פתח דבר ואחריתו
לפניי עתירה מינהלית, המופנית נגד החלטת ראש אגף משאבי אנוש במשטרת ישראל (להלן - ראש אמ"ש), מיום 15.6.21, אשר אימץ את החלטתה מיום 14.6.19 של קודמתו בתפקיד, שלא להאריך את שרותה של העותרת במשטרת ישראל, בהתאם לסמכות הקבועה בסעיף 17 לפקודת המישטרה [נוסח חדש] (להלן - פקודת המישטרה).
על-פי הנטען בכתב-התשובה, למרות קביעת סגן מפקד המחוז כי העותרת תועמד לדין משמעתי, הרי שהיות שעניינה של העותרת כבר הועבר בשלב זה לבחינת מחלקת משמעת במטא"ר (לאור העובדה שהיא סיימה את שנת הניסיון והיה צורך בכל מקרה להעביר המלצה לראש אמ"ש), ונוכח היתרשמות גורמי המיקצוע כי הצטברו בעיניינה די והותר ראיות מינהליות המעידות על אי-התאמה להמשיך ולשרת במישטרה, החליט ראש אמ"ש לראות בעותרת כמי שלא עמדה בשנת הניסיון ולשקול את המשך שרותה.
בתום הדיון ציינה העותרת, בדמעות ובבכי, כי שרתה במסירות ובמקצועיות כשוטרת במשך 14 שנים, (תחילה בשירות חובה, בהמשך בבקורת הגבולות מטעם מינהל האוכלוסין, ולאחר מכן משנת 2010 בשירות קבע); וכי נפגעה מהפסקת שרותה, בפרט אגב "האשמתה" "בפן הערכי" בגין "דברים שלא הייתה לה שליטה עליהם".
תמצית טיעוני המשיבה
בכתב-התשובה טוענת המישטרה, כי ההחלטה שלא להאריך את שרותה של העותרת לתקופת "קבע מובהק", התקבלה על-פי דין, לאחר שראש אמ"ש שוכנע, על-בסיס ראיות מינהליות משמעותיות, ועל-סמך כלל החומר בתיק, שהתבסס על תִפקודה, היתנהלותה וכישוריה של העותרת במהלך תקופת שרותה הראשונית, וממנו עלה כי היא אינה מתאימה לשרת במשטרת ישראל.
...
מן הכלל אל הפרט
לאחר בחינת טיעוני הצדדים הגעתי לכלל מסקנה, כי בהחלטה בדבר אי-הארכת שירותה של העותרת במשטרה, לאחר שנים רבות של שירות, נפלו פגמים מינהליים, הנוגעים, בין-השאר, להיעדר הנמקה ראויה, להיעדר שימוע הולם, ולהיעדר התייחסות לטענות, לראיות ולהסברים שהוצגו על-ידי העותרת במהלך השימוע; וכי לפנינו מקרה חריג של פגמים משמעותיים בהליך המצדיקים את ביטול ההחלטה.
ההכרעה אודות אי-הארכת השירות, הובאה בפִסקה אחת, כללית וסתמית, ללא הנמקה, תוך אימוץ החלטת קודמתו, זאת כפי שכבר הובאו הדברים לעיל: "שבנו לשקול את נושא הארכת שירותך. לאחר שהובאו בפניי טיעוני בא כוחך, עו"ד אייל שמולביץ', במכתבו מיום 28.4.21, ובשים לב לכך כי הגנה מפני פיטורים חלה על עובדת שעוברת טיפולי פוריות במקרה בהם הטפולים הם לקראת ילד ראשון ושני בלבד, ואילו את נמצאת בטיפולים לקראת ילדך השלישי, נוכח המפורט לעיל, החלטתי לאמץ את החלטת קודמתי בתפקיד ולהורות על אי הארכת שירותך".
ראשית, ההחלטה הלקונית והסתמית שניתנה בעניינה של העותרת, אינה עומדת בדרישה ההנמקה המלאה והמפורטת, שעמד עליה בית-המשפט העליון בדבר אופן ניסוח החלטות בעניין פיטורי שוטרים או אי-הארכת שירותם, בפסק-הדין בעע"מ 2024/12 בעניין רס"מ ג'דאללה חרב (לעיל).
סוף דבר
מחמת הפגמים המינהליים האמורים של היעדר הנמקה הולמת, ולו תמציתית, וממילא - היעדר כל התייחסות לטיעוני העותרת ולראיות שהציגה, והיעדר זכות טיעון בעניין ראיות מינהליות חדשות שהוצגו לראש אמ"ש על-פי טענת המשיבה, בעקבות הבירורים שנדרשו לאחר השימוע, הרי שדין ההחלטה בדבר אי-הארכת השירות להתבטל.