נימוקי הבקשה:
הנאמן טען כי מכירת זכויותיו של החייב במקרקעין למשיבה על ידי הבנק הנה הענקה בטלה בהתאם לסעיף 96(א) לפקודה, בשל העובדה שהמכר נעשה בתוך שנתיים מהמועד שבו החלו הליכי פשיטת הרגל כנגד החייב ומאחר שלא מיתקיים בעניינינו החריג המוציא מתחולת סעיף 96 לפקודה הענקה שנעשתה "לטובת קונה או בעל שיעבוד בתום לב ובתמורה בת ערך".
הנאמן טוען כי המשיבה שהנה גסתו של החייב – אשת אחיו, לא נהגה בתום לב בעת ביצוע ההענקה, המשיבה ידעה ו/או היתה צריכה לדעת, כי הוא מצוי בקשיים כלכליים ולכן היתה צריכה לצפות שהענקה זו תפחית מרכושו של החייב העשוי לעמוד לחלוקה בין נושיו.
לטענתה, היא לא ידעה בעת רכישת המקרקעין מה הקף חובותיו של גיסה ואלולא רכשה את המקרקעין בתום לב ובתמורה לא היה לה כל עניין להגיש תביעת נזיקין נגד עריית שפרעם בגין הפגיעה במיגרש וכן לבוא בדברים עם רשויות המס לפריסת תשלומי המיסים החלים על העסקה ועם הועדה לתיכנון ובנייה בעיניין היטל ההשבחה החל על העסקה.
כמו כן, לטענתם, הבקשה אינה מצביעה על הענקה פסולה והנאמן לא עמד באף אחד מן התנאים המצטברים הנדרשים לביטול הליך מכר אשר אושר על ידי רשם ההוצל"פ, בשים לב להלכה המחייבת הקובעת כי רק בשל נסיבות חריגות יבוטל הליך זה. לחלופין, לטענתם, מקום בו יוכח כי המדובר בהענקה פסולה וכפועל יוצא יבוטל המכר, יש להורות על רישום זכויות הבנק בנכס כנושה מובטח בדין קדימה על פני נושים אחרים, ככל שישנם לחייב, וליתן בידי כונס הנכסים מטעם הבנק את הזכות להוציא את הנכס למכירה מחדש.
השמאי ח'טיב העיד כי כאשר ערך את השומה לא ידע שיציגו אותה ויסתמכו עליה בבית המשפט ולכן לא צירף לה תצהיר מטעמו וכן את נתוני העיסקאות עליהן הסתמך לשם השוואה, אך שומתו עומדת בסטאנדארט הנידרש (עמ' 20 לפרוטוקול מיום 10/09/13, ש' 13-14; עמ' 22 לפרוטוקול, ש' 2-3; עמ' 24 לפרוטוקול, ש' 23-24, 27-28)
מר ח'טיב הסביר בעדותו כי ביסס את שווי זכויותיו של החייב במקרקעין על עיסקאות באותו גו"ח שהוציא ממס שבח, ובהן עסקה מיום 20/03/08 ע"ס 710 ₪ למ"ר, עסקה מיום 01/07/08 ע"ס 764 ₪ למ"ר, עסקה מיום 03/06/09 ע"ס 695 ₪ למ"ר, עסקה מיום 01/08/09 ע"ס 695 ₪ למ"ר וכן עסקה מיום 01/03/10 ע"ס העולה על 600 ₪ למ"ר (עמ' 22 לפרוטוקול מיום 10/09/13, ש' 8-21; עמ' 24 לפרוטוקול, ש' 8) (ור' מוצג נ/1)) עיסקאות אלו תואמות את הערכתו את הזכויות במקרקעין נשוא הבקשה שלפניי, בסך השווה לכ-200$ למ"ר.
כמו כן, הסביר מר ח'טיב בעדותו כי ההבדלים בין חוות דעתו ובין חוות דעתו של השמאי קעואר נגרמו בשל כך שלמרות ששניהם הסתמכו על אותם נתונים ואותן עיסקאות, הוא לקח בחשבון את רכיב הזמן לצורך חישובן של הזכויות במועד מכירתן (10/10), בעוד שהשמאי קעואר כלל לא היתייחס לרכיב זה. בנוסף לכך, לדבריו, הוא מצא כי העיסקאות המופיעות במס שבח נעשו בחלקות למגורים בלבד, שאז אחוז הבניה הוא 120% משטח המיגרש, בעוד שהמגרשים של החייב, הייעוד שלהם הוא למגורים ולמסחר ולכן אחוז הבנייה שלהם הוא 250% משטח המיגרש ואפשר לבנות בהם 5 קומות והדבר נילקח על ידו בחשבון בחוות דעתו (עמ' 23 לפרוטוקול מיום 10/09/13, ש' 3-7)
מר ח'טיב העיד עוד כי בפועל כל מי שרשום כבעל זכויות במירשם המקרקעין באותו גו"ח (כמו החייב) מקבל היתר בניה גם בהעדר תוכנית חלוקה מאושרת (עמ' 23 לפרוטוקול, ש' 9-10, 22) ועל אף שהוא לא ציין זאת בחוות דעתו, בכל העיסקאות ששמשו לו להשוואה ניתנו היתרים למרות שאין תוכנית בניה מאושרת.
...
כמו כן, הגעתי לכלל מסקנה כי לא מתקיימים בענייננו שני היסודות של החריג שבדין, קרי – תמורה בת ערך ותום לב. על כן, הנני קובע כי הוכחה במקרה שבפניי 'הענקה', שדינה להתבטל כלפי הנאמן.
מאידך, לא שוכנעתי כי המשיבה מימנה את רכישת זכויותיו של החייב במקרקעין ממקורות הוניים שלה ו/או של בעלה ו/או מהלוואות שנטלו.
לפיכך, אני מורה כדלקמן:
מאחר והבנק קיבל את התמורה עבור הנכס לשביעות רצונו בהליך של כינוס הנכסים שאושר על ידי ראש ההוצל"פ, תמורת זכויותיו כנושה מובטח, הרי שהבנק אינו צריך להשיב סכום כלשהו.