מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היעדר זכות שימוע בהליך פלילי בגין עבירות תכנון ובנייה

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בשלום חדרה נפסק כדקלמן:

באשר לעתירה להטלת הוצאות, נטען כי חיוב של נאשם בהליך פלילי בהוצאות משפט הנו צעד נדיר ואין מקום להטיל הוצאות על המבקש העומד על זכותו לנהל הליך הוגן.
ככלל, טענה לביטול כתב האישום מכח דוקטרינת ההגנה מן הצדק תיתקבל אך במקרים חריגים בהם היתנהלות הרשות היא כה נפסדת, עד כי לא ניתן לנהל את ההליך הפלילי בצורה הוגנת: "עיקר עניינה של ההגנה מן הצדק הוא בהבטחת קיומו של הליך פלילי ראוי, צודק והוגן. בעקרון עשויה איפוא ההגנה לחול בכל מקרה שבו קיומו של ההליך הפלילי פוגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות כפי שזו נתפסת בעיניו של בית-המשפט. מטרת החלתה של ההגנה היא לעשות צדק עם הנאשם, ולא לבוא חשבון עם רשויות האכיפה על מעשיהן הנפסדים. ואולם לרוב (אם כי לא תמיד) תיוחס הפגיעה בצדקתו ובהגינותו של ההליך הפלילי להיתנהגות נפסדת של הרשויות, ובמקרים כאלה אכן מוטל על בית-המשפט לבקר את מהלכיהן. ברם לא כל מעשה נפסד שעשו הרשויות החוקרת או המאשימה או רשות מעורבת אחרת  יצדיק את המסקנה שדין האישום להתבטל מטעמי הגנה מן הצדק בין מפני שבאיזון בין האינטרסים הציבוריים המתנגשים גובר העניין שבקיום המשפט, ובין (וזה כמדומה המצב השכיח) מפני שבידי בית-המשפט מצויים כלים אחרים לטפול בנפסדות מהלכיהן של הרשויות. ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהוה איפוא מהלך קצוני שבית-המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר" (ע"פ 4855/02 מ"י נ' בורוביץ).
      החובה לזמן חשוד לחקירה ו/או שימוע בע"פ (מחוזי חי') 3730/03 מדינת ישראל נ' אגבריה (11.3.04), אליו הפנה ב"כ הנאשם בטיעוניו,  אכן נקבע כי: "...ככלל, בהיעדר נסיבות יוצאות דופן, על הגורם החוקר לחקור גם את החשוד בבצוע העבירה. חובה זו מקורה בחובתו של כל גורם חוקר לנהל חקירה באופן סביר ולאסוף את כל החומר הרלוואנטי לצורך הפעלת שיקול דעת של הגורם המחליט באשר להמשך הטיפול בתיק החקירה. חובה זו זהה לחובתה של כל רשות מינהלית האמורה להפעיל את שיקול דעתה..." וכבר נפסק כי הצורך לקיים חקירה ראויה הכוללת את גביית גירסתו של החשוד, חל גם בעבירות לפי חוק התיכנון והבנייה לרבות בעבירה של אי קיום צו. עוד נקבע כי משזומן חשוד למסירת גירסתו ולא התייצב, ניתן לראות בכך, בהתאם לנסיבות, ויתור מצידו על זכות זו (ר' תו"ב (קריות)44015-04-12 הוועדה המקומית לתיכנון ובניה לב הגליל נ' נסאר).
...
