מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היקף ההתערבות המצומצם של ועדת ערר בשומה מכרעת

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד ציינה הועדה (עמודים 19-20 להחלטה): "אין ספק שהתנהלותה זו של הועדה המקומית, אשר גבתה היטל השבחה בעבר בהתבסס על תפיסה כי ההקפאה בוטלה בשנת 2008, מעוררת קושי של ממש ואינה עולה בקנה אחד עם גביית היטל השבחה במקרה דנן בהתבסס על תפיסה שונה לחלוטין שלפיה היתה הקפאה מוחלטת ערב אישורה של תכנית 3501. הועדה המקומית טוענת כי שינוי העמדה בא בעקבות החלטות של שמאים מכריעים אשר קבעו כי לתכניות נושאיות אין תרומה לשווי הנכס כל עוד מדובר בייעוד לתיכנון בעתיד. כן טוענת הועדה המקומית כי חיוב בהיטל השבחה בגין התוכניות הנושאיות רק לאחר אישורה של תכנית מפורטת המקימה לתחיה זכויות אלה, נובע מפסק דינו של בית המשפט העליון בבר"מ 2866/14 גוזלן נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה, הרצליה...
כך גם עולה מהיתנהגות השוק המפורטת בשומות הנגדיות, ממנה ניתן ללמוד כי לא ניצפה היטל השבחה עקב תוכנית 3501 (הוצגה דוגמא לעסקה אחת שנעשתה קודם לאישור התוכנית, שהוצגה גם לפני ועדת הערר); שגתה כשלא קבעה כי מבחינה כלכלית לא התעשרו המערערים - חוייבו בהיטל יתר שכולל עליות מחירים שאינן נובעות מהפעילות התכנונית; שגתה כשלא קבעה כי שקולי צדק מביאים למסקנה שאין לחייב את המערערים בהשבחה בנסיבות ענייננו; שגתה כשלא נתנה משקל לעסקה במקרקעין המדגימה את העידר הפער בשווי המקרקעין לאחר תכנית 3501 ולפניה.
להקף ההתערבות המצומצם יחסית בהחלטותיה של ועדת הערר לפיצויים ולהיטלי השבחה ראו גם: עמ"נ (ת"א) 6443-09-17 ועדה מקומית לתיכנון חולון נ' זבצקי, כב' הש' ברנר מיום 8/2/18; עמ"נ (מרכז) 32341-07-13 הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה הוד השרון נ' מאיר כב' הש' בוסתן, מיום 7/5/14).
...
אוסיף ואציין כי כועדת הערר אף אני סבורה, שאין לחייב את הוועדה המקומית להמשיך ולהחזיק בהשקפתה המוטעית כפי שבאה לידי ביטוי בעניין קדישמן.
מקובלת עליי גם עמדת ועדת הערר אשר לשיקולי צדק.
סוף דבר: הערעור נדחה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ואכן בפסיקת בתי המשפט לא התאפשר לנישומים לפסוח על וועדת הערר באמצעות הגשת עתירה מנהלית או המרצת פתיחה, למשל: "בית המשפט קבע כי הנישום לא יוכל לעקוף את הערכאה המשפטית שנקבעה בסעיף 14 כערכאה בה תוכרע שאלת החיוב בהיטל השבחה על ידי הסוואת טענותיו האמיתיות בעילות שהועדה פעלה כביכול באופן שגוי והוציאה שומות מוטעות באופן בלתי חוקי בנגוד לכללי המינהל התקין..." (נמדר, עמ' 450-449 והאסמכתאות שם) בהתאם לכך, גם הקף ההתערבות השיפוטית של בית המשפט המחוזי - בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים על החלטות וועדות הערר והשמאי המכריע -מצומצם.
זאת ועוד, הקף ההתערבות של וועדת ערר בשומה של שמאי מכריע ומייעץ נדונה בבית המשפט העליון, כאמור לעיל, בעיניין גלר, ונקבע שהיא תוגבל למקרים שנפלה בה טעות מהותית או דופי חמור.
...
טענות המערערים בעניין המועד הקובע לחישוב היטל השבחה- נדחות.
תוצאת כל האמור לעיל היא שהערעור נדחה.
המערערים ישלמו למשיבה שכ"ט עו"ד והוצאות בסך של 20,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הוא אינו חולק על הקף ההתערבות המצומצם של ועדת ערר בהכרעות של שמאים מכריעים, יחד עם זאת, על פי הפסיקה, מקום בו טעה השמאי המכריע טעות ברורה, כפי הטעות שלטענתו טעתה השמאית המכריעה במקרה הנידון, על וועדת הערר להתערב כדי למנוע עוול לנישום.
לטענת המערער, השיטה בה העריכה השמאית המכריעה את שווי המקרקעין במצב הקודם אינה "שיטה שמאית מקובלת" וההנחות העומדות בבסיס חוות דעתה אינן הגיוניות, על כן, היה על ועדת הערר להתערב בהחלטתה ולהורות על תיקון השומה.
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בכתבי הטענות, בשומה המכרעת, ושמעתי טענות הצדדים דעתי היא כי דין הערעור להתקבל, ולהלן אנמק.
לאור האמור אני מקבלת את העתירה.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

לבסוף נטען, כי האמור זוכה למשנה תוקף, בהנתן הקף ההתערבות המצומצם בהחלטות ועדת הערר.
נקבע, כי עילת התביעה נוצרה לכל המאוחר במועד שבו קיבלה החברה את שומת הארנונה הסופית – 5.8.2018, ומשכך, היה עליה להגיש את העתירה בתוך 45 יום ממועד הווצרותה (תקנה 3(ב) לתקנות בתי משפט לענינים מנהליים (סדרי דין), התשס"א-2000) (להלן: תקנות בתי משפט לעניינים מנהליים).
"השהוי הסובייקטיבי מיתמקד בהתנהגות העותרים ובשאלה אם חלוף הזמן מצביע על כך שויתרו על זכויותיהם או זנחו אותן. השהוי האובייקטיבי מיתמקד בשינוי המצב לרעה ובפגיעה באינטרסים של הרשות המינהלית או של צדדים שלישיים הנובעת מהשיהוי בהגשת העתירה. חומרת הפגיעה בשלטון החוק עניינה הפגיעה בחוק או בשלטון החוק כפי שעולה מהמעשה המנהלי נושא העתירה [...] מקום בו ההחלטה או הפעולה המינהלית הנתקפת מהוה פגיעה חמורה בשלטון החוק, עשוי בית המשפט לידון ולהכריע בעתירה לגופה כדי להגן על שילטון החוק, על אף השהוי" (עע"ם 6732/13 גואטה נ' הועדה המחוזית לתיכנון ובניה, פסקה 2 (1.2.2015)).
...
העירייה טענה מנגד, כי דין הערעור והעתירה להידחות.
ואולם, אף לא אחת מן הטענות הללו, מופנית כלפי קביעתו של בית המשפט המחוזי, כי דין העתירה – שנדרש היה להגישה עד 45 יום ממועד היווצרות העילה, אך בפועל הוגשה באיחור שלמעלה מ-3 שנים – להידחות על הסף, מחמת "השיהוי הניכר בהגשתה". כידוע, 3 יסודות מרכיבים את עילת השיהוי במשפט המינהלי: השיהוי הסובייקטיבי, השיהוי האובייקטיבי, וחומרת הפגיעה בשלטון החוק.
משאלה הם פני הדברים – דין הערעור להידחות.
אשר על כן, החלטנו לדחות את הערעור.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לטענת המערערים, שמאי מייעץ נמצא בעמדה מקצועית עדיפה על ועדת הערר, אין זה תפקידה של הועדה לבדוק את נכונות ההחלטה השמאית, אלא את תקינות וסבירות מהלכי גיבושה, די לועדה שתשכנע כי השומה לא נערכה בחלל ריק, וכי היא נסמכת על מיגוון מקורות מידע ובסיס נתונים מספיק וראוי, ואפילו אם נפלו טעויות בשומה מכרעת אין להתערב בה. ביחס לקרבה לחניה נטען כי שגתה ועדת הערר משקבעה כי על מנת לקבוע ירידת ערך בגין תוספת החניה יש לצרף חוות דעת שתבסס את הפגיעה, כי מחדל בהסתמכות על חוות דעת אינו מוביל למסקנה בדבר העידר פגיעה, וכי הועדה הפכה בין נטלי ההוכחה לבין הפונקציה אותה ממלא שמאי מייעץ, ונקלעה לטעות.
נטען כי בית המשפט לעניינים מנהליים אינו בא בנעלי ועדת ערר ואינו שם את שיקול דעתו במקום שיקול דעתה, והקף ההתערבות בהחלטותיה מצומצם למדי, שכן בית המשפט לעניינים מנהליים אינו יושב כועדת ערר עליונה.
...
לטענת המערערים, שמאי מייעץ נמצא בעמדה מקצועית עדיפה על ועדת הערר, אין זה תפקידה של הוועדה לבדוק את נכונות ההחלטה השמאית, אלא את תקינות וסבירות מהלכי גיבושה, די לוועדה שתשכנע כי השומה לא נערכה בחלל ריק, וכי היא נסמכת על מגוון מקורות מידע ובסיס נתונים מספיק וראוי, ואפילו אם נפלו טעויות בשומה מכרעת אין להתערב בה. ביחס לקרבה לחניה נטען כי שגתה ועדת הערר משקבעה כי על מנת לקבוע ירידת ערך בגין תוספת החניה יש לצרף חוות דעת שתבסס את הפגיעה, כי מחדל בהסתמכות על חוות דעת אינו מוביל למסקנה בדבר העדר פגיעה, וכי הוועדה הפכה בין נטלי ההוכחה לבין הפונקציה אותה ממלא שמאי מייעץ, ונקלעה לטעות.
סבורני, כי העלאת הטענה באופן זה הינה בעייתית, וההתייחסות אליה תהיה בשלב בחינת הטלת הוצאות משפט.
לאור כל האמור, ההחלטה השנייה של ועדת הערר, לעניין ההוצאות, הינה החלטה הנובעת מההחלטה הראשונה, קשורה אליה ישירות ומשלימה אותה, ומהווה חלק בלתי נפרד ממנה.
אין מקום להטלת הוצאות לזכות המערערים, לאור כך שבחרו לא להעלות בפני ועדת הערר את טענת ההרכב החסר והעלו אותה רק במסגרת ערעור זה. שקלתי הטלת הוצאות על המשיבה 2, בהמשך להחלטות קודמות בעניין התנהלותה, ואולם לאור התוצאה, אינני מוצא לנכון להטיל הוצאות בגין כך. אשר על כן, אני מורה כדלקמן: החלטת ועדת הערר מיום 9.2.23 בטלה מעיקרא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו