אכן, כפי שקבעתי לעיל, אין בהסכם זה כדי למנוע מהעירייה לגבות היטלים בגין שטחים שאינם כלולים בו או עבודות פיתוח שבוצעו לאחר חתימתו, כדוגמת ההיטלים נשוא דרישת התשלום דנן, אך במידה מסוימת יש בו כדי ליצור ציפיות והסתמכות אצל העותרת כי היא אינה בבחינת מי שנעלם מעיניה של הערייה בכל הנוגע להטלת היטלי פיתוח בגין עבודות המתבצעות בגובל לנכס שלה.
הדרך הנכונה לתקיפת חיוב זה היא נקיטת הליך אזרחי של בקשה לסעד הצהרתי (ראו עת"מ (ירושלים) 16181-05-13 חברת העובדים השיתופית הכללית בא"י בע"מ נ' חברת הגיחון (19.6.2013); בג"צ 4439/11 מסעדת קדרים נ' מי כרמל בע"מ (9.1.2013); וכן עת"מ 67986-08-21 ארזים השקעות בע"מ נ' עריית ראשון לציון (8.8.2022).
...
סבורני כי לצורך הכרעה בעתירה דנן ובכל הנוגע להיטלי הפיתוח, השאלה היא האם בשים לב למועד שבו נוצרה העילה להטלת החבות בתשלום ההיטל – דהיינו מועד אירוע סלילת הכביש (ככל שמדובר בהיטל בשיעור 50% בגין עבודות הפיתוח בשנת 2014), או המועד שבו נודע לעירייה על אודות חריגת הבניה (בכל הנוגע להיטל בשיעור 100% בגין שטח שלא נכלל בהסכם הפשרה), מנועה הרשות לדרוש את התשלום בשל השיהוי במשלוח הדרישה.
אדגיש כי איני מתעלם כלל ועיקר מהאינטרס הציבורי בגביית היטלים לשם מימון עבודות הפיתוח המתבצעות בעיר, אך סבורני, וכאמור, כי במקרה דנן יש להעדיף את האינטרס הפרטי, לרבות אינטרס ההסתמכות של העותרת.
אוסיף בהקשר זה כי אין בידי לקבל את טענת העירייה לפיה אין מקום להידרש לטענת השיהוי במשלוח דרישת התשלום, שכן העותרת התייחסה בעתירתה ובסיכומיה לשיהוי רק ביחס לנקיטת הליכי גבייה, בעוד הסעד המבוקש הוא ביטול דרישת התשלום.
אשר לדמי ההקמה סבורני כי הצדק עם משיב 2, לפיו יש למחוק את העתירה כנגדו מחמת חוסר סמכות עניינית.