סמכות הזיהוי והעיכוב:
הנאשם הפנה בטיעוניו אל סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה תשמ"ג – 1982, אשר נדון במסגרת הבג"צ דלעיל, הקובע:
"תושב שמלאו לו 16 שנים חייב לשאת עמו תמיד תעודת זהות ולהציגה בפני קצין מישטרה בכיר, ראש רשות מקומית, שוטר או חייל במילוי תפקידם, כשידרשו זאת ממנו".
כבר מקריאת הסעיף ניתן ללמוד כי הוא אינו חל על שוהים בלתי חוקיים, אלא על "תושב שמלאו לו 16 שנים", החייב לשאת "תעודת זהות" ולהציגה בפני קצין מישטרה וכיו"ב.
שוהה בלתי חוקי, מתוקף מעמדו, אינו "תושב" במדינת ישראל – הדברים הם תרתי דסתרי ממש.
הנאשם הפנה אל בבג"ץ 4455/19 עמותת טבקה - צדק ושויון ליוצאי אתיופיה נגד משטרת ישראל (25.01.21) שם נדונה השאלה הבאה:
"האם שוטר מוסמך במסגרת מילוי תפקידו לידרוש מעובר אורח להציג לו תעודה מזהה ומשהוצגה התעודה לבצע פעולות שיטור נוספות, וזאת מבלי שקיים חשד סביר שאותו אדם ביצע עבירה? זוהי השאלה העומדת להכרעה בעתירות שבפנינו, שהדיון בהן אוחד."
בית-המשפט העליון קבע:
"אקדים אחרית לראשית ואציין כי לגישתי, ניתן להסיק מסעיף 2 לחוק תעודת זהות הסמיכה מפורשת המאפשרת לשוטר לידרוש מאדם להציג בפניו תעודת זהות אף ללא קיומו של חשד סביר לבצוע עבירה, אך זאת בכפוף למיגבלות המנויות בפרק ג' לחוק המעצרים ולקיומה של זיקה רלוואנטית בין הדרישה להזדהות ובין המידע המצוי בתעודת הזהות. עוד אני סבורה כי סעיף 2 לחוק תעודת זהות אינו מסמיך שוטרים לנקוט בפעולות שיטור נוספות. בנסיבות אלה, אני סבורה כי הקריטריונים שנקבעו בנוהל המשטרתי אינם עולים בקנה אחד עם פרשנותו הראויה של סעיף 2 לחוק תעודת זהות ועם תכליתו."
וכן: "על מנת להמנע מתיוגם של אנשים כחשודים בלא סיבה, יש לעשות שימוש בסמכות לידרוש מאדם להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות רק באותם מקרים שבהם, במסגרת מילוי התפקידים המוטלים על הגורמים המנויים בסעיף 2 לחוק תעודת זהות, מתעורר צורך ספציפי לברר אם האדם הוא בעל תעודת זהות או צורך לברר מידע לגביו שקיים בתעודת הזהות. קיומה של זיקה עניינית בין הדרישה להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות ובין הפרטים שאותם ניתן לדלות מתעודת הזהות, לרבות עצם קיומה, מהוה אמת מידה אובייקטיבית להפעלת הסמכות, ובכך יש כדי להפחית מהחשש להפעלתה של הסמכות באופן שרירותי או מפלה, ולו במבחן התוצאה."
וכן: "הינה כי כן, עיון במכלול המקורות ובהקשר הדברים מוליך אל המסקנה כי התכלית המקורית ביסוד הסמכות לידרוש מאדם להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות הייתה להבחין בין תושבים ומי שרשאים לשהות בישראל באופן חוקי ועל כן יכולים להציג מסמכים מתאימים, ובין מסתננים בלתי חוקיים שאינם רשאים לשהות בישראל ואשר עשויים, בשל כך, להוות סכנה ביטחונית. אף כי חלק מחברי הכנסת סברו שיש לאפשר את השמוש בסמכות זו גם ללא זיקה להתמודדות עם הסתננויות ביטחוניות, נראה כי גם חברי כנסת אלה סברו שתכלית החוק כרוכה במתן האפשרות לתושב להזדהות בפני גורמים מוסמכים, כאשר הוא נידרש לעשות כן (ראו לעניין זה סעיף 4 לחוק תעודת זהות, לפיו ניתנת לאדם אפשרות להציג את תעודת הזהות תוך חמישה ימים לאחר שנידרש לכך, לפני מי שדרש את הצגתה, או לפני שוטר בתחנת המישטרה). לפיכך, קשה לדלות מהפרוטוקולים של ישיבות הכנסת כוונה מפורשת מצד המחוקק להעניק".
ואולם, פסק-הדין הנ"ל דן בחוק החזקת תעודת זהות, וראינו שחוק זה אינו רלוואנטי לדיון ביחס לסמכותו של השוטר לידרוש מן הנאשם להזדהות.
...
הנאשם הפנה אל בבג"ץ 4455/19 עמותת טבקה - צדק ושוויון ליוצאי אתיופיה נגד משטרת ישראל (25.01.21) שם נדונה השאלה הבאה:
"האם שוטר מוסמך במסגרת מילוי תפקידו לדרוש מעובר אורח להציג לו תעודה מזהה ומשהוצגה התעודה לבצע פעולות שיטור נוספות, וזאת מבלי שקיים חשד סביר שאותו אדם ביצע עבירה? זוהי השאלה העומדת להכרעה בעתירות שבפנינו, שהדיון בהן אוחד."
בית-המשפט העליון קבע:
"אקדים אחרית לראשית ואציין כי לגישתי, ניתן להסיק מסעיף 2 לחוק תעודת זהות הסמכה מפורשת המאפשרת לשוטר לדרוש מאדם להציג בפניו תעודת זהות אף ללא קיומו של חשד סביר לביצוע עבירה, אך זאת בכפוף למגבלות המנויות בפרק ג' לחוק המעצרים ולקיומה של זיקה רלוונטית בין הדרישה להזדהות ובין המידע המצוי בתעודת הזהות. עוד אני סבורה כי סעיף 2 לחוק תעודת זהות אינו מסמיך שוטרים לנקוט בפעולות שיטור נוספות. בנסיבות אלה, אני סבורה כי הקריטריונים שנקבעו בנוהל המשטרתי אינם עולים בקנה אחד עם פרשנותו הראויה של סעיף 2 לחוק תעודת זהות ועם תכליתו."
וכן: "על מנת להימנע מתיוגם של אנשים כחשודים בלא סיבה, יש לעשות שימוש בסמכות לדרוש מאדם להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות רק באותם מקרים שבהם, במסגרת מילוי התפקידים המוטלים על הגורמים המנויים בסעיף 2 לחוק תעודת זהות, מתעורר צורך ספציפי לברר אם האדם הוא בעל תעודת זהות או צורך לברר מידע לגביו שקיים בתעודת הזהות. קיומה של זיקה עניינית בין הדרישה להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות ובין הפרטים שאותם ניתן לדלות מתעודת הזהות, לרבות עצם קיומה, מהווה אמת מידה אובייקטיבית להפעלת הסמכות, ובכך יש כדי להפחית מהחשש להפעלתה של הסמכות באופן שרירותי או מפלה, ולו במבחן התוצאה."
וכן: "הנה כי כן, עיון במכלול המקורות ובהקשר הדברים מוליך אל המסקנה כי התכלית המקורית ביסוד הסמכות לדרוש מאדם להזדהות באמצעות הצגת תעודת זהות הייתה להבחין בין תושבים ומי שרשאים לשהות בישראל באופן חוקי ועל כן יכולים להציג מסמכים מתאימים, ובין מסתננים בלתי חוקיים שאינם רשאים לשהות בישראל ואשר עשויים, בשל כך, להוות סכנה ביטחונית. אף כי חלק מחברי הכנסת סברו שיש לאפשר את השימוש בסמכות זו גם ללא זיקה להתמודדות עם הסתננויות ביטחוניות, נראה כי גם חברי כנסת אלה סברו שתכלית החוק כרוכה במתן האפשרות לתושב להזדהות בפני גורמים מוסמכים, כאשר הוא נדרש לעשות כן (ראו לעניין זה סעיף 4 לחוק תעודת זהות, לפיו ניתנת לאדם אפשרות להציג את תעודת הזהות תוך חמישה ימים לאחר שנדרש לכך, לפני מי שדרש את הצגתה, או לפני שוטר בתחנת המשטרה). לפיכך, קשה לדלות מהפרוטוקולים של ישיבות הכנסת כוונה מפורשת מצד המחוקק להעניק".
ואולם, פסק-הדין הנ"ל דן בחוק החזקת תעודת זהות, וראינו שחוק זה אינו רלוונטי לדיון ביחס לסמכותו של השוטר לדרוש מן הנאשם להזדהות.
איני מקבל את עמדת ב"כ הנאשם, כי השוטר לא היה רשאי לבקש מהנאשם, בנסיבות שתוארו, להזדהות בפניו.
מסקנה:
השוטר, אשר ביקש מהנאשם להזדהות עשה כן מכוח סמכותו לפי 13ה (א) (1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב – 1952 ולא מכוח סעיף 2 לחוק החזקת תעודת זהות והצגתה תשמ"ג – 1982, אשר נדון במסגרת בג"צ עמותת טבקה דלעיל, ולאחר שהתברר לו כי מדובר בתושב האזור שנעדר אישור כניסה לישראל, הוא רשאי היה לעכב אותו לחקירה, משום שהתגבש אצלו חשד סביר לביצוע עבירה של כניסה לישראל שלא כדין וזאת בהתאם לסמכות העיכוב הקבוע בסעיף 67 לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) תשנ"ו – 1996.
משעה שקבעתי שהשוטר פעל בהתאם לסמכותו בדין ושלא נפל פגם בהפעלת סמכויותיו כלפי הנאשם, הרי שהימצאותו של הנאשם בישראל הינה ראייה קבילה, אשר לה מצטרפות כלל הראיות שהוגשו בהסכמה (הודאה, תע"צ, הימנעות מעדות) והן מובילות למסקנה כי המאשימה הוכיחה את אשמתו של הנאשם כנדרש בהליך זה.
תוצאה:
לאור כל האמור לעיל, אני מרשיע את הנאשם בעבירה של כניסה או ישיבה בישראל שלא כחוק, בהתאם לסעיף 12 (1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב -1952.