בפסק דין בהיר ומנומק היטב, קיבל בית-הדין האיזורי את חלקה הארי של התביעה וחייב את המוסד לביטוח לאומי לשלם לנפגע החזר הוצאות נסיעה - עבור נסיעותיו מבית חולים לוינשטיין לביתו וחזרה, חלקן באמבולנס וחלקן במונית; וכן עלות הוצאות הריפוי - בגין טפול רפואי שקבל ובגין אשפוז בבית חולים אלישע.
הנפגע הגיש לבית-הדין האיזורי תביעה נגד המוסד לביטוח לאומי להשבת הוצאותיו הרפואיות בשלושה ראשים אלה: עלות הנסיעות באמבולנס מבית לווינשטיין לביתו וחזרה; עלות הטיפול הרפואי אותו קיבל מד"ר קאופמן; והוצאות האשפוז בבית החולים "אלישע".
הוצאות הנסיעה באמבולנס:
את תביעתו מהמוסד להחזרת הוצאות הנסיעה השתית הנפגע על תקנה 7 לתקנות הביטוח הלאומי (מתן טפול רפואי לנפגעי עבודה) אשר זו לשונה:
"7. נפגע הצריך להשתמש באמצעי-תחבורה, לשם קבלת טפול רפואי, יהיה זכאי לקבל מהמוסד, באמצעות השירות הרפואי שבטיפולו הוא נמצא, תשלום לכסוי הוצאות אלה לפי התעריף המקובל לגבי אמצעי-התחבורה הציבוריים הזולים ביותר המתאימים למצב-בריאותו; לא יכול היה הנפגע, בשים לב למצב-בריאות ומקום-מגוריו, להיזדקק לאמצעי-תחבורה צבוריים והרופא המטפל אישר זאת, ישלם לו המוסד, באמצעות השירות הרפואי, סכום השווה להוצאות-הנסיעה באמצעי -תחבורה אחרים לפי התעריף המקובל לגבי אמצעי-התחבורה הזול והמתאים ביותר בנסיבות המקרה."
מתוך שנתן דעתו לעדותו של ד"ר הלר, מומחה לשקום ואחד מהרופאים במחלקה בה היה הנפגע מאושפז במהלך שהותו בבית לוינשטיין, קבע בית-הדין האיזורי, בין היתר, כך:
"יציאותיו של התובע מבית החולים ושהייתו במשך מספר ימים בביתו, בכל סוף שבוע, לא היו בבחינת 'חופשות' אלא חלק מתהליך ההחלמה והשיקום הרפואי, שהוא כפי שהעיד ד"ר הלר וכפי שהוגדר גם בחוק ובתקנות הנ"ל , בגדר 'טפול רפואי'.....
ד"ר קאופמן העיד כלשון פסק הדין:
"כרופא העובד בבית חולים רמב"ם ומכיר היטב את מצב בבתי החולים האחרים בחיפה והסביבה.... הדברים ידועים לו מידיעה אישית, בנושא שהוא תחום מקצועו ועסוקו היומיומי."
תביעתו של הנפגע להחזר דמי האשפוז התקבלה אף היא, וביתהדין קבע כי אשפוזו בבית חולים פרטי עונה אף הוא על דרישות חוק והתקנות.
...
שתי התביעות הללו נשמעו בכפיפה אחת בבית-הדין קמא, לפי שנקבע בהחלטתו בעת התרת משלוח ההודעה לצד-שלישי:
"בהתחשב בכך שלפי חוק הביטוח הלאומי, המוסד הוא החייב במתן טיפול רפואי לנפגע בעבודה, והשרות שניתן ע"י קופת-חולים, בין עם (כך במקור - נ'א') ובין בהשתתפות בהוצאות, ניתן על פי הסכם בין המוסד לבין קופת-חולים, ובהתחשב בכך שלטענת ב"כ התובע אין לו תביעה נגד קופת-חולים, נראה לי כי מן הראוי לאפשר לנתבע לשלוח הודעת צד ג' לקופת-חולים ולהעלות בהודעה זו את הטענות כנגד קופת-חולים".
בהתאם אף הוטלה על קופת-החולים חובת השיפוי כלפי המוסד, בתום ההליך בבית -הדין האזורי.
אשר על כן, אין מנוס מדחיית הערעור.
סוף דבר:
47.
א. לאור האמור לעיל, הערעור נדחה.