מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

היטל השבחה בגין היתר בנייה למתקן בזק

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2015 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לעניין זה הוסיפה את החשש מירידה בשיעור היטל ההשבחה, אשר שיעורו נמוך מלכתחילה ועומד על כ – 12% (הואיל ומדובר במבני ציבור) לרבות ההשלכות הציבוריות לכך – גריעה ממשאבי העיר ושיבוש תכניות עבודה ולוחות זמנים לפיתוחה.
בזק מוסיף, כי על פי תקנות התיכנון והבנייה (עבודות ומבנים הפטורים מהיתר) תשע"ד – 2014 (להלן: "תקנות הפטור") אשר ניכנסו לתוקף לאחר מתן ההחלטה וטרם הגשת העתירה – מתייתר הדיון בטענות העותרת, שכן על פיהן, לא חלה עליו חובה לקבל היתר בגין התקנת האנטנות.
בזק מוסיף כי סעיף 34 לתקנות הפטור פוטר מקבלת היתר הוספת אנטנות למיתקן שידור קיים בכל גובה מבוקש ובילבד שזו עומדת ביתר התנאים שנקבעו באותו סעיף.
...
סוף דבר בחינת החלטת וועדת הערר מלמדת כי לא נפל בה פגם מנהלי, אף לא חריגה ממתחם הסבירות.
אשר על כן, העתירה נדחית.
העותרת תשלם לכל אחת מהמשיבות שכ"ט עו"ד בסכום של 15,000 ₪.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

רקע והליכים קודמים למבקשת ניתן היתר בניה להקמת מתקנים פוטו-וולטאיים לייצור חשמל על גג מיפעל באיזור התעשייה קיסריה.
בעקבות האמור הגישה המבקשת עתירה נוספת (להלן: העתירה השנייה) שבה עתרה להשבת הערבות הבנקאית ולכך שייקבע כי היטל ההשבחה בגין היתר הבנייה עומד על 0 ש"ח. בפסק דינו מיום 29.8.2013 דחה בית משפט קמא את עתירת המבקשת בקבעו, כי קביעת השמאי המכריע בשאלה כלום קמה למבקשת חבות בנסיבות העניין מבוססת על שורה של קביעות משפטיות שאינן בתחום סמכותו.
עם זאת, ניתן יהיה להורות על עיכוב ביצוע ככל שעלה בידי המבקש להראות שלערעורו סכויים טובים להיתקבל וכי מאזן הנוחות נוטה לטובתו (ראו, למשל, עע"ם 1303/03 אלגדפון שרותי תיקשורת בע"מ נ' בזק - החברה הישראלית לתקשורת בע"מ (3.3.2003)).
...
דיון והכרעה לאחר העיון בבקשה ובתגובת המשיבה, באתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות.
סבורני, כי בנסיבות אלה ואך לצורך הכרעה בבקשה שלפניי, ניתן לומר כי בפני המבקשת ניצבת משוכה גבוהה, ולכן אין בשיקול זה כדי להטות את הכף לעבר קבלת בקשתה.
מעבר לכך, יפים לענייננו דברי השופטת מ' נאור בפסקה 19 להחלטה ברע"א 732/05 האפוטרופוס הכללי נ' סלמה (4.1.2007): "איני סבורה שבנסיבות העניין שלפנינו עדיפה וצודקת הכרעה משפטית עקרונית בבית המשפט העליון (שעשויה לייתר דיון עובדתי בבית משפט השלום) מאשר הכרעה עובדתית בבית משפט השלום (שעשויה לייתר הכרעה משפטית בבית המשפט העליון)". סוף דבר, בנסיבות המקרה ובשקלול שיקולי סיכויי הערעור ומאזן הנוחות, אין מקום לקבל את הבקשה והיא נדחית.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

עוד יוקדם ויודגש כי הדיונים בתיק זה נדחו מספר רב של פעמים בין היתר בשל הצהרות משותפות של באי כוח הצדדים שלפיהן הם מנהלים הליכי מו"מ ביניהם (ראו לדוגמא בקשות מיום 23.8.18 ומיום 20.1.19).
לחילופין נטען כי גם אם הנכס נכלל בתחום "משבצת" יערה, אזי הזכות שהוקנתה ליערה בנכס היא זכות רשיון הדירה, וזכות זו בוטלה כדין ע"י רמ"י בהתאם לאמור בהסכמי המשבצת, ובזק הפניתה להוראות שונות בהסכמי המשבצת המאפשרים לרמ"י לבטל את תוקפו ביחס לנכס, בין היתר במקרה של שינוי ייעוד, וכי כל זכות שהייתה ליערה בנכס הנה זכות אישית ולא קניינית ובהתאם רמ"י רשאית להחכיר את הנכס שנגרע מהסכם המשבצת לכל צד ג' כפי שתבחר.
כנגד כל האמור לעיל מן הראוי לציין כי ברע"א 725/05 הוועדה המקומית לתיכנון ובניה השומרון נ' עוזי ושפרה בלוך (3.9.14), דן בית המשפט באופן מפורט בשאלת מעמדם של בעלי נחלות שזכותם הנה של "בר רשות", לעניין חיוב בהיטל השבחה, ובי המשפט קבע ביחס ל"הסכמי המשבצת" כי: "התמונה המתקבלת מן הדיון שערכתי עד כה היא כי מבחינה מהותית מערך הזכויות והחובות החל על מתיישבים בעלי חוזה חכירה לדורות עם המינהל, זהה לזה של מתיישבים המוגדרים בחוזה המשבצת כברי רשות במקרקעי המינהל ..." (פסקה 61) , אלא שבית המשפט הדגיש גם כי : "ראשית, חשוב להבהיר בהקשר זה כי מסקנתנו לפיה יש לראות במשיבים (שהיו ברי רשות ש.מ) כחוכרים לדורות לצורך החיוב בהיטל, אין בה משום קביעה בדבר מעמדם הקנייני של המשיבים במקרקעין או באשר לאופן שיש לסווג את זכותם לקטגוריות המוכרות בדיני הקניין". (פסקה 98) , ולפיכך לא ניתן לעמדתי ללמוד מפסק הדין הנ"ל כי חל שינוי במהות זכות האגודה בשטחי המשבצת ובכלל זה בנכס מזכות רישיון אישית לצורך הקמת וביסוס ישוב חקלאי ,לזכות קניינית או בדומה לכך.
בהקשר זה אני מוצא לנכון לציין כי במכתב נוסף שצורף לתשובת רמ"י שהנו מכתב של משרד התיקשורת לרמ"י מיום 8.6.1979 (נספח ב' לכתב התשובה הראשון של רמ"י),נטען כי בנכס מחזיק צד ג' המבצע במקום פעולה של בניית מתקנים , כך שספק אם באותה תקופה יערה בכלל החזיקה בנכס , אך בכל מקרה אין מחלוקת על כך שהחזקה כאמור נימסרה לבזק ללא היתנגדות של יערה.
...
יותר מכך, ביום 13.2.19 קבעתי ישיבת הוכחות בתיק ליום 25.6.19, ואף הודעתי כי מועד הדיון לא יידחה וכי באם לא תושג פשרה עד למועד הדיון ישמעו ראיות הצדדים באותו מועד .בפועל במועד הדיון התייצבו ב"כ הצדדים וביקשו שלא לקיים את ישיבת ההוכחות על בסיס הצהרתם המשותפת כי: "אנו מצויים במו"מ מתקדם ואף הוחלפו טיוטות של הסכם פשרה בין הצדדים ... ואנו סבורים כי קיים סיכוי של ממש כי לא תידרש הכרעה שיפוטית בתיק זה". לאור הצהרת הצדדים הוריתי על ביטול ישיבת ההוכחות וכן נתתי תוקף של החלטה להסכמתם המשותפת של כלל הצדדים "לוותר על חקירת המצהירים ועל הגשת סיכומים על סמך המסמכים המצויים כיום בתיק". אלא שהתברר כי להצהרות באי כוח הצדדים במקרה זה לא היה "כיסוי" ממשי, ובפועל הוגשו סיכומי הצדדים וכעת עלי ליתן הכרעתי, ואפתח תחילה בתמצית הרקע העובדתי.
בנסיבות אלו, המסקנה המתחייבת היא כי הנכס אכן מופיע בסעיף 1 לנספח א' להסכם העברת הנכסים, וככזה הוא נכלל בגדר הנכסים הנשארים בידי בזק שלגביהם נקבע בהסכם הפשרה כי בזק זכאית לחתימת הסכם חכירה ביחס אליהם.
בהקשר זה אציין אי אינני נדרש לניתוח המשפטי שערך ב"כ בזק בשאלת ה"תחרות בין זכויות" על פי חוק המיטלטלין , עם זאת יש מקום בבחינת מערך זכויות הצדדים ליתן משקל ראוי גם לכך שלא הוכח חוסר תום לב כלשהו של בזק כלפי יערה ,וכן לעובדה שכעולה מהסכם העברת הנכסים , בגין קבלת הזכויות בנכס שילמה בזק תמורה מלאה לרמ"י. להשלמת התמונה אציין כי כל טענות יערה בדבר חוסר הסבירות שבהחכרת הנכס לבזק נוכח מיקומו במרכז הישוב יערה , או לאור מצוקת השטחים של יערה, אין מקומן בהליך זה מהטעם שטענות אלו אינן יכולות להיות מופנות לבזק המבקשת לממש את זכותה החוזית כלפי רמ"י , ובכל מקרה אציין כי גם בענין זה יערה לא הניחה תשתית עובדתית של ממש לביסוס טענותיה אלו ולא הביאה כל ראיה בענין, וגם מטעם זה דין טענות אלו להידחות.
סיכומו של דבר, לאור כל האמור לעיל ,אני מורה על קבלת התביעה , ורמ"י רשאית להשלים את הליכי ההתקשרות עם בזק בהסכם חכירה ביחס לנכס בהתאם להסכם להעברת הנכסים והסכם הפשרה.
אני מחייב את יערה בהוצאותיה של בזק לרבות שכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪ , ובשים לב לשינוי בעמדת רמ"י , אשר גרם להארכת והתמשכות הליכים בתיק , אינני מחייב את יערה בהוצאות רמ"י. ניתנה היום, ה' אייר תש"פ, 29 אפריל 2020, בהעדר הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

התובעת התחייבה לבצוע מלוא העבודות, ללא תוספת תשלום כלשהוא והובהר כי הדבר אינו קשור להיטל השבחה (אם וככל שהיזם יידרש לשלם היטל השבחה לועדה המקומית לתיכנון ולבניה הראל).
להשלמת חלק זה אפנה לכמה מהוראות הסכם הפיתוח, כלשונן; בסעיף ההגדרות שבהסכם הוגדרו "תשתיות צמודות" כך: "תשתיות בשטח המוגדר לפיתוח על ידי המועצה המתוחם בתשריט, נספח ח' בצבע אדום שתכלולנה עבודות פיתוח כדלקמן: כבישים ראשיים וכבישים מישניים, מדרכות, שבילים, שצ"פ, מערכות נקוז מים כולל צנרת תת קרקעית, מערכת אספקת מים וחיבורים לרשת עירונית, מערכת ביוב וחיבורים לרשת עירונית, תאורת רחוב, עבודות תשתית הכרוכות בחשמל, בזק ותקשורת וכן כל עבודות הפיתוח והתשתית האמורות בחוזה זה על נספחיו והכל עד גבולות מיגרשי המגורים ו/או המגרשים הפרטיים שבמקרקעין ובשום אופן לא בתוכם. יודגש למען הסר ספק, כי חוזה פיתוח זה עוסק אך ורק בתשתיות ובעבודות הפיתוח בשטחים הציבוריים וכי כל העבודות במגרשי הבניה מבוצעים על ידי החברה ועל אחריותה, כאשר לא ניתן לזקוף או לראות עבודות פיתוח בתחום מיגרשי הבנייה כעבודות לעניין חוזה זה". (ההדגשה שלי - ע.ז.).
2.5.3 בנוסף לעבודות הפיתוח והתשתיות המבוצעות על ידי החברה ומבלי לגרוע מן האמור תשלם החברה ותעביר למועצה כתנאי למתן היתר הבניה סך של (500,000.00 ₪), חמש מאות אלף ₪ לטובת פיתוח תשתיות על בתחום המועצה שבוצעו בעבר והמשרתות באופן כזה או אחר את הפרויקט המוקם ע"י החברה, כאשר הסכום האמור הנו תולדה של תחשיב שנערך על ידי הצדדים, בהתאם להיטלים ובהיתחשב בחבויות היזם לפי הסכם זה על נספחיו.
במכתב זה נאמר כדלקמן: "לבקשתכם ובהמשך לפגישתנו הרינו לאשר בזאת כי העבודות שהנכם נדרשים לבצע עפ"י הסכם הפיתוח בהתאם לסיכום האחרון הנם כדלקמן: מיגרש המשחקים (כולל מתקנים), מסלעה תחתונה, פיתוח כל המדרכות והכבישים הציבוריים בתוך שטח החלקה (כולל פנימיים), פריצת דרך לרח' הבעש"ט (כולל איזון שטח , צורך דרך ואספלט) ניקיון, חישוף וריבוד הכביש ברח' גורדון בכניסה לחלקה. כל הנ"ל יבוצע על ידכם חלף היטלים ואגרות כמסוכם. אין ולא תהיה למועצה דרישה לעבודות נוספות מעבר להנ"ל ולא תתבצע היתחשבנות נוספת מול היטלים ואגרות מלבד העבודות הנ"ל". אכן, במסמך זה מדובר על אותם כבישים צבוריים פנימיים ואלה נראים תואמים בהגדרתם את משעול דוד ויעקב.
...
כפי שהראה ניתוחי לעיל, איני מקבלת את הטענה כי בכלל העבודות אשר הוטלו על התובעת נכלל גם משעול דוד ויעקב.
בנסיבות אלה יפנה כל צד לדרכו; התביעה המקורית נדחית וכן התביעה שכנגד וממילא אין על המועצה לשלם לתובעת, ברם זו גם אינה רשאית לטעון להשלמת עבודות נוספות, או לדרוש היטלים נוספים בגין פרויקט הבניה.
כן תשלם התובעת לנתבעת בגין שכ"ט באי כוחה - סך של 75,000 ₪ בתוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2004 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

עיון במסמכים אלה ילמדנו, כי המסמכים, המתייחסים לחברת החשמל, לתכנון קוי בזק, לתיכנון מיתקני תברואה ולתכנון מיתקני בטיחות אש, הוצאו כבר בשנת 1993, כאשר היתר א' הוצא כשנתיים מאוחר יותר ועל כן אין בהם כדי ללמדנו אודות בצוע עבודות לאחר הוצאת ההיתר.
התובעת צירפה לתצהיר מטעמה חוות דעת של מפענח תצ"א מיום 29.8.00, אשר נטען, כי הנתבעת הגישה את חוות דעתו בתיק אחר בו נתבעה, שומה אחרת, שניתנה לה וכן, הערכת השבחה.
מקריאת סעיף החוק עולה, כי הוא חל רק ביחס לתשלומים, שנגבו ביתר וכי אין לאמר, כי מקום בו נדרשה התובעת לשלם אגרות והיטלים בגין היתר בניה, שבקשה לקבל, הרי שיש בתשלום זה וככל שנגבה כדין כדי להכנס בגדר סעיף זה. יש לקבוע, אפוא, כי ככל שמדובר בסכומים שקבעתי, כי יושבו לתובעת, יש להורות, כי יושבו בצרוף ריבית בהתאם לחוק הריבית.
...
אני סבורה, כי רשות הגובה ביתר ובחריגה מן הסמכות המוקנית לה בחוק חייבת להחזיר הכספים לאזרח ועל לה להסתתר מאחורי טענות מניעות ושיקולי צדק.
סופו של דבר; אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים: בגין היטל סלילה – סך של 77,479 ש"ח, בצרוף ריבית לפי חוק רשויות מקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"ם-1980 מיום הגשת התביעה ואילך.
עוד תשלם הנתבעת לתובעת את סכום הריבית על הסכומים שקוזזו בענינה, למעט בגין היטל סלילה ואגרת הנחת צנורות,מיום תשלום הסכומים ואילך, כאשר ריבית זו הנה לפי חוק פסיקת ריבית והפרשי הצמדה וכשלסכום זה יצטרפו ריבית והפרשי הצמדה מיום הגשת התביעה ואילך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו