התובע טוען, כי ביום 22.12.15 - מועד מסירת החזקה בדירה, לא הייתה הדירה ראויה למגורים בשל ליקויי בנייה הרבים והחמורים שנחשפו, כגון: חלונות פרוצים, דוד מים תקול, התקנת מרצפות בצורה רשלנית, ליקויי חשמל וחיבורים לחשמל שלא נעשו, חוטי חשמל חשופים, וכן ליקויים נוספים שלא אפשרו את איכלוס הדירה, והן לנוכח עבודות התיקון הרבות שנידרש היה לעשות בה.
בנסיבות אלה, התובע פנה למומחה מטעמו מחברת טרמינל שירותי הנדסה ובדק בע"מ, וביום 30.12.15 ניתנה חוות הדעת מטעמו, על-פיה נקבע, כי עלות התיקונים בדירת התובע עומדת על סך של 45,688 ₪, כולל מע"מ.
התובע מסר את חוות דעת המומחה מטעמו לנתבעת ובקש לתקן את הליקויים שנתגלו בדירה באופן מידי על-מנת שניתן יהיה להתגורר בה. אלא שלטענתו, מצא עצמו במרדף ארוך ומתיש במשך מספר שבועות אחרי נציגי הנתבעת ואחר בעלי מיקצוע מטעמה להכשרת הדירה.
על חשיבות מסירת דירה במועד כשהיא ראויה למגורים עמד בית המשפט העליון ברע"א 6605/15 שמש נ' ספייס בניה ויזמות בע"מ, (פורסם בנבו) פסקות 22-23 (21.2.16):
"...אין להקל ראש בקשיים העומדים בפני רוכשי דירות, שעלולים למצוא עצמם שבויים בידיו של קבלן הממאן לפצותם חרף האיחור במסירת הדירה (ובמקרה דנן אף נטען כי נציג המשיבה איים על המבקשים בדחיות נוספות במועד המסירה אם יוסיפו לעמוד על תביעתם). כבר צוין בפסיקתו של בית משפט זה כי "מעמדו של הקונה, מבחינת כוח המיקוח והתמרון ונסוח החוזה אינו זהה, בחלק ניכר של המקרים, לזה של בונה הדירה אף אם אין נזקקים לחוזה אחיד והמחסור במצרך ומחירו הגדל והולך יוצרים תלות רבה במצבים מזדמנים אשר בהם חופש הבחירה של הקונה הולך ומיתמעט. משמע, מדובר על מערכת יחסים בה נעדר לעתים קרובות מדי הבסיס של שויון המעמד והאיזון בין הצדדים הכורתים את החוזה" (עניין רוט, בעמ' 625).
במקרה דנן, יש לאמץ את הסכמת הצדדים במסגרת הסכם המכר למנגנון פיצוי בגין איחור במסירת הדירה בהתאם לסעיף 29.3 להסכם המכר אשר קובע:
"אם הקבלן לא ישלים את העבודות במועד שנקבע בחוזה להשלמתן בתוספת חודשיים גרייס, בכפיפות לכל ארכה עפ"י חוזה זה בלבד ובהתאם לקבוע בו, מתחייב הקבלן לשלם למזמין פיצוי קבוע ומוערך מראש בסך של 135 ₪ ליום לכל דירה בפרויקט (מאה שלושים וחמישה ₪), וסכום זה לכל 160 מ"ר של שטח מסחרי, כשסכום זה צמוד למדד הבסיסי בתנאי חוזה זה (כקבוע בסעיף 49.1 להלן), והמדד הקובע הוא המדד שהתפרסם לאחרונה לפני מועד תשלום הפיצויים בפועל, לכל יום של איחור, וזאת – מבלי שהמזמין יהיה חייב להוכיח את ניזקו, ומבלי לגרוע מכל יתר הזכויות והתרופות המוקנות למזמין עקב האיחור, על-פי חוזה זה ועל-פי כל דין."
כידוע, על-פי ההלכה הפסוקה משעה שאיחר הקבלן במסירת הדירה מעבר לתקופת ימי החסד הקבועה בהסכם המכר (60 ימים), הרי שהרוכש זכאי לקבל את הפצוי החל ממועד המסירה החוזי (22.12.15), ובכל חודש עד למסירה, ולא מתום תקופת ימי החסד.
נוכח הקביעה לעיל, כי הנתבעת מסרה את הדירה לתובע באיחור היות שלא הייתה ראויה למגורים, יש מקום לקבל הוצאות אלו, והתובע זכאי להחזר הוצאות לתשלומי הארנונה והן לועד הבית בהתאם לקבלות שצרף (ראו: העתק קבלות נספח 24-25 לתצהירו).
כמו-כן, לעניין זה יפים דבריו של כבוד השופט ו. זילר בת"א 725/89 בני יצחק ואח' נ' שיכון ופיתוח בע"מ, כפי שצוטט מת.א (ירושלים) 884/91 בריברום נ' רמט בע"מ (30.10.96): "דירתו של אדם אינה רק נכס כספי אלא היא מרכז חייו ומרכז חיי בני משפחתו. זהו נכס שאדם רגיל משקיע בו חלק משמעותי מהונו ומאונו מתוך מגמה לאפשר ניהול חיים תקינים ומהנים לו ולבני משפחתו. מידת הסבל ואי הנוחות הנגרמים למשפחה עקב ליקויים הנה לכן משמעותית מאוד."
לעניין אופן חישוב הפצוי בגין עוגמת נפש, נקבע בע"א 6540-05 סולל בונה בע"מ נ' אברמוביץ' [פורסם בנבו] (1.12.08) עמוד 16, כדלקמן:
"בקביעת גובה הפצוי עבור עוגמת נפש שנגרמה בגין ליקויי בנייה יש להביא במכלול השיקולים, בין היתר, את ייעודו של הנכס (מבנה מגורים, מבנה עסקי או אחר); את טיב הליקויים; מידת חומרתם; מידת השפעתם על שגרת חיי המשתמשים בנכס; היתנהלות הצדדים עובר להליך המשפטי ובמהלכו; ועלות תיקון הליקויים (ראו: עניין סגל, פסקה 16; אביחי נ' ורדי דיני מכר דירות – ליקויי בניה והבטחת זכויות הרוכשים (2001) 421). אשר לשיקול האחרון – עלות תיקון הליקויים – נפסק כי אין לידרוש בהכרח תאימות בין עלות תיקון הליקוי לבין הפצוי שיש לפסוק בשל עוגמת הנפש שנגרמה כתוצאה מאותו ליקוי, שכן לעיתים עלות תקונו של ליקוי מסוים אינה משקפת את עוגמת הנפש שנגרמה בעטיו (ראו עניין סגל, שם; ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' נחמיאס, פ"ד מו(2) 60, 65 (1992) (להלן: עניין דרוקר). עם זאת, על הפצוי בגין עוגמת נפש לעמוד במבחן של סבירות (עניין סגל, שם)."
ומן הכלל אל הפרט.
...
לפיכך, התובע עתר במסגרת תביעתו לסעדים הבאים:
לקבוע, כי מסירת החזקה בדירה שרכש מן הנתבעת הייתה ביום 28.3.17 ולא ביום 22.12.15, היינו, איחור של 15 חודשים, ובגין איחור זה תשלם הנתבעת לתובע סך של 134,875 ₪, בהתאם לסעיף 5א לחוק המכר (דירות), תשל"ג- 1973.
להלן יובאו השיקולים המובילים למסקנה, כי יש לפסוק לתובע פיצוי בגין עוגמת נפש:
ליקויי הבנייה הרבים וחלק מהם אף קשים שנמצאו בדירה מתחילת מועד המסירה על-פי המומחה מטעם התובע ואף על-פי המומחה מטעם הנתבעת.
סוף דבר
אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, על הנתבעת לשלם לתובע את הסכומים הבאים:
פיצוי בגין איחור במסירת הדירה בסך של 62,370 ₪.
הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט, ושכ"ט עו"ד בסך של 25,000 ₪ (כולל מע"מ), אשר יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום מתן פסק-הדין ועד התשלום בפועל.