בתמצית, ועדת הערר בחנה את השיקולים השונים שנדרשים למתן היתר לשימוש חורג בקרקע בייעוד חקלאי, מבחינת האלמנטים הבאים: עצימות השמוש החורג, הגישור לתכניות עתידיות, גיל התכנית החלה על המקרקעין, הפגיעה בצדדים שלישיים וקיומו של צורך חיוני ודחוף בשימוש החורג.
סוגיית הגבלת משך השמוש החורג הודגשה, לא אחת, בפסיקת בית המשפט העליון:
"שימוש חורג, במהותו, נועד לשמש כפיתרון זמני, ולא להסדיר מצב ארוך טווח. הדבר עולה מהוראתו של סעיף 148 לפיה 'היתר לשימוש חורג מתכנית יינתן לתקופה מוגבלת מראש'. שימוש חורג, כלשונו, מהוה חריגה מהתכנית שחלה על הקרקע ומהאינטרסים התכנוניים העומדים מאחוריה, ואינו עולה בקנה אחד עם הצורך לקיים סדר תקין בתכנון ובנייה, שהוא חיוני לאיכות החיים והסביבה ... לפיכך מובנת קביעת המחוקק כי שימוש חורג יינתן לתקופה מוגדרת מראש, ולא לטווח בלתי מוגבל."
[ע"א 1805/00 מחצבות כינרת (שותפות מוגבלת) נ' משרד התשתיות, פ"ד נו(2) 63, 72 (2001); וכן ראו: עניין בחוס, בעמ' 763; עע"ם 9914/03 גולדשטיין נ' היימס, פסקה 5 בפסק דינו של השופט (כתוארו דאז) א' גרוניס (פורסם בנבו, 17.03.2005)]
בחינתן של אמות המידה תעשה בצורה קפדנית ותוך הקפדה יתירה, כפי ששנה השופט (כתוארו דאז) א' רובינשטיין בעע"ם 4881/08 אלמוג אילת (מ.ד.ע) בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ובניה, אילת, פסקה י"ב (פורסם בנבו, 10.02.2010):
"השמוש החורג, כשמו כן הוא, חורג, הריהו כלי תיכנוני חריג כדי ליפתור בעיות שאין עליהן מענה בתכנית החלה על האיזור בטרם באה תכנית אחרת, אך בוודאי לא תופעה רבת שנים כבמקרה דנא (ע"א 1805/00 מחצבות כינרת (שותפות מוגבלת) נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה של נצרת עילית, פ"ד נו(2) 63; ע"א 5927/98 בחוס נ' הוועדה המקומית, פ"ד נז(5) 752). לא בכדי הגביל המחוקק את השמוש החורג הן בהיקפו, במידה שלא יסטה "סטיה ניכרת" מהתכנית (סעיף 151 לחוק), והן במשך השמוש, לזמן מוגבל בלבד (סעיף 148 לחוק; ראו גם התנאים בסעיף 149).
מטבע הדברים עסקינן בחיכוך רב עם הסביבה החקלאית, הן מבחינת הגעה של עשרות אורחים מידי ערב לאירועים השונים, הן מבחינת הרעש שעלול להגרם כתוצאה מהמוסיקה שנהוג להשמיע באירועים שכאלה, הן מבחינת גודש תנועת כלי רכב של אורחים וספקים והן מבחינת שירותי תברואה שונים שנדרשים לצרכים אלה (ביוב, פינוי אשפה וכיו"ב).
כפי שעלה מההתנגדויות שהוגשו לועדה המרחבית "מדובר בעסק שמטבעו מייצר רעש, זיקוקים ועומסי תנועה כבדים בזמנים קצרים. עוד עלתה בדיון בהתנגדויות הטענה כי לא קיימים סדורי תחבורה מתאימים. אף ראש מועצת פרדסיה מצא לנכון להיתנגד לשימוש החורג לנוכח שכונה מתוכננת של "מחיר למישתכן", שדייריה עלולים, לדבריו, להיות מושפעים ממטרדי הרעש של אולם האירועים.
...
בהינתן כי שיקום המבנים במתחם מועדון הקצינים אינו שיקול שיש להביאו בחשבון במסגרת השיקולים למתן היתר לשימוש חורג ומאחר שעצם מתן השימוש החורג בשטחים פתוחים חלף עריכת תכנית מנוגד למדיניות התכנונית, אני סבור כי גם רכיב זה בהחלטת ועדת הערר מצוי בטבורו של מתחם הסבירות ואין עילה להתערבות בית המשפט בו.
אכן, התכניות שחלות על המקרקעין וסביבתם הן תכניות ותיקות, שמאז אישורן חלף זמן לא מועט.
סוף דבר - מהטעמים אותם פירטתי לעיל, דין העתירה להידחות.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי, בהתחשב בכך שנערכו שני דיונים בעתירה, אני מחייב את העותרת בשכר טרחת באי כוחם של ועדת הערר וקבוצת ברא"ז בסך 15,000 ₪, כל אחת.