מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היקף איסור עסקאות בירושה לפי סעיף 8(א) לחוק הירושה

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

דיון והכרעה מונחות לפניי מספר סוגיות שיש להכריע בהן: האם יש לפסול את הצוואה שכן המדובר בעיסקה אסורה לפי סעיף 8 (א) לחוק הירושה, תשכ"ה- 1965 (להלן: "חוק הירושה")? האם המנוחה חתמה על הצוואה מרצונה החופשי? האם הצוואה נערכה תחת השפעה בלתי הוגנת ולכן דינה להתבטל? האם אלמוני היה מעורב בעריכת הצוואה באופן שיוביל לפסילתה? סעיף 8 (א) לחוק הירושה סעיף 8 לחוק הירושה מתייחס לעיסקאות עתידיות בירושה וקובע כדלקמן: "(א) הסכם בדבר ירושתו של אדם וויתור על ירושתו שנעשו בחייו של אותו אדם - בטלים.
סוכמו על פי שלושה רכיבים עקריים; מודעות המצווה לעמדה שהוא ערך צוואה, ידיעתו בדבר הקף רכושו יורשיו, מודעותו באשר לתוצאות עשיית הצוואה על יורשיו.
...
הבן, ר', חתום כערב להסכם הלוואה זה. טענות אלמוני אלמוני טוען שדין בקשתו למתן צו קיום צוואה והתנגדותו למתן צו ירושה להתקבל.
השפעה בלתי הוגנת על המנוחה, סבורני שהשפעה זו חלפה שנים רבות לפני פטירת המנוחה, ועל כן, לפי סעיף 31 לחוק הירושה אין עוד מקום לבטל את הצוואה מכוחה.
אשר על כן הטענה כי יש להורות על ביטול הצוואה מחמת השפעה בלתי הוגנת – נדחית.
סוף דבר משלא נמצאה עילה שיש בה בכדי להורות על ביטול הצוואה, ניתן בזאת צו לקיום צוואת המנוחה י' ג' מיום 06.05.15 .

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2019 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

נוכח האמור וכדי לעמוד על טיבן ותוקפן של עיסקאות בירושה עתידית ביחס להקף תחולתו של סעיף 8 (א) לחוק הירושה כדבעי, אביא להלן סקירה ממצה של הפסיקה הרלוואנטית בנושא אשר יש בה כדי לשקף את עמדת בתי המשפט.
סעיף 8 (א) אינו אוסר עיסקאות בעיזבון, אלא הוא אוסר עיסקאות "בירושה" (שים לב גם לכותרת השוליים וגם לדיבור "ירושתו" שבגוף הסעיף): מה שאסור הוא לפי סעיף 8(א) אינו הסכם הנוגע לעיזבונו העתיד של מוריש אשר עודנו חי, ובודאי לא הסכם בדבר נכס מסויים מנכסי עיזבונו.
...
לפיכך ומהטעמים המצטברים והמשלימים כמפורט לעיל תובענת המבקשות לקיום המסמך כצוואת המנוח נדחית, וניתן בזה צו ירושה אחר המנוח בהתאם לתובענת המתנגדות.
בנסיבות אלה ולאחר ששקלתי את כל השיקולים הרלוונטיים כמפורט לעיל, מהות ההליך והיקפו אשר כללו 2 דיוני קדם משפט ו 2- ישיבות הוכחות, היקפם של כתבי בי-דין, היקף העזבון (עיקרו חשבון הבנק המוערך בסך של כ- 1,700,000 ש"ח), ולנוכח התנהלותן חסרת תום הלב של המבקשות כפי שפרטתי בהרחבה לעיל - נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כהוצאות ושכר טרחה הוא בסך כולל של 80,000 ₪ אשר יחולק באופן הבא: 70,000 ₪ אשר ישולמו על ידי המבקשות למתנגדות.
התובענה לקיום צו קיום צוואה נדחית וההתנגדות מתקבלת – ניתן בזה צו קיום ירושת המנוח.

בהליך ת"ע שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך, למשל, טענות בנוגע לצוואות ההדדיות של ההורים המנוחים וקיומו של הסדר של "יורש אחר יורש"; טענות בנוגע לעיסקת העברה ללא תמורה של זכויות האם המנוחה בבניין לידי התובע; טענות בנוגע לתוקפם של ההסכמים השונים שנחתמו בין המנוח לתובע בשנת 2006 ו-2009; מקומן של טענות אלו במסגרת התביעה הרכושית ו/או תביעה להקף העיזבון, אשר יכולה להתברר רק אם ייקבע כי הצוואה אינה תקפה.
עוד קבע כי יש להבחין בין "ירושה" לבין "עזבון", דהיינו, בין הזכות אשר מכוחה עובר העזבון ליורשים וכאשר אין בסעיף האמור לאסור עיסקאות בעזבון אלא רק בירושה, וכלשונו: "מה שאסור הוא לפי סעיף 8(א) אינו הסכם הנוגע לעזבונו העתידי של מוריש אשר עודנו חי, ובודאי לא הסכם בדבר נכס מסוים מנכסי עזבונו. האיסור חל אך ורק על הסכמי ירושה – והם אינם אלא הסכמים המתיימרים להעביר יורש מירושתו או לעשות ליורש את מי שאינו יורש לא על-פי-דין ולא על-פי-צוואה ככתוב בחוק. המדובר הוא בהענקה או בשלילה של זכות ירושה, ולא בעיסקאות הנוגעות לנכסי עזבון" (עמ' 762).
הגם שכך, בהמשך דבריו בעמ' 217 נקבע כי "גישתי האמורה מבוססת על ההנחה, כי ההסדר, שנעשה בין הצדדים, הוא בתום-לב, והרי הוא מייצג אינטרס כלכלי בריא. לא כן הדבר, אם מטרתו היחידה של ההסדר היא עקיפתו של סעיף 8(א) לחוק הירושה. על-כן, אם יוכח, שהצדדים מלבישים מטרת העברה בלשון התרבות, יהא מקום לשלול אכיפה זו של החוק". יישום וקביעה של מהות עסקה כהסכם ירושה "...המתיימר להעביר שאר היורשים מירושתם..." ניתן למצוא בע"א 689/82 וייס נ' מילר פ"ד לט (3) 309; 315.
...
יצוין כי במסגרת בתביעה הרכושית נקבע כי הדיון בתביעה הרכושית יוקפא עד להכרעה בתובענה לביטול צו הירושה ובתובענה לקיום הצוואה כמפורט לעיל (ר' החלטתי מיום 29.11.18 בתביעה הרכושית לעיל).
יש בכל האמור כדי לחזק את המסקנה לפיה רצונו של המנוח להוריש לתובע את הזכויות בבניין על מנת שהוא בעצמו יוכל להמשיך וליהנות מזכויות אלו במשך ימי חייו, ללא כל קשר ו/או תלות לנתבעת 2 ו/או ילדיו אלא להיפך, דווקא בשל התנהלותם בתקופה שבה נקלע לתסבוכת הכלכלית והקשיים שהיו לו בשנת 2009 כמפורט בתצהיר שהוגש.
סוף-דבר: בנסיבות אלו, מכל הנימוקים שפורטו בהרחבה לעיל – אני מורה כדלקמן: התובענה לביטול צו הירושה - מתקבלת.
ההתנגדות שהוגשה לקיום צוואת המנוח – נדחית.

בהליך תה"ס שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כבוד השופט חיים כהן, הטיב להבחין בין האסור והמותר מתוקף סעיף 8 לחוק הירושה: "המחוקק מבחין היטב בין 'ירושה' מכאן לבין 'עיזבון' מכאן: 'הירושה' היא הזכות אשר מכוחה עובר במות המוריש 'העיזבון' לידי יורשיו (סעיף 1). סעיף 8 (א) אינו אוסר עיסקאות בעיזבון, אלא הוא אוסר עיסקאות 'בירושה' [...] מה שאסור הוא לפי סעיף 8(א) אינו הסכם הנוגע לעיזבונו העתיד של מוריש אשר עודנו חי, ובודאי לא הסכם בדבר נכס מסויים מנכסי עיזבונו. האיסור חל אך ורק על הסכמי ירושה - והם אינם אלא הסכמים המתיימרים להעביר יורש מירושתו או לעשות ליורש את מי שאינו יורש לא על-פי-דין ולא על-פי-צוואה ככתוב בחוק. המדובר הוא בהענקה או בשלילה של זכות ירושה, ולא בעיסקות הנוגעות לנכסי עיזבון" (שם, 763).
דומה עוד שגם בהוראות האחרות שמנינו יש כדי לעורר קושי, אך לא מצאתי מקום להכריע בסיווגן של אלה – "האבחנה בין הסכם המשפיע על הקף העיזבון לבין הסכם הקובע את שיעשה בעזבון, עשויה לעורר לא פעם קושי לא מבוטל בסווג, ובצדק ציין פרופ' שילה כי 'החילוק בין הסכם בדבר ירושה, שבטל, לבין הסכם בדבר נכסי עיזבון, שתקף, הוא מן הדקים ולא בנקל אפשר ליישם את העיקרון המופשט על מסכת העובדות (שילה - חוק הירושה, 97-96)" (בע"מ 1811/20 פלוני נ' פלונית, 13.4.21).
...
סבורני שעמדה זו אינה משקפת את מורכבוּת המצב המשפטי ופסקי הדין המנחים בסוגיה.
סבורני שאף אם אפשר להעלות על הדעת פרשנות שתיישב את הוראות ההסכם עם סעיף 8 לחוק הירושה, אין בכך להצדיק את אישורו של הסכם זה. העיקר בהכרעתי טמון בכך, שאין לראות בפרשנות המצמצמת שיצאה תחת ידי הפסיקה והספרות להוראת סעיף 8 לחוק הירושה, משום תמריץ להשמת הוראות "צוואתיות" בהסכם ממון תחת עריכת צוואה כדין.
מכל הטעמים הנקובים לעיל, נקבע כדלקמן: הבקשה לאישור ההסכם נדחית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

על פי סעיף 8(א) לחוק הירושה, נקבע כי עיסקאות מן הסוג הראשון אסורות הן, בעוד עיסקאות מן הסוג השני תהיינה מותרות.
במקרה האחרון כך נקבע אין עסקינן בהעברת "על תכונותיה, היקפה וחולשותיה" כמשמעותה בסעיף 8(א) לחוק הירושה אלא אך בהתרבותה של זכות קיימת אשר איננה אסורה לפי לשון הסעיף.
...
טענה זו נדחית.
ניהול משא ומתן, העברת טיוטות, גם התנהלות המודיעה כי צד חזר בו אינה מטילה חבות על הנתבע, מכוח סעיף 12 לחוק הנ"ל. סבור אני שיש לדחות התובענה גם לעניין זה לא רק באשר לנתבע, אלא גם באשר לנתבעת, שאין אני שבע נחת מהתנהגותה, אך גם לא מהתנהלות התובע.
סוף דבר התובענה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו