אשר לתנאי הראשון טוענת המשיבה כי רישום השיעבוד נעשה כנגד תמורה הולמת, קרי, הסכמת המשיבה למחוק את השיעבוד הראשון שנירשם לטובתה, על מנת לאפשר את כניסתם של הגורמים המממנים, הלא הם הבנק וחברת כלל ביטוח; אשר לתנאי השני טוענת המשיבה כי מועד רישום השיעבוד אמור היה להיות עוד בשנת 2016, וכי רק מחמת טעות של עו"ד בטאט הרישום נעשה בשנת 2019; אשר לתנאי השלישי טוענת המשיבה כי בעת שנירשם השיעבוד ביום 14.3.2019, החברה לא הייתה חדלת פרעון.
סעיף 220 לחוק חידלות פרעון, שכותרתו "ביטול פעולה הגורעת נכסים מקופת הנשייה", קובע שלושה תנאים מצטברים אשר בהתקיימם תבוטל פעולה הגורעת נכסים מנכסי קופת הנשייה:
"(א) בית המשפט רשאי להורות על ביטול פעולה שנעשתה לפני מתן צו לפתיחת הליכים, שבשלה נגרע נכס מנכסי קופת הנשייה, בהתקיים כל אלה (בסימן זה – פעולה הגורעת נכס מקופת הנשייה):
בית המשפט חזר על הלכה זו אך לאחרונה במסגרת ע"א 577/20 עו"ד חניתה מיטלס, הנאמנת נ' אליהו ביטון בפיסקה 22 (נבו 20.06.2022):
"התכלית העומדת בבסיסו של סעיף 96 לפקודת פשיטת רגל (כמו גם ביסודו של סעיף 220 לחוק חידלות פרעון) היא להגן על נושי החייב מפני מצבים בהם החייב העניק לאדם אחר נכסים מנכסיו, ללא תמורה או בתמורה מופחתת, בתקופה שלפני כניסתו לפשיטת רגל, ובכך הביא לצימצום מסת הנכסים שלו ולפגיעה בכושר הפרעון שלו כלפי נושיו. ... הענקה כאמור יכול שתעשה בדרכים מגוונות, ובכלל זאת בדרך של מישכון נכסיו של החייב לטובת אדם אחר. על כן, קבעה הפסיקה לא אחת כי סעיף 96 לפקודה יחול גם במצבים בהם שודרג מעמדו של נושה רגיל למעמד של נושה מובטח ... ראו גם: לוין וגרוניס, בעמ' 321. שם, בה"ש 25, מציינים המחברים כי מצב זה עשוי להחשב גם כהעדפת מירמה, לפי סעיף 98 לפקודת פשיטת הרגל)." (ההדגשה אינה במקור).
יתר על כן, בע"א 8158/21 גאבי שוקחה נ' עו"ד אופיר דידי בפיסקה 29 (נבו 04.01.2022) נפסק כי:
"הינה כי כן, לעקרון השויון מעמד רם בהליכי חידלות פרעון, והוא בא לידי ביטוי בהסדרים שונים המצויים בחוק. ... 'עקרון השויון ניצב תמיד כנקודת המוצא בדיני חידלות הפרעון, וכל סטייה ממנו היא בגדר חריג שיש להצדיקו' ... מכיוון שבמרבית המקרים אין במצבת הנכסים של הגוף חדל הפרעון כדי לכסות את כלל חובותיו, מתן עדיפות לנושה מסוים לעומת המצב בו היה צריך להיות לפי סדר הנשייה הרגיל, מקטינה את מסת הנכסים העומדת לחלוקה וממילא גם את החלק היחסי שישולם לנושים. העדפה מעין זו פוגעת בשויון בין הנושים שכן היא מעמידה את הנושה המועדף במצב טוב יותר על חשבון הנושים האחרים ... "
כלומר, השקפתו של בית המשפט העליון היא שגם שידרוג מעמדו של נושה בסולם דרגות הנשייה, מקטין את מסת הנכסים העומדת לחלוקה בין הנושים הרגילים, הגם שלא מדובר בנטילת כספים כמו בהענקה "קלסית".
אמור מעתה: גריעת נכסים מקופת הנשייה אין פירושה אך ורק נטילת כספים מתוך הקופה, אלא גם שידרוג מעמדו של נושה רגיל למדרגת נושה מובטח, משום שבדרך זו הוא מקטין את חלקם של הנושים האחרים בעוגת הכספים לחלוקה.
כידוע, לפי סעיף 178(א) לפקודת החברות (נוסח חדש), התשמ"ג-1983, תנאי לתוקפו של שיעבוד על נכסי חברה כלפי הנאמן והנושים הוא רשומו בפנקסי החברה ברשם החברות (ראו גם ע"א 7281/15 קופאס פיננס (ישראל) בע"מ נ' אגרקסקו חברה לייצוא חקלאי בע"מ, בפסקות 41- 43 (נבו 22.5.2018)).
...
טענותיה של המשיבה
המשיבה טוענת כי דין הבקשה להידחות, משום שלא מתקיימים התנאים הדרושים להחלתו של סעיף 220 לחוק חדלות פירעון.
לחלופין, טוענת המשיבה כי דין הבקשה להידחות נוכח הוראת סעיף 4(2) לחוק המשכון ובשים לב לכך שיש לראות בסכום שהופקד על ידה בחשבון הליווי של הפרוייקט משום משכון מופקד בידי שומר שכר.
הפועל היוצא מכל האמור לעיל הוא שיואב ידע היטב שמצבה של החברה בכי רע ועל רקע זה ערך את הבדיקה שגילתה כי השעבוד המקורי שנמחק בשנת 2016, לא הוחלף בשעבוד חדש.
סיכומו של דבר, נוכח המסקנה כי התמלאו תנאיו של סעיף 220 לחוק, יש להורות על בטלות השעבוד שנרשם לטובת המשיבה, והמשמעות היא שנשייתה הינה נשייה רגילה ולא נשייה מובטחת.
סוף דבר
מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, השעבוד שנרשם לטובת המשיבה ביום 14.3.2019- בטל ומבוטל ואין למשיבה מעמד של נושה מובטחת בכספים המצויים בחשבון הליווי של החברה.