מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היטל השבחה על יורש דירת מגורים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לשם כך נזקקה האגודה לאישור ערייה בדבר העידר חובות בגין היטל השבחה על המקרקעין.
לטענת העותרים, לאחר חתימת הסכם הפשרה עלה בידיהם להשיג מסמכים המעידים שדירות המרתף אושרו לבניה בייעוד מגורים וכי במשך עשרות שנים הערייה התייחסה למרתפים כ"דירות" וכך הועברו הדירות ליורשים או צדדים שלישיים שהתקבלו כחברים באגודה.
עם זאת, הערייה טענה והסכימה בדיון כי בעתיד, בעת דיון בהיטל ההשבחה שיוטל, ככל שבהליך שמאי יקבע שיחידות המרתף לא נהנות מהשבחה כתוצאה משינוי הייעוד כיוון שהשימוש החוקי בהם הוא למטרות מגורים "אזי ניתן יהיה להחיל עליהם את אותו דין שחל על הדירות שממילא דירות מגורים" (עמ' 2 ש' 11-16).
...
אולם כבר על פני הדברים העותרים מתעלמים מכך שבהחלטה מיום 17.10.34 הדנה לשיטתם בבקשה לשינוי ייעוד המרתף, רשום כי "לפי התוכנית הופכים את כל שטח הבנין במרתף לדירות, צרכניות, אולם וכו'". לפיכך, אף אם אלך עם היגיון העותרים ואבקש להסיק מסקנות מקריאת הנספח, ואף אם מדובר בהחלטה תקפה לשינוי ייעוד כנטען על ידי העותרים, עדיין חסרה בטענות העותרים חוליה המקשרת בין דירותיהם ובין ההחלטה לשינוי ייעוד, שכן העותרים לא הבהירו כיצד הגיעו למסקנה כי מדובר בשינוי ייעוד "לכל שטח המרתף" (ס' 15), ולא לחלקים ממנו, כפי שעל פניו התבקש במקור.
אשר לטענות בדבר תיק התיעוד, לא מצאתי שניתן לגזור את המסקנה המבוקשת על ידי העותרים.
סוף דבר העתירה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

סעיף 125 לחוק המקרקעין קובע כי: "רישום בפנקסים לגבי מקרקעין מוסדרים יהווה ראיה חותכת לתכנו.." עיון בנסח הרישום מעלה כי לנתבע מחצית משווי הזכויות במקרקעין ואילו בבעלות התובע ואישתו המנוחה (שהוא היורש היחיד שלה) המחצית השנייה.
פטור ממסים יחד עם האמור, לטענות התובע בעיניין הנזכר רלוואנטיות גם בהקשר נוסף, שכן נוכח העובדה כי הוא זה שבנה את הבית והוא זה שנשא לבדו בכל ההוצאות הכרוכות בכך, הוא גם טוען כי הוא לבדו מי שזכאי לקבל פטור מתשלום מס שבח והיטל השבחה על פי הדין (להלן: "הטבות המס"), ובכלל כך בשל העובדה כי מדובר בדירת מגוריו היחידה.
...
אני ממנה את עוה"ד עוה"ד יגאל דורון מרחוב החילזון 6, ברמת גן, בטלפון: 03-7566400, בפקס: 03-7566401, ככונס נכסים לביצוע הפירוק.
בנוסף אני קובעת כי לצורך חישוב שיעור המס לתשלום, המבנה הינו בבעלות התובע בלבד.
הנתבע ישלם לתובע הוצאות ההליך ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 10,000 ₪.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

העוררת צרפה גם את חוות דעתו של השמאי י' סיון ואת חוות דעתה של השמאית ש' שרביט-שפירא, שמונתה לשם קביעת שווי הנכס לצרכי החיוב בהיטל השבחה על פי התוספת השלישית לחוק התיכנון והבנייה, תשכ"ה- 1965.
נטישת הדירה נבעה בשל חילוקי דיעות בין היורשים, אך לא שינתה את יעודה או את טיבה של הדירה כדירת מגורים.
...
סוף דבר בסיכומי הטענות ובעדות של מר ביטס הובהר כי אם תתקבל טענת העוררת שמדובר בדירת מגורים יינתן פטור ממס ולא יהיה צורך לדון בשאר הטענות שהועלו.
סבורני, כי אף שהמילה מיועדת שבחלופה הרלוונטית לענייננו, צופה לכאורה אך פני עתיד, אין לפרשה כך בלבד.
אמת המידה בדבר מיועדת למגורים לפי טיבה היא אמת מידה הנעה בזמן ובמרחב הנסיבות, לאמור, אם בענייננו מצאנו כי הדירה הייתה מיועדת למגורים בעבר ואף השתמשו בה כך בפועל, והוספנו ומצאנו כי גם כיום אין חוות דעת שמאית נחרצת שאיננה שנויה במחלוקת הסוברת כי השימוש המיטבי בנכס מחייב הריסתו דווקא אלא, אדרבא, הדעת נותנת כי השימוש המיטבי נוטה דווקא לשיקומו - אזי מסכים אני כי יש לקבל את הערר ולקבוע כי העוררת זכאית לפטור המבוקש, בנסיבות העניין.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

אין חולק שאם ההורים היו מבקשים פטור מהיטל השבחה על פי הוראת הפטור, הם היו זכאים לפטור בגין דירה אחת בלבד.
כלום למקרה שכזה נועד הפטור? האם במקרה שכזה נאמר כי מדובר בפטור סוצאלי? עולה מהילכת צרי, ומפסקי דין שבאו בעקבותיה, לרבות פסק הדין שנתנו בפרשת זיו הצופה, כי אדם המעביר במתנה מיגרש שברשותו לילדיו ולקרוביו האחרים, או מבקש לנצל עבורם פטור כמחזיקים, לא יקנה להם בכך את הזכות לקבל פטורים כמניין מקבלי המתנה היכולים לבנות דירות על המיגרש, וכי אין הבדל אם מדובר במתנה בחיים או הנחלה בצוואה או בירושה.
אוסיף כי אף מהתנאי שבסיפא של הוראת הפטור, "ובילבד שהשטח הכולל של דירת המגורים האמורה לאחר בנייתה או הרחבתה אינו עולה על 140 מ"ר; עם כל בניה או הרחבה נוספת מעל השטח האמור ישולם היטל בשיעור יחסי לגודל הבניה או ההרחבה הנוספת", אפשר ללמוד כי הפטור יינתן לדירת מגורים אחת בשטח שנקבע, וכי כל בנייה נוספת, מעבר לשטח של 140 מ"ר, תהא חייבת בהיטל השבחה.
...
בית המשפט מצא, נוכח תכליתה של הוראת הפטור, כי אין להעניק אלא פטור אחד לכל אחת מהמשפחות.
אני סבור כי אין לצמצם את הלכת צרי אך למקרים שבהם מבקשי הפטור הם בני משפחה אחת, והגיון הדברים העומד ביסוד ההלכה חל גם על מבקשי פטור שהם שותפים במקרקעין, אפילו אינם בני אותה משפחה.
אנו מחייבים את המשיבים בכל אחד מן הערעורים לשלם שכ"ט עו"ד למערערת בעניינם בסכום של 20,000 ₪.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

(XXXX-03-16 ( ותובענה לביטול פסק הדין שאישר את פסק הבוררות (ת"א (ת"א לביטול פסק הדין שאישר את פסק הבוררות, טען הנתבע 4 כי הליך הבוררות היה פקטבי וכי 6 נערך להגן על כספי המנוח ששמשו לרכישת דירת מגוריו של הנתבע 4 בשל גירושי הנתבע באותה עת. בית המשפט פסק כי הנתבע 4 מנוע מהעלאת טענה חדשה זו באותו שלב בשל עקרון 8 ההשתק השפוטי.
לאחר שאושר ההסכם בין היורשים (למעט התובע) השיתה עריית תל אביב על היורשים מסוי נוסף בלתי צפוי של היטל השבחה בסך של 2.6 מיליון ש"ח, בסך העולה על הסכומים הנזילים שבידי העזבון.
זו עומדת בנגוד לעמדה אפילו בהליך זה – שהרי אם הדירה ברחוב א' שייכת לתובע כבר והתקבלה במתנה מדוע על התובע להסדיר את חלקם של הנתבע 4 והנתבעת 5 בשיעור של ירושתם בעזבון המנוח? ברוח דומה העיד התובע כי ציפה שאמו תכבד את ההבנה המשפחתית ותעניק לו את הדירה ברחוב א' במסגרת חלוקת הרכוש המשפחתי: 13 שנה גרתי בבית הזה, הבית הזה ניתן לי, כולם סתמו את הפיות שלהם, אף 9 "
...
( ופוגע בה מאד" (סעיפים 6-5 לתצהירו של הנתבע גם התנהלות זו – עליה העידו הנתבע 3, האם ומנהל העיזבון – תומכת בטענה כי התובע הציג עד עתה מצג כי הוא חפץ שהאם תתן לו את הדירה ברחוב א' אך לא הציג מצג כי הדירה כבר אשר על כן ולאור כל האמור התובע הציג טענות עובדתיות סותרות בהליכים משפטיים אחרים בין הצדדים.
סוגיית השיהוי בהליך זה מתווספת למרקם הראייתי הכולל ומתווספת בעיקר לנושא ההשתק השיפוטי של התובע ויש לראותה כחלק ממכלול זה. סיכום אשר על כן ולאור כל האמור לעיל התובענה נדחית על כל רכיביה.
הוצאות ההליך – לאחר בחינת תוצאות ההליך, מתן 44 החלטות, קיומו של דיון קד"מ ושני דיוני הוכחות אני מורה כי התובע באמצעות עיזבונו ישא בהוצאות ההליך באופן הבא: .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו