחייב מעסיק לקבל היתר לפיטורי עובדת בהריון גם במצב בו לא ידע כלל על ההיריון בעת ההחלטה על הפיטורים, וגם אם הפיטורים אינם קשורים להיריון (דב"ע לו/78 – 3 רחל פאלק – מדינת ישראל, פד"ע ט 197 (1977); הדבר עולה באופן ברור גם מנוסחם של סעיף 9ב'(1) וסעיף 13א'(ב)(2) לחוק)". מכאן נגזר איפוא הכלל, כי מעסיק/ה נידרש/ת לפנות בבקשת היתר לפיטורים לממונה על עבודת נשים, בכל מקרה של פיטורים בעת הריון, וגם ביחס להריון שנודע למעסיק/ה בדיעבד.
] "על מנת שנוכל ליישם את הגבלות הפיטורים המוטלות על מעסיקים לפי חוק עבודת נשים, נידרשת ראיה המעידה על כך שהמעסיק ידע אודות מצבה של העובדת. בין שמדובר בהריון ובין שמדובר בטיפולי פוריות, או בכל מצב אחר המקנה לעובדת הגנה מפני פיטורים.
...
לפיכך, גם לו קבענו כי נפל פגם כלשהו באופן שבו נערך השימוע לתובעת – וכאמור, אנו סבורים אחרת – הרי שעדיין לא היה בכך בגדר פגם היורד לשורשו של עניין, שבגינו יש ליתן לתובעת תרופה של פיצוי כספי בשל "פיטורים שלא כדין", כביכול.
סוף דבר לסיכום – לאור כל האמור לעיל, תביעתה של התובעת דינה להידחות ברובה הגדול, והסעדים הנתבעים על ידי התובעת, בגין הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ובגין אי-עריכת שימוע, דינם להידחות במלואם.
הוצאות – בעת פסיקת ההוצאות ושכר הטרחה יש להתחשב בנתונים הבאים, אשר מביאים אותנו למסקנה כי כל צד יישא בהוצאותיו: - הדחייה המוחלטת של טענותיה העובדתיות של התובעת, וכמפורט בהרחבה במהלך פסק הדין; - המסקנה כי בניגוד לטענת התובעת, הנתבעות לא פיטרו אותה בשל הריונה, ואף מסקנתנו כי הנתבעות נהגו בתום-לב כלפי התובעת; - העובדה כי התביעה התקבלה כאמור באופן חלקי ביותר; - ההיקף הניכר באופן יחסי של ההליך, שכלל דיון מוקדם ושלושה דיוני הוכחות, וכן בקשות רבות שהוגשו מצידה של התובעת ביחס להעדת ד"ר ארנון-סוקל, כשבסופו של דבר הסתבר כי עדות זו כלל לא היתה רלוונטית לענייננו.

בהליך ערעור על פי חוק (על"ח) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפנינו ערעור על החלטת הממונה לפי חוק עבודת נשים, תשי"ד – 1954 (להלן: "החוק" או "חוק עבודת נשים") מיום 29.7.2021, אשר קיבלה את בקשת המשיבה 2 ליתן היתר לפיטורי המערערת (להלן בהתאמה גם: "ההחלטה", "החברה" "העובדת" ו"הממונה")[footnoteRef:1].
מכל מקום, היתר הפיטורים ניתן מראש ולא למפרע, ולכן עד למועד ההחלטה המשיכו להתקיים יחסי עבודה והחברה שילמה את שכרה של העובדת גם לאחר שהעסיקה עובדת חדשה.
...
על כן, לא שוכנענו כי החלטת הממונה בהיבט זה נגועה בחוסר סבירות, כאשר נזכיר כי על פי הפסיקה חוסר הסבירות הנדרש לצורך התערבות בהחלטת הממונה צריך להיות "קיצוני", ולטעמנו אין כך הדבר בענייננו.
סיכומם של דברים: שוכנענו כי הממונה התייחסה לכלל התשתית שהונחה בפניה ובכלל זה אל טיעוני הצדדים והגיעה למסקנה לפיה היחסים בין העובדת לחברה הם בלתי תקינים ואינם מאפשרים את המשך העסקתה של העובדת.
סוף דבר מכל המפורט לעיל, הערעור נדחה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו