היטל השבחה - בין לבין, ובמישור היחסים מול גופי התיכנון, הושגה ביום 14.3.2000 בועדה המקומית שומה מוסכמת, לפיה ההשבחה שנוצרה במקרקעין בגין אישור שימוש חורג ל- 10 שנים, החל ביום 1.3.1999, מסתכמת בסך של 2,800,000 ₪ ולפיכך היטל ההשבחה ל- 10 שנים נקבע על סך 1,400,000 ₪ (להלן: "השומה המוסכמת").
באשר לסעדים אלו, ועילות התביעה הניצבות ביסודם, הנוגעים לשומת דמי שינוי היעוד וההשגה ביחס אליה, הרי שבמקרה דנן, עמדו לרשות התובעת עילות התביעה הקונקרטיות, על כלל הרכיבים העובדתיים הצריכים להן, כבר בעת שהיתקבל אצלה לראשונה סרובה של הרשות לידון בהשגתה מחודש פברואר 2003, ללא תשלום בפועל של 75% מסכום השומה והפקדת ערבות בנקאית ביחס ליתרת הסכום.
במסגרת נוהל זה נקבע כי שימוש חורג הנו "מונח המתייחס לשימוש בקרקע השונה ממטרת החוזה (כפי שהוגדרה על ידי המינהל בעת הקצאת הקרקע) ואשר אינו נגזר מייעוד הקרקע הקבוע בתב"ע אשר חלה על המיתחם בעת הקצאת הקרקע". בנוהל נקבע כי בגין שימוש חורג כאמור, ישולמו דמי שימוש חורג: "בגין שימוש חורג ישולמו למינהל 5% מההשבחה, כהגדרתה בתוספת השלישית (תיקון התשמ"א) לחוק התיכנון והבניה התשכ"ח 1965 לשנה, כפול מקדם ההוון, לפי אורך התקופה המבוקשת" (ס' 1.8 לנוהל).
אולם, דרישת תשלום דמי שימוש חורג כאשר עסקת שינוי יעוד עומדת על הפרק, וכאשר מטרתה של עסקה כאמור הנה להתאים את השמוש במקרקעין לתב"ע החדשה החלה עליהם, אינה מתיישבת עם רציונל זה. עוד טענה התובעת, כי תחשיב דמי השמוש החורג, ככל שנידרש, צריך להעשות לפי תחשיב השומה המוסכמת לצורך היטל השבחה שנעשה בין התובעת לבין הועדה המקומית לתיכנון ובניה, אשר הומצאה לנתבעת בשנת 2005, וזאת בהתאם לנוהל 36.23 של הרשות הנזכר לעיל (נספח 12 לתצהיר קובלנץ).
...
כמבואר להלן, במחלוקות אלו בין הצדדים ביחס לשיעור דמי השימוש החורג וביחס לשומת הבסיס ממנה יגזרו דמי שימוש חורג אלו, אני סבורה, כי יש לדחות את עמדת התובעת וטענותיה.
שלישית, אני סבורה, כי גם בנסיבות המקרה דנן, יש מקום לתמרץ את התובעת להשלים את עסקת שינוי היעוד, אשר במשך שנים רבות עדיין לא הושלמה וכאשר השימוש שנעשה בפועל במקרקעין במשך שנים רבות, המניב לתובעת רווחים משמעותיים, אינו תואם את מטרת החכירה הקבועה בחוזה החכירה.
יתכן והמסקנה תהא, כי השיעור הראוי במקרה דנן הינו אכן 6% ואולם, בעניין זה לא הובאו לפני בית המשפט על ידי הצדדים טיעון וראיות מספקים בהליך דנן, ומשכך לא ניתן להידרש לקביעת סכומים או שיעורים קונקרטיים בפסק דין זה.
יש לקוות כי לאחר מתן פסק דין זה יבואו הצדדים בדברים ביניהם ויגיעו להסכמות לצורך קידום עסקת שינוי ייעוד והסדרת נושא תשלומם של דמי השימוש החורג ההולמים עד להשלמתה של עסקה כאמור.