ברור שלא ניתן, רק על סמך העובדה שבשנת 2007 היתה תכנית כלשהיא בהכנה, לקבוע כי במועד ההפקעה בשנת 2012 היה סיכוי "וודאי או שניתן לפחות לצפות למימושו בעתיד הנראה לעין" להפשרת הקרקע לבנייה למגורים.
ועוד טוענות התובעות כי "כתב הצהרה והתחייבות לתשלום היטל השבחה", שהן נדרשו ביום 24.12.18 לחתום עליו, מלמד על חבות עתידית לשלם היטל השבחה עקב הצפי לתכנית משביחה לשינוי ייעוד החלקה למגורים (חוו"ד השמאי מטעם התובעות, **** ישראלי, בעמ' 11, למטה).
ההנמקה שניתנה להלכה זו בענין מזרחי (ע"א 473/76) היא:
"אילו קיבלנו את טענת המערערים (כי לצורך קביעת פצויי ההפקעה יש להעריך שווי הקרקע לפי הייעוד שנקבע לה בתכנית המפקיעה, ייעוד אשר משביח ומעלה את שווי הקרקע – צ' ד'), הרי שמשנעשתה תכנית למטרה ציבורית והיא משביחה ומעלה את שווי כל הנכסים הכלולים בה, כל בעל נכס כזה היה הופך מיד לשותף להתעשרות זו, אם כי – שלא כיזמי התכנית ומממניה – אין לו חלק בהוצאותיה. במלים אחרות, שווי רכושו עתה כשוויו עקב התכנית, ולא כשוויו לפני העלאת התכנית. והרי אין ספק שכל מוסד ההפקעה לא בא אלא לאפשר לרשות הציבורית או לאלה הפועלים מטעמה לרכוש את המקרקעין הדרושים להם למטרתם לפי אותו שווי שהיה למקרקעין אילמלא המטרה וההשבחה הזו, שאם לא תאמר כן, ברוב המקרים לא היו בעלי התכנית נצרכים לרכישה בדרך הכפיה והיו יכולים להשיג את המקרקעין בקניה חופשית".
דברים אלה צוטטו במלואם בפרשת מרקוביץ, שבה ניסח הנשיא שמגר את ההנמקה כך:
"אין זה מתקבל על הדעת, כי מעמדם החדש של מקרקעין, הבא בעקבות תכנית וכתוצאה ממנה ואשר לאורו הופכת החלקה, אשר מיועדת להפקעה, לשטח המיועד לצורכי ציבור כמוגדר בסעיף 188 לחוק התיכנון והבניה, ישמש נקודת מוצא למדידתה של הפגיעה בה נפגעת הקרקע לצורכי הערכת הפיצויים. אין זה עולה מנוסח החוק ומהגיונם של הדברים, שהפיצויים ישולמו על יסוד הייעוד החדש, שבוצע אך ורק כדי לאפשר הפקעה".
טוענות התובעות כי בעיניין מרקוביץ, שציטטתי לעיל, חלפו שמונה חודשים בלבד מאז התכנית, ששינתה את הייעוד מחקלאי לשב"צ, ועד להפקעה, ומכאן ששינוי הייעוד נעשה בבירור לשם ועבור ההפקעה.
...
אינני מקבל טענה זו. המועדים שנקבעו – 10 שנים ו-5 שנים מיום אישור התכנית – אינם אלא מועדים משוערים לביצוען (ראה סעיף 84 לחוק התכנון והבניה), כלומר מועדים מנחים, ולא מועדים מחייבים (בג"ץ 1636/92 העמותה לשמירת איכות החיים נ' הועדה המחוזית ת"א פ"ד מז (5) 573, בעמ' 583-580).
ועוד אצטט מענין מרקוביץ הנ"ל (בעמ' 138) כי: "הפקעה לצורכי ציבור, שהיא בגדר ביצועה של תכנית, אינה באה להרחיב זכויותיו של בעל המקרקעין אלא היא באה ליטול ממנו את הקרקע למען המטרה הציבורית, אשר לא הוא יבצע אותה אלא הרשות הציבורית. אין כל הצדקה לכך שייערך חישוב תיאורטי, מה היה ערך המקרקעין אילו לא היה מתחייב ביצועה של מטרה לצורכי ציבור אלא היה מתבצע שינוי ייעוד, אשר מאפשר גם לבעלים עצמם לבצע פעולות דומות לאלו אשר הרשות הציבורית עומדת לבצע אותם, כי לא זאת מטרתה של התכנית ותוצאתה".
לסיכום כל האמור לעיל, אני מקבל את עמדת הנתבעות כי שווי המקרקעין של התובעות, לצורך פיצויי ההפקעה, צריך להיקבע לפי ייעוד חקלאי.