ככלל, טענה לביטול כתב האישום מכח דוקטרינת ההגנה מן הצדק תתקבל אך במקרים חריגים בהם התנהלות הרשות היא כה נפסדת, עד כי לא ניתן לנהל את ההליך הפלילי בצורה הוגנת: "עיקר עניינה של ההגנה מן הצדק הוא בהבטחת קיומו של הליך פלילי ראוי, צודק והוגן. בעיקרון עשויה אפוא ההגנה לחול בכל מקרה שבו קיומו של ההליך הפלילי פוגע באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות כפי שזו נתפסת בעיניו של בית-המשפט. מטרת החלתה של ההגנה היא לעשות צדק עם הנאשם, ולא לבוא חשבון עם רשויות האכיפה על מעשיהן הנפסדים. ואולם לרוב (אם כי לא תמיד) תיוחס הפגיעה בצדקתו ובהגינותו של ההליך הפלילי להתנהגות נפסדת של הרשויות, ובמקרים כאלה אכן מוטל על בית-המשפט לבקר את מהלכיהן. ברם לא כל מעשה נפסד שעשו הרשויות החוקרת או המאשימה או רשות מעורבת אחרת  יצדיק את המסקנה שדין האישום להתבטל מטעמי הגנה מן הצדק בין מפני שבאיזון בין האינטרסים הציבוריים המתנגשים גובר העניין שבקיום המשפט, ובין (וזה כמדומה המצב השכיח) מפני שבידי בית-המשפט מצויים כלים אחרים לטיפול בנפסדות מהלכיהן של הרשויות. ביטולו של הליך פלילי מטעמי הגנה מן הצדק מהווה אפוא מהלך קיצוני שבית-המשפט אינו נזקק לו אלא במקרים חריגים ביותר" (ע"פ 4855/02 מ"י נ' בורוביץ).
סוף דבר לאור כל המפורט לעיל, לא מצאתי בסיס כלשהו לבקשת הנאשם לביטול כתב האישום מטעמים של הגנה מן הצדק, ולפיכך כתב האישום ייוותר על כנו.
באשר לבקשה לחיוב בהוצאות, הגם שמצאתי טעם רב בדברי ב"כ המאשימה כי מדובר בבקשת סרק מובהקת, בשלב זה ולאחר התלבטות, החלטתי להימנע מלחייב את הנאשם בהוצאות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום כפר סבא נפסק כדקלמן:

כלל המסמכים מעידים על העידר יכולת לעשות כן, כולל הליך פלילי שנפסק בו כי בניית הפרגולה מהוה עבירת בניה.
ר' לעניין זה דבריו בעמ' 51 לפרוטוקול ש' 13-23, לפיהם: "רציתי שברוך יישאר שם. אני עוד הלכתי לעיריה, הוא אמר שההוא לקח אדריכלית שמטפלת בעיניין, אני לא רציתי. בשבילי הוא היה נכס. מתי החלטתי על תביעת פינוי? כאשר אני אישית הייתי בערייה ואמרו לי את הדבר הבא, אי אפשר להגיש פה בקשה להיתר בניה הנוסף, הפרגולה, כי השטח הזה מיועד להפקעה. הוזמנתי גם לשימוע.... המבנה הבלתי חוקי ניבנה במקום שפעם בשנות 2000 בנו שם, אותה מסעדה שדיברנו קודם, מבנה לא חוקי, אותו דבר. היו שם רק קורות. הורשענו וקיבלנו עונש על תנאי, על אותו מקום בדיוק, לכן גם פירקנו את מה שהיה. זו היתה פרגולה עם קירוי, פירקנו את הקירוי. נשארו רק קורות עץ. ברוך המשיך ובנה את השתי וערב והפך את זה לבניין. אני הייתי בבעיה גדולה. לא הייתי במצב שלקבל עכשיו תביעה מעריית כ"ס או מהועדה המקומית כי זו עבירה שניה שלי על אותו דבר, ואז לא היתה לי ברירה... רצתי עם התביעה הזו לעיריה, ואמרתי שיעצרו שהגשתי תביעת פינוי, ושלא יתבעו אותנו". טענותיו של השוכר בנוגע למהות המושכר כמכבסה והיעדר היתר ו/או רישיון לכבסה (כאמור בתע"צ שהוגש) אינן מצביעות על קשר סיבתי בין מהות הנכס לבין פעולת הבניה שביצע ומדוע יש בהן כדי להשפיע על תביעת המשכיר לפינוי הבניה.
אולם, השוכר לא הציג כל מיסמך המעיד על אפשרות כלשהיא להכשרת המבנה וממילא זכותו של המשכיר, כפי שנעשה במקרה זה, לידרוש את פינוי הבניה על מנת למנוע כל חשש לפתיחה בהליך פלילי נגדו בשל עבירות תיכנון ובניה.
...
שתי ההפרות תלויות זו בזו, שלובות זו בזו באופן שאינו ניתן להפרדה, וככאלה תביעות שני הצדדים ראויות להידחות במלואן ובצוותא.
לסיכום: בשים לב לאמור לעיל, אני פוסקת כי לכל צד בעל אשם תורם ועליו לשאת בנזקיו שלו שנגרמו כתוצאה מהתנהלותו.
משכך, דין התביעות כולן להידחות וכל צד ישא בהוצאותיו.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2021 בעניינים מקומיים נתניה נפסק כדקלמן:

במסגרת זכות היידוע והשימוע (להלן: "זכות השימוע") מתאפשר לחשוד להשמיע בפני רשויות התביעה את טיעוניו וגירסתו באשר למיוחס לו, את הסבריו לנושאים השונים העומדים להכרעה ופרשנותו המשפטית, כל זאת טרם גיבוש עמדתה הסופית של התביעה באשר לעבירות שיש לייחס לו באופן סופי – אם בכלל – ובעטיין לנקוט נגדו הליכים (ראו למשל ע"פ 1053/13 חסן הייכל נ' מדינת ישראל (23.6.2013) פסקה 9).
" (ראו גם תו"ב (צפת) 18926-11-14‏ הנ"ל (פסקות 7-6) וכן תו"ב (נתניה) 58319-02-15‏ ועדה מקומית לתיכנון חוף השרון נ' בלה לוי רוזנצויג (10.11.2015) על ידי מותב אחר, שם אף נקבע – "שגם אם היתה קיימת חובת רישום, הפרתה, אינה פוגמת בכתב האישום") אומר מיד כי שותף אני לקביעה כי מאחר שחלה חובה ביחס לעצם הפעלת שיקול הדעת נכון וראוי כי העניין יתועד, ולו בקצירת האומר, אך חובה כזו אין וברי כי בהיעדר חובה שכזו ונוכח חזקת תקינות המעשה המינהלי החלה על פעילות התביעה אין באי התעוד כדי להביא לביטול כתב האישום (תוצאה שעל פי הילכת בורוביץ מותנית בתנאים נוספים ולא בנקל תבחר תחת אמצעים מתונים ומידתיים יותר גם אם נפל בכתב האישום פגם שלא כבדידן).
בית המשפט העליון אף הבהיר בעע"מ 65/13 הוועדה המחוזית לתכון ובניה חיפה נ' נאות מזרחי בע"מ (7.7.2013, פסקה כ"ב), ביחס להנחיות היועץ המשפטי לממשלה בענין "בקשות לדחיית דיון בהליכים פליליים בשל הגשת בקשה להיתר או לתכנית" (הנחיה מס' 8.1150), כי – "היא הנחיה מחייבת לגורמי המימשל העוסקים באכיפה, ויסודה העקרי שלא לדחות דיונים בהליכים פליליים בגין עבירות תיכנון ובניה בהמתנה להכשרת העבירות". יתר על כן, מדובר בטענה עובדתית הטעונה הוכחה בראיות אשר לא ניתן לבררה במסגרת של טענות מקדמיות, אף אם היה בה ממש, וגם מסיבה זו אין היא הולמת את השלב הנוכחי.
הפניית הנאשמים אל הכרעת הדין בת"פ (שלום ירושלים) 743/09 מדינת ישראל נ' אלעזר קרבסי (21.2.2010) רלוואנטית אמנם לעניין חשיבות זכותו של אדם לסרב לכניסת מפקח לבית מגוריו אך שם עסק בית המשפט בעבירה על פי סעיף 217 לחוק התיכנון והבניה כנוסחו טרם תיקון 116 אשר קבע כי – "המונע את מי שפועל בשם מוסד תיכנון או בתוקף תפקיד שהוטל עליו בדרך אחרת לפי חיקוק מלמלא תפקיד או מלהשתמש בסמכות לפי חוק זה או תקנה על פיו, דינו - מאסר שנה...". ברם, אין בפסק דין זה כדי להשליך על השאלה מה תוצאת כניסה שלא כדין כאמור ביחס לכתב אישום בגין עבירות בניה או שימוש אסורים הנשען גם על ראיות שהושגו אגב כניסה כזו, כאשר יוזכר כי לא כל פגם בהתנהלות רשויות החקירה והתביעה מוביל לביטול כתב אישום וכי בעניינינו טרם הוכח כי הכניסה היתה שלא כדין.
...
לאור כל האמור, דין הטענה כאילו לא ברורה מתוך כתב האישום התקופה בה מיוחסות העבירות לנאשמים וכי ננקב בו מועד משוער ולא מוגדר להידחות.
לפיכך, גם טענה זו של הנאשמים נדחית.
נמצא כי גם בטענה זו אין כדי להוביל לביטול כתב האישום בשלב זה. הסיכום הנובע מכלל האמור לעיל הוא כי כל הטענות המקדמיות שהעלו הנאשמים נדחות.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2022 בעניינים מקומיים הרצליה נפסק כדקלמן:

כמו כן, בפי הנאשמים טענה ל"הגנה מן הצדק" המצדיקה את ביטול כתב האישום נגדם, זאת לאור פגמים רבים בפעולת הרשויות המוסמכות ובפרט העידר נוחות שחשה כבר מראשיתו של ההליך בדבר המניע, הנסיבות והסיבות שהביאו לבדיקת החשד לכאורה כנגד הנאשמים, פגמים קשים שנפלו בשלב החקירה עובר להגשת כתב האישום, פגיעה בזכויות נחקר ומחדלים במהלך החקירה, אכיפה בררנית בהגשת כתב האישום כנגד הנאשמים בלבד מבלי שהוגש כתב אישום כנגד בעלת הנכס שהיא שותפה מלאה על פי חוק התיכנון והבנייה לאחריות לכאורה, וכן בהגשת כתב אישום כנגד הנאשמים על אף קיומן של עבירות בנייה/ עבירות שימוש חורג באותו רחוב ובסמיכות מיידית לעסקו של נאשם 2 שלא נאכפו על ידי המאשימה, נסיבה המלמדת על רדיפה והתעמרות בנאשמים.
כידוע, בעבירות תיכנון ובניה לא קיימת זכות לשימוע לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי, ומשכך, משקלה של הזכות למסירת גרסה בחקירה מיתעצמת וזאת לנוכח הפגיעה הקשה שגוררת עימה הגשת כתב אישום נגד אדם כאשר נודע שמיוחסת לו עבירה פלילית, כל זאת רק עם הגשת כתב האישום כנגדו.
הפסיקה דנה בהסתמכות על עצת פקיד רשות וקבעה כי הנחת המוצא היא שלפקידי הרשות יש הבנה טובה יותר של החוק מהאדם הפשוט (ראו: ע"פ 2910/94 יפה נ' מדינת ישראל (28.2.96): "מה דינו של אדם אשר עשה מעשה בלתי חוקי בעקבות ייעוץ מוטעה או הנחיה מוטעית שקבל מטעם פקיד הרשות? הכלל הוא כי אי-ידיעת הדין הפלילי לא תשמש עילה לפטור מאחריות לעבירה (אלא אם נאמר במפורש שידיעת הדין היא יסוד מיסודות העבירה), ואין נפקא אינה לעניין זה בין מי שלא ידע את הדין הפלילי כלל, לבין מי שטעה בהבנתו (ע"פ 291/62, 360 אבו רביעה ואח' נ' היועץ המשפטי לממשלה [17]). בית-המשפט העליון האמריקני הכיר בחריג לכלל בקובעו כי מושג ההגינות ועיקרון ההליך הראוי מונעים הרשעתו של אדם מן היישוב שנסמך על עצת פקיד הרשות, שלפיה אין בהתנהגות פלונית משום עבירה פלילית (ראה: OHIO (1959) RALEY V [110], שם זיכה בית-המשפט העליון של מדינת אוהיו מי שהורשעו בביזיון ועדת חקירה לאחר שסרבו להשיב לשאלות חברי הועדה, היות שחבר בית המחוקקים הטעיה אותם לחשוב כי עומדת להם זכות השתיקה באותו מקרה. וראה גם: (COX V. LOUISIANA [111] (1965). נקודת המוצא של הגנת ההסתמכות היא בהנחה שלפקידי הרשות הבנה טובה יותר של החוק מזו של האדם הפשוט – ההדיוט". כמו כן, נקבע כי בטענת הסתמכות על עמדת הרשות, יש לבחון באופן סובייקטיבי את יחסו של העבריין למעשיו ואת הבנתו ותפיסתו.
...
תורת הצבירה על פי תזת הצבירה, גם אם כל עניין מסוים כשלעצמו לא היה מוביל למסקנה שיש לדחות את הבקשות האמורות, הרי שהצטברותן הכוללת של המחדלים מצד המבקשת, בעוצמתם יחד יש בכדי להטות את הכף לטובת קבלת טענת ההגנה מן הצדק על כל חלקיה כפי שמניתי לעיל בהחלטה.
סוף דבר העולה מן המקובץ ,כי יש מקום לבטל את כתב האישום הן בשל האכיפה הבררנית, הן על בסיס מחדלי החקירה והן בשל הסתמכותו של הנאשם על דברי המאשימה בבדיקתו מולה, כל אחד מאלו בנפרד מהווה עילה לביטול כתב האישום.
לפיכך, אני מורה על ביטול כתב האישום ועל זיכוי הנאשמים.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

ביום 28.4.2014,עוד בטרם הפך המערער לבעל הזכויות בגן האירועים, הגישה הועדה המקומית לתיכנון ובניה לב הגליל (להלן: "הועדה המקומית") כתב אישום נגד 4 נאשמים, לרבות נגד הבעלים הקודם של גן האירועים, זאת בגין עבירת בנייה ללא היתר של גן האירועים ורצפת הבטון שלו, ובגין עבירת שימוש אסור במבנים שניבנו באופן אסור במקרקעין.
למערער אין זכות לשימוע בטרם הוצאת צו הריסה מינהלי.
ביום 20.12.2021 העיד מר חוסין ג'יהד, לשעבר מפקח תיכנון ובנייה, שהציג את תיק הפיקוח שהוגש בהליך הפלילי.
מאזן הנוחות נוטה לטובת המערער לאור התוצאה הלא הפיכה של פעולה על פי צו ההריסה, מול העידר נזק שאינו ניתן לפצוי כספי אם יעוכב ביצוע צו ההריסה עד לסיום ההיתדיינות בהליך.
...
בנוסף מצאתי ממש גם בטענה כי התשתית העובדתית שהוצגה בפני היועץ המשפטי בטרם הוצא הצו פגומה, ולכן אני סבורה כי נפל פגם גם בעניין חובת ההיוועצות בטרם הוצא הצו, במיוחד בכל הקשור לקיומה של התכנית החדשה ולשאלה האם זו תאפשר או לא את הכשרת המבנה.
בנסיבות המקרה דנן ובהתחשב בכך שבעבר נבחרה דרך של ניהול הליך פלילי בנוגע לגן האירועים, סבורני כי זהו המסלול בו יש לפעול אם המשיבה סבורה שיש לעשות כן. במסגרתו נתן יהיה לאפשר למערער להתגונן בפני הנטען נגדו בהליך מסודר.
לאור כל האמור לעיל, אני סבורה כי דין הערעור להתקבל ודין הבקשה לביטול צו הריסה להתקבל, וכך אני מורה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו